Příjmení pro miminko po otci nebo po mně?
Ahojky holky, vůbec nevím, jak se rozhodnout. Vůbec nevím, jestli dát příjmení po sobě nebo po otci. Vím, že v dnešní době se dává spíše po otci, ale já nevím, mám z toho divný pocit, kdyby měla mít ta moje malinká princezna příjmení po něm. Miluji ho a on si mě chce do dvou let vzít, ale já nevím prostě. Poradíte prosím?
@astyna jo..otec je vzdy nejisty..🙂. To jen my chudaci po IVF se nemame nac vymlouvat..:D. Proc si teda panove nevezmou prijmeni po sve partnerce treba..🙂? Vis,ja zastavala uplne tentyz nazor jako ty. Po sve zkusenosti bych to uz nikdy neudelala. Verila jsem a komunikovala az za hrob.K cemu mi to bylo.. Na to musi byt vzdy dva. Existuje i predmanzelska smlouva a partneri tim nemysli hned na rozvod nebo ze si neveri.. Proste kdyz dojde na lamani chleba a vzduchem litaji pri nejlepsim "jen" emoce,clovek prehodnoti sve vnimani sveta. Opatrnost nerovna se neduvera.
@astyna Děkuji za názor, ale přesně takhle to není 🙂 Přítelovi je jedno, zda bude po něm nebo ne.. Tak nevím, jak se rozhodnout, proto jsem se zeptala, kdo to jak má, to je vše ;)
Jako dřív to taky bylo tak, že pokud dva nebyli svoji, tak se automaticky dalo příjmení po matce a hotovo. Teď je možnost udělat to jinak (dát po otci) a jakmile to někdo tak udělat nechce, tak hned s partnerem nepočítá ,nechce s ním být nebo mu nevěří atd....
@marcela2222 mam dva syny a bohuzel kazdy ma jineho tatinka. Oba jsou po me a jsem uprimne stastna ze tomu tak je a jsme i dle jmena rodina. Neumim si predstavit,ze ja bych se jmenovala x,jeden syn y a druhy syn z.
@marcela2222 musíš se rozhodnout sama. Nevím do jaké míry si si partnerem jistá po tak krátké známosti. Ačkoliv já jsem tohle neřešila a syn byl automaticky po tátovi, i když jsme v tom čase svoji nebyli, tak bych na to v tvém případě šla čistě prakticky. Příjemní po mě a když vše půjde, tak jak si jistě přeješ, tak to bude velice rychlá záležitost na matrice 🙂
Tak dej obe, ted je to v mode, treba jako Haj Smetana, jen ve skole bude potrebovat vetsi zasobu propisek:D
Jinak mala ma prijmeni pritelovo, nikdy se nevezmeme- nesnasim svatby- k jejimu jmenu se to prijmeni hodilo vic a je mi fuk, ze u doktorky nas nazyvaji tim jejim prijmenim. Neresim to a nebudu nikoho opravovat, kvuli 2min navsteve. Ve skolce je mi to take fuk, dite vyzvedavam ja, pritel, mama, obcas chuva a vzdy reknem ja jsem X a jdu pro Y. Obcas me oslovi jejim prijmenim ale opet nebudu ucitelku buzerovat mezi vratkama. Moc to kazdej hroti. Prijmeni pri predavani ditete je to podledni co me zajima, spis resim jestli ma vsech 10prstu atd
Dej po sobe. Po svatbe se automaticky meni prijmeni i diteti ;)
Nás prcek má příjmení po mě a pokud se s jeho otcem vezmeme,budeme se jmenovat jako on. Stejně s dítětem všude chodí matka -doktori,urady aj... jo,pokud by byl na mateřské chlap (a ta varianta tu byla), tak proč ne jeho 🙂
Tvl, proč hned všechny matky odsuzujete k otročině s veškerou péčí o potomstvo, za což asi jako odměna má být příjmení? Když to bude holka a vdá se, bude ho mít stejně většinu života jiné, a kluk si klidně může vzít příjmeni své manželky. Příjmení rodinu nedělá. Já jsem všema dvaceti pro manželství, ale tyhle trucánky, co se tu prezentují, spíše ukazují na to, že je dobře, když svoji nejste.
My jsme se kvůli tomu prostě vzali ještě před porodem a jmenujeme se všichni stejně. Nesnesla bych, kdybych se jmenovala já jediná jinak.
Mám kamarádky které daly přijmení po otci s tím že bude svatba...no už je to pár let a nikdo se ke svatbě nemá 👌🏻
@marcela2222 Já jsem říkala, že kdybych otěhotněla bude dítě mít mé příjmení. Ale brali jsme se dřív než jsem byla těhotná. Rozhodně se ale rozhoduj podle sebe a svých pocitů. Jestli ti okolí říká jak budeš muset běhat po úřadech měnit dítěti příjmení po svatbě tak tě uklidnim :D budeš běhat už kvůli sobě, takže s dítětem to jen jistě vyřídíš při jednom. Občanka, auto, banka, pojišťovna... jako to dítě se v tomu už opravdu ztratí :D
Dcera se jmenuje po otci, ani jsem neuvažovala, že by se měla jmenovat po mě. Svatba nebude, vdávat se nechci. A že mě u dr. oslovují jejím příjmením, mi je celkem jedno.
Taky to ted řeším.... po potratu jsme se domluvili,že až budu těhotná,že se vezmeme, jsem 21 tt a ticho po pěšině. Partnerovi jsem nic nepřipomínala,a ani nebudu,jen jsem jasně řekla,že v porodnici bude mít naše dítě moje přijmení,protože se chci v tu chvíli jmenovat stejně jako naše maličké a že se pak uvidí. Mlčel,tak to neřeším. Nevidím důvod,proč by se dítko mělo vždy jmenovat po otci,je i maminčino 🙂
@salenas tak v tom případě by mělo mít příjmení dvě, ne?? Vždyť je i tátovo a předpokládám, že to stvrdí i podepsáním otcovství 😉
@zuzineckah s tím problém nemám,když to tak bude chtít 🙂
@jade85 tak já asi žiji v jiném světě než ty. muži v mém okolí zrovna moc často nepřebírají zodpovědnost a péči za své děti. opravdu velmi zřídka, minimálně a v nutnosti. jinak jsou to spíše světlé výjimky. a je jedno jestli má dítě příjmení po nich či ne. nemyslím si, že by chlap díky tomu, že dám příjmení po něm, častěji přebaloval nebo koupal, chodil na procházky. oni jsou často v práci, dlouho a prostě ani nemají šanci mnoho věcí dělat, protože v časech, kdy by na to měli čas (ne už energii většinou) je pro to dítě pozdě. to není o tom, že bych si dítě brala jen za své a s chlapem se uvidí co bude. to, že nejsme svoji nebo nemají děti jeho příjmení není o tom, že bych byla nastavená tak, že je ve zkušební době, že s ním do budoucna nepočítám, že ho nemiluju, nevážím si ho....v žádném případě! prostě o děti se starám já a trávím s nimi čas já, protože on má jiné starosti, aby nás zabezpečil, tak se děti jmenují po mě. ne proto, že jsem je nosila a rodila. já to beru fakt čistě z pohledu pohodlí a logiky pro mě. když se ohlásím jako bláhová, všichni ví, že patřím k dětem B. když oni volají maminku dle jejich příjmení, tak jsem to jasně já. neříkají mi cizím příjmením. kdybych já chodila do práce a staral se muž o děti a vše vyřizoval s nimi, tak pak ano. ať se jmenují po něm. pak to má zas logiku a praktické zjednodušení pro něho. každý to máme nastavené jinak. ale nemyslím si, že všechny matky, které dají příjmení po sobě to dělají ze špatného nastavení vůči partnerovi. ne každá tím chce vydírat, nutit k svatbě, uzurpovat si dítě pro sebe a chlapa odložit na vedlejší koleji. proč se za naprosto jednoduchou věcí každý snaží vidět kdo ví jaké postranní úmysly a hlavně vše negativně? samozřejmě, že by můj partner chtěl, abychom měli všichni stejné příjmení. i mě by se to líbilo. ale prostě dřív to nešlo a teď na to taky není správný čas. výhledově to ale stále není zamítnutá situace. prostě někdo se vezeme, postaví dům, zplodí děti, zasadí stromy...my to bereme trošku z opačné strany a neznamená to, že se nedopracujeme ke stejnému výsledku 😉 každý má nějaký svůj osud, do kterého přes monitor není vidět, ne vše jsou manipulace nebo naopak výmluvy. spousta věcí má svůj důvod proč to tak je, jen se o něm veřejně neví.
pardon...ale už mě dost vytáčí podobné příspěvky o tom, jak je to příšerné nedat příjmení po otci, vždyť má na to právo. ano...máme mnoho práv, ale ne všechny využíváme a ne všechny jsou nám i přes zákoníky umožněny využívat.
@astyna no k tomu jsem se právě vyjádřila. šílené vidění černobílého světa😲😠😔
Mě třeba zaráží, že je příteli jedno, jestli se bude miminko jmenovat po něm nebo ne. U nás by byl hodně zklamaný, kdyby se malá jmenovala po mě. Já si teď vždycky dělám srandu, že budu cizí 😅 a že si můžu zajít na matriku a za 1000 Kč si příjmení změnit 🙂 ale to mi bylo zakázáno, že potom už by nebyla potřeba svatba :D a tu plánujeme až bude holčičce tak rok a půl 🙂 aby jsme z toho něco měli.
@vercakolca Tak řekl mi, ať se rozhodnu podle sebe. Určitě by byl rád, kdyby bylo příjmení po něm, ale říkal, že zas chápe, že chci aby měla moje.
Já teda v první chvilce řekla, že bych chtěla, aby měla moje. Pak jsem nad tím, ale přeci jen začala přemýšlet. Ale rozhodla jsem se, že dám po sobě. Dřív to tak taky bylo, jak už jsem to psala, a nikomu to nevadilo. Teď je možnost volby a hrozně se to řeší, že když nedáš po něm, tak mu automaticky nevěříš a nepočítáš s ním a nebo ho chceš uhnat do svatby a bla bla bla..
@blahova_andrea moooooc hezky napsané!
@blahova_andrea Samozrejme, ze ne kazda dava jmeno po sobe z nejakych manipulativnich duvodu, neplati to univerzalne. Jak jsem psala v dalsim prispevku, ve finale je cokoliv, na cem se oba partneri dohodnou, je naprosto v poradku. Taky jsem nerekla, ze davat jmeno po sobe a ne po otci je priserne nebo ze na tom stoji, jestli se otec bude nebo nebude o dite starat. Jen jsem rekla, ze pokud ma dite jeho jmeno, muze to v nem posilit pocit zodpovednosti a ze pokouset se s nim skrze nedani jeho jmena manipulovat muze byt kontraproduktivni. Veskere prakticke duvody, proc dat jmeno po sobe chapu, ale ja osobne to tak proste necitim.
@blahova_andrea hele, nezlob se, ale spíš mi přijde, že sama sobě potřebuješ zdůvodnit, že to bylo super rozhodnutí. Já ho nechápu v případě, že směřujete ke stejnému příjmení, byť jinou cestou (ta je zcela v pořádku, taky jsem po ní šla😉). Přijde mi to trochu bezohledné vůči dětem, které mají nějaké jméno a najednou se budou jmenovat jinak ...Proč tedy, když si je člověk jistý, že si vybral správného partnera pro život??? Opravdu nechápu.
Tohle se nedá ukecat ani tou praktickou stránkou, já se synem chodila taky k lékaři atd, když se jmenoval jinak a nijak mě nehecovalo, že mě někdo nazval příjmením jeho táty. Proč taky, když je to muž, kterého miluji, vybrala jsem si ho pro život, naplánovala rodinu, společnou budoucnost a o kterém jsem nikdy nezapochybovala?? A to máme řekla bych hodně vyrovnané partnerství, u nás si nikdo ničím nehoní ego. Bylo to tak před svatbou a je to i teď.
@salenas děkuji 😅
@jade85 v tom s tebou souhlasím. brát příjmení jako manipulativní prostředek, vydírat tím...to je opravdu cesta spíš opačným směrem, než o co by dané ženě šlo. ale pokud to opravdu není bráno takto, ale z normálnějších důvodů, tak mi to přijde spíše kuprospěchu. fakt nevidím žádnou spojitost v tom příjmení a péči otce o dítě. chlap, který je přirozeně sám v sobě nastaven jako otec s tím problém mít nebude, bude se starat i tak. naopak muže, který být otcem vlastně ani nechce, tím k péči žena rozhodně nedonutí. naopak pak sama bude nešťastná, že se jmenuje jinak než její dítě a k čemu vlastně, když na ně tatínek kašle a na dítě je prakticky sama? ono je to o tom daném tatínkovi, ne o příjmení.
@zuzineckah no máš špatný pocit. sama sobě nic zdůvodňovat nemusím. vlastně ani svému okolí. já jsem o tom tak skálopevně přesvědčená, že to víc ani nejde. a fakt mě příspěvky odsuzující ženy, které se k tomu rozhodly, někdy hodně vytáčí, jindy dost mrzí. z okruhu mé rodiny a přátel jsem v tom byla i podporována a plně chápána. přítel je z velmi ortodoxně věřící rodiny a i tam si nakonec zvykli a dnes už to nikdo neřeší jako něco divného. prostě to tak máme, máme k tomu důvody a klape to. až to budeme chtít jinak, tak to změníme.
no my ke stejnému příjmení za každou cenu nesměřujeme. nikdy jsme nesměřovali. jen je to jedna z možností. možná to tak nakonec dopadne. ale přítel byl v době zplození syna ještě ženatý a já o vdavky nikdy ani moc nestála. neviděli jsme v tom žádný problém. přítel netvrdí, že už se neožení a já už dávno netvrdím, že se nikdy nevdám 😀 ale není to pro nás priorita. ani dřív ani teď. řešit změnu příjmení kvůli dětem a jejich zvyku mi přijde jako blbost. to je to samé, jako by se člověk nemohl nikdy přestěhovat, protože se budou muset naučit jinou adresu než jsou zvyklí. nebo jim nezmění školu, aby si nemuseli hledat nové kamády a začleňovat se v kolektivu. navíc malým dětem je to svým způsobem ještě docela jedno a těm starším už se dá leccos vysvětlit 😉
a jistý s výběrem partnera? no ne...není mi 15 ani nežiju v pohádce. tak snad je zbytečné toto řešit a mluvit o nějakém tom pravém muži. takových, co si byli 100% jistí svým výběrem a dojeli na to chodí po ulicích tisíce 😉 já svého muže miluju, s jiným být nechci, vážím si ho, obdivuji ho...(krom toho, že mě i slušně vytáčí 😀), ale stejně nevypustím z pusy něco jako, že spolu budeme šťastní až do smrti, že spolu zestárneme, že zrovna my budeme to mizerné procento těch, kterým to vyjde. na to jsem moc realistka. udělám sice pro tento výsledek maximum, ale záruky neexistují. kdo tvrdí, že tomu fakt věří a hlásí takové věci, mě osobně přijde prostě jako naiva. nejde o to vztah předem bojkotovat a dělat si zadní vrátka, to vůbec ne. jde o to si nemalovat vzdušné zámky v oblacích a stát nohama na zemi.
jo a jinak...mě by teda oslovování cizím jménem vadilo. prostě všeobecně, proč mi má někdo říkat nějak, jak se nejmenuju? u nás hlavně byla tehdy situace taková, že přítel se svojí rodinou nestýkal a po svatbě si hodlal vzít moje příjmení. to, že se život nakonec vyvinul jinak je fuk. od toho je člověk tvor přizpůsobivý a poradí si 🙂
@blahova_andrea ta spojitost jmeno/pece je ciste symbolicka. Pro nekoho je to dulezitejsi, pro nekoho mene. Jasne, kdyz je nekdo otec na baterky, tak se nebude starat, ani kdyby po nem dite melo jak krestni jmeno i prijmeni 🙂
@blahova_andrea vidíš, stačí napsat, že v době, kdy se vám syn narodil měl přítel závazek jinde a já naprosto chápu tvoji situaci, protože bych nejednala jinak. Nebo, že uvažoval, že si vezme tvé příjemní... To jsou dvě dost závažné věci, které by skončily stejným výsledkem dovolím si tvrdit, že v 99% případů... Tím bych to asi uzavřela 🙂
Co se mě týče, naivní opravdu nejsem, je mi 37 let a svoji nejstarší dceru mám s člověkem, který si otcem nezaslouží být nazván ani omylem. Takže život vidím až nechutně reálně už několik dlouhých let 😀 O to víc a jasněji ale také vidím, co mám v manželovi, kterého jsem si brala po 9 letech společného života, takže leccos si myslet můžu a udělám to ráda, protože to není o naivitě 🙂 Brali jsme se po letech, ke kterým se mnoho párů ani nedopracuje, leda tak v pokusu číslo dva až tři... A i kdyby nám nevyšlo to pověstné "až kým nás smrt nerozdělí", tak to nebudu vnímat jinak.
A co se týče toho jména. V případě zakladatelky to dokonce naprosto schvaluji. Ale přijde mi úsměvné, když si někdo udělá dítě s někým, očekává svatbu, ta se nekoná, tak jako akt pomsty, nebo jak to nazvat, začne čachrovat s příjmením. Pro mě je tohle docela jasný signál nabouraného vztahu a zadních dvířek.
A ještě jedna věc - ne každá žena unese nálepku svobodné matky, protože - ač se to někomu líbí nebo ne - když má dítě příjmení po mámě, tak to trošku nahrává spekulacím, že otec je nejistý a zcela jednoznačně hlásí, že maminka není vdaná (ač to taky nemusí být vždycky pravda, ale známe lidi, že jo) 😉 Tak jen pohled i z druhé strany, protože to k tomu patří 🙂 Já byla s dcerou svobodná matka, měla moje příjmení (nezapsala jsem ani otce do RL), nikdy jsem se za to nestyděla, jsem přesvědčená, že není za co se stydět, neměla jsem s tým problém. Kamarádka se kvůli tomu ale psychicky zhroutila, prostě ji ty předsudky položily, a to s otcem dítěte nějakou dobu žila. Já nikoliv.... Každý jsme prostě jiný.
Tak jsem se ptala manžela, jak by to řešil, kdybych dala synovi jeho příjmení ještě za svobodna. řekl, že by si mě vzal 🙂

@marcela2222 jestliže das po otci tak jen pocitej s tim, ze téměř všude automaticky berou, ze dite ma stejne prijmeni jako matka takze budes jen dokola vysvětlovat ale jestli nevadi.. me by tohle pekne stvalo /ano je to me dite ale ja nejsem Vopickova ale Novotna vite../