icon

Proč se diskuze často odklánějí od tématu?

levandule_k
7. bře 2022

Občas se stane, že se diskuze odchýlí od tématu a začne se rozebírat něco jiného. Někomu vadí to, že se plevelí diskuze, někdo je rád, že se dozví i něco jiného.

Strana
z21
amenophus
9. pro 2022

@78marcela aha, tak to je mazec! Diky za vhled! Ja sice slysela zvesti o tom, jak je to cesky skolstvi uplne v ****, ale nevedela jsem nic konkretniho. Fakt taky nevim kam teda vsechny ty penize z dani jdou, vzdyt nemame az tak nizky dane!
(Jako jednu teorii kde vzit penize na skolstvi mam, ale to bych tady na MK asi byla bidne zhynuta troji smrti ukamenovanim, utopenim a roztvrcenim.)

78marcela
10. pro 2022

@amenophus .ne by to zajímalo, jakou teorii?
Za mě by stačilo přestat podporovat nemakacenka.

amenophus
10. pro 2022

@78marcela no me neprestava fascinovat a trochu i desit, ze je v CR 3 nebo i 4 roky placena rodicovska. Pro kazdou zenskou pri kazdym diteti, stat plati, aby nepracovala a neodvadela dane. Pritom je to svetovej unikat, nikde (opravte me pokid znate zemi, kde to tak je) stat neplati dyl jak rok. Jen v CR je to 3 nebo i 4 roky. Pritom pak clovek da dite do skolky ve 3 nebo 4 letech a je tam na 20 a vice deti jedna prepracovana a dostatecne neplacena ucitelka. Pritom by stacilo to zkrouhnout na 2 roky, rozsirit mista ve skolkach od 2 let, nechat mamky pracovat na castecny uvazky (kdyz maji zamestnavatele povinnost drzet ji misto 3 roky, proc by nemohli mit povinnost ji umoznit castecny uvazek) a odvadet dane a razem by v rozpoctu bylo mimimalne na zaplaceni vice ucitelu a s lepsim platem.
Jenze jantady vidim, kolik matek si vylozene uziva bejt zasity doma s detma za statni penize a k necemu takovymu by byl az prilis velky odpor.
Omezeni podpory v nezamestnanosti teda povazuju za celkem samozrejmy a nezbytny krok, ale v tuhle chvili nestastny, protoze se blizi recese a ta nezamestnanost poroste a lidi by se realne mohli dostat do hodne velkyho srabu, takze ted na to neni dobry nacasovani. Ted totiz na podpore nebudou jen chronicky nemakacenka, ale i pracujici obeti krize.

78marcela
10. pro 2022

@amenophus v Rakousku je rodicak dva roky. Popravdě si ve školce dvouletaky neumím představit. Já teda Alku dávala od dvou let do mikrojesli, Ondra šel do školky a měl 2r3m, ale byl samostatny a bez plinek a měli ten rok málo děti a chůvu z nějakých dotací. Než do školek, tak by se měla zvýšit podpora mikrojesli a dětských skupin. Ale mikrojesle byly rovněž loni zrušeny.

eviicka
10. pro 2022

@amenophus jako máš pravdu, na druhou stranu si nemyslím, že zrovna toto by přineslo obří úspory které by nas zachránily. Ta podpora u matek v případě 3-4 letého rodičáku není zase až tak vysoká (zdravotní pojištění + cca 4-8000). A v ČR se prakticky vůbec státem nedotují zařízení pro ty nejmenší děti, což by se pak mělo a jinde na světě se tak děje.

Jako nějaká reforma ano, ale toto nám rozpočet nechrání.

levandule_k
autor
10. pro 2022

Já třeba nechci jít od dítěte do práce, fakt bych nedala 2 leté dítě do jeslí, na druhou stranu plánuji trochu pracovat i mateřské, ale je mi to příjemnější řešit hlídáním v rodině než institucí. Přijde mi, že takhle malé děti nejvíc potřebují matku...A dlouho mateřskou považuji za výhodu pro děti.

Nevidím úsporu v tom, že matky, co pracují by měly být bité kvůli nezodpovědnému hospodaření vlády a dítě mělo jít do jeslí. Na druhou stranu jsou lidí, kteří nikdy nepracovali a zařadit je na trh práce je dost obtížné. Takže, když budeme méně sociální a solidární, tak to odnesou ty matky, co pracují, ti, co pracovat nechtějí si cestu najdou. Navíc školky a jesle nemají kapacitu na tolik dětí, často je problém dát tříleté dítě do školky.

betysch
10. pro 2022

Jsem na RD a do toho chodím na uvázek 0,322 do práce.Když jsem v práci tak o péči se dělí buď muž nebo tchýně s tchánem.Muž je OSVČ s flexibilní pracovní dobou a tchýně v důchodu.Mladší dceři jsou 2,5roku.Uvidíme jestli ji do školky příští rok vezmou.Ale upřímně-kdybych měla muže s normální pracovní dobou a tchýni která nehlídá tak jsme někde.Školka funguje od 6:30.To musím být v práci na druhé straně města.Starší má VD -to znamená logopedie,neurolka,psycholog,foniatr,rehabilitace.Co je ve školce tak tam vlastně není.Dá maximálně 4dny a pak lehne.Mladší na školku a děti vůbec není připravená.Mě práce dělá psychicky moc dobře🙂.Určitě nejsem proto aby se děti odkládali do jeslí a dětských skupin.Mě moje máma dávala od 1roku do jeslí.A pořád říká že toho lituje.Úspory se dají najít i jinde.Na školství by se šetřit nemělo.Beru to tak že investujeme do naší budoucnosti.

amenophus
10. pro 2022

@eviicka no prave, to vidim trochu jako problem - ze nejsou zarizeni pro mensi deti. U nas je vetsina zarizeni od pul roku (protoze placena rodicovska je tu pul roku, takovej svetovej prumer). Ja dala dceru od 2 let - vsichni mi rikali, jak je to strasne pozde a bude mit problemy s aklimatizaci. A mela. Ale kolik ze je ten rodicak? Ja jen totiz kdyz jsem pred 3 lety byla v CR na par mesicu, tak jsem tam rodicak pobirala. Rekli mi, ze to je to uplne mimimum, protoze jsem tam nepracovala, neodvadela zdravotni atd., a to minimum tehdy bylo 7600. Mi jen tak dali 7600 na mesic za to, ze jsem si s ditetem sla chvilku uzivat do Cech k babicce. Chapu, ze pokud platis najem nebo hypoteku, tak te 7k uplne nevytrhne, ale kdyz tech 7000 a vic platis kazdej mesic treba 10 000 zenskejch (asi vic, ja vim, a taky mnohy z nich pobiraji vic) tak to v souctu zas tak uplne malo neni. Nespasi to rozpocet ani skolstvi, ale rozhodne mu to pomuze. Treba tim, ze se do skolky najmou ucitelky, ktery umi prebalit plinu.

@levandule_k no presne o tom mluvim - skolky nemaji kapacitu protoze nemaji penize. A nepotrebuji na to navyseni zas tak moc. Nic co by se nedalo pokryt prave z toho omezeni RD. Ale jak rikas, ze deti do 3 let nejvic potrebuji maminku, to je oblibena vymluva a prave kvuli ni to neprojde. Sice nevim, v cem jsou ceske deti tak specificke, ze ve 2 letech nevydrzi par hodin bez maminky kdyz ve zbytku sveta to vydrzi i mladsi deti i cely den, ale je to vzdy ten argument ktery zabije celou diskuzi. Jako souhlasim, ze pokud se v tom hlidani zvladne prostridat rodina, tak je to super, ale ne kazdy ma tu moznost (casto maji babicky daleko, neochotne, zdravotne nezpusobile apod.). A rodina tem detem neda.moznost byt mezi dalsima detma. A taky oblibenej argument je, ze.maly deti si stejne s jinejma nehrajou. - Ne, nehrajou, to je pravda. Ale sledujou je. A uci se od nich. Pokroky, ktery moje dvouleta dcera udelala po par navstevach skolky ve 2 letech (pote co byla 2 roky zavrena se mnou doma a nerozvijela se,.protoze nemela stimulujici prostredi) byly fakt neuveritelny.
Ale to odbocuju, to uz je otazka filosoficka a psychologicks, ne ekonomicka. Ekonomicky proste plati,.ze za 3 usetreny rodicaky by si kazda skolka mohla najmout dalsi ucitelku a zvysit kapacitu o 5 deti. Za dane ktere by matka mezitim idvadela, kdyz by diky tomu mohla byt v praci, by se mohlo nakoupit nove vybaveni do skol nebo pridat kazdymu uciteli na platu.

(Jinak rodicak na pul roku jako je jinde mi taky prijde nerealnej - ani u nas neznam nikoho, kdo by fakt pulrocni miminko posilal do skolky na plnej uvazek. Proste jen zustavaji doma zadarmo nebo pracujou z domova po nocich jako ja :D. Moje mladsi ma 10 mesicu a nedovedu si predstavit, ze bych ji behem pristich par tydnu az mesicu poslala do skolky, ale v tech 2 letech nejpozdeji uz pujde. U starsi dcery jsem uz v roce a pul videla, ze uz ji nestacim, ze potrebuje vic nez jen maminku.)

eviicka
10. pro 2022

@amenophus hele ta argumentace zbytkem světa... pořád je řeč pouze o "západním" světě. Troufám si říct, že většina dětí na světě s tou matkou/babičkou/sestrou je doma (na poli...) déle než prvních pár měsíců.

Jinak rodičovská tu je 300 000 a víceméně jak si ji kdo rozpocita je jeho věc (jsou tam tedy měsíční limity podle výdělku), což je samo o sobě hodně štědré. Ale pro před dítětem pracující matky je ještě mateřská, takže v součtu jsou ty cifry pak ještě mnohem větší.

Nic to ale nemění na tom, že ty jesle apod. by většinu z těchto peněz zkrátka spolkly.

Mimochodem jak je to u vás s nemocnými dětmi, chodí rodiče na OCR, berou školky děti třeba s rýmou? U nás se toto třeba hodně řeší, takže rodiče co nemají možnost HO bývají v té práci dost marní.

eviicka
10. pro 2022

@amenophus za tři ušetřené rodičaky školka určitě nenajme učitelku/nebo sestru. Hrubou mzdu v tomto oboru odhaduju v současnosti na 30 000 měsíčně za 8 hodin práce - bez dalších výdajů na dítě (prostor, úklid). Takže tři kompletní rodičáky by byly pryč mnohem rychleji.
Pro srovnání, kdo je na rodičáku 4 roky bere po celou dobu cca 4 000 měsíčně.

Hele já neříkám, že jinde je to horší, u nás je opravdu zakořeneno, že děti doma a podpora návratu chybí. Navíc dlouho tu fungoval nejblbější model a to 3 roky sedět doma a pak hned státní školka a plný úvazek.

Jen tím chci říct, že pro státní kasu to jak to tu je, takový průser není. Navíc díky variabilitě, to znamená možnosti být doma jak půl roku, tak 4 roky za prakticky stejné peníze se to začíná postupně měnit a mámy se vrací dříve. Průser jsou ty školky, no.

levandule_k
autor
10. pro 2022

@amenophus To, že ve zbytku světa chodí děti do školky, jeslí brzo a naše MD a RD je luxus, tak nějak to pro mě není argumentem.(Jo chápu, že tím zabíjím diskuzi.) Intuitivně, když jsem viděla dvouleté dítě, tak mi přišlo brzo, aby bylo bez maminky. Ano, kolektiv je fajn, ale přijde mi, že je pro dítě lepší, když ví, kde má maminku a může se k ní jít potulit. Nicméně každé dítě je jiné a fakt by se mi nechtělo dávat dítě do jeslí ve dvou letech a pak si v pubertě stěžovat, že se mnou nechce trávit čas. Já si chci jednou dítě užít a věnovat se mu a až přijde čas pustit ho z rodného hnízda.

Na druhou stranu, stavíme předražené a nekvalitní dálnice, zakázky na modernizaci armády, tak to také není bez úplatků. Kámoš Zemana Balák si v Lánech těží kámen. Kdyby vládní nákupy byly efektivní, bez korupce, tak je peněz v rozpočtu dost.

Nějak se mi nechce hledat čísla, ale zkrátit rodičák z 3 let na 2, mi přijde jako kosmetická a nic neřešící změna. Místa ve školce a jeslích něco stojí a není to jen o přijmutí učitelky, potřebuješ i větší budu.

Pak tady máme občany, kteří nepracovali a pracovat nebudou, ale kdo si jim troufne šáhnout na peníze?

Nicméně jsou ženy, které pracovat chtějí a je to v pořádku, ale zase naráží na problém nedostatku místa v jeslích/školkách a zkrácené úvazky jsou někde problém, jinde je to v pohodě.

odula
10. pro 2022

@levandule_k jestli se damy můžu pridat s vlastní zkušenosti - obe dcery sly do školky ve dvou letech. Pro obě to bylo jednodussi nez pro syna, kterej šel ve třech (čekali jsme dlouho na místo pze jsme zažádali pozde). Co me trochu nadzvedlo, kdyz jsem to četla : "fakt by se mi nechtělo dávat dítě do jeslí ve dvou letech a pak si v pubertě stěžovat, že se mnou nechce trávit čas". To jako myslíš vážně?? Ze danim deti do skolky ve dvou letech zacina nenapravitelny odcizení? O ty svata prostoto. Vztah rodice - ditete se prece utváří tolika zpusobama, shodit špatný vztahy (taky) na školku od dvou let je nepekny zjednodušení ( je to i nejakej diskusni faul - kdy jako zgeneralizujes a zvelicis dusledky - ktery vlastně ani přímý dusledky ty urcity akce nejsou). To jedna vec. Druha - problem neni imo v tom, ze das dite do skolky brzo. Problem je do jaky skolky ho dáš. Tady ucitelky byly naprosto skvělý, vybudovaly si se vsema nasima detma krasnej vztah. Kdyz dcera nekdy rano poplakavala tak se ji ujaly, naprosto profesionálně, mile, nikdy se nestalo ze by se ji nekdo nevenoval. Ja kdyz tady ctu storky o tom co se deje ve cz skolkach, jak se učitelky chovaji, jak zachazeji se situacema ktery se vymykaji standardu ( i treba kdyz dite brečí)- úplně upřímně - do takový skolky bych dvouletý dite taky nedala. Ale ne kvůli věku.

levandule_k
autor
10. pro 2022

@odula Tak si klidně zalevituj, když tě to nadzvedlo 😉Nedávno jsem dočetla knížku Děti jsou taky lidi od Zdeňky Šíp Staňkové a nějak vnitřně nesouzním s tím dávat dítě do školky ve 2 letech a jsem tím ovlivněná, na některé děti je to brzo, ale pokud to tak někdo chce, je to jeho volba a já to respektuji. Přijde mi trochu divný, dávat dítě, co nejdřív do školky, aby zvyklo a pak si stěžovat až je dítě puberťák, že netráví čas s rodiči.

Jo, tady přijde některým lidem normální dát dítěti na zadek, nechat ho vyřvat, strašit. Některé školky jsou tady fajn a mají super přístup, jinde je přístup jak za komárů.

J

odula
10. pro 2022

@levandule_k no dekuju. Me zase prijde trochu divny davat do souvislosti dávani deti do skolky driv a nekomunikaci v pubertě. Pac samozřejmě- když si rodič nechá dítě doma do tří/ čtyř let, tak je automaticky lepší rodič, umí lip komunikovat a bude mít i s pubosem lepší vztah.a čím dyl ma dite doma, tak tim to umí lip. Get it 👍🏻

L.

jasekd
10. pro 2022

Fiha, tady se to rozjelo...
1, dekuji @78marcela za poucny popis situace ve skolstvi.
Co by pomohlo, aby bylo vic penez, netusim, asi nekrast. Idealne. Statni zakazky cisty, bez korupce, tomu dala, tomu vic....
Ad socialni davky... jsou tu lidi, co nikdy na praci ani nepomysli, natoz aby si to aspon na chvili zkusili 😅 Co s nima, nevim. Protoze na rovinu, ja jako zamestnavatel bych urcity skupiny taky nezamestnala...
Ad MD a RD, mam 2 deti narozene rok po sobe a doma jsem byla celkem 3 roky. Pak jsem se musela ze dne na den vratit do prace. Pracovala jsem jako zubar v ordinaci s mamou a ona musela na vaznou operaci, takze jsme se tam vymenily. Puvodni zamer byl pozvolnejsi navrat po 2. roce mladsiho ditete. Vracela jsem se, kdyz ji bylo cca 22 mesicu. V te dobe mi do skolky nevzali ani starsiho, natoz tu mladsi. Dat je do soukrome, tak bych vydelavala akorat na to. Takze jsem stridala dopoledni a odpoledni ordinaci a muj tata, prakticky doktor, jel ve svy praci "protismenu" a k tomu se staral o mamu. Muzovi rodice oba pracovali, manzel ma pevnou pracovni dobu, zadnej HO apod. Uprimne bylo to peklo. Kdyz se mama zlepsila, rok mi dceru hlidala ona a ja delala naplno.
Jak clovek nema moznost HO, castecnyho uvazku nebo hlidani v rodine, je to mazec. U nas navic ty decka byly dve. A syn treba zacal poradne chodit az ve dvou letech a oba meli dost zdr. problemu. No a jak se narodili brzo po sobe, usetrila jsem statu asi 100 tisic 😝😅 Mela jsem rodicak na 2 roky, ale uz po roce jsem sla na druhou MD.

betysch
10. pro 2022

@jasekd Máš pravdu-jak mám děti také brzo po sobě tak jsem státu ušetřila taky okolo 100tis.A už opět odvádím zdravotní a sociální které se téměř rovná mé RD kterou ještě pobirám.Ale já věřím že takto uvědomělých matek je více.Akorát o těch se nemluví 🙂

levandule_k
autor
10. pro 2022

@odula Spíš mi jde o to, že puberťák radši tráví čas se svými vrstevníky, než aby jel s rodiči na chatu nebo s nimi trávil čas a někteří rodiče se diví, že dítě nebaví rodinné aktivity, ale jako malé dítě si má zvykat na kolektiv a trávit čas bez rodičů.

levandule_k
autor
10. pro 2022

@jasekd To byl masakr.

amenophus
10. pro 2022

@levandule_k tak korupce a neefektivita, to je nejvetsi zrout penez, ale to jsou penize z jinych rozpoctu. Jisteze bez korupce by se postavilo dalnic vic a kvalitnejsich (mimochodem tady je dalsi problem v zakonu o statnich zakazkach i bez korupce - totiz ze tendry vzdy vyhrava vyhradne nejnizsi cena, coz ve vysledku vyjde mnohonasobne draz nez kdyby vyhrala nejkvalitnejsi nabidka - to je dalsi vec co me vytaci dobela...kdyby statni zakazky na policejni auta probihaly stejne jako zakazky na stavby klicovychndopravnich staveb tak policajti jezdi v ojetych Daciich). Ale kdyz se vratim k tem detem ve skolce ve 2 letech, tak presne jak rika @odula - neni problem v tom, ze dvoulete dite je moc male, problem je v personalu skolky. Coz by se prave dalo vyresit temi penezi navic za rodicak (ale diky za upozorneni, ze celkova vyse je 300 000, to jsem nevedela, ze je to aspon takhle omezeny). Ta ucitelka navic tam preci nemusi byt celou dobu, ale jen v nejexponovanejsi dobu na castecny uvazek (20000 za polovicni uvazek snad neni tak spatne?)
Jinak teda o tom, ze pubertak radsi travi cas se svymi vrstevniky nez s rodici, to preci nijak nesouvisi s tim jak dlouho s nim byla maminka doma na rodicaku! Ja jsem trochu unikat, ja rada jezdim s mymi rodici na dovolenou a jezdila jsem i jako pubertak, i kdyz moje maminka od mych 2 let pracovala. Ale neznam nikoho jineho kdo by to tak mel, i kdyz meli mladsi sourozence a maminka s nimi byla doma defacto 6 let. Jde o kvalitu toho casu, ktery s ditetem stravis, ne o kvantitu (a na sobe pozoruju, ze kvantita vyrazne snizuje kvalitu... Travit 3 roky doma s vecne nasranou matkou ktera vetsinu casu civi do telefonu pro dite neni lepsi nez kdyz ve skupine dalsich deti provozuje aktivity, ktery ho zenou vyvojove kupredu a pote se setka s mamou, ktera se na nej cely den tesi a jdou spolu delat blbiny).
A co se rozvojovych zemi tyce? Tam nejsou deti 3 roky doma s mamou. Tam jsou od narozeni v komunite ostatnich deti a dospelych a stara se o ne vzdycky ten, kdo ma zrovna cas. Takze to odpovida spis te skolce nez nasi zapadni uzavrene domacnosti.

levandule_k
autor
11. pro 2022

@amenophus K tomu rozpočtu, kdyby se stavěly kvalitní silnice, tak by se na ně - teď si čísla cucám z prstu, jde mi o ilustraci, nemuselo dávat každý rok na opravy 100 mld., ale stačilo by 90 mld., protože by se dálnice postavila kvalitně neřešilo by např. to, že se po pár měsících zvlnila jako u Ostravy. (Jasně na ty dálnice má vliv počasí a další věci, prostě když je zima je víc výtluků atd.) Těch 10 mld. by mohlo jít do školství.

I když má učitelka kratší úvazek, musí se za ni platit sociální zdravotní, takže to máš k hrubé mzdě 24,8% SP + 9% a ZP. Pak ty budovy nejsou nafukovací, nestačí jen zvýšit počet učitelek, pak tam budou nějaké hygienické normy např. počet záchodů a teď je otázka, jestli školky mají třeba volnou kapacitu místa a mohly by ji zvýšit např. o 25% jenom tím, že přijmou personál, nebo by se musely udělat stavební úpravy např. přistavět patro.

amenophus
11. pro 2022

@levandule_k prave, to jsem mela na mysli - ze se to dela nekvalitne a stoji to pak nasobne vic (napriklad sesuv na D5, ktery to prodrazil na asi trojnasobek jen proto, ze se setrilo na geologickem pruzkumu - kvuli usetrenym asi 10 milionum se utratila miliarda ...cisla si zase cucam z prstu). Ovsem prevod penez mezi rezorty asi bude dost problem. Nevim teda jak funguje statni rozpocet, ale kdyz vim, jakej je problem prevadet rozpocty v ramci jedny statni organizace tak miliarda z dopravy nepujde uplne lusknutim prstu prevezt na skolstvi (priklad ze statni organizace - byl v budgetu asi 100k na kancelarsky nabytek, ktery ale nebyl potreba, naproti tomu byl potreba novy operacni system pro servery, ale nebylo mozne ho koupit z techhle penez, ty penize se musely vratit a muselo se slozite zadat o penize na server a trvalo to snad rok).

levandule_k
autor
12. pro 2022

@amenophus Bavíme se o ideálním světě, kdy si peníze můžeme lehce přesouvat mezi rozpočty, tam kde je to nejvíc potřeba. Jinak žádný resort se nebude chtít vzdát peněz. Když jim řekneš, ušetříte peníze a my je dáme jinému rezortu, prostě najdou něco, pro to nejde, proč potřebují nutně výdaje na to a na to, nebo proč to dají do rezerv. Jinak peníze si ze státního rozpočtu vyjednávají rezorty, takže záleží i jak je schopný daný ministr, jak je vláda celkově orientovaná, jestli je pro ni školství priorita nebo ne, jak se daří ekonomice, jestli je růst nebo recese, kolik se vybere daních. Máme něj(Andrej Babiš zažil kromě covidu období, kdy se ekonomice dařilo a nikde to není vidět.) Před 5 lety bych řekla, radši dám peníze do školství než do armády, teď radši přidám armádě kvůli tomu, co se děje na Ukrajině. Máme závazek dávat 2% hrubého domácího produktu dávat na armádu, to neplníme (neplní to skoro žádná evr. země) a těžíme z toho, že naši spojenci jsou USA, kteří mají největší a nejsilnější armádu na světě. (Sorry @marcela78) Na druhou stranu, Poláci dávají na armádu 9,4 mld USD a mají dle nějakého žebříčku 17. nejsilnější armádu a Němci dávají 40, mld. USD a mají dle stejného žebříku 18. nejsilnější armádu. (Taky je tam korupce ve státních zakázkách, neděljme si o Německu iluze.) Pozn. nevím, jak je ten žebříček kvalitní, ale přijde mi zajímavý. Což je psycho, když Poláci udělají se čtyřikrát menším rozpočtem více parády. https://www.ucseonline.cz/2022/02/26/zebricek-t...

Máš ještě mandatorní výdaje, tj. výdaje, které je nutné vláda zajišťovat, protože na to má povinnost ze zákona např. sociální transfery, čávky důchodového pojištění, dávky nemocenského pojištění atd. komplet seznam třeba zde. https://cs.wikipedia.org/wiki/Mandatorní_výdaje...

Až zaplatí mandatorní výdaje, můžeme řešit, co dáme na dálnice a co na armádu.

Některá byrokracie je na hlavu, si pamatuji, že když jsem chodila na střední, tak jsme měly staré a nehezké záchody. Škola každý rok žádala kraj o peníze. Jednou to bylo na opravy, tj. ty staré se vymění kus za kus. Jednou to bylo na investice a technické zhodnocení. Tj. postaví se nové. Tak to dělala asi 10 let (plus mínus), vyšlo to, že dostala peníze na investice a technické zhodnocení. Takže se zastavěla cca 1/4 dvora a v určitých místech chodby bylo méně světla a postavily se krásné nové záchody a tamty se zamkly. To prostě nedává smysl a takových věcí najdeme tunu.
Katastrofa je to i s dálnicí D35 Olomouc - Hradec Králové a dál, tam se taky šetřilo na posudku a zvolila se trasa přes nestabilní podloží, takže se vyhodilo miliard a miliard...

amenophus
12. pro 2022

@levandule_k ja se snazila spis koukat na realnej svet nezniealizovanej, ale yed mi doslo, ze jsem stejne mimo, protoze RD patri pod socialni veci a ne skolstvi 🤣.

Strana
z21