icon

Překážky žen ve zdravotnictví: Vliv kariéry na osobní život?

11. únor 2023

Mam 25 let, nedavno jsem skoncila prirodovedeckou fakultu biologie a chemie. Vzdy byl ale muj sen stat se lekarkou, mam do toho i chut a taky si myslim ze bych to dala. Trapi me ale jedna vec, vim ze je to hlavne o cloveku, ne o profesi ale vytvari to ve me jakoby blok. Temer vsechni lekarky v mem okoli ziji zivoty ktery bych ja zit asi nechtela, hlavne co se tyce muzu. Jedna je napriklad 3 krat rozvedena, druha zije s alkoholikem, treti je slobodna matka…a tak dal. Nevim jestli je to kvuli tomu, ale bojim se ze me muzi budou pak brat ze jsem uz “moc”. Ja celkove i v minulosti mela vztahy ktere nedopadly dobre a myslim ze z velke casti kvuli tomu ze jsem mela vzdy vyssi vzdelani, ani jeden nemel vysokou ani na ni nestudoval, jeden nemel dokonce ani maturitu. Mozna budu znit povrchne ale ano myslim ze ve vztahu by lidi meli byt i akademicky priblizne na stejne urovni. Obcas mi to prislo ze meli pocit jako takovej ten ja jsem muz a ja potrebuji byt ve vsem vyssi a kdyz ne tak jsem hnusnej. Ale zase bylo by mi lito se vzdat sveho sna jen kvuli tomu ze co ak me nikdo nebude chtit protoze bude mit pocit menecennosti. Nevim…prihlasku jsem si podala ale jsem ve faze kdyz opravdu netusim co budu delat, jesti jit, nebo ne. Ak mate nejake rady nebo nazory, sem s nima.

Strana
z2
jerrabina
15. únor 2023

Kamarádka když studovala měla vztah s klukem, co byli vzděláním stejně (oba byli na VŠ), ale on měl pocit že chlap má mít vyšší titul než žena. Takže kdyby ona nakonec byla třeba doc., on by si kvůli tomu dodelaval asi profesuru 🤦‍♀️ měl to z rodiny, stejně jako nízké sebevědomí. To mela z rodiny i ona, tak jí tenhle jeho přístup moc nepřidával. Nakonec se to rozpadlo proto, že podobných drobností už v tom bylo moc. Ale nebylo to kvůli vzdělání, ale kvůli přístupu k němu (a k dalším věcem).

vonrataj
15. únor 2023

Budeš lékařka, najdeš si lékaře a mezitím třeba spoustu jiných ;) spousta lékařů žijí a mají rodiny s lékaři i nelékaři 🙂 buď pozitivní a věř na lásku, než na to, že zrovna tobě vztah “taky” nevyjde.❤️

peta73
15. únor 2023

Jsem lékařka, v manželství přes dvacet let s inženýrem čvut 😉, čtyři děti - titul ti štěstí nezajistí ale stejně tak tě od něj neodkloní. Jestli chceš dále studovat, jdi do toho!

maxulekapcule
15. únor 2023

Já mám teda jen DiS, ale měla jsem chvíli chlapa, co byl Bc. a vše na tom stavěl a myslel, že je nejchytřejší na světě, ale žít se s takovým člověkem nedalo, ani pouštět do diskuzí. Takže o vzdělání úplně to nebude

zuzkasim
15. únor 2023

Mám vystudované 2 obory na VŠ, muž má výuční list🙂 Zatím nám to šlape dá se říct 20 let, 3 děti. O tom to opravdu není. Jde o životní styl, hodnoty, zájmy. Muž má lepší všeobecný přehled než já, jen zrovna způsob výuky ve škole mu moc neseděl a může dělat své vysněné povolání i bez dalšího vzdělání, na které by měl papír. Bývalý přítel, vysokoškolák, některé mé postoje nechápal, není to jen o dosaženém vzdělání. Vzdělání by mělo být důležité pro tebe, abys mohla dělat v životě to, co tebe baví. A když budeš otevřená, přiměřeně sebevědomá, správný vztah jistě přijde.

Strana
z2