Proč se diskuze často odklánějí od tématu?
Občas se stane, že se diskuze odchýlí od tématu a začne se rozebírat něco jiného. Někomu vadí to, že se plevelí diskuze, někdo je rád, že se dozví i něco jiného.
@odula Pán prstenů byl zakázaný, jestli si vzpomínám dobře, nebo minimálně byl viděn jako škodlivá literatura.
Tady je úryvek z recenze z roku 1977 https://www.fantasyplanet.cz/uncategorized/rude...
Já říkám, že to není film o politice, ale o manželství 🙂. Na začátku je básnička. Jeden prsten vládne, jeden prsten káže, jeden prsten všechny přivede do temnoty sváže. Některá manželství jsou holt děsivá. Prostě si přiznejme, že jsou páry, kde ten jeden je dominantní a z toho druhého udělá poslušného otroka, což je pak zkáza pro celé okolí. Nicméně má to pozitivní konec, dá se utlačovateli postavit, i když to není lehké a dá se vyhrát.
@levandule_k jooo, ten uryvek jsem taky kdysi cetla. Famozni :D jak voni si to tak pekne sami propalili... "Drz se Mordore"... :D Ja jsem Pana prstenu cetla asi tak...trikrat, film jsem videla dobre... 10x... 🙈 Ja myslim, že to je trochu hlubší. Jsem četla nějakej článek o Tolkienovi, a on právě odmítal jakoukoliv politizaci nebo vztahování ke konkrétním historickým, politickým událostem. Pokud vím tak to je něco jako analogie archetypálního souboje dobra a zla, jak se projevuje ve světě. pak vztáhnout se to dá na bazilion věcí (včetně manželství 😝 ), protože tenhle konkrétní souboj samozřejmě zažívá každej člověk během svojí existence neustále. a určitě se zrovna do toho Pána prstenů promítla jeho zkušenost z druhý světový. Ale s těma archetypama si hrál. Postava krále například, jehož ruce uzdravují... oni i ti jeho "wizardi", vc Gandalfa, jsou v podstatě ... jak to říct. Andělský, duchový bytosti, který nejsou ze Středozemě, předchází jí. Mno... ale já bych o tom mohla kecat hodiny a hodiny, takže radši končím. Ale prostě - Tolkiena fakt miluju.
@levandule_k "A někdy si dokonce říkám, tak jestli chceš mít tenhle náhled na svět, tak si to užij, to je tvůj boj a nechám ty lidi žít, ani jim neprezentuji, co si myslím já."
ackoliv já mám furt ty cuky, že vydiskutovat se přece musí dát nakonec všechno, tak tuším, že tenhle tvůj postoj je asi uplne nejlepší.
@bigbig treba maji i potemkinovy atomovky.
@terinka86 jeee Cervenak taky vidi NATO jako enty, tak to neni jen moje uchylka! 🤣 ale jako jo, ma recht, v Panu Prstenu se da najit trefny komentar uplne na vsechno v tyhle dobe. Ja vubec mam pocit ze siju jen z popkulturnich hlasek :D. Jeste u me s Panem Prstenu v tomhle hodne soutezi metalovy pisnicky (hlavne teda od Sabatonu, kteri maj mrte pisnicek na tema WW1 a 2 a ty jednotlivy pribehy se neustale opakujou i dnes - pokud vam nevadi metal, doporucuju! Uplne me stve ze se k soucasny situaci nevyjadrujou, protoze mam pocit, ze mesic valky na Ukrajine jim poskytl material pro cely album, uplne slysim pisnicky s nazvy "Ghost of Kyiv", "Snake Island" a malicko pretextovany jejich uz existujici pisnicky jako "Uprising" kde se da jen nahradit slovo "Warszaw" za "Kyiv" nebo "Kharkiv" a "1944" za "2022" a je hotovo, nebo "Talvisota" jen lehce pretextovat a opet mame popsano jak rusaci dostavaji na prdel... a pak jeste moje dalsi oblibena metalova kapela Eluveitie, ktera by mohla jen lehce pretextovat pisnicku "Alesia" na "Mariupol" a uvidime jak o 2000 let pozdeji jsou lidi porad stejny svine...)
@barumrallyebum kez by! 🙏
@odula Já mám Pána prstenů ráda, ale zas tak ho neprožívám. To s těmi archetypy je určitě zajímavé, někdy se na to budu muset znovu podívat.
Jednou jsme se bavili o tom s manželem o pánu Prstenů a on prohlásil, že elfové, na to jak jsou vyspělí, jaké mají super technologie, tak válčí jak malé děti, že mají naprosto příšernou taktiku.
Když jsme u těch filmů a těch skrytých odkazů, archetypů. Tak já jsem se jednou dívala na pohádku s Čerty nejsou žerty a říkala jsem si, tvl. tam je tolik nebezpečných myšlenek a všichni tu pohádku milují a nekriticky přijímají. Král je vnímán jako kladná postava, přitom je absolutně neschopný řídit království, nechává se ovládat generálem a správcem, není si schopen vybrat kvalitní lidi do týmu. Správce mu rozprodává království pod rukama. Generál by ho rád zatáhl do války. Král problém s nedostatkem financí díky dobré radě od správce vyřeší tak, že se rozhodne provdat dceru nejbohatšímu ženichovi. Starší dcera se mu vzepře a přehodí to na ségru, která je poslušná. Starší je vykreslená jako negativní postava, přitom se chce mít jen dobře a nechce být po vůli otci a nakonec za to skončí v pekle. Mladší se poslušně podřídí debilnímu nápadu svého otce a obětuje svoje štěstí, aby mu zachránila zadek, protože její otec je úplně neschopný. Král by měl za to svoje chování skončit v pekle také. Samozřejmě Petr by díky svému kabátu, ze kterého tahá dukáty, způsobil akorát tak velkou inflaci ne prosperitu a bohatství.
@levandule_k Já vůbec mívám s českými pohádkami velký problém, protože logické i etické díry mají skoro všechny! :D
@levandule_k My jsme si Pána prstenů pustili začátkem března komplet, miluju to, těšila jsem se na to půl roku a byla jsem z toho pak tak rozhozená, že jsem uvažovala, jestli to nevypnout. Je to až nepříjemně aktuální 😔
@amenophus Tak ony nemají být logické, žejo, mají být poučné 😅
Tvl... tak tahle reportáž ukazuje kde si Putin bere ty záminky :( přinávají, že mezi sebou v minulosti měli nácky (takže si Puťka může říkat, že bojuje proti náckům), a ubytovaní jsou ve škole (takže Puťka vesele stříli na školy, co kdyby tam náhodou nebyly ubytovaný speciální jednotky) :( Nevim nevim jestli to byl dobrej nápad tohle publikovat, jen munice pro hovnomety... https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-r...
@sudylichozrout no tak ja ten clanek rozhodne neberu jako etalon geopoliticke pravdy. K tomu, abych videla ze je Biden senilni idiot, a ze to co rekl je velikej preslap, nepotrebuju vodicku. Biden btw kde prohlasil ze si za svymi slovy stoji? videla jsem jenom rozhovor s novinari, kdy rekl, ze to nemyslel v tom smyslu, ze ma putin odejit z cela Ruska. ze to nemyslel tak jak to vyznelo. A bilej dum to zehli od ty doby, co to Biden vypustil z pusy. Tohle je proste neco, co statnik na nejvyssi urovni z pusy nevypusti, i kdyby poslal celou svoji rozvedku na to, aby to zaridila. A jak jsem psala, tohle neni Bidenovo prvni faux pas. Ted clovek ma opravdu to nejlepsi davno za sebou. Vubec nevim co s tim ma co delat Macron?
@odula Článek o senilním Bidenovi a jeho výroku. Já jsem si četla pár příspěvků v diskuzi a idnesu pod článkem. Někdo tam psal, že ta korekce jeho projevu byl vzkaz pro domácí publikum, protože ty nejsou úplně válce nakloněni.
Jinak souhlasím Biden už je za zenitem. Od určitého věku by člověk neměl v politice, co dělat. Jinak mně pije krev Macron. Přijde mi, že ty jeho telefonáty Putinovi jsou vlezprdelkovské, že tím stejně ničeho nedosáhne, leda tak toho, že ukáže, že je slaboch, co Putinovi půjde na ruku. (Teda já nemám žádný zdroj o čem se baví, ale Macron, pro mě není vzor nějakého vůdčího státníka, který by si uměl získat respekt.
Já to chtěla dát sem, ale překlikla jsem se.
@elencze Co deal mezi sebou dojednali nevím, ale oni si pořád myslí, že se s Putinem dá férově vyjednávat. Ne nedá, na něj člověk musí mířit pistolí, aby si tolik nevyskakoval.
Chlap, který si zvolí za životní partnerku, partnerku ve věku svojí matky....Sice nechci úplně nálepkovat, ale nemůžu si pomoct. Nepřijde mi to zdravé. Intuitivně cítím, že není dost zralý, aby si našel partnerku ve svém věku a musí se stále držet máminy sukně. To pro mě není obraz schopného státníka. Ano možná je dobrý na to, řešit problémy s 30. pohlavím, ale ne na jednání s Putinem.
@levandule_k tak rozhovor je údajně fake, nicméně jeho telefonování mi neskutečně pije krev. Chápu, že s Ruskem musíme mluvit, pokud to má nějak skončit, ale tohle je už totální servilita. Navíc vyjednal velké kulové, žádný humanitární koridor nic. No a ty fotky v mikině, to by bylo tak vtipný, kdyby to nebylo smutný.
Co se dojednalo? 😅 (kéž by) https://scontent.fakl2-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30...
Jo a když jsme byli u toho Pána Prstenů: https://scontent.fakl2-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30...
Ležím s Ondrou v nemocnici, tak jsem měla čas pročíst
tajného generala na telegramu někdy od 15.2. a jsem nakloněna tomu mu věřit. Předvídal měsíc dopředu, že Navalny dostane devět let. Že válka začne v týdnu od 21-25.2. a další věci sedí.
Dost se mi líbila tato zpráva a jestli to tak vážně řekla, tak bych chtěla vidět jeho (putlera) výraz.
@amenophus ještě k ty mapce... si furt říkám jestli to není posunutý moc západně. Jestli totiz Isengard není Moskva, a barad - dur není čisté náhodou Peking. Belorusko bych vynechala, to jsou normální skřeti. Ani skuruti, jenom skřeti. Teď jsem si to zase připomněla tuhle moji konspiraci, zvlášť po tom co jsem četla tenhle článek.
Holky, moc děkuju za info, co sdílite ve vedlejším fóru. ♥️ Sleduju už delší dobu, ale az teď jsem se dostala k odpisu.
Pro mě je celá situace stále těžko uvěřitelna. Do poslední chvíle jsem doufala, že k válce nedojde.
Donutilo mě to dohledat si info k Donbasu, majdanu aj. Tehdy to šlo úplně mimo mě. Nechci teď ospravedlnit Putina, ale Západ mohl podle mě tomu vyhrocení zabránit. Neříkám, že mám recept, jak se to mělo udělat lépe, ale prijde mi, že se spíš nic nedělalo.
Co mě teď mrzí, kromě faktu utrpeni civilistů na Ukrajině, je i ta nesnášenlivost u nás v ČR. Vůči Rusům, ruštině, vůči uprchlíkům, vůči názorům. S cenzurou vůbec nesouhlasim, jen to dezinformatory posiluje. Připomíná mi to covid, to se taky o určitých vecech mluvit nemohlo, nebyl to správný názor. Myslim si, že cenzura neni krok správným směrem v demokratické spolecnosti. Ale samozřejmě schvalování násilí na jiném národu, až jeho vyhlazování, to není v pořádku.
Kdysi jsem nekde četla, že příští válka bude především v informacích. Pro nás lidi mimo frontu to tak opravdu je. A je čím dál těžší se v množství informací zorientovat
Ad Pán prstenů. Miluju. 😍 Souhlasím s tím, že Tolkien nechtěl být zpolitizovan. V jeho životopisu bylo, že Mordor mohl být taky symbolem rychlé industrializace anglickeho venkova, který Tolkien miloval.
A líbí se mi jeho zapálení pro tvorbu nového jazyka. A ta epičnost celeho díla. Je videt, jak cerpal stylově ze staroanglicke literatury.
A když jsem četla Vedminu věštbu, tak jsem taky nasla jeho zdroj na některá jména. 😄
Ps: kdo odebirate puntik (casopis) ma ukrajinskou podporu v novém cisle. 👍
@antiquecz Němci měli "štěstí" po druhé světové válce, že byl u moci Rusku Stalin a bylo potřeba mu vytvořit nějakou protiváhu. Jedním z plánu bylo totálně zbavit Německo průmyslu a mělo se orientovat hlavně na zemědělství.
@antiquecz @elencz Nemyslím si, že jsme schopni dosáhnout nějakého stupně demokratizace v Rusku. Rusko nedisponuje střední třídou, ta je poměrně klíčová pro přechod k demokracii. Bohatí oligarchové nemají zájem o to, aby byli vystaveni větší konkurenci, museli více snažit, jinak by v dalších volbách šli od korýtka. Nedovedu si představit, že by si dobrovolně utahovali opasky nebo začali podporovat vznik střední třídy a vzdělanost. Chudí lidé jsou absolutně zblblí propagandou, nemají moc možností se z toho dostat vlastní silou a pílí, nenávidí západní hodnoty typu demokracie, ale západní výrobky se jim líbí. Systém je tam vysoce zkorumpovaný a korupce se zbavuje blbě.
Hlavně ne budování dalšího zakomplexovaného národa. Němcům je pořád vyčítána 2. světová válka, přitom si tam přihřálo polívčičku spoustu dalších států. (Se mi líbil citát, ruská duše je hrozně bolavá a jakmile se začne rozpínat, je to problém.) Spíš by Rusko potřebovala armádu psychologů.
Teď je potřeba zastavit Putina, pak opět vtáhnout Rusko do mezinárodních vztahů
Trochu na odlehčení, dívala jsem na proroctví baby Vangy, objeví se nový duchovní směr, duchovní růst a bude to z Ruska, velmocí se stane Čína. Takže Rusko ztraceno není 🙂

@odula Pro mě je zajímavá diskuze tady, kde chceme porozumět tomu, proč se to děje zrovna tady a teď a takovým způsobem, proč Putin jedná takhle, proč říkají tohle. Jaký jsou historické souvislosti atd. Úplně nemám energii ani chuť diskutovat s někým, kdo souzní s názory ruský propagandy.
Obecně vím, že když chceš diskutovat, tak bys měla bez předsudků, poznat názor i druhé strany, ale nebaví mě stav, kdy se musím obhajovat, proč si tohle myslím. V poslední době to mám takhle, tohle je můj názor a buď ber, nebo neber. Já tvůj názor respektuji, ale není to můj pohled na svět. A někdy si dokonce říkám, tak jestli chceš mít tenhle náhled na svět, tak si to užij, to je tvůj boj a nechám ty lidi žít, ani jim neprezentuji, co si myslím já.
Naprosto souhlasím. Takový ti militantní věřící jsou hrozně otravní, v tom, jak se prezentují a vlastně i ti ezopraktici, co si myslí, že objevili skrytou pravdu.