icon

Proč se diskuze často odklánějí od tématu?

levandule_k
7. bře 2022

Občas se stane, že se diskuze odchýlí od tématu a začne se rozebírat něco jiného. Někomu vadí to, že se plevelí diskuze, někdo je rád, že se dozví i něco jiného.

barumrallyebum
3. kvě 2022

Ahoj, da se nekde koupit nejaky vyrobek od ukrajinskeho umelce, fotografa atd a tim je podporit? Nebo neprodavaji neco pekneho uprchlici?

pratensis
3. kvě 2022

@barumrallyebum Prodej ptačích akvarelů "pro Ukrajinu"; akorát tedy autorka je Češka:
https://www.beneslenka.cz/
Příležitostně dělá i aukce vybraných obrázků.

amenophus
5. kvě 2022

Holky ja si budu muset dat informacni detox. Dneska v noci se mi zdalo ze utikam (nebo pomaham s utekem jako pracovnik OSN, to se prubezne menilo) z Mariupolu...
Jako byl to vlastne focela dobrej sen, takovej akcni a napinavej, ale ne hororovej. Ale stejne bych mela asi zvolnit, jestli je tim moje podvefomi tak moc zamestnano...
Pred par tydny se mi zase zdalo ze me chtel ruskej vojak znasilnit a ja mu vypichla oko sklenenym pilnikem na nehty...

sudylichozrout
5. kvě 2022

@amenophus Take mam posledni dobou sny tohoto typu. 😥

levandule_k
autor
6. kvě 2022

@amenophus Já si musela dát také lehčí pauzu, cítila jsem se strašně přehlcená informacemi. Mně se na tohle téma nic nezdá, ale začalo mě to otravovat číst některé zprávy 🙂

pratensis
6. kvě 2022

@amenophus Něco podobného jsem měla v začátku války. Asi dvakrát se mi zdálo, že jsme s dětmi v krytu a že nás bombardují. 😟 Teď mám spíš zredukované časové možnosti na sledování zpráv kvůli práci. A musím říct, že to vůbec není špatné! Takže pauzu můžu vřele doporučit. Ono je fakt dobré, občas zastavit, udělat nádech-výdech a prostě vystoupit ze situace, která člověka už moc pohlcuje. 👍

lm_lm
6. kvě 2022

@amenophus mně se taky zdálo už o válce, že sem šla s dcerou u nás po vesnici a najednou nad hlavou letadla a vrtulníky plná rusáků, dala jsem si chvilku od toho vše pauzu,ať to tak na mě nedopadá.....

odula
6. kvě 2022

Me se teda vůbec nic teď nezdá, ovšem pronásleduje me jeden sen, kterej jsem měla před hodne lety...
Byl hnusnej jako svina, souvisel s jadernou válkou.
pamatuju si, ze - nejaky - moji dceři bylo cca sedm, a hrala na klavír kdyz se to stalo. Mela jsem tou dobou jenom jednu dceru. Když bylo první dceři sedm, tak se nic nestalo, tak jsem to hodila za hlavu, sen je sen, kdyz se vzbudis tak je den. Taky jadernej vybuch, taková kravina. Jenze mam druhou dceru (je ji pět) a twe. Vzhledem k tomu co se děje je to hodně nepříjemný. A dneska volal manzel ze nutné musíme pořídit piano, pac dcera po tom hrozně touží.... no vomejte me. Ještě ze nemivam prorocky sny. Každopádně hnusny toto.

levandule_k
autor
6. kvě 2022

@odula Já si zrovna pouštím Duši K o lucidním snění, povídají tam o tom, jak pracovat se snem. Tak se na to mrkni, třeba ti to pomůže, jak s tím pracovat, ať ten sen nepošle časem do Bohnic vzhledem k situaci, co se děje...

https://www.youtube.com/watch?v=cNlzqqKcGkI

Takže máme před sebou 2 roky života v nezamořeným prostředí ju :D

odula
6. kvě 2022

@levandule_k tak zhruba 🤪 díky za odkaz. 🙂

pratensis
6. kvě 2022

@odula Tyjo, tos mi zas připomněla jiný můj sen, na který teď hodně často myslím. Zdál se mi krátce poté, co jsem se přistěhovala k (tehdy ještě ne) manželovi sem, do menšího města. Tedy bratru před devíti lety. Tehdy jsme ještě bydleli jinde, v paneláku. A tam se mi zdálo, že jdu ulicí k parku a od něj dál, dolů z kopce, je všechno vybombardované. Prostě takový ten výjev jak z válečné fotky nebo filmu. I jsem snad potkala nějaké vojáky, nevím, jen mlhavý dojem. Ale pocit z toho snu zůstal silný, vzpomněla jsem si na něj opakovaně mockrát ještě i dávno před touhle válkou... No každopádně ani tehdy, těsně po probuzení, jsem nedokázala přesně identifikovat, který z parků to byl. V úvahu připadaly dva, kterým se ten výjev podobal... A teď střih... Asi rok jsme chodili po prohlídkách a hledali rodinný domek, který bychom si mohli finančně dovolit a zároveň splňoval naše požadavky. Další dva roky jsme rekonstruovali, stěhování na podzim 2016. Bydlíme v ulici, která vede z kopce bezprostředně pod jedním z těch parků. 😨 Myslím, že dost dobře chápu tvoje pocity s pianem.

levandule_k
autor
6. kvě 2022

S výkladem snů je to ošemetné (naše podvědomí/nevědomí, hovoří trochu jiným jazykem), ono to vůbec nemusí znamenat predikci, že u nás vypukne válečný konflikt.

Ale může to být, že někdo usiluje o tvoje štěstí a je schopen rozbombardovat ti metaforicky domov, pocit bezpečí. Mohla jsi vidět předtím film o válce, něco číst, velmi to zapůsobilo na nějakou část a potřebovala jsi to zpracovat, zároveň jsi řešila i bydlení, tak se ti to spojilo, ale výkladů může být více. (Jelikož tě neznám a nejsem ani psychiatr Jung, který se tomu věnoval, tak je v podstatě barbarské ode mne vykládat tvůj sen.) Sny s předpovědí má velmi málo lidí.

Mně se jednou jako dítěti zdálo, že moje mladší ségra zemřela, já jsem měla takovou radost, že jsem ji ráno viděla živou a strašně moc jsem ji chtěla objímat pusinkovat. Ona se tvářila, co ji po ránu otravuji. Sestra se těší dobrému zdraví a stále žije.

Trochu veselejší téma, jednou se mi zdálo, že jsem vyhrála přes 100 milionů ve Sportce. (Zatím se vyhrála max. pár stovek na tiketu, co jsem dostala k narozeninám 🙂 ) Po probuzení mi došlo, že to byl jen sen, že můj stav účtu je pořád stejný, ale celý den jsem byla taková vysmátá z představy, že jsem vyhrála ve Sportce.

amenophus
7. kvě 2022

@odula
@pratensis fujtajbl tak to bych se po***** strachy ted! Zlatej muj akcni film o uteku z Mariupolu! :D tam aspon bylo jednoznacny o co jde, ze je to dany tim jak o tom porad ctu zpravy a ze mi proste fakt vadi co se tam deje a nemuzu s tim nic delat. (Protoze ze je to Mariupol jsme v tom snu vedeli a mozna to slovo nekolikrat padlo, a ten vojak co nas doprovazel byl batalionu Azov, to taky rikal.)
Ale s tim "proroctvim", tohle se mi tak trochu stalo za plneho vedomi, kdyz jsem dokoncovala magistra a rodice se hrozne starali abysme meli kde bydlet a zurive rekonstruovali vsechny baraky a davali do toho vsechny penize a travili na tom kazdej vikend a ja se s nima hadala at to nedelaj, at si ty prachy a cas radsi uzijou, ze nevi co bude a ze prijede Rusak, ty baraky obsadi nebo rozbombarduje a vsechna ta prace a usili prijde vnivecs. A sama jsem radsi odjela na opacnej konec sveta a kdyz jsme pak resili jestli se uz vracet nebo jeste ne a kde si poridit deti, rekli jsme si, ze zustaneme aspon par let jeste, at mame residency a nase deti at maji dalsi obcanstvi, aby az to v Evrope pujde do kopru a bude 3.svetova valka, at maji zadni vratka.
No v obou tech situacich kdy jsem to rikala jsem to pouzila jako recnickej obrat, rozhodne jsem to nerikala jako proroctvi nebo neco. Strasne bych chtela nemit pravdu, ale uz ted jsem bliz pravde nez by mi bylo mily 🤣.

odula
7. kvě 2022

@amenophus ty "bdely" hlášky jsou taky mazec. 😵‍💫 super ze jste uklizeny. Jela bych hned.
hele já už z Evropy taky "odjíždím " několik let. Uvažovala jsem o Austrálii/NZ, ale to je hodně z ruky a manžel nechce. (Rodina a bla bla). Pak kanada, sice blízko ruska ale z druhý strany, furt s myslím že na tom severní Amerika bude líp než Evropa. Jenže - člověk musí mít práci a hlavně prachy aby se mohl přestěhovat. A já donedávna neměla ani jedno, ted mám práci ale prachy na stěhování opravdu ne. Vždycky když jsem četla něco o druhý světový, vždycky jsem si říkala proč ty lidi, a hlavně ti Židi , prostě neodešli dokud o šlo, když viděli co se na ně valí. Ale teď úplně vidím jak těžký je se rozhodnout všechno nechat a odejít, když opravdu nevíš co se stane, když všechno ještě může být v pohodě - dokud se nestane nemyslitelny, a pak už je najednou pozdě... je to mazec.
Jo a ještě něco k tomu snu. On byl takovej barvitejsi, bylo tam hodně různých detailů, ale jeden je obzvlášť stavnatej. Když se mi to zdálo, tak jsme bydleli ve starým bytě. Vůbec nevypadal jak z toho snu. Pak jsme se přestěhovali do novyho. Přesně si pamatuju když jsem viděla jednu z ložnic, jak mě napadlo "twe, to je to okno", rozuměj to okno u kteryho stálo to piano. Samozřejmě že to může bejt zkreslený, mozek to dokresluje , spojuje doty, který ve skutečnosti spojeny nejsou, ale stejně twe. Je to nepříjemny. Nejradši bych se fakt sbalila a vypadla. Ale třeba bude všechno v pohodě 🤷‍♀️

amenophus
7. kvě 2022

@odula no je pravda ze stehovat se s detma je neco uplne jinyho nez bez nich - jako my jsme na NZ prijeli s muzem kazdej s 30 kg zavazadlem a 3 mesice jsme zili jen z jeho stipendia, nez jsem dostala stipko konecne i ja, takze k tomu odjet urcite nepotrebujes mit penize :D. Ale je pravda, ze v Aucklandu, kde se nam nelibi, trcime uz 4 roky proste proto, ze s ditetem (potazmo ted uz dvema) jsme se nedokazali dokopat se zase nekam stehovat :D. A taky tech kramu mame uz vyrazne vic, mno...

levandule_k
autor
9. kvě 2022

@odula
@pratensis

No když si čtu vaše sny, tak doufám, že se vám jen ukázala nějaká alternativní realita, nebo vaše mysl (duše) vytvořila tenhle výjev, abyste se třeba začaly zajímat o věci mezi nebem a zemí.

levandule_k
autor
9. kvě 2022

Konečně jsem dostala k tomu rozhovoru se Sachsem, co byl echu24.

Sachs je na výplatní pásce Kremlu také, nebo jak může vypustit z pusy takovu věc ?

Sachs:"Můj názor je, že Spojené státy se zdráhají dojednat mír více než Rusko. Rusko chce neutrální Ukrajinu .......Podle něj Spojené státy chtějí Ukrajinu v euroamerické zóně z vojenského, politického a ekonomického hlediska. Tady je hlavní důvod této války. ......Jako příklad uvádí, že když prezident Volodymyr Zelenskyj přišel s myšlenkou neutrality Ukrajiny, americká administrativa zarytě mlčela. "Nyní přesvědčují Ukrajince, že Putina mohou skutečně porazit.

Můj názor:
Rusko chce Ukrajinu ve svém vlivu, akorát teď se mu to hroutí, žádnou neutralitu na Ukrajině nechce. Respektive ruská neutralita pro Ukrajinu znamená, my vám nadiktujeme podmínky a vy je přijmete.

Sachs naprosto postrádá znalost reality střední a východní Evropy. I když radil vládám v rámci transformace ekonomik, nedělá to z něj odborníka na mezinárodní politiku ani mezinárodní vztahy. Jako teoretikovi, co nikdy nezažil ruskou okupaci se mu to bezpečně kecá z tepla svý honosný kanceláře.

Sachs uvažuje tak, že Putin a Rusko uvažuje stejně jako západ. (Jak moc je Rusko jiné, mi docvaklo, když jsem si hledala informace o tom, jestli je v pravoslavném kostele v ČR povinný šátek pro ženy.)

Jako ekonom si myslí, že tomu rozumí, že má právo vykládat situaci. (Fakt ne, něco o tom vím, mám ekonomii vystudovanou.)

Přijde mi, že Sachs vytrhává věci z kontextu a převrací je, vidí, tam co vidět chce. Nejsem si jistá, jestli V. Zelenkskyj prohlásil, že chce neutrální Ukrajinu, nijak si nepamatuji, že by to říkal a že by o to bojoval. Podle těch projevů, chce svobodnou Ukrajinu bez sféry ruského vlivu a chce vítězství. (Dle mého dost odlišná věc.) USA se do toho moc nechtěli motat ze začátku, ale V. Zelenskyj velmi efektivně tlačí na ostatní státy, aby Ukrajině pomáhali. (Což je z mého pohledu dobře, že tlačí na pomoc ostatní státy.)

odula
9. kvě 2022

@levandule_k jestli je Sachs na vyplatni pasce Kremlu nevim, každopádně americka "imperiální " politika skutečně existuje, to zas není potřeba uplne zamlcovat. Ze menší staty vidí velci hráči jako sachovy figurky ve svojí hře je sice úplně idiotsky, ale obavam se, ze ne nemožný. To ze Zelensky jednu chvíli přišel s navrhem neutralni ukrajiny si zrovna pamatuju docela dobře, úplně jsem si říkala ze se divím ze by na to zapad přistoupil. A hle. Nepristoupil. Taky si pamatuju, ze Zelensky zacal takto otevrene mluvit o svobodny ukrajine ( včetně kompletni obnovy jejího uzemi pred r. 2014) po návštěvě americkych politiků. Protože svobodna ukrajina rovna se prozapadni ukrajina, že. Aby nebylo mylky - samozřejmě ze je lepší byt v západní sféře vlivu, to absolutně nepopiram a rusaka se nezastavam. Ze usa ale sleduje svoje geopoliticky zajmy (včetně zásadního oslabení ruska politicky,, vojenskyi ekonomicky) je celkem dost jasný, a ze usa je prebornik v proxy konfliktech taky není úplně tajemství. Takže - myslim ze tenhle sachsuv insight je docela poucnej v ty nabidce americkyho uhlu pohledu.

levandule_k
autor
9. kvě 2022

@odula Jistě USA mají ve světě svoje zájmy, to je známá věc. Nicméně mi přijde, že by Sachs klidně uzavřel dohodu s Ruskem a podepsal mír, aby Putin spokojený a tak nějak počítá s tím, Rusko bude danou dohodu dodržovat. (Cítím, že Sachs by Ukrajinu klidně Rusku obětoval a přiřadil ji do ruské sféry vlivu.) Nicméně já prostě nevěřím tomu, že by Rusko mírovou dohodu dodržovalo. Tady souzním s názorem, ukrajinstky Víchové, že Rusko nepodepisuje dohody, aby je dodržovalo. Za pár let by se stejně vybulal problém Ukrajina x Rusko znovu na povrch.
Jakýkoliv ústupek Putinovi, neznamená záruku budoucího míru pro další státy. S jídlem roste chuť. Věřím, že kdyby to šlo na Ukrajině snadno, chtěl by si přidat.

Jestli USA jako současný hegemon potřebují oslabit Rusko, tak jsou totálně blboučcí, protože Rusko není v současné době ekonomická, politická, kulturní ani vojenská supervelmoc. (Bezpenočnostní analytik Šmíd tvrdí, že Rusko nikdy nebylo ekonomická supervelmoc ve své historii jen vojenská.) Regionálně jsou významní to nepopírám. Naopak je podle mě potřeba, aby Rusko mělo určitou sílu, protože nám roste moc Číny. Vzhledem k tomu, jak kritizujeme velmocenskou politiku USA, tak v případě, že by se stala hegemonem Čína budeme ještě se slzou v oku vzpomínat na supervelmoc USA.

odula
9. kvě 2022

@levandule_k naprosto souhlasim. Jeste k tomu druhymu odstavci - strasna skoda v devadesatkach, ze americti politic zastydli v mentalite studeny valky a neudelali si z Rusa spojence. Ty by se Cina mohla se svoji hegemonii vyfotit. Ale co uz, to uz jsou jenom co by kdyby. a nema smysl nad tim moc spekulovat, protoze jak rika Gandalf - ani ti nejmoudrejsi nedohlednou do vsech koncu. 🙂

levandule_k
autor
9. kvě 2022

@odula čínskou hegemonii jsme si vypěstovali sami tím, že jsme tam přesunuli svoji výrobu a naučili je vyrábět, nějaké know-how Číňané ukradli.

Když někde potkáš čínského turistu, tak oni fotí naprosto všechno, já si myslím, že je to kvůli špionáži, že to doma analyzují, jestli tam nenajdou nějaké důležité informace.

(Díky chytrým telefonům fotí všichni, ale přijde mi, že čínští turisté zdaleka nejvíc.)

amenophus
9. kvě 2022

@levandule_k ono to neni tak ze by cindky turista = spion (samozrejme vsechno, co si oak daji na socialni site, si pak asi tajne sluzby ulozi a analyzuji, to bez pochyby), ale tohle masivni foceni cehokoliv delaji i Japonci a Korejci. Jednou jsme se o tom s Japonci bavili a po te konverzaci mi doslo cim to je - oni maji strasne mo dovolene. Oni makaj treba 12 hodin denne i o vikendech treba pul roku v kuse, nemaji skoro zadny volno. A pak se jim podari vzit si 2 tydny dovoleny, "vysypat prasatko" a udelaji si svou vysnenou poznavaci dovolenou po exoticke Evrope, ktera je pro ne uplne jiny svet. 2 tydny za ktere musi stihnout celou Evropu. Oni se nazastavi nikde dyl jak hodinu, takze vybehnou, vyfoti, jedou dal. Uzivat si tu dovolenou muzou az doma u fotek. Tak rafsi foti vsechno. A foti i to, co ti mozna prijde obycejne a prijde ti podezrele ze to foti, ale ja si treba taky fotila v Japonsku pro ne uplne bezne veci, protoze pro nas byly neobvykle, legracni nebo nejakym zpusobem exoticke. Treba zachody (moje uplne prvni zkusenost z Japonska v zivote byla pro me dost traumatizujici - v Tokiu jeste na letisti nez jsem vubec prosla imigracnim a vyzvedla kufr jsem sla na zachod...a ani po 10 minutach badani jsem nevymyslela jak ho splachnout. Zato jsem nasla 3 ruzne funkce bidetu, 3 ruzne zvukove stopy - zvuk splachovani, sumeni more a zpev ptaku, a osvezovac vzduchu).

odula
10. kvě 2022

@levandule_k to jenom ns okraj k tomu o cem jsme se bavili. Ja jsem tuhle zmenu retoriky zaznamenala poprvé po návštěvě tech Američanů. Tak logicky, pokud přislíbili masivni podporu

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/dmytro-k...

bigbig
13. kvě 2022
amenophus
14. kvě 2022

@bigbig to uz je fakt cliche a oni ho porad podporujou! To snad neni mozny. Ale ja byt majitel ty pracky, byla bych fakt nastvana ze je znicena 😄

sticker
amenophus
14. kvě 2022

Presouvam spamovani sem, @levandule_k @terinka86 @odula
Jo, s tim "mytem o osvobozeni Ukrajiny" za par (desitek) let asi maye pravdu. Ja teda doufala, ze bychom si tim koupili cas a na rusa pouzili jeho vlastni zbrane hybridni valky, abychom ten mytus postupne vymytili, ale oni jsou v tomhle oboru o krok napred a je pravda, ze kdyby to nezafungovalo, koledovali bychom si o poradny pruser. Porad by nam to dalo trochu casu poucit se z vlastnich chyb, mezitim by Finsko a Svedsko byly v NATO, Ukrajina kandidatem na EU, Evropska armada uz by mela nejakou podobu, pokrocilo by zbrojeni, vyvoj hypersonickych strel a obrannych systemu a polid bychom rusakum neustale nenapadne pripominali jak dostavali na UA na p***l kdyz jsme jeste byli rozlozeni jejich dezinformacni kampani, nevyzbrojeni a unaveni po covidu, jak by asi dopadli pote co se sami utapi v nejhlubsi ekonomicke krizi od rozpadu USSR zatimco my se probudili z ruzoveho snu a pripravujem se. Ale mozna si to maluju az moc ruzove. Ale fakt me nic jinyho nenapada, protoze jak rika @odula, oni fakt budou strasne nebezpecny pokud se dostanou do bezvychodny situace.

jasekd
14. kvě 2022

Dovolim si napsat svuj pocit a velmi laicky nazor, jsme v Off topicu, tak muzu....

Ja se bojim a myslim si, ze dohoda s Ruskem neni mozna. Tady se nemluvi "jen" o Donbasu, tady se mluvi o Eurasii od Vladivostoku po Lisabon, denacifikaci pomalu cele Evropy atd. Oni se ani nesnazi predstirat, ze prisli resit pouze ten protrahovany (a jak bylo psano na diskusi o valce, z obou stran vyhroceny porusovanim I. i II. Minske dohody) konflikt. Ten by ostatne asi neresili tazenim na Kyjev nebo ostrelovanim Lvova.
Kdyz pred skoro 3 mesici valka zacala, Rusove, a asi vetsina ostatnich, si mysleli, ze jsou do tydne v Kyjeve a bude hotovo. Ups, Ukrajina se brani, fandime, posilame zbrane a ted koukame, jestli se nebrani az moc? Chteli by dokonce zpatky Krym a sva uzemi v rozsahu podle memoranda z Budapesti. A Krym neni par "bezvyznamnych" vesnic.
Ted rikame, ze by se meli dohodnout, ustoupit... V cim zajmu, v jejich, v nasem? Ukrajina ma byt neutralni, ale treba Svedsko a Finsko se v dusledku valky k NATO obraci. A my jsme asi taky dost radi, ze v NATO jsme. Neutralni Ukrajine kdo zaruci bezpecnost? Dalsi dohody jako ta z Budapesti? Jako spousta jinych dohod a paktu v historii?
Kdyz Rus dostane Donbas a zustane mu Krym, bude mu to stacit? Co Moldavie, kde POdnestri je taky ruske? Bude napadena Moldavie? Valka s Moldavii by asi byla rychla. Tahle valka by ale defacto byla valkou s Rumunskem. Co dal?
Kdyz si koupime ted cas, bude ta nasledna valka min hrozna a nebezpecna? Kdyz ted to "tlacitko" muzou zmacknout, proc by ho nezmackli za 5, 10 let?
To, ze se jim neda verit, to vi i moje mama. Neni zadnej politolog ani vojensky strateg, rikala to vzdycky "jen" na zaklade udalosti v Liberci v r. 1968, pri kterych zemrel jeji znamy. Az jsem si rikala, ze to mozna az moc hroti, po tolika letech, no, pravdu mela.
V zadnem pripade si nepreju protahovani valky a sireni na dalsi uzemi. Ale mam pocit, ze co se nezastavi ted, bude se pozdeji zastavovat jeste hur... Napada me Churchill a jeho „Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolily hanbu. Budou mít válku.“
Z obou variant jde strach. Sedim tady, protoze nemuzu spat. To jsem si moc nepomohla 😕

odula
15. kvě 2022

@amenophus k příspěvku e elfech
přesně proto jsem mluvila o tom, že západ vlastně pořád hraje Putinovu hru a paradoxně ho posiluje na domácí půdě. Kdyby mu vzal důvod k predstirani vnějšího ohrožení - to jest přistoupil k politickým krokům a ZÁROVEŇ by mu nedal vítězství ( stačil by pat? - a pak čekat... ) mohl by ten režim oslabit zevnitř - což jediný může vést k jeho zhroucení. Ale jak to udelat... 🤷‍♀️ pac ty propagandisticky psychotici zřejmě i pat budou interpretovat jako epochalni vítězství.... každopádně - Super příspěvek. 👍

amenophus
16. kvě 2022

@jasekd presne vidim kam smerujou tvoje uvahy a frustruje me to uplne stejne. Ale co navrhujes? Neodlkadat to a rovnou otevrene vstoupit to 3.svetovy (jaderny) valky? A tudiz se smirit se vzajemnou destrukci? Sice padne putinuv rezim, ale spolu s nim i cela zapadni civilizace. A v takovem svete bude uplne jedno komu patri Krym, komu patri Donbas. Nebudou patrit nikomu.
Nejsem pro appeasement, nejsem tak naivni abych si myslela, ze kdyz obetujeme Krym a Donbas, rus bude naveky spokojeny a necha toho. Ale nejaka deeskalace je v zajmu vsech. Musime si koupit cas, abychom napravili svoje chyby z minulosti (nedostatecna ostrazitost, nedostatecne investice do obrany, prilisna surovinova zavislost, totalni medialni negramotnost obyvatelstva a bujeni desinformaci...) - a zaroven zachovat sankce, aby se rus nemohl pripravovat zrovnatak. Ale za par let, az bude z ruska financni troska a z Evropy vojenska velmoc, uz si na nas netroufne. Tou dobou uz pripadny jaderny konflikt nebude o vzajemnem zniceni, ale jen o zniceni ruska, takze.si na to netroufne.
Nicmene si to asi maluju moc ruzove, protoze tenhle "ustupek" by stejne v konecnem dusledku byl prohrou ruska a oni na to nepristoupi. A dalsi vec je, ze by to bylo zase jen prilevani oleje na ohen jejich propagande (zly zapad nas chce znicit).

No takze ne... fakt zadny vychodisko nevidim. Vsechny karty jsou na rusove strane, my (zapad +UA) nemuzem delat nic nez se dal branit stejne jako doposud a cekat s cim oni prijdou.

levandule_k
autor
16. kvě 2022

Mně třeba nějak došlo trpělivost s Ruskem a nejsem ochotna nějakého kompromisu. (Neříkám, že můj názor je správný.) Dál bych podporovala vojensky Ukrajinu, aby vytlačili Rusy kompletně ze svého území. Rusové to mohli nechat jako zamrzlý konflikt, ale když z ho otevřeli, tak holt kostky jsou vrženy. Bude nás to bolet všechny. Nějak nevidím cestu zpět nějakým jednáním. Rusové jakýkoliv ústupek, vstřícné gesto, které uděláme vnímají jako naši slabost. Jestli jsme nechtěli bojovat, měli jsme tlačit na Ukrajinu ať se vzdá. Jenže to by Rusku nestačilo rozdělní UA, chtělo by za pár let i ten zbytek a pak by chtělo další státy. Soudím dle toho, že Putin občas brečel v médích, že rozpad SSSR byl horná chyba.

Vy co navrhujete jednání, kompromis, udělat nějaký ústupek vůči Putinovi, jak by to mělo vypadat, jak by se měli chovat hlavy evropských států? (Já totiž cítím ze strany Makrona určité patolízalství.)

Vždyť se chováme podřízeně, viz. dnešní twiiter Kovandy "Brusel ustupuje Putinovi. Nad platbou za plyn v rublech zřejmě přivře oči. Dá od ní ruce pryč, ale nebude ji ani nijak penalizovat. Bude se tvářit, že o ní neví. Tím fakticky poruší své vlastní sankce proti Rusku a zároveň "hodí přes palubu" zásadově jednající Polsko a Bulharsko." Naše ekonomické sankce jsou pouze na papíře.

Já bych třeba ihned začala modernizovat elektrickou přenosovou soustavu v celé Evropě, je docela zastaralá, hodně elektřiny se poztrácí.

Strana