Nevychované děti
Hezký den, maminky jak snášíte nevychované děti? Jdu se svým dítětem za ruku a povídáme si. Okolo nás jdou jiní rodiče jejiž děti běhají několik metrů před rodiči a řvou na celé kolo. Rodičům je to úplně jedno. Vypadá to, jako by ty děti venčili místo psů. V obchodě vidím děti se vztekat a dělat uražené jen proto, že jim rodiče něco nekoupí. Řvou, dupou, mlatí vším okolo sebe a neposlouchají. To si ty rodiče neuvědomují, že tím obtěžují okolí? Co čekají, že z jejich dětí vyroste?
Zdá se, že tady budu výjimka, ale mně děti, které běhají a křičí na nevhodných místech (dopravní prostředky, restaurace, obchody), vadí. Obzvlášť když se rodiče tváří, že je to normální.
@rebe amen. Krásně napsané.
Přirovnání ke psům mě dostalo - naší chlupáči sou vycepovanější než většina vychovaných dětí😉) Ale já osobně špatně snáším když moje děti dělají něco podobného a moje děti "obtěžují", u ostatních je mi to šumafuk. Když jdeme na hřiště s kamarády ze školky, je to jak zoologická na vycházce, ale přes hru se dostaneme k tomu, že jdem všichni vzorně po chodníku, a mimo silnici už jen děti "vypustíme" ať si běhají křičí řvou... Pravidla jsou jasný - v hotelu, na ulici, v restauraci, obchodě, mhd apod. se chováme potichu ať nikoho nerušíme, na zahradě, na poli, na hřišti a v herně volná zábava a vcelku to tak funguje 😉 Je to vlastně fajn pocit, když vidíte, že vaše dítě je za to "hodnější" 😉)
Pobíhající děti mi nevadí, nevadí mi ani děti plačíčí v obchodě nebo MHD (to tvrá jen chvilku).
Děti plačíčí v divadle / kině/ na koncertě přes půl představení by mi vadily, ale to jsem nikdy nezažila, jen situace kdy dítě začne plakat a rodič s ním opouští rychle sál.
Děti v pizzerii nebo kavárně mi připadají úplně v pořádku, i když nemá dětský koutek, když dítě začne řvát, většinou s nimi dospělí odejdou. V luxusní tiché restauraci jsem je nikdy nepotkala.
Cizí děti mě nepobuřují, pokud nenarušují mou osobní zónu a pocit bezpečí (To platí i pro dospělé). Děti do veřejného prostoru a společnosti patří, jestli se v něm mají naučit pohybovat. Že to občas drhne a některý děti jsou spratci? Bezpochyby, ale soudit výchovu z náhodné příhody v obchodě nebo na ulici je mi protivnější, než cizí dítě co se rozbrečí kdekoliv.
Jsem zatím bezdětná, těhotná a cizí děti jakéhokoliv věku mě nerozněžňují ani nepřekáží.
Cizí děti neřeším. Pracuju jako vychovatelka a mám vlastní 3 děti. Moje vlastní i ty pracovní se snažím formovat ke slušnosti, ale zbytek je mi jedno. Myslím si, že by se nám lépe žilo, kdybychom se každý starali sám o sebe a dělali sami za sebe maximum. Pak není čas řešit okolí.... Neber to jako narážku, je to můj názor a můj postoj k životu.
@pavlinkaab mám tři děti a rozhodně nesnáším nevychovane spratky. Neco jineho je chování na hřišti a jiné v obchodech, hotelech, kine atd... pokud se děti neumí chovat, ať jsou s nimi pouze na dětském hřišti a neobtěžují ostatní.
ma_33 ale no tak! To vyzniva trochu rasisticky..
@latkovkybrno
Narážku v tom nikde nevidím. Ale myslím, že s tím staráním každý o sobe by jste si to brzo rozmyslela, až vám nebo dítěti půjde o život! To by jste najednou pomoc chtěla, že? A najedou se mají všichni o vás starat, co? Taky pracuji ve školství. Nejsem tady od toho, abych vychovávala děti a říkala rodičům, jak je mají správně vychovávat. Mojí náplní práce je vzdělávat ne vychovávat. V mém případě tedy spíš dorost. Do toho, jak si matka vychová svoje dítě mi nic není. Je to každého věc - jednou se jim ta špatná výchova vrátí. Pokud dítě je nebezpečné, tak to ovšem s ředitelem okamžitě hlásíme na příslušná místa.
Verte, ze nauci!
Tohle téma si vyloženě říká, ukamenujte zakladatelku :D. Jednou se v obchodě vztekne i tvoje dítě, to příjde a brzo...no a že venku děti křící a lítají, mě to příjde docela normální - kde jinde se má dítě vyblbnout. Neřeknu, kdyby si měla pod okny hřiště, to bych už tvůj postoj k jiným dětem chápala
Moje švagrová ma tři děti. První piplala, věnovala se mu 24 hodin denně. U druhého už to musela dělit a třetí roste jako dříví v lese. Maminka se snaží, nastavuje mantinely, umí pochválit, ale k pokárat. Nicmene vícero děti (zvlášť pohromadě 🙂)) a klid se asi vylučují a myslím, že to nepoukazuje na to, jaký charakter bude dítě mít nebo jak se jednou bude chovat ;)). Venku ať se vyřadí, jak chtějí, asi je důležité je usměrňovat v čekárně u lékaře, v obchodech, MhD a na návštěvách. Jinde v tom nevidím žádný smysl. Děti jsou život, tak ať v nich pěkně pulzuje! 😍
@mili_ilim_ilmi ano snažím se pro sve deti delat to nejlepší. Stydím se asi protoze dam příliš na to, co si mysli okoli..
@ma_33 Já myslim, že by stačila špetka pochopení a respektu. V první řadě od dospělých, ať se to mají děti od koho naučit. Pak budou spokojení všichni.
@pavlinkaab Já už jsem to, že šlo dětem o život, řešila několikrát. Mám dokonce na to několik Záchranářských kurzů... Nevidím však spojitost s nevychovaností. Já jsem reagovala na váš první příspěvek, tam jsem si nevšimla, že píšete o životu ohrožující situaci. Odbíháte tedy od tématu, respektive jej převádíte na úplně jiné téma.
Dítě, válející se v obchodě na zemi či běhající po venku a křičící pro mě není nic, co by mě zajímalo. To už je jiné téma. Pokud někdo obtěžuje moje děti nebo je dokonce ohrožuje, cizí nebo biologické, pochopitelně nemlčím. Ale nemoralizuji. To je ten rozdíl.
Chudák zakladatelka, se slušně zeptala a tucet potrefených hus se ozvalo. Trochu mi to připomíná diskuze o hubnutí.., někdo o někom řekne, že je lidově řečeno tlustej a hned mají všichni nemocnou štítnou žlázu a nemohou za to 😀.
Mě taky vadí nevychované děti, obzvlášť hysteráci v obchoďácích, obchodech, čekárnách apod. Ovšem víc mi vadí, když se nějaké dítě cjová jako spratek a rodiče na něj ještě dělají "ťuťuňuňu hodnej Pepíček" místo, aby mu daly jasně najevo, že tohle chování není v pořádku. V lese, na hřišti a na podobných místech ať řádí a ječí do sytosti - však to je účel procházek a výletů, ne? Unavit děti, ať pak tolik nezlobí doma 🙂.
@ma_33 to pro Vás musi byt celkem sebemrskacstvi byt na fóru, které je "plné" deti 😏
Byla bych velmi opatrná v nějakém hodnocení o vychovanosti či nevychovanosti dítěte, nevíte, zda není dítě hendikepované, nemocné, necítí se dobře, nemá zrovna nějaké období, blbě se vyspalo, je živější, protože prostě není fit nebo mu rostou zuby, může to být cokoliv. Zažila jsem nedávno na poště, kde byla maminka v podvečer s dvěma dětmi a mladší v kočárku už toho mělo po hodině dost a pár lidí na paní bylo nepříjemných, zastala jsem se jí, starší bába mi říkala - vždyť vaše je hodné, já říkám ano, protože je starší, před rokem by se choval úplně stejně. Kdybych neměla dítě, asi to taky nechápu a divím se. Náš prcek začal pozdě chodit, tak jsem ho nechávala lézt skoro všude, byl živý, neposeděl, teď mu budou čtyři a je klidnější, někdy to chce čas a říct, že mluvím o rodičích, kteří na dítě kašlou,jak to můžete vědět? Ani ta výchova se nedá posoudit jen tak z nějaké konverzace či na základě setkávání se ve školce. Do druhého nikdy nevidíte. Doteď náš malý nevydrží dlouho chodit spořádaně za ruku, ale baví ho jezdit na kole, tak to prostě přizpůsobíme. Byla jsem třeba přesvědčená, že moje dítě je to, které se mi jednou bude válet v obchodě na zemi, protože nedostane to, co chce, kupodivu se to nestalo, ale byla jsem připravená. 😀
Ono je hrozně jednoduché ostatní soudit a člověk, který má klidné a tiché dítě to nepochopí (osobně znám jen jednu maminku, která má takové dítě), byla bych opatrná na takové soudy, další dítě může být úplně jiné. Kamarádka měla první holčičku velmi klidnou a druhá je ďábel. Já mám třeba živějšího chlapečka a nechci ho lámat proto, že musí být klidný, když to nemá v povaze a charakteru, samozřejmě ho nenechám obtěžovat okolí, ale že děti běhají a jsou hlučnější, pokud to není někde, kde to není vhodně, mi přijde normální, někdy je to chvíle, než ho rodiče zkrotí, někdo to zahlídne a už soudí. Ano, pro rodiče je jednoduší mít poslušné a hodné dítě, ale do budoucna to nemusí být výhra a neznamená to, že dítě bude šťastné, raději budu mít živé dítě, které se projeví než hodné, které se pak chytne blbé party, protože se chce najednou vymanit vlivu rodičů a nebude se třeba v dospělosti umět ozvat, když se mu něco nelíbí. Samozřejmě hranice musí být, takže všeho s mírou.
@1772 Nejsi tu výjimka, že se děti nemají chovat hlučně na místech, kde to ruší a ostatní nemají snadnou možnost úniku, na tom se tu shodnou spíš skoro všichni. Ale že by rušení bylo, když děti běhají po chodníku, jak píše zakladatelka?
@gnozka Nikde, děti do společnosti nepatří. U dětského hřiště taky bydlí lidé, kteří mohou mít po noční...
Jo a nejvíc mi vadí trend brát děti místo do přírody do obchodních center... Kde se samozřejmě chovají jako v lese a obtěžují okolí a já se jim nedivím..
@terezapetrova
@mili_ilim_ilmi
Holky, vy tu jedete docela zajímavou diskuzi, která se podle mě obloukem vrací k tématu od zakladatelky. Terko, odkud se to vzalo? To, že moc dáš na mínění ostatních? Napadá mě jedna možnost, ale jen hádám. Není to pozůstatek výchovy tvých rodičů? Třeba až moc dbali o to, abys jako dítě příliš "neobtěžovala" okolní dospělé.
https://psychologie.cz/je-mi-jedno-co-si-myslis/

Naše holčička venku také často běhá několik metrů přede mnou nebo za mnou a výská na mě nebo na kamarády, se kterými jsme venku. Přijde mi to v pořádku a přirovnání k venčení psů není od věci 🙂 Děti se venku mají vyřádit. Samozřejmě přitom dává pozor na lidi kolem, aby do nich nevrazila.
Vztekání v obchodě taky znám. Děti prý všechno prožívají intenzivněji (tomu věřím) a odmítnutím koupit čokoládu nebo co zrovna chtějí, se jim momentálně "zhroutí svět". Tak dají průchod emocím. Někdy je třeba je usměrnit, někdy ne.
A co očekávám, že z našeho dítěte vyroste? Normální člověk s vlastním názorem 🙂