Proč přetrvává iluze ideální rodiny s klukem a holkou?
Máme syna a teď čekáme druhého. Po holčičce jsem nikdy netoužila, přála jsem si dva kluky. Snad nikdo ještě neřekl, že je to super, že se nám to splnilo. Proč stále existuje dogma o dvou dětech - kluk a holka, octavie, pes a bílý plot?
@lucka662006 nemam proti ni vubec nic, jen ze kdybych si chtela koupit podobne velke auto, vyberu si jine. Jestli byla oktavka nekdy symbol (taky jsem o tom neslysela), tak podle me tak v devadesatkach.
Třeba naši tchánovci byli vždycky hodně orientovaní na děti od dcery, když jsme chtěli, aby se potkali s našimi dětmi, museli jsme je do toho vyloženě natlačit. Teď jim víc pomáhá dcera, ale manžel se na ně taky nevykašlal a nevykašle. Ale že ke svým dětem tchyně přistupuje jinak, je bohužel fakt. Nevím, do jaké míry je to dané pohlavím. Já už mám jen mámu a ta má vztah s mým bratrem odjakživa dost složitý, obecně se očekává, že až bude potřebovat pomoc, bude to zejména na mně.
@felixfelicis spis mi prijde,ze se tady nektere prisly pohorsovat a navazet,no mi jde o to,jestli ti lide jsou opravdu nemohouci to jsou tskovi co vicemene potrebuji celodenni peci,takze pokud se tychyne stara o 2 takove rodice a tchan taky,tak tovsexhny cest.ale zajeti k doktorovi,na nakup sem tam uklid je de facto nic.Uz vidim jak snaha cela zhava bude tchyni s tchanem menit pleny.Bohuzel tady jista dama z toho udelala drama,ze kdo vi ze jaka nejsem furie a jak by se ona urcite nszar takhle postarala o cely svet a ja tvrdim,ze ne,ze by si clovek musel vybrat a za tim si stojim,meli jsme dedecka s alzheimerem a nemobilni babicku,takze zkusenosti mame bohate.Taky mam pocit,ze tady nektere maji zkreslene predstavy,jelikoz si deti porizujeme stale pozdeji,nebudou treba jeste tsk velke,aby rodice nepotrebovaly a zaroven uz muzeme mit stare rodice,kteri nas jiz potrebovat budou...takze to,jak se kdo kdysi o koho postaral,ale mel deti vyletle z hnizda ted vubec nemusi platit.Ale tak o tom diskuze neni,jen jsem chtela rict,ze kazdy kdo si toro nedokaze priznat,je pouze pokrytec,staci zazit na svou vlastni kuzi a chci videt kolik lidi kde skonci,ale doma s rodinou urcite nebudou...
@katjja123 To žiješ kde? V muslimské zemi? Nebo v ceské vesnici? Já bych naopak rekla, že posledních 20let jsou pteferovanejsi holčičky, znám i chlapi kteří si přáli holčičku a to i v případě, že šlo o první dítě. Tím nechci říct, že je kluk nějaké menecene pohlaví, to určitě ne. Jen píšu co znám z okolí, ve finále je to fuk, hlavně že dítě máme a že je zdravé.
@andelka no samostatne byty dejme tomu,ale pak mas hodne zarizeni kdyz uz potrebujes pomoct s pecovatelskou sluzbou a tam uz i ti lide maji jen postel v pokojiku,nebo v lepsim pripade pokojik a neni to tam vubec vesele,prijde mi to,jak misto kde uz odlozeni lide jen cekaji na smrt...
Jinak tchyne s tchanem taky vice tihnou k jedne z dcer te nejmladsi a ta bydli i nejbliz a treba,ani se jim nechce jezdit,vnoucata,abychom jim nutili,ne to pak cloveka nebavi,ale je to u nich tak,ze sice se moc neangazuji,ale taky nic neocekavaji,oni ocekavaji pomoc prave od sve nejmladsi dcery,ta ma paradoxne i nejstarsi odrostle vnouce.Ale uz jsme OT.
@marcicek84 Moje maminka pečuje o dementní babičku (její matka) , je to řehole. Babička má ještě syna, ten by se taky postaral, tím stylem, že by jí soupl do ústavu. Kde by babička strávila zbytek zivota v posteli nacpana praskama na uklidnění. Jak píšeš opravdu je rozdíl pomáhat starému člověku s nákupem a úklidem, nebo o něj pečovat 24h dene.
@marcicek84 no pleny může měnit stejně dobře muž jako žena (vlastní zkušenosti) a s tím pozdějším rozením dětí... Právě proto, že děti rodíme později je šance, že až budu potřebovat ty plíny vyměnit, tak moje děti budou ještě v plné síle a ne jak to bývá teď, že o devadesátileté rodiče mají pečovat sedmdesátníci...
Hele pohoršování nepohoršování tvoje příspěvky jsou plné předsudků. Jediné s čím můžu souhlasit je, že s vlastní dcerou žena více může prožívat těhotenství, porod. Všechno ostatní je už o výchově, náhodě, štěstí. Fakt jsem si nikdy nevšimla, že by obecně více hlídali prarodiče od dcery nebo bylo o ně lépe pečováno.
@marcicek84 jinak moje babi má 4 dcery a stejně je v ústavu. Prostě by nikdo z nás péči o ní 24hod denně nezvládl. Takže mít dceru není záruka ničeho 👍. Já spíš vidím, že tchyně tihne ke své dceři a víc s ni vše prožívá. Od kluka se očekává, že od nich nic nepotřebuje. Což mě osobně třeba dost mrzí.
Mě zas sejří, ze v mnoha směrech se rodina vnímá jako 2+2, zejmena pri dovolených je to hodne znát… nás je 5 a běžně platíme za dva pokoje, byť spojené…
@eviicka ale tahle diskuze prave je o tech predsudcich je,takze kdyz se nad tim clovek zamysli,je to spatne? No mladsi sice muzou byt vice sily,ale bud jsou pred duchodem.a tu oraci potrebuji kvuli slusnemu duchodu nebo jsou mezi 40-50 lety a muzou mit jeste i skolkove dite...takze taky to ma sve uskali...
Mám syna a když mi řekli že čekám dvojčata trvalo mi snad do 7. Měsíce než jsem holkám přestala říkat kluci ... Prostě jsem chtěla fotbalový klub 🤣. Já to s těmi kacenkami <> neumím ,jak to nemá pindíka, jsem marná. Ale teď mají holky měsíc a už i tu růžovou, krajky a volánky začínám zvládat 🥰🤱
Ps: v rodině od muže se rodí jen kluci , tak že byl vyhlášen bonus za narození holčičky, tak že mám pro jistotu holky dvojčátka 🤣🤣🤣...
@izz76 ano je to vyznamny rozdil,tady asi nektere moralistky prehledly slovo NEMOHOUCI rodic a v teto souvislosti jsem psala,ze kdyby se mel nekdo starat o 4 takto nemohouci rodice,ze by si musel zvolit,ze by neslo se starat o vsechny a ze urcite by jako dcery uprednostlili vlastni rodice.A to je jeste mozne,ze by clovek musel odejit z prace nebo si zkratit uvazek a kdyby to mel udelat i manzel aby se teda postaral o sve rodice,tak by musel udelat to stejne a co nase deti,budou se past nebo nebudou moct studovat,nebo ty male nebudou mit k dispozici ani mamu ani tatu?Ale tady na diskuzich je kazdy chytry jak radio,bohuzel v praxi opravdu nevedi co to obnasi,nebavime se o zavezeni k doktorovi,nakupu,uvareni obeda ci uklidu...A zde si stojim za tim,ze synove se o tuto peci ani v praxi pokouset nebudou,zvoli ustavni,snachy jestli by postoupily takovou obet pro rodice manzela,to bude taky male procento (jsou i zde na MK takove diskuze,kdy to po nejake snase chce manzelova rodina,ze je na rodicaku,tak at si jeste pribere peci o starouska,aby se nemusely starat sestry manzela a tam se hojne pise,ze zadna ze snach by na toto nepristoupila,ze to nejsou jeji rodice a ze se to zvladat neda,tak mozna by si nektere mely uz vytahnout tu hlavu ze zadku a trochu si nalit cisteho vina,protoze kdyz uz toto nekdo podstoupi vetsinou to jsou dcery pro sve vlastni rodice).A tim nerikam,ze nejsou svetle vyjimky u synu nebo naopak dcery na sve matky kaslou z vysoka...
@marcicek84 kde ale porad beres, ze zena se ma starat o 4 rodice? Manzelovi rodice uz jsou oba v duchodu. A zrovna u nekterych diagnoz jako Alzheimer bych ustavni peci nikomu nevycitala (taky jsme meli v rodine).
@marcicek84 Jedina moralistka si tu ty,ktora tu dookola ide len svoj nazor a uplne nepochopila temu celej tejto debaty. Nie kazdy si robi deti a riesi pohlavie s tym ze sa musia o neho starat ked bude nemohuci, to je absolutne sialena predstava.
Nikoho tu o tvojich nazoroch presviedcat nemusis, proste je to o vychove a nie o pohlaví - ocividne ty synov nemas a vdakabohu za to,lebo kto by sa o teba na stare kolena postaral?
Nie vzdy je potrebne mat nazor na vsetko a bit sa za neho - zeny ti tu dali 1000 prikladov toho ako to co pises ty vobec nemusi byt realita ale ty si pojdes svoje donekonečna a budes tu pisat o 4 nemohucich rodicoch. Si ako myslis ze v tej chvili si sadne zena s muzom za stol a povedia si ze: ok tak postarame sa len o tvojich 2 a tych dvoch proste dame do ustavu lebo tak vies ako- ja k nim nemam tak blizko ako ty 🤯 Kazdy scenar je iny a neexistuje 1 dogma, proste mas svoje zajete predsudky a stereotypy ale musis pochopit ze kazdy to ma inak.
My teda ten "vysněný" páreček máme. 🙂 Jako, bylo mi to docela jedno. Holka by byla praktičtější, protože by dědila věci po starší, ale co. 🙂 Ale je pravda, že reakce některých mě až překvapují. Typu "jé, to je krásné, páreček". Mně to přijde až úchylné. 🙂
A kdyby viděli, jak se ti dva řežou!
Taky jsem tohle nikdy nechapala. Ale asi je to tak že většina lidí chce ty obě pohlaví. A z toho je pak "podle sebe soudím tebe" no. My zase chceme 2 holčičky 🤣. A to j manžel.(hlavně manzel)
@amelia89 protoze tady mi nektere predhazovaly,co ze jsem to napsala a uz pozapomnely v jake souvislosti jsem to napsala,to v te,ze neni mozne se postarat o 4 nemohouci rodice a za tim si stojim a ze kdyby mel clovek volit,tak vzdy uprednostni ty sve a misto tematu mi tu zacly predhazovat,ze to je sila,ze ony by se vlastne postaraly o cely svet,proste nepostaraly a za tim si taky stojim,neni to v lidskych silach.Ale evidentne ani ty jasi neumis cist,tema jsem pochopila,bohuzel jsem pak reagovala na prispevky adresovane me osobe,stejne tako ted na ten tvuj.
@felixfelicis viz to co jsem psala amelii,nebudu se opakovat...
@marcicek84 S ohledem na tvůj první příspěvek - vychovat dvě holky, no klidně i jednu, tak aby ti nepřišla v 16, 17 apod... těhotná nebo z ní nebyla "rajda, co jde s každým" je taky poměrně těžké 😂😂😂. Aneb promiň, ale to jsou fakt kecy, cos napsala. A neboj mám kluky i holku, budu ti mít hooooooodneeee těžké 😂
@marcicek84 tak pokud bych potřebovala ošetřovatelku, pečovatelku, nebo oba s manželem,tak buď bychom si zaplatili takovou službu, nebo šli tam,kde by se postarali. Nechtěla bych aby to všechno leželo na dětech. Ta přímá péče. Je to strašně náročné. A když je možnost nechat si pomáhat z vnějšku,uvítala bych spíš to.
@zuzineckah jo no, měli by jít s dobou a dát aspoň 2+3-4. My se teda zatím vejdeme, protože máme větší věkový rozdíl, dvě děti do 15 let a jedno do 6, to bývá zdarma. Ale jako hotel.. penzion .? Jedině chatka nebo apartmán.
@ilonne asi podle sebe soudim tebe,tys byla taky rajda,nez ses usadila? Nicmene k te rajde,tohle muzes ovlivnit jen svym vlastnim prikladem,ale tezko budes u toho dceri svitit,tohle je stejne jako u syna,ten zas muze byt kurevnik,muzes domlouvat zakazovat,ale max. do 18 a pak uz to je na tom cloveku a ty neudelas nic,kdezto mamanka ze syna vychovavas systematicky a to tak,ze nemusi nic a ty mu poskytujes full servis a totez ocekava od sve nastavajici...Mmch i kluk ti muze prijit s tim,ze v 16 nejakou otehotnel...Ale dam ti radu, lze dceri poridit na ty teleci roky antikoncepci 😉
@andelka narocne to je,ale pokud platis i osetrovatelku,tak se to zvladnout da...
@marcicek84 tak doufám,že úplně by se na nás nevykašlali. Že nějaký kontakt, zájem,pomoc bude. Ale péči komplet bych po nich nechtěla.
@marcicek84 zijeme v roce 2022, fakt nemam v okoli pocit, ze by v nasi generaci jeste nekdo koukal na kluky jako na pany tvorstva, co doma nemusi hnout prstem. Proto asi od @ilonne ten sarkasmus. Ty to tak kolem sebe mas? Nebo kdyz ma nekdo kluka a holku, tak kluk kouka a holka maka? Asi ziju v nejaky jiny realite. Doma jsme meli s brachou stejnej rozpis domacich praci uz 30 let zpet.
@andelka jj, je to tak, máš naprostou pravdu. My se letos rozhodli situaci vyřešit investicí do vlastního apartmánu v Chorvatsku 👍 Tam jsem několikrát do roka, většinou na delší dobu, věčně to jsou závratné částky za pronájmy, protože máme rádi určitý standard... O apartmánu jsme s manželem uvažovali už delší dobu, letos jsme se konečně rozhoupali.
Podle me je to automaticka reakce nad kterou ani nikdo moc nepremysli. Ja mam kluka a holku a jsem rada. Manzel ma komu predavat to sve a ja taky. Klucici zabava me moc nebavi, jsem spis na rucni prace. Navic jsem rada, ze muzu videt vyrustat obe pohlavi. A taky si dceru rada oblikam, ale to je jen takova malichernost. Parecek jsem si prala a podvedome tusila, ze ho budu mit. Ale ve finale by mi to bylo jedno, hlavne zdravi.
A oktavie a bily plot? To jsem nikdy neslysela. Nechtela bych ani jedno, byt oktavku mame, sluzebni.

@katjja123 Mít holky je považováno za mínus ? 🙂 Já mám holku a kluka a miluju je teda oba, ne že bych si říkala, "sakra holka" to je blbý 🙂