icon

Proč mají starší lidé doma nepořádek a zápach?

6. únor 2022

Co myslíte že způsobuje fakt, že u starších lidí, třeba 50+ už nelze moc čekat hezky uklizeno, nejen že ti lidé mají nepořádek,ale v horším případě je u nich doma cítit i takový ten "stařešinový" odér? Viděla jsem to u svých prarodičů když žili, teď to vidím u rodičů. Je mi z toho smutno.

Strana
z2
tinaprofi
6. únor 2022

Lidem se vekem meni pyzmo, at se nam to libi nebo ne, muze za to nenasycený aldehyd 2-nonena způsobuje změny tělesného pachu v průběhu stárnutí, my vsichni budem jednou citit staresinou, ale hodne to ovlivni skutecne navyky tzn ze myti a pouzivani kvalitni kosmetiky je zasadni pro udrzeni zdraveho, prijatelneho oderu. Stari lide na to fakt kaslou, ve vetsine si kupujou I velmi levne, ve sve podstate zapachajici kremy apod 🙂) ja neznam duchodce, kterej se sprchuje 3x denne a nosi Dior. Receno s nadsazkou, ale myslim, ze chapete, co chci rict. Kdo byl a hygienou na stiru od mladi pokracuje dal. Vidim to u rodicu muze, jako sprchovat se v lete 2x tejdne je proste hardcore... Nechapu to u mobilnich lidi... Poti se do gauce a pak tam proste clovek prijde na navstevu a z toho smrdu vas pali oci

zmrzlinka
6. únor 2022

Vím o čem mluvíš.Moji tchýni nebylo ani 50 aniž smrdela.Ale to bylo tím,že se nesprchovala.Věci si pravidelne neprala a doma moc neuklizela.Naposledy jsme u ní byli v roce 2019 v květnu....fakt už se to tam nedalo.Všude bordel a smrad.Nevim jak to tam vypadá teď.Ale když k nám přijede,tak je prostě cítit.Bude ji letos 60 a mentálně je na úrovni 80+ 🤦Mám kolegine v jejím věku a jsou to aktivní ženský,které se o sebe starají a voní 😂😂😂

zuzekk
6. únor 2022

@apokalismus pozor, vzorek ročník 1979, kyblikama splachuje wc aspoň vodou z vaničky po malým (když ve sprchaci to po nás nenachyta..). 😅

zuzekk
6. únor 2022

@tinaprofi aha, zajímavý.

Ono holt jak člověka něco bolí, tíží, nevskočí si do sprcháče kdykoliv mu bleskne hlavou..

intonace
7. únor 2022

Nečetla jsem všechny komentáře,ale třeba zvláštní odér. Nemůže to být nějakým přípravkem,prostředkem? Já po nějaké době u našich také něco cítila. Nemohla jsem přijít na to co. Pak se to jednoho dne objevilo u nás doma. V tu chvilku jsem cítila pradědu, dědu i tátu. Byla to pánská pěna na holení😀 Jinak záleží na stáří nábytku a domu,bytu. Ale... Padesátka znamená minimálně třináct let práce 😀To není čas vše zahodit 🙈

apokalismus
7. únor 2022

@zuzekk no jo, ale babička se koupala jednou za týden jestli ne dýl...to ta voda vypadala krapet jinak 😂😂😂

petera
7. únor 2022

Mé obě babicky, tehdy 85+ mely doma vzdy utulno,uklizeno a navařeno...Hlavne jedna babi byla vic takova precizní...podle me to není o veku,ale o tom,jak je ten clovek vychovan a jak cely zivot zije...Nasi,nyní 70+ makají dost na zahradě,ale taky úklidu moc nedaji (i kdyz binec a smrad u našich není ani nahodou!!).Ja to vzdy milovala u te precizní babi,takze se snažím doma o totéž 😉

zuzekk
7. únor 2022

@apokalismus aha 😅 ale zase věřím, že do kybliku věčně přípravných na WC nikdo nestrkal ruce, nepotapel rohlik... 🤣

apokalismus
7. únor 2022

@zuzekk patrně to měla bez rohlíku 😂 jo, vlastně ještě wc s tím zalévala nakonec, ale to bylo normalni, to bylo venku 😂😂😂 jo, starý dobrý venkov 😂.......
Jinak bych ještě chtěla doplnit k těm starším...moje babičky se například koupali jen tehdy když je někdo z rodiny přijel vykoupat...holt ne vždy se stárne s grácií... ( Beru samozřejmě dobu kterou si pamatuji já,jsem nejmladší...

kafr
8. únor 2022

To je hodně zajímavá diskuze 👍 přesně to řešíme u rodičů, 60-65let:
Starý nábytek, koberce, hromady skladovaného harampádí (diskety, kotouče na gramofon, videokazety... Toho se taťka nevzdá)
Větrání - všechny parapety obsazeny květinami = nelze otevřít okno + panelák = plíseň.
Sousedka téměř 70, manžel téměř 80, RD
- už tolik nestíhá úklid
- zvířata (mají hospodářství, ikdyž budova vedle, je to cítit z oděvu)
- nedostatečné praní
- on se zřejmě denně nekoupe
- smradlavá kosmetika

michaela666
8. únor 2022

Největší peklo je hadr na utírání kuchyňské linky. Babička tím utírala snad všechno a moc ji neměnila. Sice stůl po obědě utřela, ale pekelně smrděl. Na tajňáka jsem to hned po ní dělaly se sestřenkou znovu. O prázdninách jsme dobrovolně myly nádobí my. Která 13letá holka to dělá ráda, když ostatní na ni čekají venku...Nechtěli jsme ji urazit. Snažila se udržovat pořádek, ale houbičky,hadry a podobné věci kvůli úspoře používala snad do rozpadnutí.

merope
9. únor 2022

@zuzekk Ale to je "moderní", kyblíkování se to jmenuje (nebo Kbelík vody do přírody). Sama jsem to sice moc nepochopila pro praktikování v paneláku (chápu ještě v domě se zahradou a použít to na zalívání), ale jako jo, jsou lidi, co to opravdu praktikují a ještě přesvědčují okolí, že jsou líní, když oni ne. Třeba tady file:///C:/Users/syrj00/AppData/Local/Temp/z_09_2019_3_na_web.pdf na straně 12 je o tom celý článek.

merope
9. únor 2022

Osobně mám pocit, že naopak staří lidé jsou až fanatici na pořádek a mladí to tak moc neřeší. A pokud někdo v 50ti o sobě tvrdí, že je starý, tak je to fakt špatně.

Já teda ráda vzpomínám na památnou větu mojí babičky: "Jo, holka, za mladých let, to jsem ještě zvládala..." ale babi, tam ses ale přistěhovala, když ti bylo 63. Jojo, za mladých let, v 65ti.

whocares
9. únor 2022

Já bych jen ráda řekla, že je mi lehce nad třicet a vodou z vany zalívám taky. Hádám, že za pár let to tady bude řešit moje budoucí snacha. 😀

emillyhk
9. únor 2022

@whocares @zuzekk Splachování vodou z vaničky a vodou že sušičky provozujeme taky (jsem ročník 85). Nevidím v tom nic tak hrozného 🤷‍♀️ Ale rozhodně k tomu nenutím rodinné návštěvy 😉

kafr
9. únor 2022

@emillyhk jako jo, je to ekologické. Babička to taky tak dělala (tedy z ekonomických důvoduů), tak vím, že zdroj zápachu ta voda je. Možná nesmrdí úplně ta voda, ale zvyšuje se tím vlhkost v koupelně a pak je to takové zatuchlo. Když se to sečte s vůní klasického starého mýdla a čistících prostředků (Real taky smrdí furt stejně jako před 50 lety). A obecně i ta vůně staršího člověka... Tak pak tato diskuze: kde se bere ten zápach.

emillyhk
9. únor 2022

@kafr Jo, pokud tam ta voda stojí nějakou dobu, tak naprostý souhlas, to vlhko a zatuchlo tomu celkovému odéru neprospívá 🤷‍♀️

clementina
9. únor 2022

Lol, "staří lidé" 50+ se v dnešní době ještě často starají o nedospělé děti😂!

zuzekk
9. únor 2022

@emillyhk
@merope jako ideu chápu. Ekologicky souhlasím. Ale prakticky to nesnáším. Vaničku nesmím vylít, preliva to do dvou kybliku, které nosí na záchod. Ale velmi často zapomínáme a automaticky splachneme, kybly tam tak stojí klidně celý den. Pak si jde nalít další. Potomek to má jako supr zdroj vody ku ráchání. A já mám poslední dobou nějakou blbou mušku, každou chvíli mi voda z mísy vycakne, trefim se blbě.. + to nosí přes půl baráku (toaleta je od koupelny kus) a camrá. Plýtvání mojí energií maximální.

emillyhk
10. únor 2022

@zuzekk Jo, tak tohle bych nedala 🤦‍♀️ Cokoli co mi přidělává práci momentálně bojkotuju. My máme koupelnu spojenou se záchodem, takže to přeliju, nikam nenosím a v noci když jdu na záchod, tak s tím spláchnu. Aspoň si splachováním nevzbudím dítě nebo nemusím do koupelny v přízemí 😉 Ale teda do dvou kýblů by mi to nedalo, s touhle vodou už nešetřím, prostě "spláchnu" a nazdar. Reálně tam ten kýbl stojí tak 4 hod. max. Ale to jsme odbočily od diskuze 😊

merope
10. únor 2022

@zuzekk Počkej, já myslela, že to je nějaká kamarádka, ne že v tom "musíš" fungovat s malým dítětem. Na chalupě jsme splachovali kýblem, když mám blbl obvod (nebo na pozdní podzim / v zimě, kdy už máme ten obvod vypuštěný, protože jde obvodovými zdmi baráku) s užitkovou a museli jsme WC důsledně zavírat kvůli malému. Vlastně i teď ho to láká (skoro 3) a jak vidí vodu, bere to jako příležitost ke koupání. A to tam typicky mám čistou vodu, ač teda zrovna tam dávám vodu z nádobí, protože to stejně jinak taháme z kuchyně, kde máme pitnou.

Když jsem myla podlahy, muselo to být když spí nebo mít paní na úklid a být v jiné místnosti. Jedna paní to vyřešila tak, že kyblík s vodou dávala do vany a zjistila jsem, že to je vlastně super nápad. A to byla jen chvíle, on by se v tom kyblíku v podstatě vykoupal. Takže špinavá voda stojící celý den někde a u toho batole?? To někdo může myslet vážně že po tobě chce? Až teď kolem třetího roku věku už začíná chápat rozdíl mezi čistou a špinavou vodou, ale stejně bych tomu tak moc nevěřila.

Vždyť batolata kolikrát láká i záchod samotný - plno dětí takhle doneslo rodičům v dětském nádobí "kafíčko" a ti si pak uvědomili, že jediná dostupná voda byla v toaletě.

zuzekk
10. únor 2022

@merope jojo, manžel 🤣 on je z místa, kde je srazkovy stín a vždycky se vodou maximálně šetřilo. Jakože kýbl pod kohoutek když si myjes ruce, zuby, a tak. (Myslela jsem, že tam je proto, že z vody dotékala voda i po zavření kohoutku,,ale ne. Dala se nová baterie, a schválně tak vysoko, aby se vešel kýbl.) Takže mám ten vodní teror vlastně v mírné podobě... 😉😅
Obhájit musím jen čistotu vody, je po koupání jednoho dítěte s minimem mýdla, takže se neráchá ve vodě špinavé. Což jí ale nepridava nic na nutnosti utirani, hadr furt v pohotovosti.
Omlouvám se za úlet od tématu! (Já jen že některé (zlo)zvyky nemusí být úplně stařecké..)

merope
10. únor 2022

@zuzekk A zkoušela jsi ho nechat hlídat dítě, aby to viděl? Jinak teda ta čistota vody - no, já bych nebyla úplně nadšená, kdyby se mi dítě rochňalo ve vodě, kde se den před tím vykoupalo, možná i s trochou mýdla a pak to celej den stojí na záchodě. Ale pokud je takto zvyklej už z domu, tak to se mění blbě.

lacehea
10. únor 2022

Mozna proto, ze uz tak dobre nevidime!
Pak si nasadime bryle a zdesime se.

Strana
z2