Nevychované děti
Hezký den, maminky jak snášíte nevychované děti? Jdu se svým dítětem za ruku a povídáme si. Okolo nás jdou jiní rodiče jejiž děti běhají několik metrů před rodiči a řvou na celé kolo. Rodičům je to úplně jedno. Vypadá to, jako by ty děti venčili místo psů. V obchodě vidím děti se vztekat a dělat uražené jen proto, že jim rodiče něco nekoupí. Řvou, dupou, mlatí vším okolo sebe a neposlouchají. To si ty rodiče neuvědomují, že tím obtěžují okolí? Co čekají, že z jejich dětí vyroste?
@pavlinkaab Osm stránek diskuse a ty jsi stále nepochopila, co se ti většina diskutujících snaží odpovědět, tedy že nevychované chování v jedné situaci, které jsi svědkem a která ti vadí, nerovná se nevychované dítě. Dokonce ani to, že se dítě rozeběhne po sídlišti a zakřičí něco sprostého, neznamená, že je nevychované. Možná jen zaslechlo nové slovo a neví, co znamená, jen se mu líbí, jak zní. Snášet to můžeš sebehůř, ale je ti do toho houby. Kdyby ses pořád nenavážela do ostatních, že nechápou, jak jsi to ty myslela, ale raději se snažila pochopit i někoho jiného, těch osm stránek tu být nemuselo...
@pavlinkaab moje kamarádky mají dobře vychované děti. Proto se s nimi kamarádím - máme na život obecně stejné názory, k tomu patří i názory na výchovu. Pokud bych se v tomto s nějakou kamarádkou hodně neshodla, nejspíš bychom se neshodly ve více věcech a tím pádem by kamarádství tak nějak přirozeně zaniklo.
Myslím si, že dcera je vychovaná dobře, v jeslích jí chválí jak je hodná, ale mně si klidně lehne na ulici a začne se vztekat. Já se otáčím a odcházím. Většinou jí to přejde, ale rozhodně si nemyslím, že je nevychovaná. Když jede na motorce také jede kus přede mnou a třeba si radostí zakřičí a to má být nevychovanost?
@elinka90
Ne, to je pouze občasná zlobivost. Ta je v pořádku.
@pavlinkaab a jak tedy poznáte v tu danou chvili , kdyz to dite vidíte poprve na ulici ze jde o obcasnou zlobivost nebo o nevychovanost?
@rebe
Víte jaký je rozdíl mezi občas zlobícím a nevychovaným dítětem? Odpovězte si sama. Zbytek vám tady zkopíruji z fóra, protože tady řešíte úplně něco jiného: Snad už moji původní otázku pochopíš, ať jsou u ní příklady jakékoliv. Ne nedostávám se jinam. Jsem přesně tam, kde ta otázka měla být. Ty jsi zřejmě nepochopila otázku. Otázka zněla na nevychované děti. A je jedno jestli ve škole nebo jdou zrovna ze školy po chodníku. Otázka nebyla o posuzování. To ať si posuzuje každý sám. Nevychovaný je prostě nevychovaný. To je vaše hranice, kdy už je podle vás dítě nevychované. O téhle hranici, kterou má snad každý z nás, se bavím. Kdo to nechápe, tak ať si ten pojem najde na googlu. Takže znova otázku pro upřesnění. "Jakmile poznáte dítě, které je pro vás už v hranici nevychované (a samozřejmě nemá nemoc), jak to snášíte?"
@gnozka
Otázka nebyla o posuzování. To ať si posuzuje každý sám. Nevychovaný je prostě nevychovaný. To je vaše hranice, kdy už je podle vás dítě nevychované. O téhle hranici, kterou má snad každý z nás, se bavím. Kdo to nechápe, tak ať si ten pojem najde na googlu. Takže znova otázku pro upřesnění. "Jakmile poznáte dítě, které je pro vás už v hranici nevychované (a samozřejmě nemá nemoc), jak to snášíte?"
@pavlinkaab Tak ale teď už to koukej vysvětlit! Když na motorce křičí nebo se na ulici vzteká dítě elinky90, tak je to občasná zlobivost, ale když cizí dítě v příkladu, který jsi uváděla, tak je to nevychovanost?! Jak a podle čeho to rozlišuješ?!
@pavlinkaab Vážně myslíš, že když sem budeš pořád dokola kopírovat jeden svůj komentář, tak přestane být patrné, že to ty máš problém s pochopením? Nechci si odpovědět sama, ty mi odpověz, jak na ulici u náhodných kolemjdoucích poznáš, jestli je to občasně zlobící, nebo nevychované dítě. Kdybys to nepochopila, otázka, kterou ti kladu a na kterou od tebe očekávám odpověď, zní: Jak na ulici u náhodných kolemjdoucích poznáš, jestli je to občasně zlobící, nebo nevychované dítě?
@pavlinkaab
Zřejmě tady mají některé matky problém s chápáním 😀
@ma_33
To už jsem si všimla. Ani 5x jim to nepostačí. Škoda času jim to vysvětlovat, když to stejně nikdy nepochopí.
@pavlinkaab 1) Tebou popsanou charakteristiku nevychovaných dětí já neberu jako nevychovanost. Kdyby křičeli sprosťárny slova, tak to beru za nevychovanost. Vztekání batolete v obchodě je vývojového období a je spojeno s emoční nezralostí. Zaráží mě, že to jako učitelka nevíš.
2) Můj syn se šíleně vztekal. Ne v obchodě, ale nechtěl jít z hřiště apod. Jednou jsme šli domů s takovými řevem, že nás zastavili tři lidi s dotazem co se stalo. Dnes v osmi letech mi nikdo z cizích jako jsou učitelé, trenéři nevěří, že mohl být takový vztekloun. Respektuje autority, ale vznáší argumenty a mají ho za velmi rozumného. A já bych nevychovávala jinak. I když v očích druhých byl příííííšerně nevychovaný.
No nečetla jsem to tady...ale ono těžko soudit;) my s bráchou jsme, troufám si říct, byli vždycky hodně slušné děti, měli jsme a máme z rodičů silný respekt, vychovaní jsme byli hodně přísně...nikdy jsme nedělali scény v obchodech, ani jsme si nic nevyřvávali - no zkrátka zázrak naší rodiny:D ale i tak byly okamžiky, např. po dvou měsících v létě u babičky, kdy jsme pak doma byli jeden den jako urvaní ze řetězu;) měli jsme radost, skákali jsme po našich, věšeli jsme se jim venku na ruce.. dělali jsme trochu hlasitější bordel...měli jsme prostě radost, naši nám nechali upustit páru a nepeskovali nás, měli radost taky🙂 znamená to snad, že jsme byli nevychovaní? řekli by si lidé, kteří by nás neznali a viděli pouze v ten jeden moment, že jsme smradi a naši rodiče nás neumí vychovávat? no stojí to za zamyšlení...takže asi tak🙂 říct o někom, že má nevychované děti, můžeš tehdy, kdy rodinu dlouhodobě znáš, víš že nemají děti nějak nemocné a pod...a i tehdy by se měl člověk držet za nos, protože třeba ti rodiče dělají co můžou a nezvládají to...kdyby se snad někomu chtělo říct, že teda neměli mít děti...tak můžu pouze konstatovat, že na rodičovství nikdo nikoho nepřipraví...nikdo nemůže říct že ví, jak to bude zvládat...a jestliže oni se snaží a nezvládají, tak jim můžeš tak akorát popřát hodně štěstí a pevné nervy, aby se naučili to zvládat a ty děti vychovali;) a pokud jsou to nějaké smažky, nebo případy, kdy je rodičům opravdu smrtelně jedno, co ty děti dělají...nebo jsou to takoví ti aroganti, co nechají děti všechno a nad ně prostě není...tak ano, tehdy si to může člověk říct - když je zná.
@ttm
Každý to posuzuje jinak. Znova píšu: Otázka nebyla o posuzování. To ať si posuzuje každý sám. Nevychovaný je prostě nevychovaný. To je VAŠE OSOBNÍ hranice, kdy už je podle vás dítě nevychované. Takže znova otázku pro upřesnění. "Jakmile poznáte dítě, které je pro vás už v hranici nevychované (a samozřejmě nemá nemoc), jak to snášíte?"
@pavlinkaab je vidět, že máte s prominutím houby co na práci. Nemyslíte, že jsou důležitější věci, než řešit toto? Tak, jak jste diskuzi rozpoutala, může totiž pokračovat donekonečna, totiž 100 lidí...100 názorů😀. Více netřeba dodávat.....
@ttm
vanea to pochopila, určitě to při troše snahy zvládnete taky.
@pavlinkaab snáším to tak, že se podívám a řeknu si, že snad budu schopná našeho miláčka vychovat líp 🙂 neohrnuju nos, ani se nepohoršuju..ale jasně že člověku v hlavě proběhne něco jako "jak jim to může být jedno, jaktože mu neplácnou přes zadek, co z nich vyroste" apod...ale je to v případě, kdy ty lidi znám...když je neznám, tak mi je jich obvykle spíš líto, že musí tohle řešit🙂
@pavlinkaab A já se tě slušně ptám, v čem konkrétně tě mé příspěvky urážejí, ponižují a rýpají do tebe? 😀 už jen pro tu srandu z této diskuze se tě prostě zeptat musím 😀 Na to, že jsou moje příspěvky tak urážlivé a ponižující s nimi souhlasí dost lidí. A stále by mě zajímala otázka, jak a podle čeho poznáš, že dítě je zdravé, dobře spalo, není očkované, neprošlo si rozvodem rodičů, nerostou mu zuby, nemá diagnózu, není unavené, hladové atd. a vyhodnotíš ho jako nevychované? Já totiž ani jako vystudovaný speciální pedagog nepoznám - a už vůbec ne na potkání někoho na ulici.
Buď jsi trol a přišla jsi se sem hádat, nebo totálně vyhořelá učitelka, pro kterou jsou všechny děti spratci, kteří jsou nevychovaní. Ale doufám, v to první, protože jestli jsi učitelka, která děti ve škole nevychovává (ano, někdo tomu říká výchovné/pedagogické působení, někdo výchova), protože je to úkol rodičů, tak se nedivím, že ti děcka skáčou po hlavě a tudíž jsou pro tebe nevychovaní. Jak tu zaznělo od @ttm ona ta výchova a vzdělávání jde ruku v ruce a nejdou od sebe oddělit. A může jít už třeba jen o to, že děti napomeneš, aby nemluvily sprostě. Ale to jistě jako pedagog víš, že?
Eh, doufám, že takových učitelů jako jsi ty, co všechno ví hned a jsou se vším okamžitě hotový je v našem školství co nejméně ☹

@pavlinkaab sdílím stejný názor jak výše napsala
@audrey44 , jelikož obě děti vychováváme stejně, tak každé dítě je jiné.
No, dcera (nyní 14 let) byla hooodně živá, ale ve škole se vždy dobře učila.
Teď tu přebytečnou energii stále "ventiluje" - vrcholově sportuje a jsme všichni spokojení. Syn (8 let) je masakr, živý je slabé slovo, ze školy nosí stále poznámky a my vysvětlujeme a domlouváme, je to marné. Když byste ho viděla možná někdy venku, souhlasil by na popis "nevychovaného dítěte". Též ho vedeme ke sportu, rád se hýbe....a asi jsme rádi, myslím, že z toho vyroste.... . A na druhou stranu si ani neumím představit mít dítě "kam ho posadím, tam ho najdu" a za rukou se mnou občas taky jdou, ale spíše jen tehdy, když se chtějí přitulit😉