Poraďte hezké neobvyklé jméno na chlapečka nebo holčičku
Ahoj, potřebovala bych trošku poradit. Mám termín porodu 5.9 a zatím nevíme jestli budeme mít holčičku nebo chlapečka. Ale ... už řešíme jména. Chceme být připraveni. Náš první syn se jmenuje Maxíček (Max) a na druhé miminko by jsme chtěli zase nějaké takové jméno jako je Oliver, Jáchym, Sebastian, Bruno a na holčičku Eli, Nelly, Emily ...
Jaká jména jste dali svým dětem vy?
@dannyblakely Taťánu máme 🙂)) Musím říct, že všude budíme údiv, ale v dobrém slova smyslu. My ho vybrali hned, ne v touze po nějaké originalitě, ale proto, že k němu máme pozitivní asociace 🙂 Až později jsme zjistili, že se teď skoro nedává. V roce jejího narození jich bylo tuším 22.
Jinak doporučuji www.nasejmena.cz. Tam je pěkně vidět četnost jmen. Pokud má někdo Matyáše, jiné -áše (a jeho patvary), Davida, Adama, Petra (jako já), Tomáše.. / Elišku, Elenku, Anežku, Julii, Amálku atd....originální nebude. Tím neříkám, že to nejsou pěkná jména. Jen že pokud teď vidím nějakého chlapečka, je to s velkou pravděpodobností nějaký -áš.
Ono taky co se naší generaci zdá být originální, originální nakonec vůbec není. Je třeba se dívat na TUHLE generaci, ne tu naši.
My jsme našemu mrňousovi říkali od začátku těhotenství Laura - ve jméně jsme měli jasno...A teď tam má najednou pindíka a musíme vybírat nové 😀 Ale nějak mě v těch klučičích nic ne a ne zaujmout...
@hanulka91 Je těžké zvolit jméno, které vám pak dítě neotluče o hlavu, protože bude mít jiný vkus než vy.
Jmen se tu napsalo požehnaně a jsou hezká. Vybírala bych ať to jde k příjmení a k sourozenci 😉
Jen napíši takovou příhodu, z nemocnice kde maminka asi v 6 měsíci nemluvila o ničem jiném než že se její synek bude jmenovat Krakonoš. Všechen personál se na budoucí maminku díval jako na bludnej kořen co neumí do 5 napočíta. Ach ty předsudky. Ptali se jí jak mu bude říkat zdrbněle, ona hnedle Kraki. Se vším smířená, na vše připravená a už si vybrala, tak ať i vy jste tak jistá a vyberete něco co se vám bude líbit. Hodně štěstí při výběru.
Jinak mě se líbí Vendulka a Radimek. 😉
Dcera je Valentina, teď se co nevidět narodí druhá, Mariana/Marianna - o tvaru ještě není rozhodnuto. Na chlapečka jsem měla vybraného Mikuláše. Kdybych měla volit jméno pro třetí slečnu, tak by to k těm mým dvěma byla asi Tatiana. 😉 ale my máme předky na východ, takže spíš proto tento výběr. Nejedu podle módních trendů. Z českých jmen se mi líbí třeba Štěpánka, Liduška nebo Kristýnka. 😉
@nariel my jsme meli pracovni jmeno Spytihnev... a kdyz jsme nad tim debatovali takhle jednou v posteli.. rikam.. "a umis si predstavit az bude chodit do skolky a ucitelka se to zepta jak ti rikaj doma a on tim svym sislavim hlaskem zanotuje "Spýťo" (misto ť si ale predstav č)".. nekecam malem jsem se v tu chvili pri te predstave pocurala smichy.
V praci kdyz se pak ptali na jmeno jsme rikali ze Spytihnev.. az uplne ke konci kdy jsme byli definitivne rozhodnuti jsme jmeno prozradili. Ale chtela jsem i po tatinkovi Frantisek. Coz mi prijde taky jako hezke a neobvykle jmeno...
Jmeno Krakonoš neni v CR evidovano, takze pokud se nenarodil v letosnim roce, tak to byl jen kryci manevr...
Koukam na databazi, kde maji jmena i mojich dcer a to jsou kazda s tim jemenem a kombinaci jedine v CR...
Jinak ja jsem rocnik 1987 a tata je z vetsi casti nemec a chteli mi dat jmeno Maud.. Podle ostrova ktery se jmenuje zeme kralovny Maud
@bibinka2208 Maud je nadherne jmeno...a je jich tu jen osm🙂
@nonnni jak se tve holky jmenuji jestli se muzu zeptat 🙂
Jen nevim jak bych ji rikala zdrobnele nebo jinym tvarem..
@bibinka2208 to opravdu takhle psat nechci...promin, prece jen maji jmena dost specificka a jakes takes soukromi bych jim i sobe rada zachovala🙂
@petiteka A co dát Estel? Tak se jmenuje moje bývalá spolužačka, je to méně časté a Estelle je jméno švédské princezny, které říkají jí Stella (http://svedske-listy.blog.cz/1202/tucny-tyden). Stella, Estel i Ester mají stejný původ i význam, takže by se tím dal vyřešit i problém se slavením svátku (Ester 19. 12.). 🙂
Mám Jáchyma, druhý syn by byl Jonáš nebo Michal. Ještě se mi líbí Oliver nebo Prokop. Z holcicich jmen je hezké Tatiana, Thea, Ester
@nonnni jste asi velke celebrity 🙂
@bibinka2208 to sice nejsme ani nahodou, ale svet je maly a ja bych nerada byla tak lehce identifikovatelna skrze jmena vlastnich deti 😉
Já mám neteř jménem Zina.
@hanulka91: ahoj znám v okolí pár dětí z neobvyklými jmény. Kluka jménem Dexter, kámoška má holčičku Ellie a na hřišti jsem potkala dvě holčičky se jmény Tea a Aya. Co se však týče mé osoby tak já si raději potrpím na českou klasiku, tedy nevím jestli mnou vybraná jména mají český původ - to asi ne, ale spíš jde o to aby byly normálně v kalendáři. Hlavně dejte takové jméno jaké se bude líbit vám a partnerovi. Na ostatní se vykašlete vždy se najde někdo komu se vybrané jméno nebude zamlouvat. A nakonec říká se že každé jméno je krásné a pokud patří Vašemu úžasnému okatému děťátku bude Vám připadat jako to nejkrásnější na světě
@pivonka2 tys to vystihla, dnes je hodně maminek originální jaksi stejně a pak je z toho trend (-ášové, Sebastian, Sofie, Emma,...), dnes by byl netypický třeba Pavel, Bohuslav, Ladislav - jména našich otců. Já se snažím o nadčasovost, něco, co se vždy dávalo a bude, mám taky Petra a druhý syn je Karel, dá se říct, že klasika, ale právě docela okolí překvapujeme a žádný jiný malý Karlík mezi známými není a to znám třeba 5 malých Samuelů. Tánička je taky moc krásné🙂
Když jsem vybrala pro svou druhou dceru jméno Adéla ,před 29 lety,lidi mi říkali,že jsem cvok. Dnes běžné. Pro třetí dceru Johana /před 20 lety/,dnes se taky už dává častěji. Moje vnučka ,11 let,je Anežka,je jediná ve škole. Moje kamarádka má Mayu. V dubnu se nám narodí druhá vnučka,uvažovali jsme o Adince,ale mladí vybrali úžasné jméno,je v kalendáři,ale nedává se. Nesmím ho říkat.😀

@zvirka fura z tech jmen, ktera jmenujete se nejen davaji, ale nachazeji se na prednich pozicich. Treba Tomas je dokonce konsistentne v prvni trojce.
Ja bych spis rekla, ze "obycejneho" jmena si clovek nevsimne, narozdil od nejake divociny.
http://www.maminka.cz/clanek/a-nejoblibenejsi-d...