Potíže se psem. Jak se můžu bránit?
Holky já jsem nešťastná, máme psa. Jako malé štěně ho někdo vyhodil v chatové oblasti, vedle které bydlíme. Ten pes se tam živil odpadky a kočičími granulemi, které tam leží snad u každé chaty. Podotýkám na neoploceném území, kde ani není jasné kde začíná a končí, navazuje na les.
Psa jsme se ujali, vyléčili, vykastrovali, je cvičený, socializovaný, inteligentní. Většinu dne je s námi buď doma nebo na zahradě nebo na procházce. Už takto fungujeme dva roky, se sousedy v blízkém okolí není problém, pomazlí se, pozdraví se nikomu neublizuje ani on ani my. Nicméně teď po dvou letech se ve zmíněné chatové oblasti zjevili noví majitelé.
Zatím jsem je viděla pouze dvakrát. Poprvé měli velký problém s tím, že psa vencime v okolí na volno, aniž by jim cokoliv udělal tvrdili cosi o napadení a pan vyhrožoval, že mu ublíží. Pořídí si nůž či jinou zbraň a pod. Podruhé jsem je viděla nedávno, kdy bohužel chybou nasi psisko vyrazilo na obchuzku zkontrolovat misky. To přišli s holí až k nám a vyhrožoval peprakem. Vím, že je hloupé, že ten pes občas zajde za svým lákadlem, ale proboha mám si i přes omluvy nechat líbit výhrůžky a osocovani z nepravd? Jak se můžu bránit? Mě totiž přijde že pan si vylze cokoliv si zamane a my už se bojíme chodit se psem ven...
@amazonkajanik ale ja to chapu. Proto jsem osala, ze prestuokubse dopousti obe strany. Sama mam psika. Ale profesne je to takto
@barulina?? Já jsem o plotu nic nepsala... Pardon ale to je jejich věc jestli mají oploceno nebo ne
@holkaokomodra zamezte utekum, trosku se i vy prizpusobte. Jak to je svoboda jednoho konci tam, kde zacina svoboda druheho
@holkaokomodra pardon to melo byt madle
@maaaadlaaaaa my se kolem už jen plizime 😁😁😁
@amazonkajanik ano situace je taková jak si vlastně popsala, ten pes s těží pochopil, že patří jedněm majitelům a to nám, přesto tu zodpovědnost za něj plně přebíráme a nese to ovoce, bez debat. Jen pár drobných much mu zbylo a to je ta miskova obchuzka no. Chjo
@madbetka V pořádku, já vám to neberu. A souhlasím, že majitel psa má mít určitě zvíře vždy pod kontrolou. Ale to neznamená nonstop na vodítku 😉. Já samozřejmě nikdy neodpustila aby moji psi někoho otravovali. Venku si lidí nevšímají a pokud má někdo strach a slušně mi řekne, že se bojí psů ihned je pripnu a obejdu nejdál jak to lze. Samozřejmě kde na vodítku musí být, tak také jsou. A nemyslete si, že pro ty slušné pejskaře není otravné potkávat lidi s nevychovanymi psi na volno, kolikrát mi napadl mého psa cizí pes, který pod kontrolou nebyl...
Pouze reagují na některé odezvy zde “jak je nepřípustné mít psa kdekoli na volno”. Jen rikam, ze pokud s tím má někdo takový problém, ve městech toto upravuji vyhlášky. Pokud jste někde kde to není dáno, nemůžete vyžadovat přeci po majiteli aby mel psa pořad na vodítku. (Samozřejmě pod kontrolou ho musí mít všude, ale to se nevylučuje) Takže to neberte hned zle. Já paní naprosto chápu, chybu udělala a uznala, ale není důvod aby ji nadále sikanovali.
@holkaokomodra to s tím plotem byl dodatek k případu,co se stal u nás. Bez něj by na sebe cuby řvaly přes plot. Byla prostě popsána genealogie případu,který je vzdáleně podobný tomu,co se zde popisuje od zakladatelky a přispívajících. Mám pocit, že než jako příslušník policie,jste příslušník AČR,co se vyskytl v rozkaze. Toto není totiž první váš příspěvek,který mě k tomu přivedl (toto je totiž ještě v pohodě)
@amazonkajanik to asi zase není na me, že?
@holkaokomodra ono taky záleží, co máte za pejska. Pamatuji si, když nám jako malým vběhl na pozemek dobrman, jednou i boxer a my se běželi schovat do kůlny a táta ho vyháněl. Není to nic příjemného, ale hned jsme to řešili a dali odolnější branku. 🙂
@holkaokomodra naší holce trvalo 5let,než přestala prevracet koš a krást jidlo. Strhla třeba hrnec z plotny. Předchozích 5let jí měli lidi,co ji nekrmili,ale nechali rodit jak na běžícím pásu. Štěňata šla číňanům k jídlu 😣 její hlavní obzivou byly popelnice,kočky a myši
@holkaokomodra je,není to je pro jinou. Mě se kluk naučil lézt na židle,tak mám oči i na prdeli 😂
@barulina moc děkuju, určitě k prispusobeni z naší strany došlo a snaha je maximalni, leč prostě co si budeme povídat určitě procento kdy se nezadari jako teď s otevřenou brankou se stane. Naštěstí v loni to byli asi čtyři případy, letos poprvé. Myslím, že teď už jsme tak vycukani že budeme mít psa na vodítku i na zahradě 😁
@amazonkajanik to je mazec no takovej pes s traumatkem, ale ten nás vůl je fakt obdivuhodnej... Pustí k sobě kazdyho, miluje děti, pracuji v družině, takže tam kde to šlo byl s námi, je to takový maskot, o to je mi to všechno víc líto no.
@holkaokomodra jj stava se to bezne, nicmene se to taky bezne resi vy0sanim blokove pokuty.... A klidne muzete resit vy jejich jednanai, znaky pr ma taky.
@bbarshaa Pokud pes není na vodítku, ale je poblíž majitele, evidentně poslouchá, tak jsem s tím naprosto v pohodě a samozřejmě po nikom vodítko nevyžaduji. Ale po pravdě potkáváme spíš psy a jejich páníčky, kteří je nechají úplně klidně doběhnout až k nám, pěkně si nás očichat a tak podobně. A to se mi fakt nelíbí a pokud mi někdo začne vysvětlovat, že je hodný a nemám se bát, místo aby si toho psa zavolal nebo vzal k sobě, tak jsem pak velmi nepříjemná.
Já ji taky chápu, souhlasím, že jí nemá nikdo vyhrožovat, ale pes, co uteče a někde si volně pobíhá, v pořádku není, takže chápu i pána.
@maaaadlaaaaa je to kříženec a je to větší pes, to bude kámen úrazu
@madbetka jj já ho chápu taky, do té doby než vyhrozuje, tak už jsem za limitem
@holkaokomodra Je to asi hodně i tím, že on toho psa nezná. Všichni ostatní sousedé vědí, že je zlatý. I já jsem celkem ochotná ti věřit, že je zlatý a neublížil by. Ale psů, kteří utekli a pak někoho pokousali, už tu pár bylo. Třeba ne ten váš, ale i to je prostě "jenom zvíře", které může blbě zareagovat. A pak se těžko dá říct - utekl, stane se. Je to blbá situace, no. Držím palce, ať se to uklidní 😉
@holkaokomodra no,nám bylo nabídnuto,dělat canesterapii,ale chtěla jsem pro ni klid. Ony se na ní dost vyřádily i děti,že po ní skákaly. Ale ona nic,od všech i od našeho si nechá všechno líbit. Malej jí píchne do oka,že zaknuci,on dostane už na zadek,jelikož to bylo po 10 a ona uši stažené,jako by za to mohla. Jen začíná být nahluchla,takže musím někdy zarvat (normálně reaguje ihned na gesto,ale když na mě nekouká,tak těžko funguje,že). Pes byl pro změnu někde uzavřen s malým dítětem,takže chránil všechny okolo,málem nám vyskočil z okna,když slyšel na ulici plakat dítě
@barulina my jsme první léto, kdy fakt nevěděl cí je a s kým zůstat založili pojištění, protože nám bylo jasný, že stát se může cokoliv, ruku v ruce byla kastrace, a samozřejmě výcvik. Dokonce jsme měli Elektro plot, ale z toho měl chudák takové trauma že nevylezl z domu na zahradu. Tak jsme ustoupili a vzali ho za námi do domu, aby nebyl na chodbě furt sám a neměl potřebu pak o to víc hledat společnost. To hodně zabralo, už nikam nechodí, kromě misek. Mám dojem že to mu zůstane na vždy, ten to má v ty palici tak zakoreneny, že jak vidí skulinku jde na kontrolu, ale víme to a dáváme pozor. Jen jak říkám nejde to vždy na stopro, jsme lidi no a s případnými pokutami a nespokojenosti i počítáme. S čím jsme nějak nepočítali jsou ty výhrůžky, lži a překrucování. Já vím že by pan bez důkazů o napadení, které se nestalo asi stejně nikde moc nepochodil, ale ty nervy kolem, kdybychom jaksi museli podobnou situaci řešit.
@amazonkajanik takovej miláček byla moje předchozí čuba, taky pes jak kráva, ale nezdrhala no, nebyla z žádný množirny, ale zdravě odrostly štěně kříženec. U nás jsou psi vychovávány v psychicky pohodě, nemaj důvod útočit. Tenhle je krapet potizista, ale jako jen co se zrcadla týká no. Ale je to mladoch, věřím ze třeba za další dva roky to třeba nebude dělat vůbec.
@madbetka ono je to vždycky dvousecny, já vím. I ten náš vůl by se třeba nasral kdyby tim peprakem fakt dostal, ale jak ho znám tak by spíš utíkal honem domu. Nejblbejsi tvrzení na tom všem je, že pán jedním dechem tvrdí že nechce dělat problémy a druhým dechem vyhrozuje, volá na úřad a podobně. A ještě bych brala kdyby to bylo nějak často, ale fakt to bylo jednou ze jsme šli kolem na volno a podruhé až po dvou měsících co se tam teď ten pes mihnul. Nikdy dřív jsme se nevideli
@holkaokomodra tak pes byl čsv x husky (oboje dost náročné na výchovu) cuba je ovčák x dobrman,jen menší vzrůst
@amazonkajanik jj to věřím. Můj úplně první pes byl tvrdohlavej slovenskej cuvac, to byl docela očistec. Nepustil k sobě nikoho kromě čtyř lidí, ten byl opravdu zaviranej, když byla návštěva a podobně.
@holkaokomodra ja vas chapu. No urazet nema, ci vyhrozovat. Reknete mu, pokud se bude opakovat jeho jednani volate mp, ci pcr. Ze vy jste ochotni si svuj dil vinny(zabehnuty pejsek) vyresit dle zakona, ale ze bidete resit i jeho protipravni jednani. A natocte si nekdy jeho reakci. V rizenich kdy si to pcr vyzada neporusite gdpr
@barulina díky moc, zatím to necháme uležet a určitě si dáme fakt ještě větší pozor. Snad se nám bude dařit, fakt jako nechceme nikoho ponoukat a zlobit, tím že prdime na své povinnosti. Akdyby něco bylo už se budu bránit i s tím, že budu platit jak mourovatá😊

Děkuji holky všem za názory, i za ty čistě proti, chápu obojí. Jsem ráda, že jsem to mohla ventilovat. Nedá mi to spát, syn si na venčení psa vzal i mobil, aby mohl volat kdyby něco, až taková atmosféra tu teď je, no tak mě to trápí... Každopádně více pohledu a více názoru na věc mi pomáhá udělat si jasno. Díky