Proč nedávat do myčky obyčejnou kuchyňskou sůl?

mariti
1. čer 2015

Hospodyńky, poradíte mi? Vrtá mi hlavou, jaký je rozdíl mezi speciální solí do myčky (za 50 - 60 Kč) a obyčejnou solí (za cca 10 - 15 Kč). Proč se nemá používat obyčejná kuchyńská sůl? Ničí to myčku? Co je v té speciální tak speciálního? Máme u nás hodně tvrdou vodu, tak je sůl nutností. Ale i když to nejsou zas tak vysoké položky, fakt by mě zajímalo, zda má ta speciální skutečně smysl. Prosím pouze o ověřené informace nebo Vaše vlastní zkušenosti. Děkuji moc.

kimby
1. čer 2015

neznám odpověď, ale též mne zajímá...snad někdo bude vědět

mandala
2. čer 2015

Nejsem odborník, ale podle mne každá sůl má jiné složení, sůl do myčky má změkčovat vodu, to asi obyčejná kuchynská nedokáže. 😉

anetka1701
2. čer 2015

Já se o to taky docela zajímala. Vlastně jsem na moc věcí nepřišla, ale před půl rokem jsme instalovali čističku vody a tam se dává sůl taky :o) Je tabletová a je úplně jiná. Díky tomu jsem zjistila, že sůl se dává do myčky proto, že jednou za čas pouští samočistící program, kdy se vlastně některé části myčky tou solí propláchnou. Ta tabletová co máme v čističce se nerozpouští!! Ani po x týdnech ve vodě - je prostě jiná a funguje na podobném principu jako ta do myčky. Ani není tolik slaná (jo, jsem zvědavá) a prostě celkově vypadá a působí jinak... Takže si myslím, že má úplně jiné složení a úplně jinou funkci než ta co se používá v domácnostech :o)

mercedesse
2. čer 2015

Obyčejná sůl sežere útroby myčky a všechna těsnění

kitinka76
2. čer 2015

@mandala @mercedesse Podle chemického složení je oboje Chlorid sodny 😅 takže složení je stejné jak u kuchyňské soli, tak u soli do myčky.

bledulka84
2. čer 2015

A proč tam nedat rovnou posypovou sůl? 🙂

ajny123
2. čer 2015

http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/dotazy-a-...

Takže obyčejná sůl nic v myčce nesežere, ale zanese ji případnými nečistotami (přičemž ta s jódem je zcela nevhodná) nebo vlastními nerozpuštěnými zrnky.

abecedka
3. čer 2015

já kupuji tedy do 30 kč v Rossmanu nebo Dm. Na té z Rossmanu zn. Domol složení napsané není. Tak to asi těžko porovnávat

zvirka
3. čer 2015

Děkuju za dotaz, taky mě to zajímá, ale hodit to jako otázku na koníka by mě nenapadlo 😅

pejtho
3. čer 2015

Já o tom teda nikdy nepřemýšlela...ale vzhledem k tomu, že sůl do myčky nepoužiji, abych s ní osolila třeba brambory, tak by mě nenapadlo to zkoušet ani obráceně 🙂

tapit
9. led 2016

Tak ať máte holky klid v duši:
kuchyňská sůl je stejny chlorid sodný, jako sůl do myčky. Rozdíl je v granulaci , jodizaci a cistote. Teoreticky by bylo možno pouzit jak kuchyňskou, tak posypovou, ale zde je právě riziko příměsí a znečištění ( jód, mechanické znečištění nevhodná granulace). A teď jak to funguje:
Sůl je spolu s vodou dole v mycce v asi dvoulitrove nadobe a tato voda je vlastně nasycenym roztokem, který má poměrně přesnou koncentraci. Sůl zůstává v pevném skupenství proto, že se ji v daném objemu vody při pokojové teplotě víc nerozpouští. No a myčka již dále pracuje jen s tímto roztokem - solankou , kterou davkuje do napouštěne vody do myčky . takže při každém napouštění myčky se do přívodní vody přivstřikuje právě tato solanka. No a pokud si dáte do myčky sůl nedefinované jakosti pro účely mycky, tak vám hrozí usazování něčeho nekde ve "strojovně, v regenerátoru atd" , nějaké mapy na nádobí nebo nerezu v mycce, nebo ucpání nějakých kanálků při davkovani ( u kuchyňské soli bych se bál například stržení zrnek soli do davkovani - tím pádem špatná koncentrace a spatne davkovani) . Navíc riziko usazení zrnek soli například ve ventilu davkovani a tím jeho nedovirani apod. Ono by se nejspíš pro jedenkrát nic nestalo ale myčka vám má vydržet třeba 10-15 roku. A to už by životnost mohlo pořádně zkrátit, kdyby jste používaly jinou sůl, než je ta určena. A když už by někdo mermomoci chtěl experimentovat, tak určité nějakou výrazně hrubší, než je kuchyňská. Tak snad jsem to trošku objasnil.

snecekbrno
21. říj 2016

Se solí do myčky je to takto:
Každá myčka obsahuje patronu se specielní náplní granulované pryskyřice, která z vody odstraňuje minerály a vyrábí tak demineralizovanou vodu. Tato pryskyřice ale musí být pravidelně regenerované, aby se odejmutych minerálů zbavila. Tato regenerace je vratných proces a používá se k ní právě obyčejná sůl. Jediný problém je tedy v tom, že pokud koupíte obyčejnou sůl, tak v 90% obsahuje přidány jód. Pokud koupíte sůl absolutně bez příměsí, můžete ji použít do myčky. Na hrubosti sorry příliš nezáleží, protože se z ní v nádobě stejně udělá koncentrovaný roztok. Jediné v čem je to méně pohodlné je ta skutečnost že budete muset jemnější sůl dosypávat častěji. Složení soli na krabici solí do myčky nenajdete, právě proto že neobsahuje nic jiného než NaCl tedy sůl kamennou a vyrobci by prichazeli o penize. Muzete tedy klidne koupit sul za 5 kc/kg. Jenom nesmi obsahovat jod ani jine primesi. Ja to tak delam jiz mnoho let.

mariti
autor
24. říj 2016

Hmm, tak díky za objasnění!

mandala
24. říj 2016

@snecekbrno A kde kupuješ obyčejnou sůl bez příměsí ? Díky

snecekbrno
25. říj 2016

Dá se koupit i v normálním obchodě, ale MUSI na ní být vyznačenou že neobsahuje jod.
Nebo velké balení 25 kg ve velkoobchodě a máš na 5 let pokoj.
Zkus google.