Nezvládám děti své kamarádky. Jak byste to řešily?
Ahoj!
Mám kamarádku, která má 3 děti... starší než je naše dítě. Vždy když k nám dojdou na návštěvu, vypadá to tak, ze je vše zničeno... my máme nový dům, dcera si věci váží a není zvykla se takto chovat. Když k nám přijdou, jediný, kdo vždy děti okrikne jsem já s mým manželem. Kamarádce je to úplně jedno, co její děti dělají.
Postupně dcerce zničili docela dost hraček, bez dovoleno si vlezly několikrát i do jiného patra domu, kde zničily i věci, které pro nás měly svým způsobem hodnotu, například dárek k narození dcery od babicky...
kamarádka se bez děti stýkat nechce, děti musí být neustále vsude. Dělali jsme i společnou silvestrovskou oslavu a opět museli přijít s dětmi, ačkoli jsme říkali, ze my dáme dceru na hlídání. Dopadlo to tak, ze máme odrene troje dveře v přízemí, obite rohy v chodbě.. pokoj jsem uklizela 2 hodiny... a ještě mě čeká mytí oken, protože uspinili všechny, které byly v jejich dosahu.
Nejsem nějaký šílenec na úklid, ale nemám rada, když se ničí věci a my si věci vážíme.. nemáme tolik, abychom si mohli neustále kupovat nové vybavení bytu.
Jak byste tuhle situaci řešili? Já už jsem dnes ve fázi, kdy jsem si řekla, ze se s kamarádkou přestanu vídat, takto to nejde... nemluvě o tom, ze k nim nás nezvou... zvou se vždy jen k nám...
Moc díky za názor.
Moc všem děkuji za názory a řekla bych, ze se v mnohem shodují... opravdu díky.
K hračkami bych dodala, ze naši dceři kupujeme raději méně hraček, takže když dostane během roku par věci, štve nás, ze ji to někdo zničí... hračky jsou ale jedna věc, nejvíc nás mrzí třeba zmiňovaný dárek od babicky, nebyla to hračka, bylo to něco, co bylo po ni a stalo to celou dobu na polici a dcerka se na to divala ačkoli už dosáhne... ale nikdy si s tím nehrála, protože to jednoduše ví, ze to není na hraní a to i když je mladší.
K věku dětí - děti kamarádky chodí už na základní školu... naše dcera začala teprve do školky. Není taková, ze by ji vadilo hračky půjčovat, pak mi jen rekne, ze ji to děti zničily... ale nebreci za tím...
Ale zničené vybavení domu mě štve, investovali jsme hodně, dlouho budeme platit hypotéku a neděláme to na rok..: takže asi opravdu přestanu zvát k nám...
@marcicek84 všechny děti už chodí na základní školu a naše dcerka má 3... jako udělat to někde naše dcera, tak se hanbou propadnu, řešila bych o s hostiteli a dcera by dostala ihned servano..: a já bych teda nenechala věc jen tak, napr hele zničí dveře a my si vklidu odejdem:.. nebo počmára zeď... tohle se muže stát ale rozhodne já bych pomohla majiteli domu s nápravou... my po dceři nemusíme vůbec naštěstí rvát, vychovavame ji ale od malá a opravdu nás poslechne
Já ti rozumím! Syn je zatím ještě malý, ale už teď se něčeho podobného dost bojím... mám hodně dobrou kamarádku, znám jí přes 20 let, hodně jsme si toho spolu prožily, máme se rády, ale její děti fakt nedávám. Má dva kluky, jsou rozmazlení, ničeho si neváží. když s ní někam jdu, většinou je to jedna pohroma za druhou. Naštěstí se doma nenavštěvujeme, bydlí daleko.
Ono to taky dost souvisí vůbec s tím, jak ta rodina žije celkově. Aspoň to tak mám vypozorováno z okolí (určitě neplatí vždy u každého). Rodiče, kteří kupují takové ty levné věci (Pepco, Lidl, Aliexpress) s tím, že když se něco rozbije tak se koupí nová věc a hodnota je moc netrápí to učí i své děti - vše je nahraditelné, dostupné, prostě věc za pár korun. Mám v okolí i maminky, které si potrpí na dražší věci - oblečení i hračky a těch si pak váží. Nekoupí deset levných, ale jednu dražší a chtějí, aby dětem vydržela.
Neříkám, že tento model je 100% všude, ale v mém okolí to tak je velmi často. Vždy to vychází od rodičů. Nedávno jsem tu psala příspěvek, jak jsem v nemocnici půjčila chlapečkovi stejně starému jako je syn jeho oblíbenou knížku. Když mi jí po dvou dnech vraceli, chtělo se mi brečet v jakém stavu se mi vrátila ☹ a maminka neřekla ani Bů...
@journals Krasny den, jak pisete.Mam stejny problem jako zakladatelka.Kamaradka detem kupuje pomalu 3x do tydne nove hracky za par korun.Uz kdyz je jdeme kupovat.Tk je kamaradky syn je schopny rozmlatit do 10min.Ale jak rika jeho maminka: ale...to nevadi...koupim ti jiny.No ja dceri koupila jen par veci a tech si opravdu vazime.Dcerka (2,5 roku) si hraje nejprve s jednou a az kdyz ji uklidi na misto vezme si dalsi... kdyz jsem prijde na navsatevu kamaradka...jeji syn vse rozhazi..do vseho mlati a kdyz odchazeji tak ani nemaji si po sobe snahu si uklidit ten bordel, co tu nadelaji.Kamaradce jsem nekolikrat rekla at si dite zpacifikuje nebo ze to udelam ja.Jeji zpacifikovani je: ale napr.Karlicku, to preci nemuzes.Kluk neposlechne a pokracuje a tim vse konci.Uz ji sem nezvu.Protoze drhnout skrine od pastelek a davat dohromady rozhazene hracky a vytirat vse co je kde rozlite...ne uz fakt ne.
@madinina nezlob se na me,ale dite co chodi na zakladku uz ma vedet,jak se chovat k vecem...je to o vychove a taky o pristupu je tve radoby kamaradky,proste kdyz bude chtir jit zase k vam je treba rict ne,ze jeji deti jsou nezvladatelne a ze si uz od nich nechcete nechat nicit majetek,takze navstavy bud u nich nebo nekde jinde ale na uz u vas doma,ze neprichazi v uvahu...
@journals no ono je asi treba se ozvat,ze kniha je uplne znicena a ze zadate kompenzaci,nekteri lide se neumeji chovat k vecem a to myslim v tom smyslu,ze k vecem druhych,je to sila,ale je to tak...
@marcicek84 kdybych to vedela, ozvala bych se. Ta maminka ale zrovna odchazela a ja bezela se synem na odbery, tak jsem na knizku ani nekoukla. Nenapadlo me kontrolovat stav. Nicmene pouceni pro priste - hracky nepujcovat
@journals no je to smutne,ale bohuzel kdyz clovek vidi jak si nekteri rodice vc. jejich deti nic nevazi,tak zo asi fakt je treba delat tak,ze se nic pujcovat nemuze...
Pokud o ni nechceš přijít, choď na návštěvu k ní. Její děti nemají právo dělat ti z domu kůlničku na dříví a pokud si je neumí vychovat ke slušnému chování, tak k vám prostě chodit nebudou. Jak to asi vypadá u nich doma, ty bláho? 😲

@leneee Nemam tu zkusenost, ale verim, ze i takove deti existuji. Samozrejme zalezi na konkretnim pripadu, ale u nas funguje, ze deti poslouchaji lepe cizi nez rodice - at uz me dite, nebo deti mych kamaradek. Ale mozna mam jen kliku na kamaradky a jejich deti🙂 Js respektuji pravidla u nich doma a oni respektuji pravidla u nas. A kdyz deti nerespektuji i pres snahu rodicu, resi si to pani domu. Ja si neumim predstavit, ze bych se neozvala, kdyby mi kdokoliv na navsteve cokoliv nicil - hracky, nabytek, cokoliv.