Neposlušný pes, co se venčí doma 😞

sissi__
13. lis 2017

Mám stejný problém, můj partner si dovezl z Itálie fenu-křížence asi australské kelpie a vlčáka, střední pes. Nyní je jí cca 15 měsíců.

Je nevychovaná, jelikož na ní partner neměl čas ) tím se na ěnj velmi zlobím - a teď je "výchova" na mě. Žijeme v bytě se zahradou. Fena se neumí vyvenčit venku, zásadně chodí močit a kálet (bohužel i průjem) na koberec v obýváku, chodíme s ní na procházky, ale tam jen značkuje, nevykálí se venku. Takto s ní mohu venčit a prochodit dlouho, ale nic. Navíc oba s partnerem nemáme čas, chodíme do práce, jsem pryč cca 9-10 hodina přítel víc jak 12, tudíž doma je pes sám. Nemusím psát, jak to u nás denně vypadá, jakmile přijdu z práce, jen uklízím lejna a louže, peru koberce. Koberec byl i srolovaný, ale i na ten srolovaný se vymočila. Taktéž jsme zkusili ohrádku, tu ale pokaždé rozboří jelikož je doma sama a její smutno, tak vyvádí. Pouštíme ji na zahradu, aby se vymočila a vykálela, ona namísto toho tam chodí jen štěkat a hrabat díry, které jsou již obrovské, je zničená celá zahrada jako po válce s krátery. Navíc jsme v nájmu:(

Navíc jsem těhotná, místo toho abych byla v pohodě a šetřila se, musím denně řešit toto, jsem už nešťastná a psa nesnáším, co dělá.
Nikdy jsem zvíře neměla (vždy jsem věděla, že na něj nebudu mít čas a že budu v práci), tak nevím jak vychovávat.
Prosím poraďte mi, než se zblázním. Budu velmi vděčná.

lida9
13. lis 2017

koberec bych dala pryc, uz si ho oznacila, bude v tom pokracovat... venovat se s ni nejake zabave, ktera ji zabavi i v hlave, evidentne je to velmi chytry pes, ale nema vyziti... prochazky takoveho psa nevycerpaji, potrebuje zabavit hlavu🙂 pokud si nevite rady, zajdete nekam do psi skolky na agility/fresbee/a jine.. pres den existuji i ruzne hry pro psy na zabaveni, kdyz jsou sami - typicky nejake zradlo lovi z hracky apod... jinak 15m je hezka puberta u psa, tak vas trenuje... 10h ale pro psa co nesnasi samotu (nici byt apod) je hrozne moc, nepomuze treba nekdo kdo by vyvencil pres den? pokud sami nezvladnete, chce se to urcite na nekoho zkusenejsiho v okoli obratit, prece jenom prcek je na ceste a urcite budes mit na starosti jine zalezitosti nez starat se o psa, ktery ti dela svoji potrebu do obyvaku, to by ses zblaznila🙂 drzim palce

brambora28
13. lis 2017

Koberec pryč, pořídit klec - do té si s největší pravděpodobností pes nenadělá. Věnovat mu hodně času, když to jde.. Ráno před odchodem unavit - fyzicky i psychicky, stejně tak po příchodu z práce a venčit i večer před spaním - ne jen poslat na zahradu. Potřebu venku chválit, když udělá doma, dát najevo, že je to špatně - říct fuj, poslat na místo, nevšímat si.. Pes to dělá buď schválně - v tomto věku je to na rozdíl od štěňat možné nebo může mít i zdravotní problém. Pokud dělá problémy, když je sama doma několik hodin - jakože velké problémy - vyje, štěká, ničí věci, kálí a trpí separační úzkostí, určitě to chce řešit jak je řečeno výše - najít někoho kdo ji vyvenčí, případně odborníka.. protože se to může jen zhoršovat.. A jak je řečeno, určitě řešit teď, když ještě není miminko na světě..

drakenn
13. lis 2017

Přítel si pořídil psa a nemá na něj čas? Vy na něj také nemáte čas. 10 hodin zavřený sám doma? Sorry, ale u tak velkého psa je to týrání. Sama a ještě těhotná to nezvládneš. Pes vám pomalu ničí byt- který ještě není váš. Chudák pronajimatel.

Pokud je pes mladý, snažila bych se ho opravdu udat někomu, kdo ho ocení a čas si na něj udělá. Takhle vás pes rozhádá a možná i rozeštve..

jezz1e
13. lis 2017

Tady vidím tolik problémů (zjevná neznalost péče o psa + asi neochota s tím něco dělat) , že ač nerada, doporučuji najít psu jiného páníčka, který mu dá, co potřebuje. Zavřít psa na 10 h do klece, protože si nejsem schopná nastudovat nic o výchově psů, bych považovala za zvěrstvo.

brambora28
13. lis 2017

@jezz1e Ano, je to zvěrstvo zavřít psa na 10 h do klece.. Ale znám i takové lidi.. Ovšem je to vykompenzováno tím, že se jim jinak na 100% věnují.. A v době, kdy jsou v práci, je pes prostě v kleci, kde spí.. 10h je samozřejmě už moc, to nepopírám..

loilla
13. lis 2017

My doma máme mimo dospělého menšího křížence, půlroční štěně bernského salašnického, které musí být momentálně kvůli svým zdravotním problémům převážně vevnitř v baráku a nechat ho doma denodenne 10 hodin, tak nám to tu zdevastuje taky. Oba. Pes potřebuje pohyb, nějakou aktivitu, péči a aby se mu mohl člověk věnovat. Tím, ze ho někam zavřete ulehčíte tak možná sobě, ale chce to myslet taky na to zvíře. Vy jste si vybrali jeho (nebo Tvůj přítel) a ono by nemělo trpět za Vaše rozhodnutí. Pes je závazek, zodpovědnost. A je nutné k tomu tak přistupovat. Pokud na nej nemáte čas, taky bych byla za to, abyste mu našli milující rodinu, která se o nej postará tak, jak je potřeba. Ja jsem těhotná, doma mám skoro dvou a pul letého raracha, manzel ted momentalne hodne v praci a musim se proste kousnout a postarat se. Od zacatku jsem se psem chodila pres noc treba co hodinu ven, aby se to naucil. Musim(e) s nimi chodit na prochazky a holt svůj program podřizovat i jim. Víme, ze můžeme odjet, ale zaroven i to, ze se nemůžeme sbalit na cely den, pokud se nam o ne nekdo nepostara. Urcite to doma proberte a pokud opravdu nemate chut a cas se mu venovat, najdete mu lepsi pany. I kdyz je to zvíře, ma právo na šťastný zivot.

ariadna12
13. lis 2017

Porad se s veterinarem, jestli fenka nema zdravotni problem, a pokud ne, rozhodnete se s partnerem, zda na to mit pejsky mate (financne, psychicky, casove, prostorem v byte...). S prichodem ditete budete mit oba casu po porodu jeste mene. Zvazte najit fence slusnou aktivni rodinu, treba sportovne zalozenou, ktera chodi hodne ven a psi je bavi. Kleci, jak o ni tady nekdo psal, se myslim situace spis zhorsi, pomalu byste fenku takhle psychicky zabili, kor kdyz by vlcak zustal mimo klec a videla by ho pobihat kolem v byte. A dat do klece oba je nesmysl taky. Pes potrebuje pana, ktery ho ma rad, zabyva se s nim hodne, a kdyz to neni pes gaucak, chodi s nim hodne ven, zabavi a unavi ho venku. Nemate nejake pratele/zname/cleny rodiny s velkou zahradou a laskou pro psy, zkusene chovatele? Mozna by to bylo nejlepsi reseni pro vas i pro oba psy. Pokud nemate na psy cas, zvazila bych najit noveho majitele i tomu vlcakovi. Nepises, jak casto psy vencite, treba jsou dlouho sami a fenka se naucila kadit doma, kdyz nemuze dlouho ven, no a zvykla si na to. Zkusili jste chodit s nimi na cvicak a dat jim vycvik? Kamoska ma psa z utulku (nasli ho toulaveho v lesoparku) v byte a chodi ho vencit napr. v 5 hod. rano, pak misto obeda ho jde vencit z prace, pak po prichodu domu vecer a jeste cca v 22 az 23 hod. Je to narocne, ale funguje ji to a pes je doma v pohode. Pes potrebuje vychovu od znale osoby a svuj rezim.

brambora28
13. lis 2017

Ježiš vy ze mě děláte všichni tyrana.. Jen pro upřesnění, máme dva psy, mají celý den přístup na zahradu, věnujeme se jim, venčíme je, spí s náma v posteli, bereme je na dovolené.. ALE znám lidi, co se psům věnují stejně jako my, ale prostě když jsou v práci, nemůžou si dovolit psa nechat běhat po bytě, ať je důvod jakýkoliv (ničí věci, kálí, utíkají..), takže je po tu dobu, co jsou v práci - 8-10 hodin, mají v kleci.. A hle, psi jsou živí a zdraví.. Samozřejmě neříkám, ať někdo zavře psa do klece na 24 hodin a strká mu jídlo skrz mříže.. Pes v kleci být může - v případě, že je vše ostatní tak, jak má být - viz. to, co jsem psala výše (dostatek péče, pohybu, jídlo...)

puresin
13. lis 2017

@sissi__ Nechci byt poslem spatnym zprav, ale v 15 mesicich je na “domaci” vychovu uz dost pozde. Doporucuju cvicak pro stenata (tzv. Psi skolku), tam Ti krome zakladniho vycviku urcite poradi i s tim chovanim doma. To, co vam pejsek dela, je teda horor. A vubec nesouhlasim s tim, jak pejsek potrebuje vencit jeste za tmy a pak misto obeda... Mame 4. psa a byt doma zvladl bez problemu kazdy z nich. Vychovany a VYROVNANY pes povazuje vas domov za svuj domov, takze mu tam je dobre a nema duvod vyvadet (chvili to samozrejme trva a par mych nejlepsich bot taky padlo, ale vzdy cca do pul roku veku stenete). Meli jsme vzdycky velke psy, tak mozna maji otrlejsi mocivy mechyr, ale tem se kolikrat dopoledne i po 12h valeni nechtelo vylezt z pelechu na zahradu, takze s tim vencenim to neni tak horke. Vase fenka je satanek a sami s tim nic nenadelate, zvlast kdyz je to Tvuj prvni pejsek a k tomu jsi tehotna.
Drzim pesti, vztah se zviretem ma byt radost a ne takove utrpeni.

janablizka
13. lis 2017

Tahle rasa potřebuje hodně pohybu,my jsme měli doma německého ovčáka,který dělal tyhle potřeby také doma.Jak si jednou označkuje místo bude tam chodit stále já vždy jsem mu v tom vymáchala čumák a dostal novinami po prdelce,ale stejně to dělal dál.Pak už jsme ho měli na zahradě v boudě,ale musel se pořádně vylítat a unavit.

babanci
14. lis 2017

Tak přesně toto jsme nyní řešili i my. Naše dcera. Celý život toužila po pejskovi a až nyní, kdy se odstěhovala s přítelem do podnájmu, si vzali psa z útulku. Rozmlouvali jsme jí to, že je to obrovská starost, ale nedbala. Psa jsme si nakonec zamilovali, jak to bývá. Chodí do práce, do školy a pes byl doma sám 9 hodin. Vyváděl tam strašně moc, ničil věci, roztrhal na co přišel a sousedi si stěžovali, že tam vyje. Volali majitelce bytu a stěžovali si. Ta jim dala nůž na krk, buď to vyřeší nebo půjdou. Museli pro pejska najít jinou rodinu, paní, co žije v domku se zahrádkou a psa jí s těžkým srdcem darovali. Je mi po něm smutno. Tak, jestli si myslíš, že to nepůjde, najdi mu někoho trpělivějšího, co se mu bude moci víc věnovat. I když já to cítím prostě jako selhání. Když si člověk na sebe někoho připoutá, měl by se umět postarat.

sissi__
autor
14. lis 2017

@lida9 bohužel všichni bydli daleko a pracuji, sousede taky, to jsme zkouseli, nikdo na fenu nemá cas...

jezz1e
14. lis 2017

@sissi__ Taky se za to dá platit - v Praze cca 150,- Kč / vyvenčení. doginni.cz, hlidacky.cz apod. řešení vaše situace má, ale je to na delší rozbor (kdy a jak dlouho venčíte, co pes dělá apod.) a asi by bylo lepší, kdybyste se spojili s nějakým výcvikářem, co psa uvidí naživo. Nebo se aspoň ptali na pejskařským fóru (třeba ifauna.cz) a ne tady, kde panují metody jako máchat psu čumák v moči. Samozřejmě záleží, jak moc se psem chcete skutečně něco dělat nebo zda nebude jednodušší hledat mu jiné majitele. Koukám, že jste z Prahy, zkuste se spojit třeba s výcvikáři z hafbezobav.cz nebo ZKO hloubětín http://zko-hloubetin.cz/vycvik-potrebne-info a domluvit si individuální konzultaci.

lida9
14. lis 2017

@sissi__ tak to vam zbyva tak maximalne placena verze venceni... bohuzel jestli si rikas, ze to vydrzis nez bude mimi na svete a pak jak s hafanem budes doma bude to lepsi, tak z vlastni zkusenosti vim, ze je clovek tak vyrizeny, ze pes jde proste ,, na vedlejsi kolej ,, - uz na nej nezbyvaji sily☹ pritel asi na pejskovi dost lpi, zkuste si sednout a vyjasnit si jak to vlastne vidite dal, mozna bude opravdu nejlepsi pejskovi najit novy domov jak radi ostatni... snad pritel pochopi, ze s mimcem vas ceka zatezkavaci zkouska a nevychovany pes by byl uz presprilis...