Ahoj,
jen taková otázka na zamyšlení, seznámila jsem se jedním fajn mužem a teď z něj vypadlo, že skončil jen se základkou, střední nedodělal, protože ho nebavila. Má poměrně zajímavej životopis, může dělat i sám na sebe (dělá něco z programátorství),ale dělal pod známou firmou...samozřejmě vydělává víc než já s Mgr. titulem. Píše bez chyb a vyjadřuje se kultivovaně, mluví plynně anglicky...ale...vadilo by vám to, že tu školu nemá? Mně to prostě z hlediska nějakých mých osobních ambicí na partnera chybí, ale zároveň on tu školu fakt nepotřebuje...:D Taky nevím, jak to vezmou naši ( u nás v rodině jsme všichni VŠ), a co když budeme mít děti a ty nedodělaj střední, "protože tatínek ji taky nemá"...bože, jak bych je dokopala k tomu mít aspoň střední školu...moje dobrá kamarádka má taky VŠ a její chlap má jen základu (je profi sportovec) a klape jim to, tak si řikám, že to asi fakt důležitý není, no...ale je tam ta moje ambice na něj :D...vadilo by vám to?
No, nadšená bych z toho nebyla, osobně neznám nikoho, kdo by neměl žádné vzdělání. Ale samozřejmě pokud by mi ten chlap imponoval v jiných ohledech a stál za to, tak by to určitě nebyl důvod, proč do vztahu nejít. Já bych se spíš bála trochu budoucnosti, pro člověka se základním vzděláním není určitě snadné, najít si práci, byť může mít úžasné zkušenosti.
Vadil. Vim, ze je to predsudek, vim to, ale vadil by mi i s maturitou, natoz se zakladkou.
Naopak vyse prijmu je pro me druhorada, pokud samozrejme muz nebere nejakou almuznu.
Radsi VS (a to jeste jak kterou, humanitni moc neuznavam, manzel ma Ph.D. na medicine) ve skodovce nez ZS v jaguaru, kdyz to velmi zjednodusim. 🙂
Vadilo by mi to v případě, že by byl fakt hloupý a omezený svým okolím, bez rozhledu a životní motivace. Nevadilo by mi to, pokud by prostě nedodělal střední školu z pubertální hlouposti, kdy by byl následně v životě schopný se o sebe postarat a obejít hendikep školy a byl normální. Stejně jako spousta SS či s výučním listem to dotáhnou dále než VŠ. A takového chlapa bych chtěla. Co má chuť poprat se s příležitostí
Tak na to programátorství si asi musel udělat nějaký dodatečný kurz nebo školení, ne? Pokud by měl stejné hodnoty jako já (mám doktorát v mikrobilogii, biochemii a proteomice), stejné životní cíle, koukal na svět podobně jako já, měl vychování, tak by mi to nevadilo. Já jsem tedy člověka bez VŠ vzdělání, aby měl podobné hodnoty jako já, v mládí nepotkala 🤣 Většinou to byli chlapi bez zájmů, práce-hospoda-TV-práce, nebo kluci, které zajímala jen auta a hulení, chtěli hned dítě a přitom byli závislí na rodičích a podobné typy...spíš teď potkávám starší muže (většinou řemeslníci u nás na domě), kteří se s věkem srovnali a je s nimi o čem mluvit, ale pořád cítím, že ty hodnoty jsou tam přeci jen jinde... (nelovím je, jen jsem nad tím zauvažovala v souvislostí s tvým dotazem). Minimálně bych mu dala šanci, jestli je to primitiv poznáš do 3. rande a se vzděláním to nemusí vůbec souviset 😉
Ja vzdycky nevim jestli se smat nebo brecet hlaskam typu “musis na vysokou mama/tata/vsichni v rodine na ni taky sli” a tohle je mozna jeste horsi selektovat partnery podle toho kam sli/nesli na skolu (ne podle inteligence ale jen podle skoly). Vlastne urcite je to horsi. U tech deti to s nima clovek mysli dobre (taky hrozna hlaska, ale je to tak). V takovemhle pripade ale je to jen arogance (sorry ale ja to tak vnimam) “co si o me lidi reknou ze ma partner “jen” zakladku…” ( ikdyz je evidentne inteligentni a ma schopnosti…) - doufam ze se to nedotkne ale presne takhle to na me pusobi.
A jeste teda k prime otazce - Nevadilo.
Vadilo by mi mit partnera blba - a to neni na vzdelani vubec zavisle.
Znam spoustu lidi s vysokoskolskym vzdelanim a v hlave maji vymeteno a zaroven spoustu inteligentnich pohodovych lidi bez maturity co si s prstem v nose vydelaji za mesic co jiny s VŠ za rok.
Manžel má jen ZŠ. 4 roky chodil na střední, ale nemá maturitu, neudelal jí... Když jsem se s ním seznámila, tak právě měl po škole, a vrtalo mi to hlavou. Naši také byli z toho špatní. Říkali, zda bude zodpovědný, pracovitý. Jsme spolu 10 let. A je úžasný. Je pracovitý, žádný flakac. Blbý není, umí dobře anglicky a slušně vydělává. 🙂
Manzel je vyucen a dodelal si maturitu. Ale byly doby, kdy jsem ho zkousela premluvit, aby si dodelal jeste aspon VOŠ nebo VŠ. Oba jeho bratri maji vysokou skolu, ja take, sestra a jeji manzel take. Nemyslim, ze je nutne treba aby ji mel, ale citim jistou zakomplexovanost a maskuje to tim, ze vzdelani obecne rad a nahlas shazuje. Myslim si, ze jemu by to pomohlo jako cloveku a nakonec i v oboru (bankovnictvi, finance).
Sama bych byla rada, kdyby syn dokoncil stredni vzdelani. Jestli bude truhlar s vyucnim listem nebo zubni laborant mi je jedno. Ale vzdelani obecne je pro me jednou z dulezitych hodnot.
Mně to přijde jako zbytečný povyšování na člověkem, který nemá vzdělání. Je to jen škola. Sama píšete, že dělá v programátorství, mluví plynule anglicky a umí si vydělat více než vy. Tak kde je problém? Uvědomujete si, že tohle vše se naučil sám? Nepotřeboval k tomu žádné učitele. Dělá to, co ho baví. Píšu to proto, protože mám doma úplně to stejný. Zajímala jste se někdy, co to je programovat? Co to obnáší a jak složité to je? Když jsem začínala s manželem, tak pracoval ve fabrice. Měl školu s maturitou a nic moc nevydělal. Já ho podporovala. Počítače ho bavily, ale škola ne. Vše se učil doma sám pomocí online kurzů a věnoval tomu nespočet hodin. Tak neskutečně se vypracoval a dělá sám na sebe. Pořád si prohlubuje své znalosti a učí se dalším jazykům (myslím v odvětví programování). Angličtinu měl velice špatnou a teď má online kurzy s rodilými mluvčími a jeho angličtina je velice dobrá a mají o něj zájem i zahraniční firmy. Podle všeho je na tom váš partner podobně a opravdu vám to přijde málo, že byste se pozastavila nad tím, zda by to někomu mohlo vadit? Já teda sakra ne. Jsem na svého manžela pyšná. Uživí celou rodinu a kdybych nechtěla, tak ani do práce chodit nemusím a můžeme fungovat. Vím, že je má odpověď možná trošku přímá, ale já tohle prostě nepochopím. Věřte partnerovi, podle všeho je to šikovný chlap a to že nemá školu je úplně jedno. Důležité je, že dospěl a našel si práci, která ho uživí a věřím, že ho i naplňuje a do budoucna je to opravdu žádaná profese.
Jediný potencionální problém by byl, kdyby kvůli tomu trpěl nějakými komplexy, které by vám později partnerský život mohly velmi ztěžovat. Na námitky rodičů se musíš případně trochu obrnit, ono je to přejde.
Že by to ukazovalo na nějakou charakterovou vadu nemyslím, kluci mají v období SŠ nejhorší období a někdo má tu pubertu fakt těžkou a přesto z něj vyroste dobrý člověk. Maminka učila na SŠ včetně dálkařů a takových případů zažila... Hlavně ho nenuť si něco dodělávat a nauč se ho respektovat takového, jaký je. Já bych si takového člověka, jakého jsi v příspěvku popsala, vážila.
asi ne, kdyby byl inteligentní a i tak nějak zvídavej, jakože bych viděla, že se pořád nějak vzdělává, jen prostě nemá to lejstro... 🙂
Zrovna tady u toho člověka by mi absolutně nevadilo, že nema papír. Podle popisu bude normálně inteligentní, bude mít běžný rozhled, je pracovitý a umí vydělat. Takže tady bych fakt neřešila, že před 15-20 lety s ním triskala puberta a vykašlal se na SŠ.
Pokud by někdo měl jen základku z důvodu opravdu nízké inteligence, neschopnosti, lenosti..tak to by mi vadilo. Je to opravdu případ od případu a nedá se to říct plošně.
Já jsem černá ovce rodiny. 😀 otec ing s červeným diplomem, máma Mgr et Mgr (dva modré tituly), sestra Mgr (červený diplom). A já gympl. 😀 na VŠ jsem samozřejmě byla, ale vybrala jsem si blbej obor a vykašlala jsem se na to před napsáním bakalářky. A nikdy jsem toho nelitovala. Šla jsem pak hned pracovat a mám fajn cca 12 letou praxi v oblasti logistiky, zak.servisu, fakturace .... Vždy jsem vydělávala průměr/lehce nadprumer (v Praze, v porovnáním s jinými městy nadprůměr), brzo jsem se osamostatnila, koupila byt.... vždycky jsem si uměla v životě poradit.....ve 32 letech jsem se přestěhovala za partnerem do Francie a byla nucena se naučit třetí cizí jazyk, takže teď mluvím kromě čj ještě aj, nj a fj na úrovni B2-C1.
VS mi vážně nikdy nechyběla. 🙂