Neočkování, jak řešíte problém se školkou?

radkachatty
19. únor 2018

Zdravím všechny maminky, ráda bych se zeptala hlavně všech rodičů, co se rozhodli neočkovat své dítě. Právě se rozhoduji, zda očkovat nebo ne, spíše se přikláním k neočování, malé bude rok a pediatr už to chce rozseknout... Takže mě zajímá hlavně to, jak řešíte problém se školkou po skončení mateřské, když poblíž není žádná lesní školka nebo něco podobného. Také by mě zajímalo, jestli jste dali naočkovat třeba jen tetanus samostatně... A podepsali jste u lékaře papír, že odmítáte očkování, nebo jste stále odkládali, hrozí kvůli tomu odmítnutí nějaké postihy? Moc děkuji za odpovědi, a prosím očkující rodiče o pochopení, jen mě zajímají zkušenosti. děkuji!!

nat
19. únor 2018

@radkachatty no to bude asi problem potom se skolkou. znam pripad,kdy dite nebylo ockovane a maminka ho chtela umistit do skolky,bohuzel nevzaly ac se maminka odvolavala.Ja osobne si myslim,ze je pak znevyhodneno neockov.ditko jen ze je nachylnejsi k nemocem.Ale bohuzel ve skolkach se k tomu stavi takto

astyna
19. únor 2018

@radkachatty

v soukromé problém nebude. Jinak ho musí vzít do státní v posledním roce před školou. Pediatra bude lepší předem upozornit, že očkovat vůbec nechceš. Jistě k tomu máš vážné např. neurologické problémy dítěte (snad ne jen internetovou masáž).

teatime
19. únor 2018

@radkachatty Když ono se to nedá moc chápat, oba tábory si tvrdě stojí za svým a vyvolává to hodně emocí. Mě třeba dost mrzí, když slyším o někom, kdo nechce očkovat a přitom k tomu nemá vážné důvody, jako například výše zmiňované neurologické problémy. Každopádně ptáš se na zkušenosti, tak tedy já jsem obě děti musela očkovat později kvůli zdravotním problémům a přestože to bylo na popud naší pediatričky, musela jsem podepsat jakýsi papír o tom, že očkování odkládám na vlastní žádost.
Mimochodem mám pak také několik zkušeností s reakcí lékařů v jiných ambulancích než je naše nebo například na pohotovosti, když bylo nutné něco akutně řešit. Ve většině případů to byly zkušenosti velmi velmi negativní. Jakmile lékaři zjistili, že dítě není řádně naočkováno, začali se mnou jednat fakt nehezky. Navíc teda zjišťovat, jestli už dcera má nebo nemá tetanus, když ji pokousal pes... to bylo vyloženě na infarkt. Zkus to zahrnout do úvah ;).

sobist
19. únor 2018

Sice očkuji, ale:

Ve státní školce ti dítě nevezmou, to vyplývá z nějakého zákona. Rodiče si často myslí, že se to dá nějak obejít, ale školce hrozí vysoké postihy a to si nikdo nelajzne.. "vtipné" situace nastávají se slavnou povinnou docházkou, kde upřímně nevím, jak to s tím očkováním u nás v práci řešili, ale asi ty děti prostě museli přijmout (já už byla na mateřské, tak mi to bylo šumák).. 🙂 Bude tedy třeba zajistit buď jinou školku, hlídání, nebo zůstaneš doma (a třeba si pořídíte další dítě).

Naše dětská má papír na odmítnutí očkování a rovnou se ptá, nikoho do ničeho netlačí. Hexu jsme očkovali dle plánu s odkladem až na 12.týden (jakože jsme neočkovali hned když to jde), ale váhala jsem s pneumokoky, ty jsem podepsala (sice mi není jasné, proč jsem podepisovala papír s odmítnutím nepovinného očkování, ale budiž.. :D) a ten dokument tam zůstává i když jsem syna nakonec očkovat nechala, aby bylo jasné, že je to všechno mé rozhodnutí jakožto rodiče. 🙂

tulikiss
19. únor 2018

rozhodne neplati, ze v kazde soukrome nevadi neockovani. i soukroma vyzaduje ockovani.

suzief
19. únor 2018

My dali syna do soukromé a žádnej problém, jezdí po výletech a pohoda. Ano stojí to ranec ale stojí nám to za to. Dneska už tolik rodičů neockuje, že začátku se ještě snažili přemlouvat ale dneska už to nikomu nevadí.

radkachatty
autor
20. únor 2018

@suzief ahoj, můžu se tě ještě zeptat, co jste podepisovali u doktora? jestli odmítnutí, nebo odklad? Já podepsala odklad v půl roce, myslím že teď v roce bude chtít podepsat odmítnutí, neměli jste z toho nějaké problémy? moc děkuji za odpověď.

normalnimatka
20. únor 2018

doporučuju skupinu na FB Neočkujeme 2
nebo zdejší skupinu Nesouhlas s povinným očkováním.
najdeš tam spoustu informací.
náhradu školky budu řešit asi jako nějaký komunitní hlídání, ale nejdřív budu doufám na rodičáku s druhým, takže prostě ubdu mít děti doma. ani kdyby byl očkovanej, tak bych ho nestrčila do školky hnedka ve třech nevidim důvod.
u dr jsem podepisovala asi odklad, ale nevim... revers podepiš, pokud sním budeš souhlasit, nebo si napiš svůj. zákl zásada je neodmítat očkování, ale konkrétní vakcíny.
o tetanu jsem uvažovala, ale nakonec jsem se podle informací rozhodla, že je to stejně jedno. tetanus může chytnout i očkovanej atd atd. je potřeba případně tu ránu řádně vyčistit. někdy dokonce není známej původ tetanu, takže se neví, jestli je to třeba ze snědený hlíny nebo čehosi, prostě je to celkem záhada a očkování není samospasitelný. jako u všeho.

normalnimatka
20. únor 2018

jinak bych to tady moc nerozebírala. jasně, že budeš za nezodpovědnou krávu, která ohrožuje svoje dítě🙂)))) byť je to přesně naopak.

hotentotka
20. únor 2018

Maminky odmítající bez vážného důvodu očkování svých dětí,máte vůbec představu,jaká byla v dobách,kdy očkování neexistovalo, dětská úmrtnost? Přečtěte si třeba o dětech Marie Terezie!! Asi namítnete,že je to dávno,že dnes tyto nemoci už vymizely,ale uvědomte si,kolik lidí se k nám valí ze zemí,kde jsou tyto nemoci stále příčinou dětského umírání! Mezi neproočkovanou populací pak i dnes může nastat pohroma! Medicína je sice o hodně dál,možná by vaše dítě bylo zachráněno,ale proč riskovat?

kajalka
20. únor 2018

@hotentotka Zapátrej ve statistikách nemocnosti třeba černého kašle nebo spalniček a asi budeš koukat, nemocní jsou ve valné většině očkovaní.
A poznámka - pokud sis nevšimla - žijeme ve světě, kde existuje desinfekce či antibiotika.
A pokud očkuješ, tak můžeš být přeci v klidu 😉

treasurka
20. únor 2018

Nedá mi o nereagovat, mám půlroční holčičku, která dosud z opravdových zdravotních důvodů nemůže být očkovaná, a jsem moc vděčná všem zodpovědným rodičům, kteří nepodléhají hoaxům, normálně očkují, a nebourají kolektivní imunitu. Díky vám ❤

suzief
20. únor 2018

@radkachatty odmítnutí a neměli

normalnimatka
20. únor 2018

@treasurka žádná kolektivní imunita neexistuje. proočkovanost ss kolektivní imunitou nemá co dělat. je mi líto. ale buď v klidu, takhle to už je na tom světě dlouho a žádný drsný epidemie těch krás, na který se očkuje, nenastávaj;)

treasurka
20. únor 2018

@normalnimatka V klidu nejsem, protože v zemích, kde proočkovanost klesá, prokazatelně nastávají. Možná by to chtělo věnovat méně času konspiračním informacím.

kajalka
20. únor 2018

@treasurka Kde prosím?

katka865
20. únor 2018

@astyna pokud je soukroma skolka skolkou podle zakona tak musi vyzadovat ockovani. Pokud jde "jenom" o hlidaci zarizeni tak asi ne.

normalnimatka
20. únor 2018

@treasurka 😉
stačí si najít statistiky výskytu nemocí, způsobu chytání, úmrtnosti, možnosti léčby, dobu účinnosti vakcín (jak může z očkování existuovat kolektivní imunita, když vakcíny jsou při hodně optimistickým odhadu účinný 10 let, pokud vůbec?😃 trochu blbost ne?), a vzorky lidí, který ty nemoci dostávaj, a pokud ti hlava trochu funguje, nemůžeš po těhlech informacích očkovat. rizika nú jsou jen kapka v moři, ale samozřejmě alarmující v poměru k rizikům těch nemocí.
no ale kdo chce, informace si nejde. buď od tý lásky ke svý holčičce a nenechej ji očkovat, pokud má problémy, vůbec. nemuselo by to dopadnout úplně dobře a to by sis opravdu hodně vyčítala.

kajalka
20. únor 2018

@treasurka Ehm, toto je z roku 03, takže 15 let staré informace, vč. toho, jak vysoce účinná je vakcína proti pertusi. To už zní skoro jako vtip. Kde se tam prosím píše o současných epidemiích?

treasurka
20. únor 2018

@normalnimatka Hm, klasika, když nejsou argumenty, nastupuje ponižování, urážky a vulgarita. To, co píšeš není pravda, šíříš tu lži, věřím, že ne ze zlé vůle, ale z nevědomosti, ale šíříš. Také proto, že tomu vůbec, ale vůbec nerozumíš, tak jen přijímáš jednoduchá vysvětleí složitých problémů, která ti nabízí internet. To není moc chytré... Děkuji za radu, samozřejmě se budu řídit spíš tím, co mí říkají odborníci, než přisprostlá osoba nejasného vzdělání a pochybné gramatiky z anonymního profilu.
@admin

normalnimatka
20. únor 2018

@treasurka já argumentovala. ale jinak sorry, no..nemohla jsem se udržet🙂)
jak jsem psala, najdi si STATISTIKY. to jsou oficiální data a jen na základě nich si uděláš celkem slušnej obrázek o účinnosti očkování apod. zajímat se o to, jak vakcíny "fungujou" (spíš nefungujou), co v nich je atd..to už je jen taková třešnička;)

treasurka
20. únor 2018

@kajalka Informace jsou stále platné. U nás v poslednch letech proběhla epidemie spalniček a černého kašle, projdi si, pokud tě to opravdu zajímá a nechceš se jen hádat data SZU, pro detailní a fundované informace, napiš prosím tento dotaz na vakciny.net nebo přímo MUDr. Škovránkové nebo MUDr. Chlíbkovi, jsou velmi otevření diskuzím s laiky.

kajalka
20. únor 2018

@treasurka Ano, jak píšu výše. Především si zjisti klasifikaci epidemie. Pak si zjisti procento očkovaných a neočkovaných nakažených danými nemocemi. Možná budeš nemile překvapena 🙂

astyna
20. únor 2018

@katka865

Nevím, jak to u nich funguje, ale syn navštěvoval na zkoušku asi 5 zařízení na Praze 8 a nikde očkování nechtěli. Nyní chodí do soukromé taky, kde je max 8 dětí a on jediný je očkovaný. Toť moje zkušenosti.

treasurka
20. únor 2018

@normalnimatka Opět děkuji za rady, na to, že jsem žádnou nechtěla, jsem jich dostala nějak moc. Vím, co mám dělat, neboj. Statistiky znám, věřím, že lépe než ty, protože si z nich nevybírám jen to, co potvrdí můj světonázor. Nezlob se ně mě, ale cítím z tebe jistý fanatismus, je mi to protivné, myslím, že cokoliv napíšu, ať už to bude jakkoliv podložené, nějak shodíš, nebo přihodíš lež ci hoax. Mám tři malé děti, radši se budu věnovat jim. Věřím ve zdravý rozum většiny rodičů. Jak v dnešní době může průměrně inteligentní dospělá osoba pořád věřit neověřeným informacím z netu, to je mi záhadou. A konec konců, můj první příspěvek patřil zodpovědnýým rodičům, tak nevím, proč ty na něj reaguješ 😉

astyna
20. únor 2018

@normalnimatka

Treasurka měla na mysli možná spíš situaci, kdy se na očkování dejme tomu 50% vykašle, viry zmutují a nejsou již ani očkované děti v klidu. Příkladem jsou africké kmeny chřipek, horeček, na které již dávno vakcíny z let 80. nefungují. Proto je pro očkované dítě i to neočkované problémem. To si mnozí neuvědomují. Ale to jen tak na okraj - o tom není tato diskuze.

treasurka
20. únor 2018

@kajalka Znám, já ti zase doporučím zkontaktovat se s někým z dětského infekčního nebo plicního, kde se řeří akutní stav, resp. následky např. pertuse u kojenců, kteří jsou jak jistě víš nejohroženější skupinou. Vlastní zkušenost je k nezaplacení.

kajalka
20. únor 2018

@astyna To nechápu, jak může neočkované dítě ohrozit očkované, když se sem zavleče exotická choroba?

sasetkap
20. únor 2018

@treasurka mohu se zeptat, zda osoby ve tvé nejbližší i vzdálené rodině se pravidelně nechávají přečkovávat proti všem nemocem, které se dnes očkují? Nepíšu teď o tom, že očkování proběhlo v dětství - totiž už dávno nechrání. A dle odborníků je pro neočkované dítě nejrizikovější nejbližší rodina, která není přeočkována.