Potíže se psem. Jak se můžu bránit?
Holky já jsem nešťastná, máme psa. Jako malé štěně ho někdo vyhodil v chatové oblasti, vedle které bydlíme. Ten pes se tam živil odpadky a kočičími granulemi, které tam leží snad u každé chaty. Podotýkám na neoploceném území, kde ani není jasné kde začíná a končí, navazuje na les.
Psa jsme se ujali, vyléčili, vykastrovali, je cvičený, socializovaný, inteligentní. Většinu dne je s námi buď doma nebo na zahradě nebo na procházce. Už takto fungujeme dva roky, se sousedy v blízkém okolí není problém, pomazlí se, pozdraví se nikomu neublizuje ani on ani my. Nicméně teď po dvou letech se ve zmíněné chatové oblasti zjevili noví majitelé.
Zatím jsem je viděla pouze dvakrát. Poprvé měli velký problém s tím, že psa vencime v okolí na volno, aniž by jim cokoliv udělal tvrdili cosi o napadení a pan vyhrožoval, že mu ublíží. Pořídí si nůž či jinou zbraň a pod. Podruhé jsem je viděla nedávno, kdy bohužel chybou nasi psisko vyrazilo na obchuzku zkontrolovat misky. To přišli s holí až k nám a vyhrožoval peprakem. Vím, že je hloupé, že ten pes občas zajde za svým lákadlem, ale proboha mám si i přes omluvy nechat líbit výhrůžky a osocovani z nepravd? Jak se můžu bránit? Mě totiž přijde že pan si vylze cokoliv si zamane a my už se bojíme chodit se psem ven...
@gramar Jj,zrovna včera čuměl švagr,když jsem ho okrikla,že nemá malého konejšit,když má rapla,že něco nesmí a že je to totéž,jako když šel a začal psy hladit hned po tom,co dostali pucunk. Jednou jsem ho i pretahla ručníkem po hlavě,že se sere do výchovy (pes ten den zdrhl za zvěří a pak si dovolil zavrcet při podávání žrádla)
@amazonkajanik a to je přesný, já nechápu proč si lidi pořizují psi, když jim nerozumí a ještě buzerujou ty co se provinili pouze větším vzrůstem. 🙄 Vídám to tak často, že bych klidně zavedla něco jako řidičák na psa bez ohledu na rasu 😁
Teď jsme se vrátili z venku, po cestě která sousedi s panem chytrým, jsme měli vodítko, dal už jen na volno až ke známým domu, kde na mě to nechychovany agresivní zvíře bez hlesnuti čekalo než vypiju čaj. Zpátky stejný postup. Míjeli jsme ohrady s krávami, koňmi a ovce, kam by mohl vlitnout kdyby chtěl, vzhledem k jeho údajné nevychovanosti bych to i čekala. No nic jsem v klidu náš pes vychovaný je, narodil od pána... 😁 Hele díky, že i holky co narodil od jinych mají zkušenosti se psy se mnou sdilite, že i při sebelepší výchově se chybka bloudí, ono je to nakonec stejně jako s těmi dětmi. A od pana se nenecháme zastrašovat ani vyhrožovat, ať si je hystericky doma.
@holkaokomodra no tak super,měli jste štěstí na bezva psa! Neteř třeba koupila jack russela bez PP za 4tis. Povahově,jo,je to terier,ale zdravotně?! Za prvé,není cistokrevny,zřejmě s jezevčíkem. Už když si ho přivezli,problém s dýcháním,takže první léky. Teď rychle vyrostl,přední packy křivé a bolí ho,takže operace. A můžu doma říkat horem dolem,jsou plné útulky,mají tam i cistokrevne bez PP,ale i ten vorech kolikrát vydá za 4 policejní ovcaky. Ne,my si musíme namlatit hubu ...
A naše strašidlo,ta taky čeká na místě jak pribita (dokud nepřijde někdo,koho zná a ví,že já znám,tak jde vítat a pro podrbani)a to jsme ji brali jako 5letou,bez základních povelu. Doma chcala,srala,sedni,lehni,pac,cizí pojmy,i když to v útulku zkoušeli. Velkým vzorem a partakem byl právě Akim,ten byl zas od útulku úzkostne cistotny,ten i pobliti bral jako těžký průšvih
@amazonkajanik no papiraci jsou kapitola sama o sobě, já nedám dopustit na vořechy. To jsou houzevnaty psiska. Však ten náš čuvač bez pp, ale údajně čistokrevnej byl taky samej zdravotní problém, chuděra a dožil se nejmíň. Jen těch 12,5 let. Což je vlastně na tak velký plemeno i celkem dost.
@holkaokomodra no my měli psa,který se ať od jednoho,tak od druhého dožívá 14-16let. Jenže jsou hakliva na rakovinu. A do poslední chvíle nedají nic znát. Sem tam nějaký výkyv, ale bohužel,myslela jsem,že za to mohou hormony. Jak já si tu pozdní kastraci vyčítám. Ale zas bylo řečeno,že bychom se probudili,pes by nežil a my bychom nevěděli proč,když byl doposud relativně v pohodě a pak bychom u sebe hledali chyby,kdo co udělal ...
Takhle nám odešel na dovolené,v lokalitě,kde to měl rád,měl celou zahradu pro sebe od rána do rána (žijeme v bytě),ještě zvládl prohnat švagrovi cubu,že zavrčela na malého a pak za den propad a loučení. Další uvažujeme až bude syn větší a sám projeví zájem,ale možné je,že se rozhodneme dřív a chceme navštívit útulek u Brna s čistými čsv
@amazonkajanik to měl vlastně hezký, kluk. Mě odešla čuba vloni v únoru, asi už jsem psala 15 let. To byla dáma, a neuvěřitelně inteligentní, poslechla na slovo s tou nebylo nutný vodítko ani v provozu mezi auty. Na tu fakt nebylo potřeba mít ani žádný extra zkušenosti, ta se cvičila sama. Dvakrát třikrát ukázat povel a bylo to doma, ostatně i tenhle se učí stejně rychle. Máme až směšný povely chvílema kromě klasiky: na stranu, do lesa, tam ne, jediná záhada na kterou jsme doteď nepřišla je odkud ten blb vzal, že povel volno rovná se štěkni, kousání paničku do ruky a utikej 😁😁😁😁 dělá to asi z radosti blboun. Už jsem začala používat i jiný slova, třeba můžeš, nebo jdem, ale jak vidí, že je sundáno a vykročím, štěkne si, kousne si a maže si čmuchat 😁 jinak po sundání vodítka vzorně sedí a čeká než mu dovolím. Tohle nám funguje perfektně.
@holkaokomodra neuvažovali jste o plotě? Co mám děti, jsem extrémně alergická na cizí pobíhající psy. Pes je šelma a nikdy nevíš, co se může stát. Znám nejeden případ, kdy hodný pes zmasakroval dítěti obličej.
Samozřejmě ty výhrůžky sousedů jsou přes čáru, o tom žádná.
@holkaokomodra třeba to kousnutí znamená pusu na rozloučenou 😂 jako Akim když mohl,tak byl v prdeli 😁 ale když měl hlídat,tak hlídal. Prostě husky s čsv se nezapřel. Furt pohyb,všude a za vším. Jak toho štvalo,že jsem si ho přivolala a pak zjistil,že srnčí,ten pohled "jak to,žes o nich věděla dřív než já,člověče?!"😁
@priefi trochu pro přiblížení,co jsme měli za poklad
@priefi my plot máme 😊 ❤️😁 jo těch případů se docteš dost, ale tipuju, že většinou se jedná o necvicene psy, lidi kteří své psy nevedou a nebo to neumí, my měli fakt i hodně ostrého psa a nestalo se, že bychom museli řešit takový průšvih jako se docteš v novinách. Mě ti přijde, že pan nám tady přesně papouskuje příspěvky z diskuzi z webu o tom jak pes je zbraň, patří do klece, o použití a nože už jsem psala. Pan se bojí a kope kolem sebe tam kde nemusí a já mám strach prostě. Byl tu klid dokud se neobjevil a co mě zaráží nejvíc, že takto reagoval už při našem prvním setkání jakoby se chtěl hojit za všechny psy na světě, které kdy potkal.
@amazonkajanik fešák, viděla si teď ten dokument psí láska? O češce, co jezdí s psím spřežením, to je bomba
@amazonkajanik jo a to kousnutí je normálně z radosti, a jak si blafne blbec. Takovým pisklavim hláskem, že to vždycky vypadá, že zrovna dostal karabacem 😁 a zdrha ode mě, já vám to snad natočím. Pro nezasvecence to může vypadat fakt divně.
@holkaokomodra to mě minulo,ale nedávno byl film o psí reinkarnaci, ježíš já řvala jak želva. Hatchiko, 8 statečných psů a tohle,to mě total dostalo. Před chvílí jsem babusi vytáhla na procházku,sluchátka na uších(normálně nemívám,nesnesu neslyšet okolí). Dala jsem si
https://www.youtube.com/watch?v=_dmOgDlWAkU
To byla taková pohoda,že jsem i fotku udělala ,ale ten náš blbec chyběl,hodně slz padlo. Nu,kolem půlnoci jdu zas
@amazonkajanik moc krásný foto, hele a koukni na film Togo, podle skutečný události. Nádhera a úplně to vystihuje ty psí hajzliky.
@holkaokomodra zítra mrknu a z noční procházky asi nic nebude,stárnu 😁 ne,kluk nám zas nechce odpo spát,vytuhne v 18h a probere se mezi 2 až 4 ráno,hodinu uspávám,přemlouvám a nejpozději v 8h je vzhůru. Takže já velká hrdinka,hrdě přiznám,seru na to,jdu spát 🤣
@holkaokomodra Ja mam na hlasky typu "on nic neudela, je hodny a kdo vi co jeste" alergii. Takovy jeden ON NIC NEUDELA nam pred necelym mesicem napadl psa. Nas pes musel byt osetren a faktura za osetreni (3000Kc) a to jeste zasahl manzel, jinak by nam ze psa nic nezbylo. U incidentu byla i 2 leta dcera, ktera ma nyni fobii ze psu. Neprejdu s ni ves, aby se pri stekotu psa netrasla a neplakala. Nezodpovedni majitele me vytaceji. Ja sveho ani ne 3kg psa vodim na voditku a dalsi 50kg hafan tu po vsi sem tam utece. Pes je ma zodpovednost, taky jej poustime na volno, aby se probehl, ale mimo lidi. Nedivim se, ze se sousede boji.
@adinka19 tak než se tu vzteky rozklepete,tak si přečtěte celou geneaologii. Pes byl v podstatě součástí chatove oblasti,jako tulák,než se ho tazatelka ujala a dala mu potřebné zázemí. Ale hold tam staré nešvary zůstaly,jako jít prozkoumat,kde kdo nechal něco k jídlu. A nově nastěhování,bez toho,aniž by pes napadl,zavrčel,začali vyhrožovat zbraní a peprovym sprejem. To by se vám také nelíbilo,kdyby váš 3kg pejsek,který jistě rád štěká,byl upozorněn,že jestli nezavre hubu,tak ho někdo otráví (i to se totiž kdysi stalo 😟)
@adinka19 jj to je právě ten samy argument co používá nás pan soused na obhajeni svých vyhruzek, ale když kolem něj pes probehl, v místě kde vodítko mít nemusí, protože zde neexistuje vyhláška, považoval to za napadení a od té doby prudi a prudi a prudi. Je jedno co uděláme, zda psa odvoláme a pripneme, jako se to okamžitě stalo, nebo jestli se před ním budeme plazit s omluvou, on má nárok se bránit přece! Dodnes mi nevysvětlil před čím konkrétně, když se mu ani při jednom setkání nic nestalo, ale psa mi zjevně klidně prizabije a já mám mít ještě blbej pocit, ne? Ja tu mám narozdil od něj děti, který toho psa taky venci a mít strach někde kde poklidne X let žijete, jenom proto že přijel nějakéj psychopat co se bojí psů fakt nechci. Takže jestli nemáte konkrétní radu jak se podobným histerikum bránit nechte si vaše "tohle miluju" pro někoho jiného, dík.
@holkaokomodra víš co je sranda,že spoustu panicku malých plemen,jsou většinou hrozný hysterky. Nepopírám,že se jejich psi stávají obětí těch velkých,viz herečka Bára Motlova ,ještě jí frajer vyfuckoval,když chtěla kontakt,pro dořešení incidentu. Ale nám se stalo,že na toho našeho +- 20kg psa,vlitl mastif 😣pán,když si uvědomil,že psa už neodvolá,přemýšlel,jak se s náma vypořádá,jestli psa stihneme dovést na veterinu,atd. No,trvalo to cca 5min a pán měl pak starost,jak ženě vysvětlí,že jejich pes padl v boji,který sám vyvolal. Náš debilek neměl nic,chybělo jen pár chlupů. Ať žijí vlci ...
@amazonkajanik no právě, to je fakt neskutečný jak média prekroutili pohled na velký plemena. A malý jakoby byli hajeny, přitom jsou často totálně nevychovany, právě proto, že je prostě malej, ze jo pořídí si ho každej idiot do paneláku o psech jako takových neví vůbec nic a cizího psa které si ho jde jen ocuchat jak mu pud káže by na místě utratili... Úplně trapná druhá strana téže mince... Jak jsme psala řidičák na psa a v psí škole řádně vysvětlít jak postupovat při setkání s druhým psem, zodpovědnost majitele jakehokoliv psa je taky jeho reakce na psa cizího, někdy napachaji rádoby páníčci svou hysterii víc škody než užitku, viz paní co roztocila psa jak helikoptéru 😁😁
@amazonkajanik ale jako o tom, že se stanou hnusný a blbý případy, žádná... prostě ano dějí se, ale je to o výchově toho daného psa, nedá se to hzaet do jednoho pytle, to je jak kdyby mě jednou málem přejeli auto ja už nikdy nevlezla na přechod, nebo podobná blbost, že se někdy někdo setkal se psem kterej vrcel stekal, nebo nedejbože kousnul tak neznamená že to úděla kazdej... To chce prostě selský rozum
@holkaokomodra a je to tak. Kdybys viděla moje jizvy od psů,tak si rekneš "Tvl,jak to ,že se jich nebojí?!" Mimochodem,jsem bývalá pošťačka a nohu mám pokousanou ve službě od ovčáka,co pánům utekl z pozemku. Akima jsme přivezli měsíc na to 😁
S tou psí školou to není blbý nápad,rozhodně lepší,jak celé cipovani,kdy každý druhý vete tvrdí,jak je to neškodný,přitom u citlivějších jedinců způsobuje vnitřní krvácení v místě aplikace,nebo dokonce rovnou rakovinové bujení. Měli jsme na to sepsaný článek včetně odkazů a fotek ,ale bohužel,padl PC. Leda,že by to měl úředník z životního prostředí,kterému jsme to dávali na CD,stále k dispozici. Ono to totiž kdysi u nás v obci spustili a my byli proti,už jsem platila i pokutu 🙄
@amazonkajanik my jsme čipy vzali jako nutný zlo, taky se mi nechtělo, ale měla jsem ocipovanou před X lety i cubu, protože jsme jeli do zahraničí na seminar, tak jsme museli. Dělali jsme dogfrisbee než se mi narodil prcek. To bylo bezva období, já a čuba, takový napojení jsem nezažila. To je tak když máš na psa fakt veškerý čas. S dětmi už to není takové, ale i tak se to nezapomíná.
@holkaokomodra to mi povídej. Nejen že není čas,ale když byl syn v období,kdy knoural a mrucel,tak knoural i pes. Zjistil,že v koupelně má klid,tak si tam zalezal,ale nám to bylo hrozně líto,že není se smeckou. Vždyť já si díky němu dělala test 3dny před ms 😁
@amazonkajanik 😁😁😁😁😁
tak dnes byla nečekaná dohra, potkala jsem paní sousedku, nejspis tchyni toho zbrklého pána a světě div se oni tam maji zavřeného psa v kleci uvnitř té chatky, prý je agresivní a paní se s nim boji chodit ven, protože vyjíždí po všem co se hne... tak co si mám myslet teď? pry sem jezdi z Prahy a tam ma každý pes vodítko a tady nechodi ven, protože je tu spousta psů na volno... ne jen ten náš, tak tady máme jádro pudla... holky co na to říct...
@holkaokomodra no tvl,chudák pes! Prostě měšťáci, co si pořídili psa a nemají na to, jej zvládnout, tak to řeší klecí. Měli by si to srovnat nejdříve v sobě a pak uvidí změnu v chování psa. Bych je hnala k Desentskemu, ten by jim bez okolků řekl, že jsou debilové a proto se pes chová, jak se chová
@amazonkajanik a ty praktiky jak chteji donutit okoli aby se jim prizpusobilo... masakr

@amazonkajanik Jo jsem říkala, jsou vyčůraní stejně jako děti, taky mají skřítka "já ne" 😂