Očkovat nebo zatím ne?

vipeta
23. čer 2021

Ahoj, otevřu tu velké téma. Očkování proti Covidu. Můžu se registrovat měsíc, ale zatím se do toho nehrnu. Mám z očkování takový zvláštní strach, že mi to vyvalí nějaký problém v těle, o kterém nevím. Na druhou stranu i prodělaný Covid by mohl udělat paseku. Doteď jsem ho neměla, možná mám ale dobrou imunitu, tak proč to celé nenechat na mém těle 🤔 Každopádně ale většina lidí z mého okolí a všichni z rodiny jsou už naočkovaní a já jsem tak trošku černá ovce 😒 Do toho prázdniny, v práci vystaví papír jen na tři všední dny... No a teď se navíc začíná mluvit o Deltě, že bude zase ještě horší. Tak se v tom plácám. Z očkování mám strach, ale zároveň bych s ním měla asi větší klid mezi lidma. No a mám obavu i z té Delty... Nejste někdo podobně na vážkách jako já?

jaja01k
23. čer 2021

@vipeta Já jsem taky stále nerozhodnutá. Covid jsem měla a znovu to chytnout opravdu nechci. Měla jsem mírný průběh a i tak mi bylo pár dní hodně zle a pak trvalo půl roku než jsem se z toho definitivně vyhrabala, a to samozřejmě můžu mít následky, o kterých zatím nevím. Nicméně do očkování se nijak zvlášť nehrnu. Nejdřív si nechám zjistit protilátky (pořád se k tomu nemůžu dokopat) a pak budu rozmýšlet co dál. Teď je ta epidemická situace dobrá, ale já jsem přesvědčená, že po prázdninách přijde další vlna. V práci jsem celý den mezi lidmi, děti chodí do školy, takže riziko, že si to domů zase přitáhneme, tu bohužel bude. Fakt nevím no, jak se rozhodnout.

jana_zofie
23. čer 2021

Ja bych teda do zari chtela mit za sebou obe dve davky. Mimo jine prave kvuli delte. Bude tam trosku posun, mam za sebou prvni davku, ale druhou jsem odlozila, jsem v 1. trimestru, ale melo by to na pohodu vyjit.

vikinkav
23. čer 2021

Ja se chystam az pristi rok, pred pul rokem jsem prodelala covid, zadne nasledky na sobe nevidim, prubeh byl mirny, ne moc prijemny ale zvladnout se to dalo. Tak chci trochu vyckat, co bude 🤷‍♀️ Jestli budou stejne vakciny, jestli budou na podzim preockovavat ty jiz naockovane, jestli se to znovu rozjdede treba mezi detmi ve skole a skolce, kde je a asi i bude ockovanych minimum…Cela rodina uz je naockovana, me nastesti nikdo neprudi, protoze jsem tehotna 😄

michaelarousova
23. čer 2021

@vipeta ja byla stale proti ockovani…ale zq posledni dobu jsem zmenila nazor..podle me jine reseni nez ockovani neni 🤷‍♀️Moje cela rodina ma uz po ockovani jen ja (tehotna) cekam az budu moci jit..ale treba dite bych ockovat nenecxhala nebo teda urcite ne hned jak se bude moct

treasurka
Autor odpověď smazal
Zobraz
sus3nka
23. čer 2021

Já očkovaná taky nejsem, Covid prodělala celá rodina včetně dětí. Čekám až přestanu kojit a potom se nechám, manžel už má doočkováno. Kvůli kojení nemám ani přeočkovanou tetanovku.

sigyn
23. čer 2021

Já si stojím za tím, že člověk by se měl rozhodnout sám a následně i přijal rizika s tímto rozhodnutím spojená. Určitě je špatně, když je na někoho vyvíjen nátlak (pro/proti očkování). Já se rozhodla až na základě několikaměsíční úvahy, a to pro očkování. Jednak v rodině máme zvýšenou náchylnost na plicní choroby a druhak žijeme na hranicích, takže v zahraničí jsme každou chvíli a pořád řešit testy se mi nechtělo. Děti bych třeba očkovat nenechala, tam mi nepřijde, že ten přínos převažuje rizika (zatím).

mourovatakocka
23. čer 2021

@vipeta Taky jsem v rodině jediná, co nemá ani první dávku. Mojí mámě ta první dávka přinesla větší zdravotní potíže a teď hodně váhá s druhou dávkou, ale jinak naši staroušci mají, manžel jde na druhou za asi dva týdny. Nepřipadám si jako černá ovce a ani mi to nikdo nepředhazuje.
Velký nátlak cítím ze všech masmédií a dělení lidí na očkované a zlé podlidi, co z jakéhokoliv důvodu očko odmítají. Momentálně kojím, nemám ani léty prověřenou tetanovku na doporučení doktorky - jakto, že tetanovku nee, ale očko proti kovidu je ok v těhu, při kojení, prostě kdykoliv?
Uvidím, jak moc bude v budoucnu neočko omezující, zatím mi to je jedno. Jsem na MD, pak RD, simuluju práci z domova 🙂, takže ve své podstatě mi to je momentálně jedno. Upřímně bych raději riskla kovid, než očko, necítím se jako riziková skupina.

katule1990
23. čer 2021

@vipeta Taky zatím očkovaná nejsem. Mám 7m miminko, v noci se moc nevyspíme, jsem ráda, že to nějak zvládám. Manžel měl po obou dávkách 2 dny šílený zimnice, horečky, rukou ani nepohnul a pořád spal. A to není žádný cíťa. Naši i ségra po očkování celkem fungovali až na bolest ruky. Jenže já se bojím reakce jako měl manžel, vůbec nevím, jak bych se tu pak zvládla starat o syna. Takže zatím vyčkávám, až bude větší. Covid jsme už měli. Být tebou bych si nebyla tak jistá, že jsi ho neměla, protože já, ani manžel a táta, který jsem nahlásila jako kontakty, bychom o covidu vůbec neměli tušení, kdybych neměla jít na operaci, kde je povinný test a ten vyšel pozitivní. Vůbec nic mi nebylo, stejně tak manželovi a tátovi, fakt vůbec nic. A oba po mně taky pozitivní.

nazka
23. čer 2021

@vipeta jakobych příspěvek psala já. Nakonec jsem do očkování šla, čekám na druhou dávku. Ale bojím se, no. Mám dvě děti, je to zodpovědnost. Covidu se bojím asi víc ale.

versatilka
23. čer 2021

na okolí se vyprdni, to je třeba odfiltrovat. Nikomu není nic do toho, zda jsem nebo nejsem očkovaná. Netuším, proč mají lidi potřebu to rozebírat, kdo je a kdo není a to i v rámci rodiny. Já nejsem a v nejbližší době to neplánuji. Možná až doběhnou klinické studie, pokud zdravotní benefit vakcíny převáží nad nemocí. Kvůli nějakým "výhodám" alá můžete snáz cestovat do toho nejdu.

surikata131
23. čer 2021

@vipeta no právě ta delta se teď v Británii šíří hlavně mezi dětma a neočkovanýma. Já třeba půl roku po covidu pořád ještě nemám čich v pořádku, měla jsem lehký průběh, ale nebylo to nic moc, moje mamka po něm mívá bolesti hlavy, občas dušnost, únavu, mozkovou mlhu (předtím naprosto zdravá)...určitě větší riziko covid prodělat. Jak porodím, jdu se zaregistrovat na očkování, aspoň bude mít i malá nějaké protilátky z MM...neměla bych problém ani nechat naočkovat dítě od těch 12 let, jeden příbuzný školák po covidu měl problémy s učením, soustředěním, taky bolesti hlavy...není to sranda

jana_zofie
23. čer 2021

@mourovatakocka to je ale lez. Ockovani proti tetanu se provadi jak pri kojeni, tak behem tehotenstvi, a to dokonce v kombinaci s vakcinou proti cernemu kasli. Jedine, kdy se vseobecne neockuje je 1. trimestr.

mourovatakocka
23. čer 2021

@jana_zofie Nevím, co je lež nebo ne. Řídím se doporučením své praktické doktorky a zdravým rozumem.

aklin
23. čer 2021

@surikata131 indická mutace neexistuje. Je to pouhý výmysl, aby lidé byli neustále ve strachu. Jestli nevěříte zavolejte na indickou ambasádu.

nazka
23. čer 2021

@aklin a odkud to máte?

surikata131
23. čer 2021

@aklin 😀👍 tak Číňani se z toho taky snažili vykroutit, že virus pochází odjinud...nikdo se tím nechlubí, proto začli ty mutace nazývat řeckými písmeny, ať to nestigmatizuje ty země původu. prostě jak to frčí ve velkém po celém světě, tak vznikají různé mutace, a ty nakažlivější pak vždycky převáží...mám po covidu a protilátky nemám skoro žádné, takže se očkuju a nemusím nikam volat, tečka

vipeta
autor
23. čer 2021

Za mě, nechápu, proč člověk před očkováním nemusí podstoupit lékařskou prohlídku, tlak, krev... Já si furt říkám, že když jsem Covid doteď nechytla, tak jsem možná imunní, tak proč do sebe cpát něco, ani nevím co, zbytečně. Nebo kdyby aspoň platily jako ofiko ty testy na protilátky, třeba je v sobě mám a nemusím se hned očkovat 🤔 na druhou stranu pořád přemýšlet nad nějakým papírem, kam můžu, nemůžu... Ale to je přesně to "dobrovolné" očkování 🙄

monalisa73
23. čer 2021

Já jsem po očkování už nějakou dobu a vše ok. Ani vedlejší účinky jsem neměla. Každopádně každého věc, jak se rozhodne. 🙂

jana_zofie
23. čer 2021

@mourovatakocka no, to, ze se ockuje proti tetanu v tehotenstvi je kazdopadne fakt. To vas doktorka zcela nespravne informovala. Proc se rozhodla, ze vas nebude, to netusim a s tim uz se hadat nebudu, tam uz to duvod mit muze. Jen to zevseobecneni nebylo objektivne spravne, tak ho uvadim na pravou miru, nic vic.

cikitkapb
23. čer 2021

Já do toho nehodlám jít… už kvůli té „dobrovolnosti“. Navíc, kdoví co v tom je. Ne fakt nejsem tydýt co věří hoaxům o čipech ve vakcínách. Každý kdo říká, že nejít na očkování je sobecké, je stejný sobec, jako ten kdo se nedá očkovovat. To je furt samý „starejte se o sebe“, a když se člověk stará o sebe a svoje zdraví, tak je najednou sobec…

martaskaaa
23. čer 2021

Moje okolí i pár lidí z rodiny už covid melo..možná, že i můj chlap začátkem roku, kdy mu bylo zle. Mě do teď nebylo nic, ani synovi. Ale moc jsem se mezi lidmi nepohybovala ,ptz jsem na rodičáku, takže takový to do krámu a domů.
Nicméně jsem nad tím taky přemýšlela, jelikož od září nastupuji zase do práce, kde budu na pobočce v kontaktu se zákazníkama, kteří mohou něco dotáhnout.
Na jednu stranu se mi nechce očkovat, protože mi ještě nic nebylo, na druhou stranu ty pitomy testy..
Půlka rodiny už očkovaná je. Tátovi nebylo nic ani po jedné dávce, mamka měla po obou bolesti ruky a vysoké horečky asi 3 dny 🙄

aklin
23. čer 2021

@nazka zavolejte si na ambasádu.

aklin
23. čer 2021

@surikata131 naočkujte se. Mě je to jedno. Čtu, hledám, poslouchám rozhovory od lékařů z celého světa a ti jasně vysvětlili o co jde . Podle vás jsou to lži, ale pro mě jsou lži, které vypouštějí každý den v televizi. Ja se jen tak nenechám zastrašit. Strach má příliš velké oči.

aklin
23. čer 2021

@vipeta taky se nehodlám očkovat. S manželem jsme se starali o nemocné rodiče. Nedbali jsme na ochranu, nechytili jsme to. Vlastně ja byla v kontaktu se 6 lidmi a to bez jakékoli ochrany a nechytila jsem to. Manželova mamka byla nemocná zápal plic + covid. Tatka, který se nechránil, spal s ni v jedné posteli, byli spolu 24 hod denně a on byl zdravý. Nic od ni nechytil. Kdyby ta nemoc byla tak smrtelná jak nám sdělují, proč jsme stálé zdraví i po té virové náloži kolem nas? V tom případě pro mě nemá tato genová terapie žádný význam. Jsem zdravá a nechci si likvidovat zdraví spike proteinem a jinými jedy. O své a dceřiné zdraví náležitě pečuji. Než něco koupím řádně si přečtu složeni, recenze, porovnávám výrobek s jiným. Není mi jedno co do těla dostávám. Možná z toho důvodu mám silnou imunitu.

hojda
23. čer 2021

@vipeta Máš každé 2 roky nárok na preventivní prohlídku i s odběrem krve, tak to můžeš využit:

K praktickému lékaři každé dva roky
Na pravidelnou kontrolu u svého praktického lékaře, kterou máte plně hrazenou ze zdravotního pojištění, se objednejte každé dva roky. Co vás v rámci prohlídky čeká? Pohovor s lékařem na téma vašeho životního stylu, prodělaných onemocnění, stravovacích návyků, pohybové aktivity. Připravte si také odpověď na dotazy ohledně vaší rodinné anamnézy, tedy jaká onemocnění se vyskytla ve vašem nejbližším příbuzenstvu.

Součástí prevence je laboratorní vyšetření krve a moči, orientační kontrola zraku a sluchu, kontrola krevního tlaku, vyšetření pohmatem mízních uzlin a kontrola žil dolních končetin a také stavu kůže. Dále by měl lékař pohmatem vyšetřit břicho, štítnou žlázu a poslechnout si dýchání, poklepem a poslechem vyšetřit srdce a plíce.

Povinně se dnes již provádí také základní onkologická prevence. Lékař by měl zkontrolovat platnost očkování proti tetanu a pokud jste starší 45 let, čeká vás navíc kontrola glykémie, tedy hladiny cukru v krvi.

surikata131
23. čer 2021

@vipeta základní prohlídka ti neřekne vůbec nic, jetsli jsi imunní nebo ne, jestli budeš mít výraznější reakci...
@aklin zajímavé, že lidi se vzděláním medicínského apod. směru se většinou očkují, laici se nechají vystrašit hoaxy...

matkacekatelka
23. čer 2021

@jaja01k mohu se zeptat jak se zjistí protilátky? Stačí jít k praktikovi?

matkacekatelka
23. čer 2021

@jaja01k a ten mne pošle na krev?

hojda
23. čer 2021

@matkacekatelka Zajít do laboratoře, kde dělají odběry krve, stojí to kolem 400,-.