Proč mají starší lidé doma nepořádek a zápach?
Co myslíte že způsobuje fakt, že u starších lidí, třeba 50+ už nelze moc čekat hezky uklizeno, nejen že ti lidé mají nepořádek,ale v horším případě je u nich doma cítit i takový ten "stařešinový" odér? Viděla jsem to u svých prarodičů když žili, teď to vidím u rodičů. Je mi z toho smutno.
Vím o čem mluvíš.Moji tchýni nebylo ani 50 aniž smrdela.Ale to bylo tím,že se nesprchovala.Věci si pravidelne neprala a doma moc neuklizela.Naposledy jsme u ní byli v roce 2019 v květnu....fakt už se to tam nedalo.Všude bordel a smrad.Nevim jak to tam vypadá teď.Ale když k nám přijede,tak je prostě cítit.Bude ji letos 60 a mentálně je na úrovni 80+ 🤦Mám kolegine v jejím věku a jsou to aktivní ženský,které se o sebe starají a voní 😂😂😂
@apokalismus pozor, vzorek ročník 1979, kyblikama splachuje wc aspoň vodou z vaničky po malým (když ve sprchaci to po nás nenachyta..). 😅
Nečetla jsem všechny komentáře,ale třeba zvláštní odér. Nemůže to být nějakým přípravkem,prostředkem? Já po nějaké době u našich také něco cítila. Nemohla jsem přijít na to co. Pak se to jednoho dne objevilo u nás doma. V tu chvilku jsem cítila pradědu, dědu i tátu. Byla to pánská pěna na holení😀 Jinak záleží na stáří nábytku a domu,bytu. Ale... Padesátka znamená minimálně třináct let práce 😀To není čas vše zahodit 🙈
@zuzekk no jo, ale babička se koupala jednou za týden jestli ne dýl...to ta voda vypadala krapet jinak 😂😂😂
Mé obě babicky, tehdy 85+ mely doma vzdy utulno,uklizeno a navařeno...Hlavne jedna babi byla vic takova precizní...podle me to není o veku,ale o tom,jak je ten clovek vychovan a jak cely zivot zije...Nasi,nyní 70+ makají dost na zahradě,ale taky úklidu moc nedaji (i kdyz binec a smrad u našich není ani nahodou!!).Ja to vzdy milovala u te precizní babi,takze se snažím doma o totéž 😉
@apokalismus aha 😅 ale zase věřím, že do kybliku věčně přípravných na WC nikdo nestrkal ruce, nepotapel rohlik... 🤣
@zuzekk patrně to měla bez rohlíku 😂 jo, vlastně ještě wc s tím zalévala nakonec, ale to bylo normalni, to bylo venku 😂😂😂 jo, starý dobrý venkov 😂.......
Jinak bych ještě chtěla doplnit k těm starším...moje babičky se například koupali jen tehdy když je někdo z rodiny přijel vykoupat...holt ne vždy se stárne s grácií... ( Beru samozřejmě dobu kterou si pamatuji já,jsem nejmladší...
To je hodně zajímavá diskuze 👍 přesně to řešíme u rodičů, 60-65let:
Starý nábytek, koberce, hromady skladovaného harampádí (diskety, kotouče na gramofon, videokazety... Toho se taťka nevzdá)
Větrání - všechny parapety obsazeny květinami = nelze otevřít okno + panelák = plíseň.
Sousedka téměř 70, manžel téměř 80, RD
- už tolik nestíhá úklid
- zvířata (mají hospodářství, ikdyž budova vedle, je to cítit z oděvu)
- nedostatečné praní
- on se zřejmě denně nekoupe
- smradlavá kosmetika
Největší peklo je hadr na utírání kuchyňské linky. Babička tím utírala snad všechno a moc ji neměnila. Sice stůl po obědě utřela, ale pekelně smrděl. Na tajňáka jsem to hned po ní dělaly se sestřenkou znovu. O prázdninách jsme dobrovolně myly nádobí my. Která 13letá holka to dělá ráda, když ostatní na ni čekají venku...Nechtěli jsme ji urazit. Snažila se udržovat pořádek, ale houbičky,hadry a podobné věci kvůli úspoře používala snad do rozpadnutí.
@zuzekk Ale to je "moderní", kyblíkování se to jmenuje (nebo Kbelík vody do přírody). Sama jsem to sice moc nepochopila pro praktikování v paneláku (chápu ještě v domě se zahradou a použít to na zalívání), ale jako jo, jsou lidi, co to opravdu praktikují a ještě přesvědčují okolí, že jsou líní, když oni ne. Třeba tady file:///C:/Users/syrj00/AppData/Local/Temp/z_09_2019_3_na_web.pdf na straně 12 je o tom celý článek.
Osobně mám pocit, že naopak staří lidé jsou až fanatici na pořádek a mladí to tak moc neřeší. A pokud někdo v 50ti o sobě tvrdí, že je starý, tak je to fakt špatně.
Já teda ráda vzpomínám na památnou větu mojí babičky: "Jo, holka, za mladých let, to jsem ještě zvládala..." ale babi, tam ses ale přistěhovala, když ti bylo 63. Jojo, za mladých let, v 65ti.
Já bych jen ráda řekla, že je mi lehce nad třicet a vodou z vany zalívám taky. Hádám, že za pár let to tady bude řešit moje budoucí snacha. 😀
@emillyhk jako jo, je to ekologické. Babička to taky tak dělala (tedy z ekonomických důvoduů), tak vím, že zdroj zápachu ta voda je. Možná nesmrdí úplně ta voda, ale zvyšuje se tím vlhkost v koupelně a pak je to takové zatuchlo. Když se to sečte s vůní klasického starého mýdla a čistících prostředků (Real taky smrdí furt stejně jako před 50 lety). A obecně i ta vůně staršího člověka... Tak pak tato diskuze: kde se bere ten zápach.
Lol, "staří lidé" 50+ se v dnešní době ještě často starají o nedospělé děti😂!
@emillyhk
@merope jako ideu chápu. Ekologicky souhlasím. Ale prakticky to nesnáším. Vaničku nesmím vylít, preliva to do dvou kybliku, které nosí na záchod. Ale velmi často zapomínáme a automaticky splachneme, kybly tam tak stojí klidně celý den. Pak si jde nalít další. Potomek to má jako supr zdroj vody ku ráchání. A já mám poslední dobou nějakou blbou mušku, každou chvíli mi voda z mísy vycakne, trefim se blbě.. + to nosí přes půl baráku (toaleta je od koupelny kus) a camrá. Plýtvání mojí energií maximální.
@zuzekk Jo, tak tohle bych nedala 🤦♀️ Cokoli co mi přidělává práci momentálně bojkotuju. My máme koupelnu spojenou se záchodem, takže to přeliju, nikam nenosím a v noci když jdu na záchod, tak s tím spláchnu. Aspoň si splachováním nevzbudím dítě nebo nemusím do koupelny v přízemí 😉 Ale teda do dvou kýblů by mi to nedalo, s touhle vodou už nešetřím, prostě "spláchnu" a nazdar. Reálně tam ten kýbl stojí tak 4 hod. max. Ale to jsme odbočily od diskuze 😊
@zuzekk Počkej, já myslela, že to je nějaká kamarádka, ne že v tom "musíš" fungovat s malým dítětem. Na chalupě jsme splachovali kýblem, když mám blbl obvod (nebo na pozdní podzim / v zimě, kdy už máme ten obvod vypuštěný, protože jde obvodovými zdmi baráku) s užitkovou a museli jsme WC důsledně zavírat kvůli malému. Vlastně i teď ho to láká (skoro 3) a jak vidí vodu, bere to jako příležitost ke koupání. A to tam typicky mám čistou vodu, ač teda zrovna tam dávám vodu z nádobí, protože to stejně jinak taháme z kuchyně, kde máme pitnou.
Když jsem myla podlahy, muselo to být když spí nebo mít paní na úklid a být v jiné místnosti. Jedna paní to vyřešila tak, že kyblík s vodou dávala do vany a zjistila jsem, že to je vlastně super nápad. A to byla jen chvíle, on by se v tom kyblíku v podstatě vykoupal. Takže špinavá voda stojící celý den někde a u toho batole?? To někdo může myslet vážně že po tobě chce? Až teď kolem třetího roku věku už začíná chápat rozdíl mezi čistou a špinavou vodou, ale stejně bych tomu tak moc nevěřila.
Vždyť batolata kolikrát láká i záchod samotný - plno dětí takhle doneslo rodičům v dětském nádobí "kafíčko" a ti si pak uvědomili, že jediná dostupná voda byla v toaletě.
@merope jojo, manžel 🤣 on je z místa, kde je srazkovy stín a vždycky se vodou maximálně šetřilo. Jakože kýbl pod kohoutek když si myjes ruce, zuby, a tak. (Myslela jsem, že tam je proto, že z vody dotékala voda i po zavření kohoutku,,ale ne. Dala se nová baterie, a schválně tak vysoko, aby se vešel kýbl.) Takže mám ten vodní teror vlastně v mírné podobě... 😉😅
Obhájit musím jen čistotu vody, je po koupání jednoho dítěte s minimem mýdla, takže se neráchá ve vodě špinavé. Což jí ale nepridava nic na nutnosti utirani, hadr furt v pohotovosti.
Omlouvám se za úlet od tématu! (Já jen že některé (zlo)zvyky nemusí být úplně stařecké..)
@zuzekk A zkoušela jsi ho nechat hlídat dítě, aby to viděl? Jinak teda ta čistota vody - no, já bych nebyla úplně nadšená, kdyby se mi dítě rochňalo ve vodě, kde se den před tím vykoupalo, možná i s trochou mýdla a pak to celej den stojí na záchodě. Ale pokud je takto zvyklej už z domu, tak to se mění blbě.
Mozna proto, ze uz tak dobre nevidime!
Pak si nasadime bryle a zdesime se.

Lidem se vekem meni pyzmo, at se nam to libi nebo ne, muze za to nenasycený aldehyd 2-nonena způsobuje změny tělesného pachu v průběhu stárnutí, my vsichni budem jednou citit staresinou, ale hodne to ovlivni skutecne navyky tzn ze myti a pouzivani kvalitni kosmetiky je zasadni pro udrzeni zdraveho, prijatelneho oderu. Stari lide na to fakt kaslou, ve vetsine si kupujou I velmi levne, ve sve podstate zapachajici kremy apod 🙂) ja neznam duchodce, kterej se sprchuje 3x denne a nosi Dior. Receno s nadsazkou, ale myslim, ze chapete, co chci rict. Kdo byl a hygienou na stiru od mladi pokracuje dal. Vidim to u rodicu muze, jako sprchovat se v lete 2x tejdne je proste hardcore... Nechapu to u mobilnich lidi... Poti se do gauce a pak tam proste clovek prijde na navstevu a z toho smrdu vas pali oci