Očkování covid a těhotenství. Kdo se nechal a zjistil, že je v tom?

1. srp 2021

Zdravím, je tu někdo kdo se nechal naočkovat proti covidu a poté zjistil, že je v tom? Kdybych byla těhu, tak bych byla asi 3-4tt kdyby mě očkovali druhou dávkou, ale bude ještě brzy na těhu test. Tak mě zajímá, jestli se někdo nechal naočkovat a bylo vše v pořádku?? Děkuji za odpovědi.

ivya
1. srp 2021

Byla jsem na druhé dávce dva dny po ovulaci. Po dvou týdnech jsem měla ducha na testu, o pár dní později to odešlo s MS. Ale o souvislosti s očkováním pochybuji ;) Navíc jsem mezitím byla i na jedné oslavě a pila alkohol (v době kdy byl test ještě sněhobílý).

katherine177
1. srp 2021

Měla jsem jít na druhou dávku očkování a měla pozitivní tt,odložila jsem druhou dávku , kterou by vám v těhotenství nedali ,říkali až ve 4.mes ,ale jelikož to u mě bylo biochemické těhotenství,a dostavila se ms,objednala jsem se na tu druhou dávku a dostala ji 2.mes po prvním očkování

hojda
1. srp 2021

Myslím, že se doporučuju až od 12. týdne těhu.

journals
1. srp 2021

Kdybych nevedela jestli jsem/nejsem tehotna asi bych se ockovat nenechala. Za ten risk to nestoji. My cekame az po druhe davce 😖😏

merope
1. srp 2021

Zrovna dneska jsem četla, že všude ve světě je obří nárůst mrtvě rozených dětí, potratů a úmrtí těhotných na covid. Neočkovaných. Státy začínají čím dál víc doporučovat těhotným očkování.

autor
1. srp 2021

@journals my jsme taky čekali, ale opačně… tím, že se nám nedaří, jsme se rozhodli naočkovat a víte jaký je zákon schválnosti, že? 🤷🏼‍♀️
Já se určitě naočkovat nechám, jen jsem chtěla trošku povzbudit osobní zkušeností 👍

vaseli16
2. srp 2021

@merope můžu znat zdroj kde jsi to četla? Popřípadě konkrétní odkaz?Mrtve rozene deti a potraty jsou po tom co matka prodělala covid??? Jak to potvrdili?? Udělali pitvu u dítěte? Jak zjistili, že potraty jsou nasledkem covidu?? Děkuji

michaela_pol
2. srp 2021

Já byla na první dávku a za 14 dnů na testu dvě čárky. Podle ms i ultrazvuku jsem otehotnela den před nebo po očkování. Miminko zatím prospívá, tak snad to bude ok. Druhou dávku jsem zatím odsunula, doporučuje se nejdřív v 13tt. Ale zatím stále váhám jestli na ni jít nebo ne.

jana_zofie
2. srp 2021

Ja byla u prvni davky. Taky jsem tusila, ze jsem v tom. S tou druhou jsem radsi pockala po 12. tydnu, ale vklidu. To doporuceni od 12. tydne je tam spis kvuli klidu lekaru. Vsichni se na tehotnou v prvnim trimestru boji i osklive podivat. Kdybych mela jit na druhou davku a byla bych 3-4 tt, tak bych sla, nemelo by se nic stat. Zvazovala bych to snad jenom kdybych uz mela za sebou nekolik potratu nebo mela problem otehotnet nebo mela proste v tehotenstvi (predchozim) nejake problemy. Ale to.je spis psychologicky efekt.

merope
2. srp 2021

@vaseli16 četla jsem na facebooku a komentář k tomu byl: "Ve Španělsku za poslední měsíc tři mrtvé těhotné. Španělsko vyzývá k očkování těhotných a mladých.
Specialisté na gynekologii a porodnictví z velkých španělských nemocnic vyzvali komunity, aby urychlily očkování těhotných žen proti koronaviru poté, co za poslední měsíc zaregistrovaly náhlý nárůst přijetí na JIP a úmrtí nejméně tří těhotných žen. "Prožíváme nejhorší okamžik pandemie pro tyto pacienty."

Stejnou výzvu zveřejnili v posledních dnech i ve Francii a v UK. Podle dat z UK ⚠️ 10 % těhotných nakažených skončí na JIP, každá ⚠️ pátá nakažená porodí předčasně. V UK ze 742 těhotných, hospitalizovaných s covidem, neměla plné očkování ani jedna."

Konkrétní odkaz je tohle: https://elpais.com/sociedad/2021-07-28/los-gine...

Ta Francie a UK tam není, ale UK zveřejňuje poměrně podrobné statistiky v každotýdenním reportu (musela bych trošku hledat) - mají v tom vždy jednotlivé varianty, rozdělené na očkované a neočkované a je toho tam opravdu dost. Třeba někdo ten odkaz má.

merope
2. srp 2021

@vaseli16 Tak jsem projela diskusi u toho příspěvku a jsou tam i ta data z UK (zase dávám komentář z fb a k tomu odkaz, co u toho byl):

"Data ukazují:
3371 těhotných žen bylo přijato do nemocnice se symptomatickým onemocněním COVID-19.
Zdá se, že závažnost onemocnění žen se ještě zhoršila; 24% žen přijatých v první vlně mělo středně závažné nebo závažné onemocnění, ve srovnání s 36% u varianty Alpha a 45% u varianty Delta.
Údaje o očkování jsou shromažďovány od 1. února 2021. Ze 742 žen přijatých od tohoto data pouze čtyři dostaly jednu dávku vakcíny a žádná nedostala obě dávky."

https://www.ox.ac.uk/news/2021-07-30-new-data-s...

merope
2. srp 2021

@vaseli16 Jinak v té diskuzi ještě píší že těhotné mají statisticky horší nežádoucí účinky očkování, na druhou stranu ale prý momentálně je výrazně více úmrtí miminek těsně před porodem a oddělení placenty od porodu - že dříve tak 10x za týden a nyní 9x za den, to už jsou tedy "pocitová" čísla bez statistiky a nevím přesně, co to konkrétně je, ale i tam je zjevně zhoršení situace.

Jako jo, ideálně očkování stihnout před otěhotněním. Třeba já i jako netěhotná měla nežádoucí účinky po druhé dávce asi 2 měsíce, jako pro organismus to zátěž je, o tom žádná, tam je spíše otázkou, zda a jak se ochránit před covidem a zda vnímáte jako větší riziko očkování nebo to, že vás někdo z okolí nakazí (vím o případech nákazy jen z toho, že sousedka v paneláku měla covid a chytili to, v těhotenství je žena mnohem náchylnější).

andycr
2. srp 2021

@merope očkování mi bylo doporučeno gynekologem ještě před otěhotněním, dávali jsme si pozor mezi vakcinami. Očkovat bych se nedala v prvním trimestru, to nedoporučují ani lékaři. Pak jo.
Ze začátku se uvádělo, že těhotné mají lehčí průběh a nemají to často. ALE to bylo na podzim, kdy nebyla taková promořenost a počty nakažených byly nízké. Nyní se uvádí opak. Průběh covidu je u těhotných spíše horší.
Moje nejlepší kamarádka rodila v lednu covid+ v horečkách, zimnici,... Malá se jevila jako zdravé miminko. 6 týdnů po porodu onemocněla a za 14 dní zemřela na následky covidu. Bylo to zatím první takhle malé dítě. I doktoři nevěděli co dělat, nesetkali se s tím. Malá měla zasažené všechny orgány, zápal plic, .... 😞😞😞 Naprostá tragédie. Je to sice zatím ojedinělý případ, ale když tomu jde s největší pravděpodobností předejít, tak jsme se nechali očkovat a i jako těhotná bych šla. Ale až po tom 12 tt.

vaseli16
2. srp 2021

@merope děkuji moc, budu pročítat dal... Tohle mě opravdu zajímá.

petradt1986
2. srp 2021

Ja i mé dve zname prodelali covid,pote otehotneli a vsechny potratili. Porad premyslim jestli to ma souvislost..

autor
2. srp 2021

@petradt1986 tak to je asi jako, když jsem já byla na rtg zubu a pak potratila. Nikdo nám neřekne, co to způsobilo a jestli to bylo právě ono. Každopádně se tu bavíme o očkování.

jana_zofie
2. srp 2021

Je to sice mimo tema, ale jestli ten rtg byl kvuli zanetu, tak za to mohl spis ten zanet. Mela jsem to stejne (pritom se rekne jen blby zub, nemela jsem ani teploty, nic) a ZT jsem "stihla" jeste pred tim rtg...

merope
2. srp 2021

@petradt1986 Ono bohužel pravděpodobnost potratu je poměrně vysoká sama o sobě, záleží, jak to bylo dlouho po covidu - stačí, že se přidá trošička na stranu problému a je to tu. Hlavně obří množství potratů je v počátcích, co dříve holky ani nevěděly, že jsou těhotné.