icon

Poraďte hezké neobvyklé jméno na chlapečka nebo holčičku

hanulka91
26. únor 2016

Ahoj, potřebovala bych trošku poradit. Mám termín porodu 5.9 a zatím nevíme jestli budeme mít holčičku nebo chlapečka. Ale ... už řešíme jména. Chceme být připraveni. Náš první syn se jmenuje Maxíček (Max) a na druhé miminko by jsme chtěli zase nějaké takové jméno jako je Oliver, Jáchym, Sebastian, Bruno a na holčičku Eli, Nelly, Emily ...
Jaká jména jste dali svým dětem vy?

romcaz
27. únor 2016

Pro holcicku jsme meli vybrane jmeno Nina, ale mame kluka Tomase.

mirus114
27. únor 2016

U posledního miminka jsme měli vybráno Tobiáš nebo Justýna,tak nakonec máme Justýnku. 🙂

eva267
27. únor 2016

Tak my máme Vandu. Neobvyklé jméno to asi je, ale pořád žádná divočina, jak některá jména zmiňovaná zde.

ladyhacek
27. únor 2016

Nevím zda neobvyklé, ale ve svém okolí nikoho takového nemáme 🙂. Pokud bychom druhé měli holčičku chce Rozárku a pokud to bude kluk tak Sebastien

martiina_k
27. únor 2016

Vůbec tady nezaznělo jméno Martina 😅 😅 😅 podle mě to je pěkné, tvárné jméno (a není to tím, že se tak jmenuju) a myslím, že se moc nedává. Během základky jsem se nesetkala s žádnou (ani v mladších ani starších ročnících), na střední s jednou, na výšce také s jednou a teď mám jednu kámošku Martinu. Jinak fakt široko daleko žádná. S dětmi pracuju a za šest let jsem neměla žádnou... takže vlastně neobvyklé to jméno je také.

romcaz
27. únor 2016

Romanu taky nikdo nedava ☹ 😀

andy21
27. únor 2016

Přesně, ono se totiž ty jména točí, Sofie byla před 10 lety exotika, dnes je každá třetí , jiná jména jako například Helena se před 30 lety dávala, dnes téměř nejsou, jsou to takové modní vlny plus zůstávají takové ty české stálice pořád nahoře ...

marcicek84
27. únor 2016

však pak zase přijde návrat těm jménům, které se dávaly kdysi...a pořád dokola... 😀

eldoradoh
27. únor 2016

Známá měla pro chlapečka připravené jméno Finn.. Nakonec se jmenuje jinak. Jsou jména, o kterých nemá člověk ani ponětí, že existují..

bassetlady
27. únor 2016

@martiina_k fakt? Tak to já mám asi extra kliku. Na gymplu jsme byly ve třídě 3 Martiny, a teď v práci ( kolektiv cca 30 lidí) jsme dokonce 4.

karlajasmine
27. únor 2016

@andy21 To je pravda, me bude 30 a mela jsem ve tride nekolik spoluzacek Helenek..

krystalka
27. únor 2016

@hanulka91 - když jsme vybírali jméno pro syna, nějakou dobu nám to trvalo....holčička měla být Lucie, na tom jsme se shodli skoro hned.....ale klučičí jméno byl trochu oříšek - chtěli jsme spíš nějaké klasické, nemáme moc rádi nějaká exotická jména....ale zároveň, aby ho neměl každý druhý okolo.....Nakonec jsme vybrali jméno Jiří - líbilo se mi, že z toho jde udělat spousta zdrobnělin a zkratek a taky celkem široko daleko kolem nás žádní další nejsou 🙂 - všude kolem máme samé Jakuby, Tadeáše, Tobiáše, Lukáše, Maxe, Samuely...ale Jiřík je v širším okolí jediný 🙂

petiteka
27. únor 2016

My jsme od začátku přemýšleli nad Stellinkou a Elenkou, Elenku nám trochu rozmluvili na Utz, že jich teď prý je a bude spousta... A máti nám dala brouka do hlavy s Valentýnkou. Máme docela tuctové české příjmení, tak jsme nechtěli klasické Kristýnky, Aničky, Terezky, Elišky... A nedávno manžel přišel s Noemi nebo Théou, což mi k našemu příjmení moc nejde... Další dilema, co řeším, je svátek a narozeniny v jednom měsíci... :-/

olga_
Autor odpověď smazal
hance09
27. únor 2016

Máme Alberta, čekáme Alfreda, holčička měla být Antonie 🙂

krystalka
27. únor 2016

@olga_ - syn má narozeniny v březnu, svátek v dubnu....nijak jsme to moc neřešili.....třeba moje mamka je narozená na Štědrý den.....vždycky ráno dostávala dárky k narozeninám, večer k Vánocům.....však ono je během roku těch příležitostí k dárečkům i tak dost (Velikonoce, Den dětí, vysvědčení, Mikuláš...) a my to k narozkám a k svátku s těmi dárky zase tak nepřeháníme, k svátku bývá jen nějaká maličkost a třeba dort, nebo výlet na nějaké oblíbené místo.....a stejně se nám těch věcí vždycky sejde dost....že bychom nedokázali vybrat, to se nám ještě nestalo 🙂

olga_
Autor odpověď smazal
krystalka
27. únor 2016

@olga_ - jasně, to má každý jinak, my jsme třeba vybírali jméno, co se nám líbilo nejvíc a to, kdy má svátek, jsme vůbec neřešili 🙂

petiteka
27. únor 2016

To je právě to, Stellinka byla favorit od té doby, co jsme se o miminku jen začali bavit... Až pak jsme zjistili, že TP máme v březnu a svátek taky tak... Ta další jména (Elenka a Valentýnka) jsou takové náhrady, do kterých se mi dvakrát nechce, nemluvě o tom, že Valentýna je v únoru a Elena taky v březnu.. Takže jsme si tím v tomhle směru asi moc nepomohli... :D

eloana
27. únor 2016

mame Lindu, Jachyma, Prokopa

misar91
27. únor 2016

na kluka Nikolas,Elias a na holčičku Zoe ;)

dindonka
27. únor 2016

My mame Mathiase. Chteli jsme Matyase, ale tech se ted vsude mraky tak mame Matyase trochu jinak

lauraf
27. únor 2016

My budeme mit asi Rafaela 😀 Bylo to "pracovni" jmeno a asi to mimcu uz zustane, nikdo mu jinak nerekne...

elena2907
27. únor 2016

My máme Elenku,ale minulý týden jsem zaslechla pro holčičku jméno Loty, Lotynka a moc se mi to líbí. A nebo Leontýnka.Pro kluka se mi líbí neobvyklé Simon.Ale máme Tomáška. A když jsem čekala malou, pro kluka jsme měli Toníček. Jinak my máme v okolí pouze jednu jedinou Elenku,takže u nás to tak časté není.Tady vládnou Elišky,Nelinky,Natálky,Terezky.Těch tady běhá mraky.

elena2907
27. únor 2016

@martiina_k Já jsem taky Martina a toto jméno už se teď opravdu dává minimálně,ale kamarádka čeká holčičku a bude to Martina 🙂 Tak jsem ráda,to jméno téměř mizí.

nonnni
27. únor 2016

Dle me observace popularita jmen hodne zavisi i na oblasti, kde clovek zije. U nas, mensi stredoceske mesto je plne Fratisku, Josifku, Adamku, T(h)eodoru, Matysku v ruznych podobach a Sebastienku...holcicky jsou Terezky, Natalky, Evelinky a Elisky...a posledni rok/dva vidam silny priklon ke jemenum na usputu...takze jsou videt Milanove, Milosove, ruzni -slavove a u holcickek Helenky a zaznamenala jsem treba i Martinu, Moniku, Pavlu, Petru...

Naopak uplne divociny jsou uz sporadicke. urcite to neni zadna norma....

verushe20
27. únor 2016

My máme Claudinku 😊

zvirka
27. únor 2016

Tak jsem zavzpomínala a dnes už se skoro vůbec nedávají jména, jaká mají moje spolužačky. Jana, Martina, Monika, Lucie, Zuzana, Katka, Kristýna, Barbora, Veronika. Z kluků pak málokdy narazíte na Tomáše, Mirka, Jirku, Milana, Martina, snad jen Honzík je asi stálice.

Pak jména ještě o generaci zpět, Marie, Věrka, Jarka, Slávka, Dušan, Vladimír, víc mě nenapadá. Ale stačí prolistovat kalendář a fůra krásných českých jmen tam určitě bude.

A taky bych nedávala jméno, které je v kalendáři hned po narozeninách, u nás to bylo dost důležité kriterium. Manžel totiž slaví narozeniny skoro zároveň s bráchou a se svátkem svého tatínka, svůj svátek pak s tatínkovými narozeninami. Takže jako dítě neměl nikdy oslavu sám pro sebe. ☹

cattus
27. únor 2016

@zvirka souhlasim. My mame Jirika a kdyby byl holka tak by se jmenoval Marketa. Nechteli jsme zadne popularni jmeno jako Tomas Lukas Martin Michal apod.. stejne jako u holky jsme nechteli zadnou exotiku.

barusak1
27. únor 2016

@zvirka Ale dávají. V okolí mám 6 Lucinek a taky Barborky, Katky ... Jinak s vámi souhlasím 🙂

Strana