Odhalí CT vyšetření metastázy?

lenicka2323
27. únor 2019

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat zda někdo nemá zkušenosti zda vyšetření CT odhalí metastaze? Děkuji

ronja55
27. únor 2019

@lenicka2323 Ano jinak je ani nejde objevit. CT prozari všechny tkáně a kosti v těle a odhalí všechny abnormality. (Vím o čem mluvím, manžel se léčí a rakovinou varlat už delší dobu a na ČT chodi pravidelně.)

lenicka2323
autor
27. únor 2019

@ronja55 moc děkuji za odpověď tatovi právě zjistily tumor na ledvine pomoci CT ale zatím se neví zda jde o rakovinu, cystu nebo srazenina jelikož měl úraz tak mě právě zajímalo zda by to CT ty metastazy '' vidělo''

ronja55
27. únor 2019

@lenicka2323 Ano vidělo. Pokud nikde jinde nic nemá tak metastaze nejsou. Rakovina se zjišťuje z krve a nebo se pak odebere nádor nebo jeho část a posílá se to na histologii.

lenicka2323
autor
27. únor 2019

@ronja55 táta měl právě krev v pořádku jen ten nález na ledvine je no tak se bojíme co bude přece jen mu je 63 let 😒

dadulakk
27. únor 2019

@lenicka2323 Ahojky, ani si nedokážu představit ten obrovskej strach kterým teď procházíte, ráda bych ti ale dodala trošku naděje. Mému dědovi našli nádor na ledvině. Bylo mu v té době už přes 80. Všichni jsme si mysleli že to je konec. On souhlasil s operací, při které mu odebrali ledvinu a nejenom že ji ve svém věku přežil, ale má se čile k světu. Na kontroly chodi co půl roku, to ano, CT absolvuje snad jednou ročně, ale zatím to vypadá že je všechno v pořádku 🙂

lenicka2323
autor
27. únor 2019

@dadulakk ahoj, moc děkuji za podporu je to něco šíleného člověk se bojí co bude táta je jinak úplně fit ale prostě to že našly nějaký tumor a nevíme co to je a co bude je něco hroznyho během roku jsem přišla o obě babičky a mám tu prakticky jen mámu a tátu tudíž tohle nesu ještě hůř hodně mě drží dcerka a manžel ale i tak se nejde nebát furt si říkám že kdyby tam byli metastaze tak by to viděly na tom CT

lenicka2323
autor
27. únor 2019

@dadulakk a jinak dědečkovi držím pěsticky ať je stále čilý 🍀🍀🍀

svobodpetika
28. únor 2019

Pozor to že CT odhalí metastázy je sice pravda ale ne tak uplně! Je to trochu složitější. Zaprvé skoro nikdy se nedělá celotělové CT tak že pokud se dělá CT jen určité oblasti musela by byt metastaza v té oblasti ( pokud udělám CT břicha tak rozhodně nevím zda není metastaza v mozku či plicích) rozhodně to není jediná technika. Na metastazy v kostech se používá scintigrafie skeletu. Dále je možné dělat PET -CT.

lenicka2323
autor
28. únor 2019

@svobodpetika moc děkuji já jen vím že byl taťka v tunelu a zjistily mu neznámý nález na ledvine a vycetla jsem že metestazy jsou vždy vedený z tumoru tak jsem si myslela že by je u těch ledvin i viděly má jít teď právě na nějakou tekutinu do žíly nebo co...

babanci
28. únor 2019

@lenicka2323 Zrovna jsem to chtěla napsat. Že celé tělo nedělají. Kolikrát na to myslím, že jsem měla sousedku, které našli rakovinu plic, CT dělali jen horní část trupu, to bylo po operaci v pořádku a nakonec měla metastázy v hlavě a konec. Absolutně nechápu, proč se nezkontroluje člověk celý. Určitě se bude argumentovat tím, že je to drahé. Jenže, pokud onemocní "Tvůj" člověk, tento argument neobstojí. Snad to bude v pořádku. Držím palce.

lenicka2323
autor
28. únor 2019

@babanci to je pravda taky to nechápu.. Jsem už jak na trni co to bude a jak vše bude taťka je jinak v pohodě běhu ne a nic ale ten nález nás vystrasil kéž by se rakovina nepotvrdila.

ahyt
28. únor 2019

@babanci pri CT je minimalne 500 krat vyssi ozareni nevim presne myslím ze i vic takze celotelove ci opakujici CT je neskutecny napor na organismus takze se del CT podezrele oblasti a jina doplnujici vysetreni ne tak invazivni a podle toho se dal resi.Porad se resi financni otazka ale neni to vzdy pravda.

ahyt
28. únor 2019

vetsi nez pri rtg zapomnela jsem napsat

lenicka2323
autor
28. únor 2019

@ahyt to je pravda.. Nic o metastazich tátovi právě neřekl jen že na té ledvine je nález a neví se co to je..

bamak
28. únor 2019

@lenicka2323 ČT dokáže odhalit jen některé metastazy. Vyšetření má své limity stejně jako všechno ostatní. Jednak je vyšetřuje konkrétní oblast. Jednak je "řezy" dělají v určitém rozmezí-např. 2cm. Takže drobné mohou uniknout. Na kosti už vůbec CT není vhodné..... A ukaze jen "uzel" to jaké je povahy opět nemusí odhalit.... Proto je vyšetření tolik a vzájemné se kombinují.

lenicka2323
autor
28. únor 2019

@bamak to jo to je jasné těch vyšetření je dost teď má jít taťka na nějakou tekutinu do žíly

bamak
28. únor 2019

@babanci o peníze v tomto případě nejde. ČT je v dnešní době hodně levné vyšetření. Celý člověk se nedělá, protože jsou mnohem přesnější a šetrnější vyšetření podle typu nádorů, umístění, příznaků...... A to už vůbec nemluvím o tom, že takto rozsáhlý nádor plic, nejspíše malobunecny (podle metastazy v mozku) je jeden z nejagresivnejsich a doba přežití je v průměru několik měsíců.... Tím chci naznačit, takže na délku přežití, nebo léčbu by to nemělo žádný vliv.

dadulakk
28. únor 2019

@lenicka2323 budu vám držet pěsti 😍

lenicka2323
autor
28. únor 2019

@dadulakk děkuji 🍀🍀❤️❤️

lenicka2323
autor
28. únor 2019

Nevíte o jaké vyšetření se jedná když se dává tekutina do žíly prý by to mělo ukázat co je ten tumor zač nic moc nevím u lékaře jsem s tatem nebyla.

alubif
28. únor 2019

@bamak víš něco o CT, o použití kontrastu a celkově radiologii? Mě zobrazovací medicinske metody živí a píšeš tu tak trochu nesmysly.

svobodpetika
28. únor 2019

@lenicka2323 může se jednat o několik vyšetření, určitě máte zadanou na toto vyšetření a tam je to většinou napsano. Může jít jen o CT s kontradtem.Jinak nemá smysl se bavit o nějakých metastazach pokud ani nevíte jestli se jedná o nádor nebo jen třeba hematom po urazu.

lenicka2323
autor
28. únor 2019

@svobodpetika to je pravda ale člověk hned mysli na nejhorší..

bamak
28. únor 2019

@alubif opravdu? Můžeš být kontretnejsi? Jaký nesmysl jsem napsala?

alubif
Autor odpověď smazal
Zobraz
alubif
28. únor 2019

@bamak jen bych ráda věděla než ti odpovím jestli jsi vůbec zdravotník, respektive lékař a jaký obor.pokud nejsi ani jedno tak nemá cenu vysvětlovat.

lenicka2323
autor
28. únor 2019

@alubif a já bych mohla poprosit o radu jak to s tím CT je? Já se v tom moc nevyznám a na internetu v diskuzích jsem sice něco vycetla ale moc z toho moudra nejsem. 🤔😒

svobodpetika
28. únor 2019

@lenicka2323 nemyslete na nejhorší a nečist spoustu diskuzi lidé motají spoustu věcí dohromady kolikrát neumí rozlišit ani CT od MR a pak se stresujete jen proto že jedna baba povídala ,jinak já jsem radiologický asistent tak že pokud chcete něco konkrétního tak nejlépe do zprávy

alubif
28. únor 2019

@lenicka2323 jsem lékařka na zobrazovacích metodách. Popisu to trochu zjednodusene. CT je rtg přístroj, který ,,nakrájí" člověka na submilimetrove řezy. Ke zvýraznění orgánů a různých lezi se používá kontrastni látka, podle toho jak se sytí dá určit zda se jedná o nádor, cystu nebo krvácení či jinou patologii. Ale záleží na jejich velikosti, o půl centimetrové lezi na játrech nelze říct nic, ale to nedokáže žádná zobrazovací metoda ani MR. CT je na kosti naopak ideální což třeba vůbec není vhodná MR ( funguje na jiném principu které není rtg záření).
Ale vzhledem k tomu, že je to rtg metoda je zde velká dávka záření (ale nebojte, jedno CT neublíží) pro představu dávky jedno CT mozku je asi 150 běžných snímku hrudníku. Takže se neskenuje celé tělo, ale jen určitá část, u ledvin je to vždy celé bricho. Kosti v zachyceném rozsahu jde velmi dobře hodnotit. Na kostní metastázy je ale nejideálnější jiná zobrazovací metoda - pomocí značených radionuklidu. Ale ta se používá až se na ČT prokáže že se jedná o nádor.

lenicka2323
autor
28. únor 2019

@alubif Taťkovi právě našly '' tumor''nebo alespoň tak to má ve zprávě ale že nevědí o co se jedná a objednaly ho za dva týdny na nějakou tekutinu do žíly