icon

Proč se diskuze často odklánějí od tématu?

levandule_k
7. bře 2022

Občas se stane, že se diskuze odchýlí od tématu a začne se rozebírat něco jiného. Někomu vadí to, že se plevelí diskuze, někdo je rád, že se dozví i něco jiného.

levandule_k
autor
16. kvě 2022

Jak jsme se všichni mohli takhle seknout v odhadu chování Putina?

Myslím si, že je tam určitá naivita, předpoklad, že když já se chovám rozumně a dodržuji pravidla, dohodu, tak on bude také. Ignorace varovných signálů a viděli jsme, to co jsme vidět chtěli, ne to, co se ve skutečnosti dělo.

amenophus
16. kvě 2022

@levandule_k ta modernizace prenosove soustavy je dobry napad. Jinak to oatolizalstvi s emi nelibi. Hlavni problem v EU ted vidim v tom, ze nema zadne paky proti zradcum. Co s trojskym konem v podobe Orbana? Neni mechanismus jak takto nebezpecny stat (nebo spis politika) vyloucit. A to slepe oko k platbam v rublech, to je to samy. Nejsou na to poradne mechanismy. To by se taky melo napravit. EU by mela nejak systematicky zakrocit proti patym kolonam a zavest nova pravidla (napriklad aby neexistovalo ze jeden jediny stat dokaze vetovat vsechny ostatni treba v diskusich o vstupu dalsiho statu do EU nebo o sankcich - nejak zavest, aby na veto bylo potreba alespon 3 statu nebo nejaky podobny mechanismus, rozhodne nesmi nechat na nicem jednoznacmou shodu). Jinak o par prispevku drive jsem psala, jak bych si predstavovala ten "kompromis", ale uz jsem to sama zavrhla, protoze to by rusko defacto neprimo priznalo porazku a to se nestane.

levandule_k
autor
16. kvě 2022

@sebestka Odpovídám tady, ať tam neplevelím diskuzi. Já měla jako první jazyk němčinu, na střední jsem z ní maturovala, naučila jsem se jí celkem obstojně. Angličtinu jsem měla jako druhý jazyk. Na VŠ to bylo místy pro mě dost drsný, protože některé texty, co jsme si museli přečíst existovaly jen v angličtině a google translator byl o dost víc kostrbatější než dneska a o deeplu jsem neměla tušení. Němčinu jsem začala na VŠ nemít ráda, respektive jsem ji nikdy nemilovala. Dneska mluvím líp anglicky. Mít jako první jazyk aj, tak bych se některými texty tolik netrápila. Nemám práci, kde němčinu potřebuji a myslím, že bych ani takovou mít nemohla, protože k ní cítím lehký odpor.

78marcela
16. kvě 2022

Oni jsou fakt Mimoni

odula
16. kvě 2022

@78marcela ?? Azbukou přečtu jenom to Anatolij ;)

78marcela
16. kvě 2022
jasekd
16. kvě 2022

@78marcela to jsou sracky. Posledni dobou mam sanci procvicit si rustinu tak, ze mi to mile neni...

jasekd
16. kvě 2022

@odula pokracovani prekladu, co Marcela nedala:
Ale my jim otevreme oci. Pociti vsechny kouzla ruskeho sveta. Nechapou, jake dobro jsme udelali jim i jejich dalsim pokolenim. Brzy se stanou oficialne jednemi z nas, obcany supervelmoci.

jasekd
16. kvě 2022

@78marcela a koukam, ze to tam na konci nejak je. Kazdopadne to je teda material...

78marcela
16. kvě 2022

@jasekd přemýšlím, jaká kouzla ruského světa má na mysli...to je neskutečný, jak jsou někteří vymytí.

amenophus
16. kvě 2022

@78marcela ja snad radsi ani nechci vedet 🙄. Rusky svet, to je zeme za Zrcadlem, ale chudaci Ukrajinci jsou Alenka.

levandule_k
autor
17. kvě 2022

@78marcela Že by ruské kouzlo byl krycí název pro atomovku?

levandule_k
autor
17. kvě 2022

@pampeliska1313 Přesunu to sem. Já nevím, proč ho tam pozvali pokud jsou jeho názory známé. Buď to může být fakt příprava na jaderky, protože Rusko prohrává, tak aby to nějak ospravedlnili, nebo potřebovali do tv dostat jiný názor, nebo se jedná o selhání lidského faktoru a prostě to nevychytali.

Celá ta situace je nesmírně zajímavá, jaký bude další osud Ruska, je otázka jak bude dlouho Putin žít, jak moc krvavý bude boj o moc.

pampeliska1313
17. kvě 2022

@levandule_k prej tam chodí pravidelně, diskuze je “otevřená” a je to jeden z kritiku invaze. Někdo na twitteru psal, že ani ta moderátorka není tak afektovaná a agresivní, jestli je to tím, že není zvyklá mluvit s někým kdo aspoň nějak situaci rozumí..mně děsí aby to nebylo z “za všechno muže západ” do “ani Čína není loajální? Opravdu je proti nám celej svět? A co je svět bez nás?”
Když jsem četla knížky o koncentrácích říkala jsem si, jaktoze někdo nedokázal sesadit pár magorů. Teď si říkám, jaktoze někdo nedokáže aspoň toho jednoho sesadit.. už ani o tom co jede v ru TV nevim co si myslet. Co tím zamýšlej? Upřímně se vůbec nedivim, že jsou ty lidi zblblý. Někde jsem četla, že už to, že člověk pochybuje kde je pravda je špatně. Já ještě vím, kde je pravda, ale vůbec nevim, jestli to ví oni (ti co tam vystupují) a kdy začíná tahle TV estráda nabírat nebezpečnej podtext.. protože přeci jen, “tohle je pro lidi” a ne pro odborníky jako takový.

levandule_k
autor
22. kvě 2022

@jasekd To naštve, když chceš vzít urnu pradědu a prababi na výlet na Sibiř a oni mají zákaz vstupu do země😂

levandule_k
autor
24. kvě 2022

Českým fanouškům zakázali na MS v hokeji vyvěšovat ukrajinskou vlajku. Tímhle trikem pořadatele převezli.

https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/113355/cesk...

lilian2111
24. kvě 2022

@levandule_k upřímně nechápu proč by tam ta vlajka měla být 🤷🏻‍♀️

jasekd
24. kvě 2022

@lilian2111 jako vyjadreni podpory, co jineho...

odula
24. kvě 2022

@pampeliska1313 absolutně priblblej off topic ale ja prostě musím. Kdo.... KDO mohl dát dítěti s příjmením Šándor jméno Andor? 🤭🤭 . pardon , ja se prostě toho nemůžu zbavit kdykoliv ctu andor sandor tak se me hihnani drzi aspon 24 h.... 🤭🤭🤭

odula
24. kvě 2022

Nebo.... 😉

pampeliska1313
24. kvě 2022

@odula :D je to zvláštní jméno a příjmení, ale vlastně mi to k sobě tak hezky pasuje.:D jako nelíbí se mi to, ale sedí to.:D

odula
24. kvě 2022

@pampeliska1313 jop, protože se to rýmuje.... 🤭🤭🤭🤭🤭🤭 ja jsem prostě infantilní, ale uz je to tu zas. Hihnani myslim. (Lepší nez myslet na treti světovou a co nam chtěl říct.... Andor Šándor..... 🤭🤭🤭 )

pampeliska1313
24. kvě 2022

@odula třeba to byl záměr! Ale zní to tak.. šamansky?:D

odula
24. kvě 2022

@pampeliska1313 no to právě asi byl. Musel. O to je to vtipnejsi ;)

lilian2111
25. kvě 2022

@jasekd Vždyť je jí všude spoustu. Vyjádřit podporu by potřebovali i jiné státy, města, kde je hladomor například. Ne dokola jen Ukrajina..

levandule_k
autor
25. kvě 2022

@lilian2111 Dokud se tam válčí, není podpory dost. Osobně radši budu podporovat pořád Ukrajinu, než aby to Ukrajinci vzdali, spadli pod Rusko a následně Rusové si dělali zálusk na další státy.

PS. Něco jiného by byl mír, kdy by se Rusové stáhli, skutečně odešli a přestali si dělat na Ukrajinu a jiné státy choutky.

pampeliska1313
25. kvě 2022

Holky, pardon, snad to sem patří, jde na mě v souvislosti s válkou splín.:D celou dobu se nějak drzim - prostě jo, měla jsem strach, ale nepouštěla to nijak dramaticky ven. A včera večer to na mě padlo. Ležela sem se synem v posteli a prostě se poprvý “pořádně” rozbrečela. Tak moc mě ta bezmoc a to všechno kolem štve. Vlastně mám i strach. A přestože jsem si syna moc přála, už mě i napadlo, že do tohohle jsem ho přivýst nechtěla. Kdybych tusila, že k tomu dojde, plánovaně dítě nemám. Jako neříkám, že mi byly jiný konflikty jedno, bylo mi líto lidí bez jídla, občas někam přispěla, to samý u zvířat i našich bezdomovců. Nechci plácat po rameni, ale že si nemyslím, že bych byla úplně pokrytec, co se bojí až teď, když se něco děje “u nás” ale samozřejmě to nebylo v takovým měřítku, že by na mě dopadlo to, že nás to teoreticky ohrožuje. Vždycky jsem nějak věřila v diplomatickou cestu, nebo minimálně na to dobrý v lidech a že zlo prohraje. Vždycky. Teď mám pocit bezvýchodnosti. Není jak a kam před tím vším utéct. Vyčítám si od včera, že mám dítě a co ho čeká. Je pořád možnost, že něco dobrýho? Co ostatní děti? Dostane se aspoň nějaká pomoc těm v ua? Jak moc to ohrozí ty v Africe? Neklesnou moc humanitární dodávky? Omlouvám se, jestli jsem to zahltila moc depresivníma myšlenkama, jsem úzkostlivá i normálně.:D a možná to vidím moc černě. Doufám.

amenophus
25. kvě 2022

@pampeliska1313 taky uz jsem mela chvile, kdy me tyhle myslenky napadaly. Ale snaxim se si rikat, ze vzdycky se bekde valcilo - matne si z detstvi pamatuju valku v Jugoslavii - a nasi rodice nas taky meli i kdyz byla studena valka, ktera se mohla kdykoliv zvrtnout v regulerni valku a tehdy se rema atomovkama taky mavalo ve velkem, jeste vic bez ted. A co deti v Africe? To uz chce vice cynismu. Ty maji problem vzdycky, jestli ted prijde jeden dalsi hladomor, bud si ani nevsimnou nebo pujdou sezrat nas (myslim ze o to Putinovi jde, rika si, ze az nam bude zase na hranice klepat par milionu cernousku a ve stredozemnim mori se utopi par deti, zapomeneme konecne na tu Ukrajinu a on si ji v klidu zabere - v roce 2015 mu to na odvraceni pozornosti fungovalo a jeste nas krasne rozhadal).
Jo ale to jsi asi slyset nechtela, sakra...jak z toho optimisticky ven...

pampeliska1313
25. kvě 2022

@amenophus jako včera mi zrovna tchyně říkala, že když byla mala, jednoho dne se probudila s tím, že jde k zubari a na poli za barakem staly tanky s namirenyma hlavnema na budovu(okupace). A ze rodiče začali ze bude válka a snažili se vymyslet kam a jak utéct, zabalili chleba a čokoládu na cestu a pak zjistili, ze nemají jak utéct. Ze se pravděpodobně přes noc nakupili kam mohli a zablokovali cesty. A ze ona nevěděla co to vůbec znamená a ze se rozhodovala mezi radosti ze nepůjde k zubaři nebo nejistotou co ta válka vlastně znamená. Je mi to jasný, vždycky byly děti. V koncentračních táborech vychovávali natajno děti. Jen mám pocit, ze ten normální strach o dítě mi už dává občas zabrat a plus ještě tenhle je proste moc občas a nechci si ani představovat jaký by to mělo bejt. Strach o dítě ve válce. Když zabijou tebe a dítě nechaj, co s nim bude? Vezme ho aspoň nějaká dobra duše? Nechaj ho všichni vyhladovet, protože se budou starat jen o sebe? To je strašný. Přesně to mě napadlo včera večer. A syn mě sledoval jak brecim a usmíval se, protože vůbec neví.. Taky jsem zahlidla par zpráv, ze se záměrně snaží blokovat dodávky obilí atd prave kvůli tomu. Vyděrač jeden. Doufám, ze se ua podaří odblokovat dodávky obilí, pokud se jim pošlou zbraně..

odula
25. kvě 2022

@amenophus
@pampeliska1313 holky ja vam tu neco postnu. Hrozne mi to pomohlo ze začátku, to jsem měla hodně velkou krizi. Je to z nejaky eseje cs lewise, zil v době studeny valky kdy ta hrozba jadernyho utoku byla asi docela vysoka. Nevim. Jak jsem psala, hodně mi to pomohlo. Je to drsný, ale pravdivý. Nemam energii to prekladat takže odkazuju pripadne na translator:

"In one way we think a great deal too much of the atomic bomb. ‘How are we to live in an atomic age?’ I am tempted to reply: ‘Why, as you would have lived in the sixteenth century when the plague visited London almost every year, or as you would have lived in a Viking age when raiders from Scandinavia might land and cut your throat any night; or indeed, as you are already living in an age of cancer, an age of syphilis, an age of paralysis, an age of air raids, an age of railway accidents, an age of motor accidents.’

In other words, do not let us begin by exaggerating the novelty of our situation. Believe me, dear sir or madam, you and all whom you love were already sentenced to death before the atomic bomb was invented: and quite a high percentage of us were going to die in unpleasant ways.

We had, indeed, one very great advantage over our ancestors—anesthetics; but we have that still. It is perfectly ridiculous to go about whimpering and drawing long faces because the scientists have added one more chance of painful and premature death to a world which already bristled with such chances and in which death itself was not a chance at all, but a certainty.

This is the first point to be made: and the first action to be taken is to pull ourselves together. If we are all going to be destroyed by an atomic bomb, let that bomb when it comes find us doing sensible and human things—praying, working, teaching, reading, listening to music, bathing the children, playing tennis, chatting to our friends over a pint and a game of darts—not huddled together like frightened sheep and thinking about bombs. They may break our bodies (a microbe can do that) but they need not dominate our minds."

Strana