icon

Proč se diskuze často odklánějí od tématu?

levandule_k
7. bře 2022

Občas se stane, že se diskuze odchýlí od tématu a začne se rozebírat něco jiného. Někomu vadí to, že se plevelí diskuze, někdo je rád, že se dozví i něco jiného.

kackacka37
11. dub 2022

Zdravím ženy, já si nedávno Twitter založila. Jsem z něj trošku zmatená, je to úplně jiné než fb. Poprosila bych Vás o typy koho sledovat. Zatím tam mám asi 15. Nějaké věrohodné lidi či noviny, Díky.
To o té tříleté holčičce už jsem také viděla, nebylo u toho úplně napsané, že na naše není na úkor UA, jen že pojišťovna léčbu neproplacela..jinak nic co jí bylo. Ani proč se sbírali víčka, což už mi přijde zastaralé, teď často vidím spíše sbírky peněz.

aguu
11. dub 2022

@kackacka37 je to tam psané takhle. Parte sdílet nebudu, nejsem hyena.

levandule_k
autor
11. dub 2022

kackacka37
Já toho na Twittru zatím moc nesleduji, mám tam ekonoma Lukáše Kovandu, protože jsem ekonomii studovala a jeho myšlenky jsou mi blízké. Mám tam Kyiv Independent, Filipa Horkého, Ondreje Kundra, Petra Fialu, Lukáše Valáška a Opráski (mám ráda tenhle humor a hru se slovy)

kackacka37
11. dub 2022

@aguu aha no já to ještě viděla bez toho začátku a konce. To si zase někdo upravil a zneužil..lidi jsou dementní, vidím to kolem sebe pořád, nedohlednou na konec své zahrady.

jasekd
11. dub 2022

@aguu ruska vlajka, spatna gramatika, zneuziti smrti ditete k sireni svych velkych myslenek... a ostatni sdileji a preposilaji... Vim, proc tam nelezu, a diky vam vsem tady za vytahovani relevantnich informaci z toho balastu.

aguu
11. dub 2022

@jasekd mě to sdílela na fb známá, chjo 🤦

betelgeuzz
12. dub 2022

Narazila jsem na zajímavý rozhovor s jedním ruským novinářem, který na začátky války utekl z Ruska. Je zajímavý celý, ale vypíchnu tento odstavec, protože to vysvětluje ty různé varianty "vysvětlení", které ruská propaganda vypouští do světa?
"V mnoha rodinách už tak spolu úplně přestali mluvit. A to je přesně to, o co propaganda usiluje – ne přesvědčit někoho o čemkoli, ale zpřetrhat i ty nejzákladnější horizontální společenské vazby na úrovni rodiny, aby se člověk nemohl obrátit o pomoc a podporu ani na své příbuzné a zůstal osamocený a bezbranný před tváří diktatury."
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcas...

levandule_k
autor
12. dub 2022

@betelgeuzz To o té osamocenosti mi připomíná úryvek z Harryho Pottera, kdy si Harry asi v pátém díle připadal, že je na boj s Voldemortem sám, nikdo mu nevěří a Lenka Láskorádová mu říká, kdybych byla ty víš kým, tak bych chtěla, aby jsi si myslel, že jsi na všechno sám, ale ty nejsi sám Harry. (Volně parafrázováno.)

Souhlasím sociální vazby jsou strašně důležité.

levandule_k
autor
12. dub 2022

@pampeliska1313 @pratensis Právě si tady čtu článek ekonoma Ray Dalio, který se domnívá, že nastane změna světového řádu a tenhle tohle je jen jeden konflikt z mnoha. https://www.linkedin.com/pulse/how-can-we-tell-...

pratensis
12. dub 2022

@levandule_k Díky za odkaz, večer na to mrknu. No ono to k tomu asi tak nějak spělo, z různých důvodů. Ale člověk by tak rád věřil, že se to urovná a bude zase dobře. :(

amenophus
12. dub 2022

Tak si to shrnme: minule dve roky jsme hnili v pandemii. Jen co se dala trochu na ustup, zacala valka a uz rostou raketove ceny potravin a diskutuje se o tom, jak svetova obilnice nezvladne letos moc sklidit...
Poznavate je?
https://images.app.goo.gl/A23cxfVB9rgpKJTo8

pratensis
12. dub 2022

@amenophus Huš! Já tyhle myšlenky vždycky zaplaším.
Ale je pravda, že to odpovídá. Epidemie-války-hladomory často v dějinách ruku v ruce. Nestabilita přináší další nestabilitu... Musíme doufat, že to ustojíme. Já se bojím o jednotu v Evropě - Maďarsko, teď co Francie?, Srbsko... Čína prý slušně zbrojí v Tichomoří... :/

odula
12. dub 2022

@amenophus twe ja ti nevím. Co Španělska chřipka a první a druha světová... co všechny ty morovy vlny, co ty priserny války vlastne od.... starověku... twe od pravěku... 🤦‍♀️ jakej my jsme povedenej druh, fakt ze jo. . Mi přijde ze stav apokalypsy mame tak nějak na tyhle zemi konstantne. 🥴 v době internetu s bonusem

amenophus
12. dub 2022

@pratensis plne sdilim tvoje obavy. Zacinam resit perverzni dilema jestli se mam zacit ucit cinsky a zustat na NZ nebo se zacit ucit rusky a vratit se do Evropy 🤣. Ale ja jsem divna, me nejak uklidnuje kdyz se rochnim v tech nejhorsich scenarich a (nejen) dusevne se na ne pripravuju. Ono je pak totiz super ze spatne zpravy me tolik nerozhodi a dobrymi zpravami jsem prijemne prekvapena a potesi o to vic :D

levandule_k
autor
12. dub 2022

@kackacka37 Ve středověku jistě bylo dost lokálních konfliktů, a ty měly lokální dopad, neměly vliv na to, aby zásadně změnily fungování systému a mocenské uspořádání. Ale najdeš i války, které změnily systém třeba 30 letá válka.

Tahle ruská agrese vůči Ukrajině může být jedním z mnoha konfliktů, které budou následovat. V současném uspořádání světa májí USA výjimečné postavení, o které můžou přijít. Jsou hegemonem a utváří podobu systému. Jsou dominantní ve vojenské, technologické, kulturní a hospodářské oblasti. Jsou něco jako světovým četníkem, zajišťují bezpečnost, volný obchod, dolar je rezervní měnou systému. Před USA měla tohle postavení Velká Británie, během první světové války se na tolik oslabila, že nebyla schopna zastávat pozici hegemona a USA ještě nechtěly tuhle roli přijmout. Po druhé světové válce bylo jasné, že Velká Británie není hegemon a na tuhle pozici nastupují USA. Výměna jednoho hegemona za jiného byla krvavá. Nyní se nacházíme v dějinném období, kdy jsou prostě bude docházet ke změnám, je otázkou k jakým a jak to bude probíhat.

amenophus
12. dub 2022

@odula jezis tenhle obrazek se ke me dostal pred par mesici a hrozne me pobavil, ale desi ne jak je hrozne pravdivej 😵 (jen to poradi je jinak, ten novej jezdec byl tentokrat prvni)

kackacka37
12. dub 2022

@levandule_k já se jen snažím udržet si naději a víru, že to bude lepší, ale nějak brzy, ne za x let a mezitím peklo. .... No je fakt, teď jsem si vybavila knížku Medicinman, mystikova šamanská cesta, od Hanka Wesselmana. A ten to tam vlastně taky píše. Knížka je přibližně napsaná v 80letech v USA. A on popisuje jak se spojuje se svým potomkem možná reinkarnací po 5000letech a ten mu vypráví co ví. A že brzy nastane konec této jejich velké a vyspělé civilizace. Nespecifikuje, neví přesně kdy. Ale, že se nachází před pádem civilizace. Já jsem celkem duchovně založená tak té knížce docela věřím, ale tak trošku jsem doufala, že se toho ještě nedožiju. Ale od začátku války na UA mám hrozně zlý pocit (už si na něj začínám zvykat), že to prostě jen tak dobrý nebude. A před lety když jsem hodně sledovala válku v Sirii a začátek války na UA jsem měla noční můry o začátku nějaké hrozné apokalypsy. ...a jinak taky pomalu a nenápadně přemýšlím co a jak kdyby..

levandule_k
autor
12. dub 2022

@kackacka37 Jéé já si taky potrpím na různé knížky z oblasti ezoteriky a duchovního rozvoje. To jsem také zaznamenala, že nás čeká změna, posun na vyšší vibrace, čištění od negativních energií, ale máme duchovní podporu, abychom to všechno zvládli.

betelgeuzz
13. dub 2022

A v Rusku zatím nastává tragédie - dochází botox apod. Už si ani filtr nepředplatíš 😀
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-r...

pratensis
14. dub 2022

Křižník Moskva, současná modifikace pro modeláře. 😀
https://mobile.twitter.com/EldaSkautPetr/status...

levandule_k
autor
14. dub 2022

@78marcela Tvl Mluvčáček se zase vyblil...od něho se ani nic jiného čekat nedalo, no to je zajimavé, jestli Zeman čte zprávy o sobě, že je bezpečnostní hrozbou pro ČR...

amenophus
14. dub 2022

@levandule_k podelis se co mluvcacek vyblil? 🙂

betelgeuzz
15. dub 2022

Promítání ukrajinské vlajky na ruské velvyslanectví ve Washingtonu a honí ji reflektor 😀
https://www.washingtonexaminer.com/news/watch-r...

levandule_k
autor
15. dub 2022

@amenophus Diskuze Události na Ukrajině, den 4. https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/zpravy-o-bojich-v-charkove-aktualne-a-prehledne/?page=243 příspěvek od marcela78 v 16:16, sdílela tam, co psal Ovčáček k svatojiřské stužce.

odula
15. dub 2022

@amenophus hele, kdyz uz tady pada tak často ten tolkien - tenhle článek mi připomněl oblibeny téma mych studií - imaginace u Tolkiena. Zabejval se tim hodne i CS Lewis. Je to hodně zajímavý. Je to takový trochu... zjednodušený, alee k věci. Tak jestli chceš tak mrkni ;)
https://bigthink.com/high-culture/tolkien-fanta...

amenophus
15. dub 2022

@odula Par Parmenu je film a ten je jako taky dobrej, ale Za Par Prstenu je kniha (kterou je Par Parmenu zcasti inspirovanej nebo ji jen prachsproste vykrada), o neco starsi nez filmy (90kovy narazky tam jsou, treba El Casei Imunitas). Ale.pravdou je, ze soucasna oficialni ruska retorika.pripomina jakoukoliv hodne bourlivou parodii :D

amenophus
15. dub 2022

@odula diky, to je skvelej clanek! Nojo vlastne, o fantastice je jedna ze slavnych Tolkienovych eseji, tak na tu se asi odkazuje (je teda eseje necetla).

odula
16. dub 2022

@amenophus dik, to jsem netušila! tak na tu knížku musim mrknout ;)

pajula123
16. dub 2022

Co dělá z „hodných hochů“ vraždící monstra? Znovu se to ukázalo na Ukrajině. Moc zajímavý článek:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-c...

Strana