icon

Ohrozí nedostatek plynu průmysl a zaměstnanost?

19. črc 2022

Myslite si, ze padne prumysl bez plynu? Ceka nas masova nezamestnanost?

Strana
z6
marcicek84
19. črc 2022

@michaela666 bohuzel jsi na spatne adrese,diskuze z principu nezakladam a urcite ne jako anonym...

autor
19. črc 2022

Tak rusaci nepusti plyn.

barumrallyebum
19. črc 2022

To by nas pak nemeli cim vydirat 😉

barumrallyebum
Autor odpověď smazal
dura175
19. črc 2022

Věřím, že to nebude tak černé, jak někteří předpovídají. Každopádně recesi očekávám, omezení průmyslu taktéž a to nejen kvůli plynu, ale kvůli celkovému ochlazení poptávek a zvýšení cen energií. Nebyla tak jistá tím, že dojde k omezení výroby jen "někde" v "některých" odvětvích. Zrovna u nás ve firmě aktuálně řešíme krizové plány, včetně propouštění, kurzarbeitu, atd. Na plynu jsme závislí (jsme v regulačním stupni 6) a jako primární dodavatel určitých produktů jsou na nás navázané další podniky. V okolí je podobných firem více, pro zdejší region to znamená velký sociální dopad.
A i kdyby plyn tekl nadále jako doposud, nebo s mírným omezením, jeho vysoká cena znamená i tak obrovské problémy pro firmu(y).

glorfindel
19. črc 2022

@arcabela to co píšeš, je dost zavádějící a zbytečně to šíří paniku, evidentně o tom nic nevíš. Zaprvé, ten, kdo vlastni zásobníky nesmí vlastnit plyn, který se tam ukládá, takze je úplně jedno, kdo je jejich majitelem. Jestli někdo radil státu stavět vlastní zásobníky tak to určitě odborník nebyl, tak to nefunguje. A zadruhé, pokud se plyn vypne a nastane stav nouze, tak je možnost zakázat vývoz plynu za hranice a ten zůstává u nás pro naši spotřebu.

marketka_m
19. črc 2022

Tak ja tipuji nezamestnanost kolem 20 procent..jo a doufam ze se pletu a to hodne..
Jinak ono mozna take dojde na omezeni nas vsech...a kozna to nebude jenom plyn 🙂
Uz o tom pisou ze nemecko premysli zda prumysl nema mit prednost pred domacnostmi..protoze bez prumyslu jsou v haji..

marketka_m
19. črc 2022

@glorfindel cr vyvazi plyn za hranice???

Nebo nemecko bude mit stav nouze a tedy nebude vyvazet a my nebudeme mit nic...no jsem vklidu..nasi nakoupili uhli a drevo 🙂)) to bude zase vsude kolem vune jojo..budou lide topit vsim moznym

autor
19. črc 2022

@marketka_m To ty sankce proti Rusku. Juchuchu

glorfindel
19. črc 2022

@marketka_m plyn z Ruska, co je v zasobnicich, se za normální situace nemusí použít v ČR, ale může se vyvézt za hranice.

marketka_m
19. črc 2022

@glorfindel aha... Tak to by byl jeste dobry haluz.mame plyn do ledna ztezi a jeste bychom ho vyvezli

arcabela
19. črc 2022

@glorfindel Tak jasně, že za stavu nouze by se zakázal vývoz jinam, ale to by nebylo solidární že? To samé elektřina, kdyby jsme byli aspoň z poloviny chytří jako Francie, tak neobchodujeme na Lipské burze, ale ne naše vláda tam pošle 75 miliard jistinu, aby jsme tam mohli zůstat, jsme přece solidární s ostatními státy EU, kteří v rámci vysněného green dealu pořád jedou zelenou politiku, ale bez alternativních zdrojů. To přece nevadí že to u nás lidi zaplatí xkrát dráž...Jsem zvědavá jak dlouho to lidi vydrží, jo zaplatí jediný rok na elektřině a plynu za RD 100 tis, druhý rok 100tis a pak až nějaký člověk už se úplně vysaje z rezerv, pak přijde o práci atd a už nebude mít co ztratit, tak pak někomu rupne v bedně a to bude potom rodeo... Z toho mám celkem strach...To je prostě všechno tak moc provázané, že se bojím, že až nastane opravdová krize (což teď je zatím jen slabý odvar), tak v první řadě budou prostě státy EU stejně myslet na svoje lidi a každý stát se na nějakou solidaritu vykašle....

arcabela
19. črc 2022

@glorfindel Dejme tomu, čistě hypoteticky si ten plyn necháme a ve stavu nouze teda nepošleme za hranice, i když si ho bude nárokovat třeba Německo nebo EU. Máme na to jako stát vůbec koule jim odporovat? A co si třeba EU pak vyvodí za důsledky.... A už to jede...

marketka_m
19. črc 2022

@arcabela cr posle vse vsem..ne jen nam obcanum... Nebudme naivni...ale nemecko nam neposle nic...

marcicek84
19. črc 2022

no tak ja teda nevím, ale vysoké ceny energií máme očekávat 2-3 roky, reálně bych to čekala min. 3 roky...
@arcabela jenom 100 tis. ? To přidej, to máš jenom za plyn a elektřina dalších 100 tis. Kč a ekonomové už říkají, že inflace prý má být přes 20 procent.
Mně by zajímalo proč teda u nás se to nechává zajít tak daleko...od těch cen energií se odvíjejí ceny zboží a služeb, které samozřjemě spadají do spotřebního koše pro výpočet inflace...takže ta inflace bude i příští rok, to ještě mají po dábelském podzimu ty ceny ještě mírně narůstat...
@marketka_m kterákoli vláda nechá v zimě lidi mrznout, riskuje velké soc. nepokoje. Lidi to prostě nevydrží, jako neříkám, pokud někdo má rezervy snížit teplotu, tak se to asi dá, ale třeba mít v bytech třeba teplotu 19 stupnu nebo méně je už opravdu o zdraví, jsi v tom dlouhodobě, v kanclech ve školách taky, to se nemáš kde zahřát a upřímně každý člověk je jiný a ta norma na 20 stupnu odrazila to, že se to ještě teda dá a lidem zima není, pod to, i když je člověk oblečený, tak tu zimu prostě pociťuje. Ale třeba tu bude za chvíli teplotan v bytech jak v hradech, budeme mít na sobě x vrsteb oblečení a poteče jen studená voda...
hlavně se těším až prozřou mávači UK vlajkou a zjistí, že nic nedostanou, děcka budou mít věčně na hromadě, najednou začnou přicházet jejich o práci jejich manželé, kteří to táhli...garantuji vám, že až budeme v totálním rozkladu, nebude tu z Ukrajiny ani noha

marketka_m
19. črc 2022

@arcabela a ze lidem rupne..to teda..

arcabela
19. črc 2022

@marcicek84 Já jsem to tak střelila od boku tu cenu, naštěstí topím dřevem 😅. Ale počítám že až nebude plyn, tak další na řadě zdraží to dřevo. No budeme to mít veselé no, možná až si jednou ani nerozsvítíme, tak se všem možná rozsvítí v hlavách, ale to už bude pozdě. Ale ono je to asi třeba ta krize, jsme celkem rozmazlená společnost, x let bez konfliktů, lidí už řeší blbosti... Ono to prostě chce si zase začít vážit důležitých věcí a ne malicherností...

marcicek84
19. črc 2022

@arcabela drevo drazi i uhli,drevo uz snad ani neni na sklade...

te_reza
19. črc 2022

@marcicek84 uhlí je taky málo a taky zdražuje

Jinak si myslím, že plyn na věky neodpojí, páč jim z toho teče dost korunek.

fire85
19. črc 2022

@klokanka31 to jsou starosti, třeba se ohřeje voda v rychlovarce

klokanka31
19. črc 2022

@marcicek84 Lidi po dřevu dělají jak šílení, ale není se čemu divit, lidi co topí dřevem/uhlím tak se nebudou muset strachovat jestli zmrznou,si zatopí tolik kolik sami budou chtít.

klokanka31
19. črc 2022

@fire85 Mě nejde o teplou vodu ale o teplo v pokoji.

fire85
19. črc 2022

@michaela666 no já myslím že ta o které píšeš už tady je... jen nejdřív musela spočítat všechny penízky které tak hezky ušetřila a ještě se s tím stihla pochlubit na netu...

fire85
19. črc 2022

@klokanka31 nakoupí se přímotopy... jako fakt sem ráda že máme dřevo na cca 5 let a tohle řešit nemusíme...ale lidi si poradí co už jim taky zbyde

klokanka31
19. črc 2022

@fire85 Já jsem zas ráda že naši taky topí dřevem, se budeme kdyžtak chodit ohřát k nim 😄

kometkak
19. črc 2022

Mě spíš než průmysl.. (tak se nebude tolik u nás vyrábět, nakupovat a prodávat zboží.. krome potravin každý má věcí doma dost) napadlo vytápění škol a školek.. většinou na plyn. Že kdyby byly v zimě plynové prázdiny (dříve uhelné), tak ti rodiče nebudou moct chodit do práce.. jakékoliv. Mě z toho jen vychází, že Amerika půjde nahoru.. neřeší tyto problémy a Evropa dolu.. Osobně si myslím, že Rusko spíš plyn nepustí.. z pomsty. A teď je nejvyšší čas si zajistit doma nouzový program na zimu. Není teď vhodná chvíle řešit ekologická brčka, elektroauta a podobné nemysly. Ale nastartovat uhelné elektrárny, spalování odpadu, jádro, soláry.. aj.

barmil
19. črc 2022

@kometkak proč by měla jít nahoru Amerika? Víš, jaká tam je inflace, jak se propouští, kolik stojí benzín? Jsou úplně stejně v pr jako Evropa

marketka_m
19. črc 2022

@barmil "amerika" nechápu jako běžní lidé.. ti se tam mají blbě... ale ti výše.. ti z toho můžou těžit... no čas ukáže..

kupi
20. črc 2022

@kometkak to je sice hezky, že má každý doma věci dost, ale asi ti nedošlo pro kolik lidí by to znamenalo ztrátu zaměstnání..

martiniquest
20. črc 2022

@klokanka31 Prijde ti, ze 19 stupnu je malo? Ostatne, je problem jednou za tyden zapnout primotop, jako se to delalo driv, a mimino vykoupat?

Strana
z6