icon

Nevychované dítě a laxní přístup rodičů

bureska
21. dub 2016

Ahoj holky, moc prosím o váš názor. Popíšu vám situaci, která se stala včera odpoledne. Syn měl narozeniny a měli jsme s jeho tátou a jeho synkem z druhého manželství sraz v hospůdce. Chtěli jsme to společně oslavit, syn se těšil na taťku a brášku. Chtěl mu ukázat letadlo, které dostal od strejdy. Vše probíhalo v pohodě, kluci si s tím letadlem hráli, pak se šli houpat a na kolotoč. Syn to letadlo všude tahal s sebou. Za chvíli přiběhl, se slzami v očích a to letadlo mělo ulámaná křídla! Syn říkal, že mu to ulomil jeden chlapeček, který tam byl s rodiči. Tak jsem za tím klukem šla a ptám se ho, zda to udělal on, on se šel schovat k mámě. Tak jdu za rodičema a říkám jim, že jejich syn rozbil našemu letadlo. A rodiče? Řekli Hm. Maminka pak řekla, Matyášku, běž se chlapečkovi omluvit. A já říkám, prosím? On rozbil letadlo a vy řeknete tohle? A už to nekomentovali, já tam stála, oni pili pivo...a já říkám a jak to budeme řešit, to letadlo bylo nové. A už dělali že tam nejsem. Co byste dělali??? Byla jsem z toho jak opařená! Kdyby pak k nám přišli ke stolu a omluvili se, nebo koupili synovi zmrzlinu, nic!!!! Toho kluka nechali, nemusel se jít omluvit, nic!!!! Přijde to nenormální jen mně???? Syn to teda dost obrečel...děkuji moc za reakce

Strana
z3
shine2015
21. dub 2016

@bureska narovinu Ti reknu,ze ja bych za rodicema nesla....a ani to nechtela po mem muzi nebo otci ditete. Rodice Ti stejne nereknou co se stalo kdyz u toho nebyli...
A ohledne hazeni pisku do ici apod to bych chlapeckovi klidne rekla Ja at to nedela nebo proc to hazi...o tom zda slapl naschval na letadlo nebo omylem se da taky dohadovat kdyz jsi to nevidela na vlastni oci. Mezi nama kdyby jsi byla u syna a videla to tak jsi mohla zasahnout hned. A neber to jako vytku...deti jsou na hristi a je jasny ze behaji apod. Taky ale matka mohla rici proc letadlo nechal tam a tam a neodnesl si ho k Tobe....
Je to tezke. Nejsem proti Tobe ale pidle me to zbytecne hrotis.....a nevim jine situace ale tohle bych po muzi fakt nechtela...tohle bych nebrala jako ze se ho nezastane. Kdyby ho nekdo tloukl a on se na to dival tak to je jina.....ale neumim si predstavit at uz ja ze pujdu za rodicema nebo ze bych posilala sveho muze.....to mi prijde promin jakoze blbost....v teto situaci tedy.

bureska
autor
21. dub 2016

@shine2015 já ale to po něm ani nechtěla aby tam šel 🙂 to se ptala výše jiná maminka, proč jsem ho tam neposlala...on by tam ani nešel, ani by ho to nenapadlo...takže jsem mu neřekla, jdi tam a řeš to.
U toho házení písku do očí můj syn nebyl, takže to jsem ani neměla mamince co říkat - jen jsem popsala tu situaci co řekly jiné maminky a co jeho maminka...tam je také vidět přece její přístup.
Bohužel když se to letadlo rozbilo, tak byl syn buď u nás u stolu a jedl pohár anebo byl na trampolíně, moje chyba byla, že jsem to letadlo spustila z očí...vím že ho měl s tátou, tak jsem se o to nestarala...je možné, že si to ten chlapec pak odnesl, ale to nevím, to jsem neviděla...

shine2015
21. dub 2016

@bureska heled tak to neres...a priste za nikym nechod.....vysvetli synovi co a jak...a kasli na cizi rodice . 😉

bureska
autor
21. dub 2016

@shine2015 asi jo, prostě mě to naštvalo. Asi jsem jiná v tomto...někdy si říkám že asi i pro dnešní dobu syna vychovávám jinak a že z toho bude mít v budoucnu problémy...

shine2015
21. dub 2016

@bureska prosim te hlavne ze sebe nedelej jednu z mala ktera vychovava deti laskave a v konani dobra apod....to dela vetsina matek....jen jsou proste vyjimky ktere deti neresi az tak. Ja kdyby za mnou prisla jakakoliv matka a chtela se mnou resit hracku - coz na prvni pohled tak vypadalo tak si reknu ze je blazniva....a to neber ve zlem.
A neznamena to ze nemam svoje dite rada....
Proste mi prijde ze ro zbytecne hrotis...
Mej se pekne a trosku nadhled ;)

bureska
autor
21. dub 2016

@shine2015 mne to holt jako zbytečnost nepřijde 😉 s tou výchovou to bylo myšleno jinak 🙂

kika_21
21. dub 2016

@bureska Takových situací zažijete ještě spoustu, zejména ve škole. Pravděpodobně ostatní děti nevychováte,naučte svoje, aby se snažili dohodnout slovně, bez násilí-to myslím hlavně ve vyšším věku. Ano, co se stalo je smutné a dítěti to bylo líto-na druhou stranu bych zdůraznila i svému dítěti, že se stávají horší věci, aby nebral všechno jako tragedii, aby se s událostmi také on naučil lépe vyrovnávat. Jsou bohužel zlí lidé i zlé děti-byli tu a budou.

majkoz
21. dub 2016

Upřímně, za rodiči bych nešla, a už vůbec ne když bych na vlastní oči neviděla, co přesně se stalo. Takže bych od nich ani nějakou reakci neočekávala. Být Tebou, tak si z toho pro sebe a syna vezmu ponaučení pro příšte, nebrat hračky, které jsou mu drahé do kolektivu dětí, které řádí na hřišti. A navíc si to letadlo on sám mohl lépe ohlídat.
Může se mi nelíbit, jak někdo vychovává děti, ale to je asi tak všechno co s tím chci a můžu dělat...

panickatlamicka
21. dub 2016

Ahoj,nectu cele forum,ale napisu ti,co bych udelala ja,byt tebou. Sedl bych si k nim s dovolenim ke stolu a rekla:"prominte,je to hloupa situace. Ale pojdme ji vyresit. Vas syn rozbil memu letadlo. Kupovali jsme ho nedavno,stalo 200 korun. Koupite nam nove letadlo,nebo skodu uhradite?" a nedala bych pokoj,dokud by nerekli,jak chybu napravi-asertivne.

yelowangel
21. dub 2016

No hele já bych tu maminku co to viděla poprosila ať jde se mnou, ještě jednou bych šla za nima a řekla bych jim něco na způsob tady ta paní to viděla, stálo to tolik a tolik (když by bylo potřeba klidně bych si zašla pro doklad) a chtěla bych to po nich zaplatit normálně na tvrdo. A nahlas před celou hospodou. Nezaplatíte? Dobře volám policajty. Navíc víme kdo jste, kde bydlíte, sociálka to řeší. Myslím že by se pak ani moc necukali. A pokud jo já bych byla schopná hádat se s nima do krve. Když nejsou schopni naučit toho malýho grázla slušnýmu chování tak se mu ukáže aji jaký to špatný chování má důsledky.

panickatlamicka
21. dub 2016

Holky a jak tu nektere pisete,ze byste nesly za rodici,prip vysvetlily ditrti,ze to se holt stava,tak to ja bych tedy nedelala. Uz jen proto,aby syn videl,ze se ma o svoje "prava" umet prihlasit a nestahovat ocas,kdyz se mu deje krivda. Zaroven by okoukal,jak spravne konflikty resit: v klidu,asertivne,vecne.

panickatlamicka
21. dub 2016

@yelowangel to je presne ale ten zpusob komunikace,ktery neprospeje nikomu. Ano,je jasne,zs maminka vandala rekne: pcha,ani nahodou,nic vam platit nebudu",ale staci pozadavek opakovat,v klidu ukazat mamince svedky,co to videli,neustoupit. Je to sice fuska,ale zabira to.

editah222
21. dub 2016

@bureska ADHD je v podstatě poškození mozku a rozhodně za něj nemůže výchova! Jen některý styl výchovy může jeho projevy zhoršovat. Ale to jen tak na okraj.

Pokud by někomu něco zničilo moje dítě tak to okamžite uhradím a dítko by dostalo školení, že se to opravdu nedělá. Ovšem některé 3-4 i starší dítka jsou jak neřízená střela. Předpokládám, že mu letadlo záviděl a tohle byl způsob jak se s tím vyrovnat. No a pokud to byla nehoda, šlápl na něj omylem, ta se to prostě stává. A rodiče jsou třeba na štíru s penězma a platit za letadlo by pro ně byl třeba problém, ale to je neomlouvá, že se nikdo z nich důrazně neomluvil. Moje děti se musí omluvit i když něco neudělají schválně 😀

editah222
21. dub 2016

@panickatlamicka na druhou stranu by se taky mohlo třeba stát, že si někdo vezme na hriště hračku za několik tisíc a nechá ji ležet na zemi, cizí dítě na ni šlápne /nechtěně/ a po rodičích bude někdo chtít úhradu. To bych taky nezaplatila.

panickatlamicka
21. dub 2016

@editah222 toto je ale jiny pripad,rekla bych. No,ja osobne davam deckam na pisek ty nejhbusnejsi hracky,co maji 😀

editah222
21. dub 2016

@panickatlamicka moje děcka na písek nosí jen bábovičky a lopatky 😀 😀 Jenomže to dítě na to třeba fakt stouplo nechtěně. Ovšem stále zůstává, že se má slušně omluvit a když ne dítě tak rodiče.

panickatlamicka
21. dub 2016

@editah222 ano,vis co,ja bych se i sama tech rodicu s letadlem zeptala: Jak muzu chybu naseho syna napravit? "

radapokec
21. dub 2016

@bureska Otřesný přístup ve výchově, spíše nevýchově, a smutný. Co si asi tak z toho odneslo to dítko? No to, že když něco udělá, asi to není ok, ale rodiče to neřeší a projde to. Až jim začne skákat po hlavě, možná začnou hledat chybu, ale spíše než v sobě, tak někde mimo....

bureska
autor
21. dub 2016

@kika_21
@panickatlamicka
@yelowangel
@panickatlamicka
Holky děkuji moc! Já se snažila to s nimi řešit v klidu a asertivně. Bohužel ani jeden nereagoval, ale fakt vůbec. Maminka řekla jen, tak se Matyášku omluv, ale furt seděla na zadku a nešla s ním k mému synovi. já jsem se ptala jak to budeme řešit a to hm a pak oba začli pít pivo...neměla jsem už pak ani náladu tam dál stát jak tutan. Tu maminku jsem zavolala a ta řekla, že to viděla, že to rozbil...
Ano, kdyby to udělal můj syn, musel by se jít omluvit a zeptala bych se rodičů, jak to mám kompenzovat - ale všichni nejsme stejní...
Kdyby řekli aspoň to hloupé PROMIŃTE, ale oni fakt nic a pak se chvíli ještě houpal ten kluk na houpačcce a pak rychle zmizeli...
My na písek taky bereme jen bábovky a lopatku a ještě takové omšelé, ale prostě syn se chtěl poclubit tátovi a bráchovi novou hračkou a jelikož měl včera narozeniny, tak jsem mu nechtěla kazit den...byla to i moje chyba. Příště nic a ještě si rozmyslím, zda budu syna nadále učit, aby své hračky půjčoval

bureska
autor
21. dub 2016

@radapokec to dítě za to nemohlo, samozřejmě že se takové věci stávají...pokud to neudělal schválně - jak se to stalo neviděla přesně ani ta maminka, zda na to šlápl nechtěně nebo úmyslně...pokud úmyslně, tak pak je chyba ve výchově...pokud nechtěl - ano stane se, ale zase je chyba, že rodiče s ním nešli k mému synovi a netrvali aby se omluvil...

radapokec
21. dub 2016

@bureska ano, proto píšu otřesný přístup, protože rodiče měli toho kluka vzit za ruku a trvat na tom, at se omluví. Říct mu, že on by také plakal, kdyby mu někdo zničil hračku...

panickatlamicka
21. dub 2016

@radapokec a to ja bych zas dite nepranyrovala,nenutila ho vYlozene se omluvit,protoze podle me vynucena omluva postrada smysl. Ale chtela bych,abY bylo pritomno reseni situace,ukazala bYch mu,jak se takove veci resi,samozrejme bych poukazala na to,ze omluva je velice vhodny zpusob.

stekkna
21. dub 2016

To je tak nasekat na prdel, ale rodičům...Přesně vím jak se cítíš a jak už tu někdo psal...nespala bych z toho. čert vem blbé letadlo, ale chudák syn

bureska
autor
21. dub 2016

@stekkna naštěstí jsem mu doma dala dortík se svíčkami a dárek, tak na to včera zapomněl, ale ptal se ráno kde má letadlo. Holt to pro něj bude ponaučení, že cizím dětem se hračky nepůjčují...
@panickatlamicka přesně, kdyby aspoň ta maminka otevřela pusu...jenže co tak pozoruju, dnes je takto vedených spoustu dětí - není to chyba jejich, ale rodičů...a ty nikdo nepřevychová. Možná pozdějí - jejich vlastní nevychované dítě

stekkna
21. dub 2016

Tak to je smutný. Já bych hned běžela do obchodu koupit nové. To ale asi taky není moc dobré :/ Jinak s tou výchovou máš pravdu. Je to smutné

bureska
autor
21. dub 2016

@stekkna já právě nevím, jestli je dobré mu hned tu hračku koupit znovu...musí si na své věci dávat větší pozor. On je takový dobráček, že se s každým o včechno podělí, půjčí...a to je asi dneska špatně!

stekkna
21. dub 2016

@bureska Řekla bych že to není dobré, ale já si prostě nemůžu pomoc

bureska
autor
21. dub 2016

@stekkna něco vymyslím, uvidím, co dostane v sobotu od tetiček a strýčků na oslavě narozenin...když si na to už nevzpomene, tak mu to nebudu připomínat. Když jo, tak se asi mrknu po hračkářstvích po novém letadýlku

dana3262
21. dub 2016

@bureska připadá mi, že z toho děláš strašnou vědu. Zlibivej kluk zničil hračku a tvému hodnemu. To je normální mezidetsky jev.
Bohužel na všechny naše děti bez výjimky čekají daleko horší životní strasti.
Svému dítěti bych to vysvětlila a brala to jako zkusenost.

dana3262
21. dub 2016

@bureska pokud jsi chtěla reakci od jeho rodičů, tak jsi asi měla být důraznější.

Strana
z3