icon

Problémy s 18letým synem

lolajda
25. čer 2018

Poradte, kam pro radu, co delat se synem (18 let). Celou skolni dochazku se s nim tahnou nejake problemy, co se tyka i uceni i vychovne. Vysel zakladku s odrenyma usima, sel na SOU bez maturity, pul roku pred koncem ho vyhodili, za porusovani kazne a par neomluvenych hodin. Nasli jsme mu praci, z ktere ho taky po 2 mesicich vyhodili, protoze si tam nenecha sebou zametat. Sel do dalsi fabriky a po mesici to same. Nevim uz, jak na neho, jakoby nemel pocit zodpovednosti. Lze, vymlouva se, ani se neprizna, co se stalo. Premyslim, jestli by nebylo dobre, kdyby se sbalil a odesel do sveta s tim, ze se musi o sebe sam postarat, zaplatit ubytovani, jidlo atd, no babicky tvrdi, ze to dopadne jeste hur, ze jeste naseka dluhy a buhvi co jeste. Neexistuje nejaky kouč nebo nevim kdo, kdo by poradil, jak resit situaci ?

Strana
z4
lolajda
autor
26. čer 2018

@josefina79 ne v jednom domě, ale ve stejném městě

ariadna12
26. čer 2018

@lolajda no tak co ho treba exkomunikovat hlavne od vas? Babicka, kdyz ji bude pak furt otravovat, mozna taky zmeni nazor. Jen je treba se poradit s odbornikem, nejlepe za ucasti babicky, aby treba, az by potreboval penize, na babicku nesel s nozem nebo tak neco. Nikdo tady nezna jeho povahu a v cem vsem lze, napr. lidi v abstaku, kteri potrebuji penize na drogy, jsou schopni vseho. Taky nevime, jake " blbosti ", jak pise tazatelka, delal v praci, vypoved se vetsinou dava pro zavazne poruseni pracovni kazne.

rybamrazena
26. čer 2018

@lolajda On je vaše kopie - buď jste ochotní to tam vidět, nebo ne. Změňte se vy, změní se on.
Nic víc, nic míň.

hanka_333
1. črc 2018

Má sourozence? S nimi je dohoda dobrá? A jak to vidí manžel (jeho otec)? Každopádně pokud půjde babička proti vaším výchovným postupum, bude to náročné.

Na druhou stranu bordel v pokoji má dost děti a ukončení školy a hledání první práce je dost narocne. Možná bych ještě něco zkusila před vyhozením na ulici, tam bych se bála drog a dluhu. Ale určitě si ale nemůže brát peníze vám za zady.

dominikaromanova
1. črc 2018

@lolajda, Ahoj, nečetla jsem zatím ostatní příspěvky, takže jestli napíši něco, co již zde psáno bylo, omlouvám se.

Syn je plnoletý, s tím už asi nic neuděláš, ale jak jsi sama zmínila, nejrozumnější bude, když se odstěhuje, ať se o sebe chlapec postará, potřebuje si pořádně nabít pusu, možná se pak vzpamatuje. Když ho neustále budete doma vodit za ručičku, moc mu tím nepomůžete. Již jste mu 2x sehnali práci, myslím si, že to je dost. Je na čase, aby ptáče vylétlo z hnízda.

lamiaaa
1. črc 2018

Co psycholog?

mrnousek121
1. črc 2018

@rybamrazena co je to za nesmysl? Mám dva kluky a jeden studuje je pečlivej nikdy žádnej problém a druhej je sice mooooc chytrej, ale děsnej neřád už jsem ho zkoušela dát i na dva měsíce do OSPODU ale nic na něj neplatí a měnit se mám já? Co ten první syn změní se mi taky když se změním já? PANE BOŽE ZA CO?

mrnousek121
1. črc 2018

Já si myslím, že nepomůže prostě nic. Taky synovi říkám, že jakmile mu bude 18 let a nebude chodit do školy tak ho prostě vyhodím a půjde si vlastní cestou, ale nevím jestli to dokážu, jsme přece jen matky. Jsem z něho taky hodně vyčerpaná neustále ztrácí měsíční pak jezdí na černo nechodí do školy taky lže ted opět nedodělal ročník, měl super školu a stejně na to kašlal. Prej přejde je mu 17 let ale ještě tam nebyl, někdy mi nedojde i 3 dny domů, je sice pravda že už jsem ho donutila aspon jednou za den poslat sms že žije jinak musím volat policii ale v dnešní světě pokud ty děcka chcou a příjdou na to že se jim nemůže nic stát, tak s něma nic nehne. Pro děcka od 15 let platí pravidla máš OP tak rozhoduj sám za sebe hrůza. On musel souhlasit že ho do toho OSPODU dám, a mohu říct, že ani tam si nedal ze začátku říct. Viz příklad při nástupu total vše zakázané TV, mobil MP3 ale za dobré chování získával body, už mohl mít i na půl hodky mobil, ale jak chodili na oběd přes ulici, tak ašel vajgli co vychovatelé nechali na zemi a náš mladej je sesbíral a večer je rozdal po pokoji a kouřili to bo jeden nově příchozí měl ve věcech zapalovač. Task opět týden bez ničeho a co myslíte že se opakovala další týden, udělal to znova. Někteří jsou prostě nepoučitelní a i když se na hlavu stavěla dle ,mého to nepomůže je to povaha. Uvidíme jestli se třeba nezamiluje a bude klid, to totiž jediný na něho pomohlo, jenže to nevydrželo. Je zajímavé, že se ale stále obklopuje chytrýma lidma stejně jak je on, ale kdyby jste viděli jeho pokoj co dokáže udělat za bordel to jste nikdo nikdy neviděl. O tom že má doma zakázané kouřit v pokoji ani nemluvím, podotýkám pro ostatní, že já nekouřím. A to bych mohla jmenovat a jmenovat.

rybamrazena
1. črc 2018

@mrnousek121 Pokud je nerad, v něčem jsi nerad i ty a manžel.Najdi, v čem to máte vy dva, pochop syna a je to vyřešené.

mrnousek121
1. črc 2018

@rybamrazena NO NEVÍM JAK MÁM POCHOPIT ŽE NECHODÍ DO ŠKOLY A NEDÁ SI ŘÍCT MEGA CHYTREJ KLUK BUDE BEZ VYUČENÍ, KOUŘÍ MI DOMA ATD.?

denny27
1. črc 2018

Zatím v takové situaci nejsem, ale i mě jednou děti vyrostou a třeba budu řešit něco podobného 😈😁...je mu 18let, je plnoletý...jak tu píšou holky, dala bych mu nějake ultimátum.. měl by se pomalu začít starat sám o sebe...nebo alespoň doma vypomáhat, pokud si nedokáže zaplatit nájem v nějaké garsonce a nechce si nic hledat

journals
1. črc 2018

@rybamrazena Můžu se zeptat na základě čeho doporučuješ, aby se rodiče změnili a syna pochopili?

letadylkokane
1. črc 2018

@mrnousek121 kdyz je megachytrej, proc je na ucnaku? Megachytre deti chodi na gympl... Asi tak megachytry neni. Smirte se s tim, ze ne vzdy se deti povedou. Muzete mit v rodine nekde v minulosti nekoho, po kom preskakaly blbe geny. Moje sestrenice je toho zarnym dukazemze. 3 deti maji fajn zivoty a ona je totalni traged. Po prababicce od stryce to preskakalo.

biedronka10
1. črc 2018

Davala bych si pozor na vyroky typu, ze deti na ucnaku jsou blbci a gymplaci chytri... To je celkem zcestny nazor. Potkala jsem plno vysokoskolaku idiotu, co pro prakticky zivot jsou zcela nepouzitelni a kdyby jim nemetl cesticku nekdo jiny, tak jsou v haji, ale titulu maji, ze by je na vesak mohli strkat. Jinak

biedronka10
1. črc 2018

Opravdu nic nez "vyvaleni" do realneho zivota nepomuze. Jakmile misto blbosti bude mit na starost nutnost se uzivit, poprati najem, ucty a mit co zrat, hned si uvedomi hodnotu penez a zodpovednost co ta dospelost prinasi a kterou se mladi radi ohaneji. Vim o cem mluvim, to kdyz jsem mela 20 kc na chleba a musela se najednou postavit do dospele role me vyskolilo nejlip.

letadylkokane
1. črc 2018

@biedronka10 vseobecne to plati, to je proste fakt. Chytre dite nebude mit zajem o to, stat se prodavacem, automechanikem ci cukrarkou. I kdyz ano, vyjimky existuji. Manzel ma ucnak a nasledne nastavbu a inzenyra. Sel tam, protoze ho obor bavil a chtel to vzit od piky. Vedel uz v patnacti, ze chce delat konkretni veci. A krom dvou kluku, co tam byli s nim a sli s nim i na tu vejsku, to tam bylo dle jeho slov naprosto tragicke. Proste blb vedle blba z divnych rodin a pruseru mraky.

biedronka10
1. črc 2018

@letadylkokane a o tom to je. Nikdy neni nic jen cerne nebo bile. Obecne to sice plati, ale v praxi znam plno lidi, kteri jsou tak chytri a sikovni, ze by vystudovali hned nekolik vs, ale nechteji, proste chteji delat rukama. Pro me clivek proste neni chytri podle toho jakou ma skolu, ale jaky ve skutecnosti je. Ale to je jen muj nazor, za ktery se samozrejme omlouvam.

biedronka10
1. črc 2018

Chytry*

letadylkokane
1. črc 2018

@biedronka10 neomlouvej se, neni za co 🙂 Mas pravdu, ale pravdepodobne nepujde o ten samy pripad u mrnouska. Pokud jeji syn dela to, co dela, tak proste chytry neni. Nebo ne tolik, jak si jeho rodice mysli.

rybamrazena
1. črc 2018

@mrnousek121 přečti si to ještě jednou - najdi to u vás s mužem, pak ho pochopíš bez odsouzení.V tom okamžiku to přestane delat.
@journals Na základě toho, že umíme jen to, co naši rodice. A je jen nás, jestli se posuneme dál nebo ne. Na základě toho, že úrazy a choroby děti do 3 let jsou problémy rodičů. Na základě docela velké facky, kterou člověk dostane, když si něco přizná, přestane se vymlouvat a hlavně přestane po ostatních chtít, aby se zmenili - změní se sám. Tak proto.

tetta
1. črc 2018

@rybamrazena Promiň, ale to co píšeš, jsou jen nic neříkající kecy.

kajalka
1. črc 2018

@tetta To že ti to nic neříká neznamená, že jsou to kecy 😉

tetta
1. črc 2018

@kajalka Jestli ví, jak z problému ven, tak ať to napíše. A ne jen pár vět, které leda tak vyvolají výčitky, ale rozhodně neporadí, jak problém vyřešit. Možná je to tisíckrát pravda, ale takhle napsané to fakt nikomu nepomůže.

kajalka
1. črc 2018

@tetta Ale výčitky jsou na místě, jinak se autorka nikam nepohne, leda k další destrukci dítěte. Z výčitek pramení pocit viny a pak snaha s tím něco dělat. Je to sakra těžký říct si, ty jo, celý jsem to posířila a je na čase to dát dohromady. Ne se zbavit zodpovědnosti za zpackanou výchovu tím, že problémové dítě vykopne..

tetta
1. črc 2018

@kajalka A jak víš, že tu výchovu podělala? Třeba udělala to nejlepší, co šlo a s jinou výchovou by ten kluk byl už teď feťák, zloděj a vrah. To z těch příspěvků prostě nejde poznat. Napsat něco, z čeho bude druhý výčitky je jednoduché, ale mnohem účinnější, je ukázat, jak pomoct. A to v těch příspěvcích podle mě není.

kristyna99
1. črc 2018

Můj 17-ti letý brácha je něco podobného. Chce ho v tom vymachat,nedávat mu peníze a ať se stará. Tohle je nemoc dnešních kluků,všechno jim je u pr...

dominikaromanova
2. črc 2018

@tetta, tak vzhledem k tomu, že syn zakladatelky příspěvku je již plnoletý, moc se zde toho již dělat nedá.

Ale souhlasím s názorem, že rodiče ve výchově nejspíše udělali někde chybu. Je strašně těžké si přiznat, že já jako rodič jsem selhala. Vychovat dítě je složitý a dlouhý proces, děti jsou tvárné jen do cca 11 let, pak už je můžeme jen směrovat správným směrem a doufat, že vše co jsme jim vtloukali do hlavy budou používat a budou se tím řídit.

Ano, někdo sem může napsat, že puberta je svině, je, ale na nás rodičích je toto období zvládnout a pokusit se co nejvíce eliminovat špatné vlivy okolí na dítě.

Kolik puberťáků v dnešní době chodí na brigády, troufám si říci, že je jich tak o 50% méně než dříve. Což já osobně vnímám také jako velký problém. Dnešní děti vůbec neznají hodnotu peněz, myslí si, že stačí natáhnout ruku a vše dostanou, když něco chtějí, rodiče jdou a koupí, zaplatí, pomohou. Je to blbá doba a spousta rodičů takto dětem vynahrazuje čas, který místo s nimi tráví v práci, protože takto alespoň trošku uleví svému svědomí, že se jim nevěnují tak jak by měli.

Dále je dnešním dětem neustále vštěpováno jaká mají práva, ale já osobně si myslím, že nejprve mají děti nějaké povinnosti a pak až práva, bohužel dnešní rodiče to děti učí opačně a pak se diví. Krásným příkladem je dnešní školství, učitel nic nesmí, když je nějaký problém, rodič vlítne na učitele, ne na dítě. Rodiče si nevšímají signálů, že se něco děje, že je asi něco špatně, řeší to, až se stane nějaký průser a to ještě špatně, troufám si říci, že takových 70% rodičů dítě začne omlouvat, vlítne do školy na učitele a hledá vinu jinde než opravdu je.

Netvrdím, že se dětem ve školách nedějí křivdy, učitelé v dnešní době již také nejsou takový jak by měli být. Pro učitele hlavně na ZŠ je velký problém k dětem přistupovat individuálně, neházet je všechny do jednoho pytle, jsou děti, kterým jde vše samo a pak jsou děti, které mají nějakou poruchu a zde je jeden z kamenů úrazu, učiteli je takový žák na obtíž. Ale pokud má rodič podezření, že ve škole není něco v pořádku, má možnost dítě dát do jiné školy.

Toto je jen můj názor, nikomu ho nevnucuji, jen jsem napsala jak tento problém vnímám já.

biedronka10
2. črc 2018

@dominikaromanova jo jako takhle, jsou pripady, kdy rodic vychovaval spravne a stejne se dite zvrtlo spatnym smeren. Ale jinak AMEN za tvym prispevkem. Je pravda ze dnesni zpusob vychovy deti je zkaza pro spolecnost

mrnousek121
2. črc 2018

@letadylkokane chodi na ekonomicke lyceum do Brna prijimali 30 decek a je te statni skola do devitky same jednicky bez nejakeho uceni doma. Chytl se kamaradu v Brne a je konec tam poznal ze se munnic nemuze stat at neconukradne dostane pokutu pokud mu nedam kapesne penize mi veme z penezenky pokud ani tam neni jede klidne na cerno kdyz pije alkohol nic se mu nestane a policie mi ho jednou dovezla dom a rekli mi ze pokud je takovej at ho necham na ulici a pockam az vyvede opravdu neco za co muze byt trestanej budu mit po problemu. Takze asi tak a jak uz tu nekdo psal decka znaji prava ale ne povinnosti a to ja ho urcite neucila. A co ten starsi kterej vidi ze to tomu mladsimu prochazi a on se snazi chodi na brigady vazi si veci studuje a ma to vydrene proc ten se tak nechova? Nebo ten neni nas? Toho nam v porodnici vymenili?

dominikaromanova
2. črc 2018

@mrnousek121, mohu se zeptat jak to tedy řešíte? Bylas někde Ty nebo otec syna na konzultaci u psychologa, aby se zjistilo proč daná situace nastala a jak ji nejlépe řešit?

Strana
z4