Očkování na Covid. Necháte se očkovat? Jestli ne, proč?
Dozvěděla jsem se, že od 27.12 se začíná testovat vakcínou proti Covidu.
Já jsem zdravotník, tak do toho jdu. Jeden známí to chytil (mladej a zdravej) no a nedal to, plíce měl uplně prožrané. Takže pro mne je to jasná volba, protože s nimi budu pracovat.
Má otázka je prostá - necháte se naočkovat? Jestli ne, proč?
@mamikry Samozrejme, ze se muzete nakazit znova, ale po prodelane nemoci uz si telo antigeny patogenu pamatuje a nastartuje rychlejsi a cilenejsi reakci. A proto je v drtive vetsine pripadu dalsi prubeh mirnejsi jiste, vyjimky existuji a to v biologii bylo, je a bude vzdy.
A je blahove si myslet, ze vakcinace vas ochrani na sto procent. Zadne ockovani neposkytuje stoprocentni ochranu a nulove nezadouci ucinky. Tim vas o nicem nepresvedcuju, jen uvadim na pravou miru , co zminujete
@martiniquest Vsak ja jsem si toho vedoma. Ale jak jsem psala, v tuhle chvili nevidim jinou cestu, nez se nechat ockovat. Bohuzel vim o pripadech, kdy druhy prubeh byl tezsi, ale to budou, jak pisete, spise vyjimky, doufejme.
@pavlina212 to s tou krevní skupinou jsem někde zahlédla,ale není to 100%. Ségra má B a chytla to,u druhé ségry skupinu nevím,ale dokud neztratila chuť a čich,myslela,že je jen nachlazena. Mamka ma A a v pohodě,nechytla to. Jsem taky spíš pro přirozené posilování imunity. Jak jsem tu už psala, nejsem si vědoma,že bych kdy chřipku prodělala a jestli jo, tak se tvářila jako nachlazení. Mívala jsem problémy spíš s anginou a záněty průdušek,což jsou bakteriální onemocnění. Od toho mám ale taky delší čas (několik let) klid. Prostě se řídím tělem. Kdysi kamarádka nakazila v baru 15lidí prasečí chřipkou,všichni 40 horečky,těžké respirační potíže. Já seděla několik hodin vedle ní a jako jediná jsem to neměla
@sim244 Očkovat se zatím nemám v plánu, málo dat, málo informací a dost "děsivý" postoj naší vlády ve mě nebudí důvěru. Chápu prarodiče co už se na vakcínu "třesou" protože chtějí zbytek svého života prožít v klidu a mezi lidmi, ale z mého pohledu je tam příliš "ale"...
Jinak na tuberu nemám očkované ani jedno dítě, oddalovala jsem to protože jsem věděla že povinnost budou rušit, ale bylo to na základě zhodnocení rizika, neměli příliš možnost to někde chytit, kdybychom se pohybovali v jiném kruhu, kde bude nákaza pravděpodobnější, tak bych pravděpodobně očkovala, ale dle vlastního schématu ;)
@amazonkajanik Nejde o nakažlivost, ale o pravděpodobnost horšího průběhu. U skupiny A je prokazatelně vyšší. Ono i s tím posilováním imunity je to fajn, ale pak jde o to, jak velkou virovou zátěž člověk dostane.
Nevěřím této vakcíně, dneska článek, že se objevila v Anglii mutace a mutuje právě ten spike protein, to by znamenalo, že se bude třeba očkovat jako na chřipku (mRNA vakcína pracuje právě s tímto spike proteinem), po každé mutaci, než se všichni proočkují, s tempem naší vlády to bude pořád nějaký lockdown...myslím, že to dopadne tak, že se budou muset izolovat nebo chránit rizikové skupiny, důchodci, kritická infrastruktura, vojáci, policisté, učitelé, zdravotníci, pendleři a možný ti, kteří teď mají pozavírané živnosti. Ostatní asi nemají ani pádný důvod pro ano, když se o těch dlouhodobých účincích pořádně neví, taktéž se neví, jaká jsou rizika, např. vakcína od Pfizeru má NÚ anafylaktický šok a k tomu se mimo tyto uvedené NÚ objevil i Bellův syndrom (normálně by se tím přestalo očkovat, teď na to není čas)
Zatím máme právo volby a doufám, že to tak zůstane, že nevymyslí něco, čímž nás budou donucovat k očkování, neočkovaní budou mít omezení v cestování - budou muset na testy než to opadne, pak už možná ani to ne, takže je třeba vydržet a počkat, až budeme o té bezpečnosti přesvědčeni a až do očkování jít.
Tím nechci říct, že někoho odsuzuji, kdo to riskne, je dobře, že mezi námi budou takoví lidé, asi to společnosti pomůže jako celku, je to dáno tím, jak je společnost rozdělená, někteří chtějí být chráněni, jiní ne, ale nakonec všichni chtějí normálně žít. Tak uvidíme jak to dopadne, zatím do jara si to ještě užijeme s tvrdými opatřeními do systosti, snad aspoň už ty děti do škol pustí, protože už to je do nebe volající...
Ne... hlavně z tohoto důvodu: "Zřejmě první případ, kdy byla souvislost mezi chorobou a očkováním vědecky prokázána, nastal v roce 2009 při epidemii tzv. prasečí chřipky. „Tehdy vznikl velký tlak na výrobu vakcíny proti pandemické chřipce, a to ve velikém množství a rychle. Ve skandinávských zemích byla vakcinace velice rozšířená, ale v srpnu 2009 bdělí pediatři nahlásili, že se zvláštním způsobem zvyšuje incidence narkolepsie, což je nemoc, která se většinou objevuje v dospívání, zřídka ve věku mladším deseti let. Bývá jí postižen jeden člověk z 10 000 a projevuje se nepotlačitelnými chvílemi usínání při běžné činnosti. Jenže v roce 2009 došlo k nárůstu v nejnižších věkových skupinách do deseti let. Během krátké doby přišlo hlášení dalších případů z jiných zemí a někde bylo v tu chvíli užívání těchto vakcín zastaveno. Do roku 2013 bylo nahlášeno více než 900 případů narkolepsií ve věkové skupině do 15 let. Bylo vypočteno riziko v souvislosti s vakcínou ve Finsku 13krát, v Irsku 11krát, ve Švédsku 6krát podle toho, jak moc byla populace proočkovaná,“ (zdravotnický deník, 2015)
@urtica osobně si myslím, že toto očkování opravdu není vhodné jak pro děti tak pro těhotné, tak pro lidi, kteří ještě nemají pro reprodukčním období a děti chtějí, tam bych byla velmi, velmi opatrná...
@marcicek84 Ano, jasně...on ten potenciální vedlejší účinek ale nemusí být totožný. Může to být něco stejně závažného nebo i závažnějšího, co se objeví třeba u dospělé populace. Spíš mi šlo o to, nakolik je spolehlivá a bezpečná vakcína, která je vyvinutá za tak krátkou dobu...o té proti prasečí chřipce se určitě taky říkalo, jak je v pohodě a jak prošla všemi testy...
@urtica ano chápu, ale bez ohledu na to, co se může navíc ještě projevit i v jiných skupinách, tak zrovna tyto výše uvedené skupiny by se měly chránit a nedávat do sebe nic o čem se neví jak je bezpečné a to už z principu nějaké opatrnosti vůči svým plánům do budoucna...
@marcicek84 Jj, to určitě..
@pavlina212 tak je vědecky dokázáno,že 0 jako prapůvodní skupina je o dost odolnější a lépe zvládá patogeny. A je slabší,ale pořád je na tom lépe,jak AB a BA
@amazonkajanik to je zajímavé, já mám 0+ a nikdy jsem neměla ani angínu, nic. Občas rýmu, ale to je maximum. No ještě počkám
@sim244 Zatím ne. Uvidím, jak s časem, ale pro mě je to hodně rychle vytvořené očkování. Urychlit lze ledacos, ale NÚ se nemusí projevit tak brzy. V současné době si nebude možné vybrat druh, takže pokud se časem ukáže nějaký typ lepší, třeba bych chtěla ten konkrétní a ne to, co nakoupí honem honem stát. V celý stávající systém nemám dostatečnou důvěru.
Ano,vakcina je stejně bezpecna jako jine vakciny.A jsem Dr a docela to mam nastudovano.A ty blaboly radoby imunologu ,odborníků, kteri vsude pisou a odkazuji na stoprocentni pravdy ,nectu.Nemyslim na MK,ale verejnych.
@ahyt Tento tvoj "vykrik do tmy" je este vacsi blabol. Tak ty si Dr. a mas to naštudovane a anonymne to tvrdis na MK? 😂😂😂😂
Ale ostatní podla teba "radoby" imunológovia ci lekari co sa verejne vyjadrili pisu blaboly.
Vdaka za pobavenie a dalsi blabol. Ja mam viac verit radoby odbornicke na MK co tvrdi ze je lekar a vsetci ostatni píšu blaboly len ona tomu rozumie a nie lekarom ktorych poznam a verim im. 👍😀😀😀
K otázke. Nie nedame sa zaočkovať.
@sim244 proč hned útočíš? Spíš tvoje reakce mi přijde na úrovni malé holčičky 👶. Napsala jsem jen svůj názor, na který ses ptala a nepřijde mi na něm nic špatného. A to že nechci psát všechny důvody, jen jeden - viz moje odpověď, proč se očkovat nenechám ze mě hned nedělá "drsnou". Tak si dej cukroví na zklidnění nervů a čekej v klidu na vakcínu až na tebe přijde řada. Hádat jsem se nepřišla, to nemám v povaze, jen vyjádřit svůj názor, tak příjemné prožití vánočních svátků v klidu a ve zdraví 👍
Ano, rozhodne bych se nechala naockovat, kdybych tu moznost mela. Zatim se od nas z rodiny nechava tchyne, je v prni linii, tak pocita, ze pujde hned po Vanocich.
Rychleji sel schvalovaci proces, ne vyvoj vakciny. Rok se ji venuji nejlepsi vedci v nejvetsich farmaceutickych firmach na svete, stejne tak odborne kapacity sedi ve schvalovacich komisich. Nemam zadny duvod jim neverit. Klinicke studie se delali na dostatecnem mnostvi pacientu, potize melo naproste minimum, anafylakticky sok (nebo jak se to pise) hrozi bohuzel u kazdeho ockovani, to neni dukazem, ze vakcina je spatna.
Ze se po letech mohou ukazat nezadouci ucinky? To nevim moc jake, nemam vzdelani abych to mohla vyvratit, ale moc pravdepodobne to neni. Na druhou stranu je celkem jiste, ze se mohou objevit i po "bezproblemovem" prodelani Covidu a jako bonus se na nej da jeste trebaaa - umrit. Takze moc nechapu nad cim vahat a jeste si myslet, jak jsem to prokoukla, ze je preci chytresi si pockat.
@amazonkajanik Jen ze zajimavosti - co je to krevni skupina BA? 🙂 Neco mi na prednaskach z genetiky uteklo?
@ruzova_pastelka dekuju za obhajobu,meto jen pobavilo.Napsala jsem o tom, co jsem nastudovala a hlavne jsme s manzelem/ puvodne jsme byli skeptici k tomuto ockovani/,meli dlouhou debatu s manzelovou dlouholetou znamou,spis kamaradkou,pi prof.z HK,ktera se xxxxxxxxx let zabyva imunologii a vakcinaci,je expertka ve svete jedna z nejznamejsich a ta nam vse ozrejmila.Nelze jednoduse popsat,vypsat duvody.. A te verim.Treba spatne,nevim,ale podle me si clovek musi vybrat v teto desinformacni ockovaci dobe nekoho,komu duveruje a nenechat se ovlivnit ruznymi jinymi " odborniky".Tak to mam ja.Krasne Vanoce🎄.Samozrejme jsou kontraindikace i k tomuto ockovani,neni pro csechny
@ruzova_pastelka Ved ok. A to znamená ze je odbornicka na vakcíny? Prečo? Lebo to napísala a ona je odborník lebo je lekár a ini lekári nie su lebo pisu ci podla nej tvrdia ine a preto su to "blaboly"? Na zaklade coho?
@ahyt No vidíš stačilo to napísať hned takto a nie pisat ako vsetko ostatné su nejake "blaboly". My taktiež konzultujeme s lekarmi a odborníkmi ktorých pozname, vieme ze majú svoje odborné vedomosti a verime im. To je vsetko.
Nemyslela som to v zlom-len bohužiaľ ten tvoj prvy prispevok tak vyznel. 😉

@klea81 Však to je v pořádku. Já prostě v očkování vidím řešení jak pro sebe pro jedince, tak pro společnost. Já tě ale nepřemlouvám. Ptala ses, jestli jsem si jistá, proto ti odpovídám 🙂