Problémoví spolubydlící v domě. Jsem bezradná. Poradíte?

27. zář 2023

Dobrý den;

Žijeme s přítelem a našimi dvěmi dětmi v domě, ve kterém patří polovina příteli a čtvrtina domu patří jeho matce s jejím druhym manželem. To že jsou oba alkoholici a ona se nebyla schopna o ně v dětství postarat a raději je šoupla jejich otci a babičce, aby si domů mohla dotáhnout tohoto chlapa, je jedna vec, ta druhá je, že co se přítel tady do domu teda vrátil, když tu půlku zdědil a začali jsme tady žít, se začali chovat opravdu odporně. Máme docela malé děti, ani jedno ještě nechodí do školky a oni téměř každý večer začnou dceři pouštět pod okny ožralí hudbu a na dotaz, zda by nemohli přestat, že dcera spí, mi odpoví, že se nebudou kvůli nějakého spratka omezovat. Každý den když vetram, si sednou pod okno a kouři do oken. Přítel je slušně několikrát prosil ať jdou kouřit někde pod strom, slíbili, že to omezí, ale stejně tam potom ožralí sedí od rána a vidí te mám otevřené okno a stejně si zapálí…domluva nulová. Nic nedělají, nepomůžou a akorát brblají do mého chlapa, že jim dole plesnivi ložnice a nefunguje světlo v kuchyni ať s tím něco dělá a nesere je a podobně. Včera už mi došla trpělivost, protože přítel je nekonfliktní, tak jsem jim už vycistila žaludek a dost jsme se pohádali. Řekla jsem příteli, že tady nechci zůstat a chci jít pryč. Řekl, že nemůže, že do toho baráku dal už hodně peněz (přes milion určitě ) a do bytu z baráku jít prostě nechce. Jeho matka se vyplatit nenechá, protože v tomhle baráku vyrůstala. Takových naschvalů od nich je nespočet. Nehledě na to, že se svým kamarádem si dělali například i tak blbou srandu, že říkali, že když s děckama budeme dělat problémy, že nás mají chytit pod krkem atd…za par dni si už nic nepamatujou. Co řekli ani co slíbili.
Jsem bezradná. Je nejaka možnost jak je odsud dostat, nebo z nich dostat peníze, aby nás vyplatili?
Nechci rozbit rodinu kvůli takovým nulám.
Děkuji 😏

1pomnenka
27. zář 2023

Bohužel, nikdy vás nevyplatí, kde by na to vzali peníze. Tohle je černá noční můra. Buďte rádi, že mají jen 1/4 a že nedělají dluhy.

hojda
27. zář 2023

Prodat svou část?

hojda
27. zář 2023

Většinou toto kupují lidé, kteří se těch spolumajitelů umí zbavit, tak třeba vy stačilo jen pohrzit, že pokud se nesrovnají, tak tu svou část prodáte a bude pak novém spolumajiteli, jak si s nimi poradí..

sigyn
27. zář 2023

A jak si to pití vydělávají?

autor
27. zář 2023

Jsou částečně na invalidním důchodu a pak když si nasekali dluhy a nemohli je splácet, tak jim našla práci Segra od přítele…takže chodi občasně do práce. Už byli i v exekuci s barakem ale to je zachránil přítelův táta, který to zaplatil….
Chtěla jsem, že prodame svou část, jenže můj chlap vidí ty peníze co tady vrazil a udělal rukama, takže to nechce ani za nic..

irmamala
27. zář 2023

A komu patří zbývající čtvrtina? Já bych si rozhodně život nekazila a nezůstávala. Prodala bych to. Soud přece může rozhodnout o prodeji, když se oba majitelé nedohodnou, nebo ne?

merope
27. zář 2023

Máte to aspoň nějak rozdělené na katastru? Rozumím dobře, že to má více bytových jednotek? Určitě bych tam chtěla rozdělit na bytové jednotky (i když všechno papírování kolem toho budete muset zaplatit vy) - aspoň ať je jasné, že kdyby tam šla exekuce, nejde ten problém za vámi. Kdyby tam byly ty jednotky 3, bylo by to ideální, to pak vzniká SVJ a tam už to má i nějaká pravidla soužití.

autor
27. zář 2023

@irmamala poslední třetina patří sestře od přítele, která se s nimi taky moc nesnese a několikrát přišli do křížku.

autor
27. zář 2023

@merope to netuším, jak je to zavedené na katastru musím se potom zeptat přítele. Jediné co vím, je to, že je to rozdělené, jak je. Jsou tu udělané 3 byty. Kdysi myslim ty dva spodní byly spojené v jeden nějak.

merope
27. zář 2023

Pokud jsou tam 3 vytvořené byty, určitě bych začla tím, že bych dům i na katastru rozdělila na 3 bytové jednotky. To samo o sobě znamená, že můžete zřídit to společenství vlastníků jednotek. A každý bude mít svoje, každý se bude starat o to svoje. Pak je otázkou, zda se nějak mezi sebou vyrovnáte. Kdo bydlí v té třetí jednotce? Nebo vy máte jednotku, co má půlku domu? To vám mimochodem dává i docela dost práv (ale to už bych s ostatními neřešila - spíše si to zjistěte).

autor
27. zář 2023

@merope ta druhá třetina je prázdná, patří pritelovo sestře ale ta bydlí jinde a neplánuje to využívat.

dashyyy
27. zář 2023

@irmamala soud může rozhodnout, ale kdo si reálně koupí polovinu baráku.. máme takové sousedy a ta problémová třetina, která šla do prodeje kvůli exekucím je na prodej už tolik let

evanovi
27. zář 2023

@dashyyy soud rozhodne, kdo vyplatí ostatní vlastníky. Pokud na to nebude mít dostatek financí ani jeden, nařídí prodej celého domu.

j.a.n.i
27. zář 2023

@evanovi Přesně tak, tohle je teoretické reseni, ovšem prakticky asi bude celkem drahé...

dashyyy
27. zář 2023

@evanovi tak to je mi zahádou, že se to u sousedů tak za 8 let nehlo ani o píď, ale díky za vysvětlení, zajímavé 😉

sigyn
27. zář 2023

Obávám se, že můžete jen čekat, až se uchlastají nebo že spadnou do exekuce a Vám se podaří jejich díl odkoupit.

hojda
27. zář 2023

@sigyn a nebo ten díl koupí nějaký spekulant....u nás byl dům v exekuci, jen co vyšlo info o dražbě, tak sem přijelo auto dost zvláštních lidí, okoukli to, našli si tu osobu v exekuci a nějak za ní tu exekuci zaplatili a dům z dražby zmizel. Ten nebožák za to dostal polovinu cenu za kterou se to pak nakonec prodalo.....takže u toho bych byla taky opatrná, že jim půlku baráku bude vlastnit spekulant....

hojda
27. zář 2023

@sigyn nebo to někdo z té exekuce vytáhne a koupí to od nich za pakaltel a zakladatelka bude vlastnit dům napůl s nějakým spekulantem. viděla jsem to v přímém přenosu u sousedního domu, byl v exekuci a objevil se v dražbě a hned ten den přijelo auto s podivnou posádkou, dohledali si majitele a odkoupili to do nějak nějak (nevím, jak to udělali), ale dům z dražby velmi rychle zmizel. Ten chudák jim to prodal za polovinu ceny, za kterou to oni pak přeprodali...v té dražbě by dostal více, ale on hlupák jim to prodal (nebo ho přinutili, těžko říct)....

sigyn
27. zář 2023

@hojda Já vím. Ale pokud nechtějí prodat či odejít, tak moc jiných možností není.

merope
27. zář 2023

@hojda Proto opravdu nutné co nejrychleji rozdělit na bytové jednotky. Spekulanti kupují poloviny a jiné podobné díly, ale nikoli jednu celou bytovou jednotku.

sinicka
27. zář 2023

Blbý je, že barák není tvůj, ale přítelův (nejste ani manželé) a on s tím nehodlá nic dělat. Já být tebou, tak bych se do jeho baráku a rodinných vztahů nemontovala a odešla bych. V tomto bych s dětma opravdu nebydlela ani jeden den. A pokud přítel nehodlá stát za svýma dětma a za svojí rodinou, tak ať si ten barák narve někam.
Za mě: prodat a odejít jinam
A myslím, že v případě dražeb a exekucí mají předkupní právo majitelé zbylých podílů,

zlorenka
28. zář 2023

Sbalila bych batuzky, prestehovala se do pronajmu a svuj byt pronajala nejake ehm ehm, neprizpusobive rodine. Stejne bude jednou k total rekonstrukci 😁