icon

Nízké sebevědomí po nehodě: Mám ještě řídit?

karlam
16. čer 2022

Řidičák jsem si dělala před dvaceti lety, nikdy jsem neřídila, nebylo čím, až asi rok zpět se ke mně dostalo starší auto. Hurá. Prvně kondiční jízdy, pak manžel a teď asi čtyři měsíce sama. Bohužel jsem způsobila dopravní nehodu, na parkovišti jsem najela do cizího auta a rozbila mu předek. Parkoviště bylo prázdné, blbě jsem odhadla vzdálenost a neštěstí bylo na světě. Pořád to vidím a slyším. Nevím, jestli má smysl, abych dál řídila, nevěřím si, nikdy jsem si nevěřila, bojím se a hrozně jsem sama sebe zklamala. Mám nízké sebevědomí a tohle mě teda docela dorazilo. Jsem na sebe strašně naštvaná. Nevím, jak si to mám srovnat v hlavě a jak se s tím vyrovnat.

Strana
z2
skororozvedena
16. čer 2022

Ano, i já jsem nacouvala do souseda. Jeho táta vyběhl a taky hned začal křičet, že to je dopravní nehoda, jako bych svou vinu popírala.... Osobně nechápu, proč lidi (hlavně chlapi 😉 tolik nadělají kolem aut. No, myslím, že super řidič ze mě nikdy nebude, ale docela jsem se vyjezdila, za poslední roky. Já stejně nemám jinou možnost než jezdit, jsem na děti sama a bez auta bych to prostě nedala. Takže souhlasím - jezdit jezdit, bát se přiměřeně a půjde to!

dixi86
16. čer 2022

Manžel je profi řidič a taky ťuknul osobák na parkovacím místě. Učila bych se, jezdila na "bezpečným" místě a hlavně si začala věřit...na silnici je tolik nebezpečnejch seběvědomejch lidi...ze to nema cenu komentovat. Kazdej nekdy zacinal.

tinaprofi
16. čer 2022

Najdi si nekoho, kdo te nauci ridit a parkovat, pokud ne - ano, prestan ridit a nicit lidem auta 🙂)

vikinkav
17. čer 2022

Ja bych se toho nebala 😉 Tukanec se muze stat, je mi jasny ze ti to bylo hrozne trapny a neprijemny, navic nekteri chlapi se chovaji jak blbci kdyz jde o auta. Me jeden naopak naboural zaparkovane auto u nas v ulici a jeste mi vynadal, ze tam nemam stat (na vyhrazenem parkovacim stani), ze tam prece vyjizdi z branky a neumi to lip vytocit 🤦🏼‍♀️ Pokud ridit chces, jdi do toho, nauc se to, jezdi s nekym kdo ti poradi, budes nezavisla, muzes jet na vylet nebo na dovolenou, vyzvedavat manzela a deti atd. Pro me je rizeni skoro jak chuze, bez auta jsem ztracena, pomala, nesamostatna, nic nevyridim. Porid si casem auto se senzorama, nebo rovnou s kamerou, at vidis, kam couvas 😉 da se to i pridelat na starsi auto dodatecne.

karlam
autor
17. čer 2022

@vikinkav moc děkuji za podporu ❤

pampeliska1313
17. čer 2022

Asi takhle - řídila jsem, dokud jsem nesjela bok auta. Navíc vlastního. Nic hroznýho, skrabnuti. Máme fakt blbej vjezd do garáže. A už jsem za volant nesedla. Teď to bude deset let. Řidičák z nějakýho důvodu porad mám platnej, kdyby náhodou, v žádným případě bych se neodhodlala znovu dělat autoskolu třeba. Kondiční jízdy nechci, protože nechci jet s někým cizím. Odhodlavam se asi půl roku, ze řeknu manželovi od matky a doteď nic. Tehdy mi říkali všichni ze musím jezdit a já nepremohla strach. A doteď mě to štve.)

klpoiu
17. čer 2022

No když to tak čtu,tak by ste si děvčata měli dát kondicky téměř všechny. Ne není v pořádku nacouvat do někoho na parkovišti!! Teď už se nedivím,proč to me auto má pořád nějaký nové šrámy. 😡 Umět couvat a vycouvavat je též dulezite jako samotné řízení!! Když couvu a nevidím ,tak se otočím, používám pořádně zrcadka , poprosím někoho aby ukázal....ale nemávnu rukou nad tím,že do někoho nacouvu a pak si to ospravedlnim tím,že se to stava a jsou to jen plechy. Ne, stávat se to nemá! Pokud si nevěříš, tak udělej kondiční jízdy a uč se! Pokud si i tak nebudeš věřit, nejezdi.

zuzineckah
17. čer 2022

@karlam pokud máš pocit, že řídit chceš, jen ti chybí jistota, tak si vezmi kondiční jízdy. Protože ta jistota přijde jen se zkušenostmi. Jezdit, jezdit, jezdit. Opatrně, ale sebevědomě, protože nervózní a panikařící řidič nemá za volantem co dělat.

gracinka7
17. čer 2022

@jahodi já jednou do stromu. Vůbec jsem ho neviděla 🙈🤷

betelgeuzz
17. čer 2022

@klpoiu ale nikdo nepíše, že nabourat auto je OK. Ale že se to stát může, občas i zkušenému řidiči. Je to samozřejmě chyba, člověk by měl trénovat, ale není to důvod přestat řídit.

klpoiu
17. čer 2022

@betelgeuzz Právě že to, že si člověk řekne "stát se může" je jen omluva za samu sebe a svuj čin. Takže vlastně je to ok. A to je špatně!! Stávat se to prostě nemá! Zrovinka teď ,jsem četla super článek, baba za volantem přejela holčičku na odrážedle. Holčička zemřela, a ona dostala podmínku na kterou se ještě odvolala, a oni ji dali za pravdu. Odešla bez trestu a vina je na matce holcicky. Mimochodem ta co jí zabila , vjela do zákazu a ještě se hájila tím že měla velké auto a neviděla před sebe na 9 metrů. Takže její neschopnost stála život malé holčičky....ale jo stává se. A přesně o tomhle to celé je. Jednou tam nemusí stát auto nebo strom, ale člověk. Pokud nacouvam do cizího auta či kamkoli jinde, vždy je chyba pouze u řidiče a měl by se zamyslet proč se stalo, a něco s tím udělat aby se už neopakovalo!

daruna
17. čer 2022

@klpoiu teď jsem ten článek četla také, udivuje mě až arogance odsouzené, normální člověk by byl za podmínku pokorně rád a řídíčák snad i odevzdal dobrovolně a navždy. Matka sice dítko neuhlídala, ale paní je taky matka a asi ví, jak jsou dětičky rychlé. Asi dobrý právník je základ úspěchu.

eithelwing
17. čer 2022

Pokracovala bych v řízení. Cim driv, tim lip.
Pro mě osobně je parkovani nejhorsi. 😄

Nejhorsi pro mě bylo, kdyz jsem dobrzdovala na krizovatku a zezadu to do mě naprala taxikarka, az jsem vzala dalsi dve pred sebou. Do toho dcera v autě. 🤦 Byla jsem vyklepana.
Muz pak prijel pro dceru, ale nahradni auto od pojistovny jsem musela prevzit ja, takze jsem tri hodiny po nehode zase ridila úplně cizi a dost moderni auto. Ale dobry, i diky tomu jsem se oklepala.

Chce to se fakt vyjezdit. Delala jsem si ridicak v 27 a cca po 2 letech jezdeni jsem se citila už fakt jistější.
Dnes, musim rict, že mě ježdění fakt baví. Pokud teda nepotkam auto na kruhaci v protismeru. 🤦

emillyhk
17. čer 2022

Řidičák mám asi 13 let, víc jak 10 let jsem neřídila. Cca dva roky zpátky jsem začala občas jezdit, nejdřív kondiční jízdy, potom s manželem. A i když je pro mě řízení neskutečný stres, nejsem vyloženě špatný řidič. A i přesto jsem při vyjíždění z parkoviště u OC ťukla sloupek závory 🤦‍♀️ Paradoxně mě to uklidnilo, "nehodu" už jsem způsobila, plechy někdy ťuknul snad každý koho znám 😉

krasna_neznama86
17. čer 2022

@pampeliska1313 tak to znám. Jen jsem se nemohla rozjet do kopce a couvla na dodávku za mnou. V autě jsem měla řvoucí nemocný dítě, já na začátku dalšího těhotenství, no, strašný. Od té doby jsem sama autem nejela, jen když u mě seděl manžel. A pak mám příhodu ještě jednu, ta se stala dřív, hned po šestinedělí maneluel přitáhl campilobakterii, já vyděšená, nevyspání a musela auto odvézt do servisu v té největší špičce. No, urvala jsem zrcátko... Teď se tomu směju, v servisu jsem k domluveným věcem nahlásila ještě to zrcátko. Bojím se řídit, vždycky jsem se bála, chci to překonat a vím, že musím jezdit, jezdit a jezdit... Ale nevím, snad se dokopu. Můžu jezdit starým autem, teď jsme koupili nové, ráda bych v něm jela, ale dokud se nevyjezdim, tak ne... A navíc je obří.

rosie18
24. čer 2022

@karlam neridila jsem asi 15 let, pak jsem dostala auto, protoze okolnosti me donutily zmenit nazor, ze za volant uz nikdy nesednu. Pul roku na to jsem pri vyjizdeni na hlavni prehlidla cernyho fiata. Nechapu, kde se tam vzal, ja jela opatrne a koukala tim smerem. ( Co me teda rozsekalo, kdyz jsem vystoupila, panovi jsem se omlouvala se slovy, ze jsem ho nevidela. A on mi odpovedel, ze me videl a rikal si, ze mu tam snad vjedu ). Moje rada je, nevzdavat se, a ridit hned, jak to pujde. At uz v autoskole, nebo proste se hecnout a jet sama. Drzim pesti🍀

Strana
z2