icon

Potíže se psem. Jak se můžu bránit?

holkaokomodra
26. led 2021

Holky já jsem nešťastná, máme psa. Jako malé štěně ho někdo vyhodil v chatové oblasti, vedle které bydlíme. Ten pes se tam živil odpadky a kočičími granulemi, které tam leží snad u každé chaty. Podotýkám na neoploceném území, kde ani není jasné kde začíná a končí, navazuje na les.
Psa jsme se ujali, vyléčili, vykastrovali, je cvičený, socializovaný, inteligentní. Většinu dne je s námi buď doma nebo na zahradě nebo na procházce. Už takto fungujeme dva roky, se sousedy v blízkém okolí není problém, pomazlí se, pozdraví se nikomu neublizuje ani on ani my. Nicméně teď po dvou letech se ve zmíněné chatové oblasti zjevili noví majitelé.
Zatím jsem je viděla pouze dvakrát. Poprvé měli velký problém s tím, že psa vencime v okolí na volno, aniž by jim cokoliv udělal tvrdili cosi o napadení a pan vyhrožoval, že mu ublíží. Pořídí si nůž či jinou zbraň a pod. Podruhé jsem je viděla nedávno, kdy bohužel chybou nasi psisko vyrazilo na obchuzku zkontrolovat misky. To přišli s holí až k nám a vyhrožoval peprakem. Vím, že je hloupé, že ten pes občas zajde za svým lákadlem, ale proboha mám si i přes omluvy nechat líbit výhrůžky a osocovani z nepravd? Jak se můžu bránit? Mě totiž přijde že pan si vylze cokoliv si zamane a my už se bojíme chodit se psem ven...

Strana
z5
amazonkajanik
26. led 2021

@holkaokomodra tak čuvač je pes jednoho pána,tam mě to nepřekvapí. Tahle plemena pustí úzkou skupinu lidí,která projde jeho výběrem. My chtěli kavkazaka, ale ten by s náma nemohl mezi lidi,takže jsme se museli smířit s méně ultimativním plemenem. Pak,jsou hodně plné útulky,oba naši byly z útulku,tak přemýšlíme,že vezmem čsv z brna. Jsou tam jen kvůli nevědomosti původních panicku,co nedali jejich povahu. Nám Akis začal blbnout 2roky nazpět,furt jsme mysleli,že hormony. Nakonec po posledním konfliktu (já krmila,vencila) se rozhodlo pro kastraci,do týdne problémy,musela jsem ho vynést do schodů. Diagnóza,mno,místo jater,sleziny a plic byl jeden velký nádor 😣

holkaokomodra
autor
26. led 2021

@amazonkajanik jj přesný cuvac, žádná sranda na výchovu a taky jsme to dali 😊 dožil se 12,5 roku. A byl to hlídač k nezaplacení i když nespolecensky, ale to jsme po něm ani nechteli. Tohodle pacholka jsem socializovala záměrně, byl bazlivej celkem a taky nebyla jistota, že u nás zůstane, zvládl to výborně. Sem tam mu vadí cizí pes i přes kastraci, ale většinou toleruje všechno zvířectvo i na našem pozemku... Natož, že by hnal nebo napadal lidi to vůbec, jako upozorní stekotem to samozřejmě, ale jak na nej někdo promluví, vrtichvost, ouška dozadu a mazlit 😁 blbec no a co teprve když mu někdo nabídne dobrotu, toho pak vítá už z daaaali. Ten by zlodějům ještě pomahal nosit 😁 s těmi psimi nemocemi to je taky kapitola, ta moje cubinka umřela v 15, nechali jsme ji uspat, sice furt jedla i chodila na procházky, ale podle veterináře měla břicho plně nádorů. Byla hodně pohubla ke konci i tak to bylo těžké rozhodování, protože to byla velká bojovnice.

amazonkajanik
26. led 2021

@holkaokomodra nám kluk padl na dovce,volala jsem mu veterináře,chudák,slzy v očích,3neděle před tím umřel jeho parťák. Naši psi nestekali,pokud opravdu neměli důvod. Doteď jsou místní v soku,když na mě babuše čeká před obchodem a je v klidu

holkaokomodra
autor
26. led 2021

@amazonkajanik tak čekání před obchodem je u nás taky vzorový od štěněte, on je fakt ucenlivej, krásně, věřím, že by dal agility i jiný aktivity co jsem dělala dřív, kdyby na to byl čas, ale základní výcvik poslušnosti stačí. Jo a štěkání na lidi co jdou kolem je celkem normální, ale vždycky ho odvolám od plotu, ať zbytečně nejančí, jinak je v domě, takže to neruší vůbec. Teď v zimě tu navíc není ani noha, hlavně v týdnu, tak máme klid.

amazonkajanik
26. led 2021

@holkaokomodra no tak to je pašák! Sousedovic cuba řve snad na vše. Na psy,auta,lidi co se jí nezdaji. Je to zřejmě malinois,ale majitelé sami neví. Navíc pán s předchozím ovčákem chodil na cvičák k paní,co o našem psovi ještě v útulku prohlásila,že je neumístitelný,ať ho dají utratit 😣 my si ho za měsíc vezli domů. Zpočátku boj a nervy,ale pak 😍to hovado mi fakt chybí 😥

holkaokomodra
autor
26. led 2021

@amazonkajanik ty jo a pochopíš, že pan tvrdí, že jeho paní je cvicitelka ne pardon trenérka psů, údajně a řeší situaci takto? Já jsem z toho fakt jantar... Já už toho našeho blba po tom co jsme z něj dokázali vykřesat a nakolik se nám ho podařilo usměrnit a zbavit neduhů taky jen tak nedám. Srdce by mi to urvalo, je to pohodář, úplně vidíš tu radost z vycviku a chuť se rozdat. Naštěstí se sousedy v těsném okolí fungujeme normálně n avolno a nikomu to nevadí, naši psi si vzájemně pohraji, pocuchaji a jdou svou cestou, protože tady jsou na volno všichni... V podstatě když se sejdou všichni rekreanti v okolí našeho domu, je tu na jedné kupě šest psů, kteří se sebou nemají problém. Bohužel náš je z nich největší vzrustove, ale jako i tak větší než německý ovčák není.

amazonkajanik
26. led 2021

@holkaokomodra trenéra psů může dnes dělat kdejaký jouda ,takže mě to fakt nepřekvapuje,bohužel. My máme za humny Desentskeho a to,jak ho někteří hani,přičemž tam má psy,co byly fakt na utracení

holkaokomodra
autor
26. led 2021

@amazonkajanik Desensky je u mě borec, nejeden z jeho figlu jsem použila a vždycky to zabralo jak mělo. Uvažovala jsem, že ho kontaktuju, jestli by poradil jak napravit tu zravost, on má prostě zafixovano, že nebude a musí přežít, taky chudák kadil kusy plastu od popelnic, blechy jak petikoruny, děs běs. Má prostě zazito, že jídlo nebylo a být nemusí, proto šmejdí. Myslím, ze kromě toho, že se snažíme ho mít nonstop pod dohledem by pomohlo i udělat něco s tou zravost, aby neobihal ta místa kde se živil. Jinak na fuj a nesmíš když něco najde poslechne, pokud jsem dost blízko, jinak se snaží do sebe narvat co to jde. Doma na zahrade si to nedovolí vubec, taky tam dávám kočkám. To je prostě zacarovanej kruh.

amazonkajanik
26. led 2021

@holkaokomodra to potrvá,u nás to zabralo pár let. On sám se divil,že Kira není ani bazliva,ani agresivní. Je celkem vyrovnaná,ale někdy je jak posrane,hlavně,když něco provede. Ale to jídlo,hlavně koš,odbourala až po těch 5letech,kdy jsme museli fakt vše dávat mimo dosah.
Jinak Desentsky míval každou sobotu pro veřejnost,ale jak je to teď přes covid,to netuším. Ale bývalo tam aut habaděj

holkaokomodra
autor
26. led 2021

@amazonkajanik jj to jsem nějak slyšela, o těch sobotách. No uvidíme, dam tomu cas, to co jsme z toho trestiprdla vykresali za rok je úspěch, teď je u nás cca dva roky a kousek. V létě (někdy) mu budou tři. Když jsme se ho ujali bylo září a začal prezubovat, takže odhad červen cca. Věřím, že se ještě víc vyklidní s věkem. Díky za posdílení, budu dávat tisíckrát větší pozor, venčit s vodítkem i tam, kde se doteď nemuselo, tedy ne jen na pozemku pana, ale i na přilehlé lesní cestě a pustíme ho až za humny 😁 příště na sebe zavolám policajty, třeba bude konečně spoko a obejde se bez vyhruzek

gramar
26. led 2021

@holkaokomodra
@amazonkajanik Tedy tak já přemýšlím co jsme si to pořídili, když vás tak pročítám na téma čuvač... Asi plyšový obláček 😂 Náš čuvač je abnormálně společenské tele, miluje děti a kolemjdoucí a je to tak pohodlný pes, že mu asi zapomněli říci že je pomalu horský, takže chodí chrápat na gauč 😅 Ale pravdou je že i když je to štěně, tak jak začne hlídat, tak není radno si zahrávat 🙂

holkaokomodra
autor
26. led 2021

@gramar my jsme měli jednu usmevnou story, kdy na nás paní z okna volala jménem našeho psa a říkala mu pojď domu ty lumpe co tam děláš a my koukali jak blázni. Nakonec z toho vylezlo, že mají cuvace stejného jmena, ale lidumila, který rád odchází s cizími na procházky 😁 tak se paní asi pěkně lekla že ji ho vedem pryč 😁

gramar
26. led 2021

@holkaokomodra To naše hovádko by šlo, ale jak zjistí že nejsou v dohledu děti, tak se může podělat a začne běhat a shánět celé stádo... Jenže jak je distanční výuka, tak se naučila že je nonstop nějaké dítě doma a když jdou ven, tak se může poděla, že jí tu zapomněli 😂 Ale je to rozkošné stvoření, tvrdohlavé stejně jako děti a i tak roztomilé... Doufám že to té sněhové kouli vydrží a nestane se z ní godzila ničitel 😂

holkaokomodra
autor
26. led 2021

@gramar to je stejne prca s těmi psy. Ten náš zase brbla když jsme hlucni po osmé hodině, začne mrucet, že prej pusťte mě na chodbu tam mám větší klid a od trictvrte na šest dává jasně najevo, že je čas večeře 😁a co vyvádí když řekneš přijel děda, které má vždycky v autě nějakou psí dobrotu! 😁😁

gramar
26. led 2021

@holkaokomodra Jo já minule prohlásila že je stejně vyčůranej jak ty děti... Teď akorát koukám kde ta chlupatá potvora je, no a kde myslíš, chrápe u mladého na posteli a tváří se že tu vůbec, ale vůbec není...

holkaokomodra
autor
26. led 2021

@gramar jasně a to kostatko se taky rozkousalo samo, viď 😁

gramar
26. led 2021

@holkaokomodra Co košťátko, ale ty boty a je to zvláštní, ale vždy se sežere jen jedna z páru a ponožky, z těch jsou už zase klubka a od doby co si umí otevřít skříňku, tak sežrala už dvě vařečky... No hlavně že se bojí sýkorek, protože dostala po hubě od bažanta... 😂

holkaokomodra
autor
26. led 2021

@gramar cha cha, hele u nás teda boty v klidu, jen ty IKEA pantofle to je mnamka, no ale co jsem nacházela dřív.... To byl mordor, přijet domu z práce otevřít dveře a tam smetiště. Masakr, ale dal si říct, sice se vždycky tvářil jakože na místě umře, ale po ceresu vždycky přišlo pomazleni, aby věděl že je v bezpečí 😁 výbornej byl na stříhání drapku, to si lehl a držel, tedy až do doby, kdy jsem mu omylem kousek zastipla, teď jen vezmu kleště je z něj nejnestastnejsi pes na světě. Strihame ve dvou jinak už to nejde, ten pes má hroznýho pamatovaka.

amazonkajanik
27. led 2021

@gramar mazlici jsou i mezi kavkazaky. A jestli je to teprve štěně, tak ono se ještě může vybrousit 😉😁

gramar
27. led 2021

@holkaokomodra Jo to je u česání, to sedne a je to velká dáma... Ale ano jak je doma sama (a stačí opravdu deset minut), tak po návratu horor 😂
@amazonkajanik Jo kavkazak je taky krásné zvířátko toho jsme chtěli původně, ale nakonec jsem vzali čuvače. Je fakt zlatá a velmi družná, tvrdohlavá jak mezek, ale jsem ráda že když někdo přijde a ona vidí že jsme v pohodě, tak toho daného člověka vezme za vděk a může si k nám chodit jak chce. Ale jak jí někdo není po chuti tak hlídá dokonale. Dokonce prvně když začala hlídat, tak to přiběhla stoupla si před nás a štěkala na vetřelce a stále kontrolovala aby byla mezi námi a nezvanou návštěvou, tak jsem měla radost že není rozbitá a přeci jen bude i hlídací, ne jen vítací 😂

holkaokomodra
autor
27. led 2021

@gramar chichi, není rozbitá ty vogo 😁😁 jo jak píše amazonka ještě se může změnit, puberta udělá hodně, mám zkušenost, že se i ta moje hodná fenka zkusila vůči mě vymezit. Nepřekvapila mě, povalila jsem ji na záda dle tehdejších rad Desenskyho a kousla do čenichu 😁 jemně, ale ji to jako signál, kdo bude sefovat úplně stačilo, od té doby nikdy nic a na nikoho nezkusila. Obdobně to zkusil ten současnej... Toho jsem nekousla ale na záda šel 😁

gramar
27. led 2021

@holkaokomodra Hele já s madam měla přetahovanou před vánoci a taky jsem jí kousla (měla jsem hubu plnou chlupů a ona čuměla jak puk) 😂

amazonkajanik
27. led 2021

@gramar to je super,že už takhle hlídá. Ta naše je splachovaci,ale 2x co ji máme,zavrčela na člověka a ve finále se ukázalo,že právem. A pes,aniž by byl nějak cvičený na drogy,jednou na benzíně furt obihal kamion a všimli si toho celníci. Tak ho prohledali a našli v plachte zasite pytlíky s trávou 😁 tak dali Akimovi za odměnu pastiku a ten náš vůl pak lezl ke každému policejnímu autu,vrtěl ocasem a chlapi nechápali,o co mu jde 😂

holkaokomodra
autor
27. led 2021

@amazonkajanik ty asociace těch psů jsou neuvěřitelný 😁😁😁 No pak odbourej výlety za miskama 🙄 to je pro něj víc jak fena. Ale včera jsem potkala kolegyni co bydlí v sousedící vesnici, děsně se divila, že neznám jejich psa, prej utekar jak Brno 😁 a jako je fakt že tady těch psů chodí i k nám přes léto, kdy je tu plno, že se třeba pán radši rozhodně pro plot spíš, než je všechny trávit 😁 Teda doufám... Mě se ještě vybavila příhoda, kdy jsme s cubou potkali paní s mini psem na vodítku. Čuba v klidu procházela kolem, ze zvědavosti chtěla psíka čuchnout a paní toho chudáka roztocila na vodítku jak helikoptéru....

holkaokomodra
autor
27. led 2021

@gramar mě to přijde obdivuhodný jak se krásně se psí dá komunikovat, když to člověk umí. Mě se třeba v životě nestalo, že by mě nějak napadl cizí pes, protože první co udělám je, že ho pozdraví, intuitivně od mala.... Jedinej kdo mě kdy hryz byl ten cuvac, ale vím proč a taky se to vyřešilo. Jo a prej nějakéj pes co si ho nepamatuji z dětství, do hlavy 😁 asi proto radši psi než lidi. Tam máš jasno hned.

amazonkajanik
27. led 2021

@holkaokomodra oni ti majitelé těch malých hajzlíků jsou někdy horší,jak ti psi samotní 😂
Psi se chtějí seznámit,buď si sednou,nebo ne. Náš běžně náhubek,nebo ohlávku,na vodítku,druhý většinou na volno,takže o to víc se člověk soustředí,aby jejich seznámení proběhlo v klidu a nikdo neudělal chybu,vedoucí zbytečně ke konfliktu. A pak se do toho vřítí majitel malého čehosi a začne hystericky řvát,aby ten náš toho jejich nezakousl. Malej v tu ránu začne jančit,náš se toho chytne a málem je mela.
Ale je fakt,že bývalý soused měl buldočka a toho Akim nesnášel. Vrčel,jakmile ho slyšel funet na schodech,dokonce mi po něm 2x vylít. Nekousl,ale primackl k zemi. Nakonec z pána vylezlo,že jeho pes vadí všem,bez ohledu na rasu a pohlaví 🤔

gramar
27. led 2021

@amazonkajanik
@holkaokomodra Ha, ha tak hádejte co jsem teď dělala, chytala to naše hovado, protože po ulici běželo dítě a huráá už byla v hajzlu, chytal jí jeden ze sousedů, takže se nám rozšířila "rodina" ona jak se seznámí tak už je každý kámoš. Nás může vykrást prakticky kdokoliv, krom zatím dvou lidí, které opravdu nesnáší (chápu jí, já je taky nesnáším) 😂

amazonkajanik
27. led 2021

@gramar jo,děti ...hrr chci si hrát 😂
Jako,jestli sama cítíte odpor k někomu,tak to cítí a drží si taky odstup. Jinak pes byl taky přátelský a jak uměl hrát ublíženou chudinku,když dostal pucunk,no přímo na Oscara. A když jsme řekli,že byl určený na injekci,páč ho vrátilo už 11lidí,tak nad tím každý kroutil hlavou. My byli v podstatě 13majitelé/ zájemci (když budu počítat i ty první,kterým byl odebrán) a brali jsme si ho v cca 10měsících . Letos v březnu by mu bylo 10let

gramar
27. led 2021

@amazonkajanik Jo jsem jí pérovala a najednou uměla sedni, lehni, couvej, pac a pohled smutný pes, až jsem se málem začala smát... Teď tu sedí a kouká na mě jestli jako už dobrý 😂

amazonkajanik
27. led 2021

@gramar a teď si vem,doma průšvih,jeden pes,je to jasný. Ale jak zjistit,který to byl,když jsou dva 🤔 když to byl Akim,tak koukal kamkoliv jinam,než na nás a když Kira,tak zavirala oči,jako že tam není 😂

Strana
z5