icon

Proč zmizela ponorka Titan? Najdou posádku včas?

klokanka31
21. čer 2023

Taky sledujete případ zmizení ponorky Titan? Myslíte že se posádku podaří objevit včas? Když si představím jakou hrůzu musí prožívat, je mi z toho úzko 😟

Strana
z4
zelenaesmolda
22. čer 2023

@mafulin
Tak vem si ten let Air France co spadl do Atlantiku.Kolik let trvalo nez ho nasli.Nebo ty malajske aerolinky,ty se snad nenasly dodnes

ai30
22. čer 2023

@helinkaaa Ty si predstavujes dost jak Hurvinek valku.. Muzes mi rict, ktera GPS bude fungovat 4km pod vodou? Vzdyt se nad tim staci jenom zamyslet - opravdu si myslis, ze zadneho z tech inzenyru nenapadlo, dejme tam GPS? Ze to napadne jenom tetu z Konika? 🙂
Taky v te hloubce je obrovsky tlak, rovnajici se 400kg na 1cm ctverecni. Vyfouknout do toho balonek, ktery je vynese ven, nebude uplne realne...
Oni se proste snazili udelat neco, co lidstvo jeste neumi a nese to obrovska rizika..

helinkaaa
22. čer 2023

@ai30 dobře tak ne GPS ale sonar, vždyť ponorky co tam byly a vyzvedly několik předmětů z Titanicu musely být taky tak řízené. A ty vaky fungují, byly u několika ponorek (ale ty měly nejhlubší ponor do 1km, četla jsem o tom kdysi), tak je otázka co ty 4km. Jen mi přijde zvláštní, že při moderní technologii je to prostě buď a nebo. Přikláním se k názorům že se tam dole (třeba o Titanic) zasekla a nemůže se uvolnit a vyplout, nebo něco selhalo, ponorka se poškodila, rozlomila, tlak to roztrhal

palja
22. čer 2023

@galatea_a
@klokanka31

Já jsem právě nad tím přemýšlela a našla jsem ten článek, kde psali, že není.
Ale máte pravdu, záchod tam bude, ségra to taky sleduje a taky někde četla, že tam je.

ai30
22. čer 2023

@helinkaaa Ta ponorka sonar (podle OceanGate) ma, ale kdyz jim nejak zkratuje technika, tak je jim naprd..
A v te hloubce je prave problem, technicke reseni, ktere funguji do 1km jsou ve 4km k nicemu, protoze ten tlak je tam mnohonasobne vetsi.. Moderni technologie je fajn, ale faktem je, ze hloubkove ponory lidstvo jeste neumi, vubec netusime, co je na dne oceanu, ty hloubky proste nejsou zmapovane. A taky kdovi, kolik robotickych ponorek uz tam zahucelo, nez se neco podari. Tady je problem, ze jim tam sedi lidi, no...

lenkalubina
22. čer 2023

Nevlezu ani do sklepa natož se zavřít do nějaké plechovky😱😱😱 no myslím,že už je pro ně pozdě...bohužel

klokanka31
autor
22. čer 2023

@palja Mě by zas zajímalo jestli tam mají něco k pití/jídlu...

pampeliska1313
22. čer 2023

Představa je to silena. Já mám teda silenej strach z vody. Bazény mi nevadí tolik, ale moře ne-e, jen koukat. Mám před tim silenej respekt. V životě bych tam nevlezla. Jednou jedinkrát jsem byla na lodi a cely to tam proklepala, ze určitě umreme a potopime se. 🫣každopádně jsem četla článek, ze dřív se takhle už něco potopilo, ale byli v ponorce dva námořníci, věděli ze musí šetřit kyslík atd. První výlov se nějak nepodařil, nezvladlo to nějaký lano, takže už jako věděli ze je tam záchrana a našli je, ale ze když to nevyšlo, byli uz ve stavu ze kdyby to bylo záchrana x zůstat - asi by zůstali. Demotivující. Víte, já si i říkám, je tam dítě - proč? Je mi to lito. Posouvame jako lidstvo hranice, zkouma se, objevuje atd atd. A pak přesně taková hovadina. Bojím se, ze je nenajdou. A musí byt šílený (pokud jsou naživu) nad tím přemýšlet..údajně i to vedeni vědělo, ze nejsou certifikovaný, ze na ne nalihali i nějací odborníci aby udělali nějaký testy atd a odmítli a je to proste experimentální ponor. Ze i ty kukaně jsou i nějak blbě umisteny (myslím ze se tam řešilo aby to vydrželo ten tlak nebo co)… jako možná nějaký zásoby něčeho mají (furt ziju v představě ze proste se na to připravují kdyby náhodou) ale bůh ví.. je to tam malinký no..

klokanka31
autor
22. čer 2023

@ai30 Některé věci by lidi neměli pokoušet, lidstvo by nemělo být všude...

klokanka31
autor
22. čer 2023

@pampeliska1313 Je tam syn toho jednoho, ale už mu je 19, žádný malý dítě...

helinkaaa
22. čer 2023

@klokanka31 to nevadí že už není malý, mladý člověk co měl mít život před sebou 😔

ai30
22. čer 2023

@klokanka31 Tak to ja jsem za to, at to klidne pokousi. Vsichni ti lidi tam byli z vlastni vule, z pleziru, se znalosti rizik. Je mi jich samozrejme lito, hlavne toho taty se synem, ta situace je silena, ale do toho rizika sli dobrovolne. Kdyz se prvni lide snazili letat, taky to bylo blaznovstvi a ne vsichni to prezili ve zdravi...

helinkaaa
22. čer 2023

Nakonec ta záchrana vyjde dráž než jízdenka jednotlivce tam dolů 🙄

pampeliska1313
22. čer 2023

@klokanka31 aha! Já jsem jen četla dítě.;) víc jsem nezahlidla

janule0123
22. čer 2023

@helinkaaa GPS takhle hluboko pod vodou je k ničemu, fyzika jde proti ni.. jinak by věděli kde ponorka je… k papiru co podepsali - vem si jen ten papir co podepisujes než jdeš rodit .. defakto to stejný… ze můžeš umřít ty, dite, můžeš z toho vyvaznoout z následky, případně tam bylo nějak chytré napsaný, ze se doktoru muže špatně vyspat … a proste když rodit chceš , tak to podepíšeš😜 jinak kupa techle lidi má adrenalin a rizika si až tolik nepřipouští - kolikrát došli z toho důvodu i k těmhle extrémním majetkum, šli do rizika a nebáli se ..To nemění nic na to, ze já bych do toho nešla 😂ale trosku jiný pohled .. Jinak i ta komunikace s ponorkama v oněco menší hloubce ze je horší psali, ze muže probíhat nějakým vytukavanim, pripdne ze se jako spojení pocita, ze ponorka co 15minut vyšle nějaký signál … protože mluvit jak do telefonu, tam reálný není …

zelenaesmolda
22. čer 2023

@lenkalubina
s tou plechovkou jsi mi pripomela-je docela zvlastni,ze litat se nebojim,litam rada ale do ponorky bych nevlezla.Coz je zvlastni kdyz se nad tim zamyslim,nema to logicke opodstatneni 🙂

hanka_12345
22. čer 2023

@zelenaesmolda tak ono je rozdil spadnout s letadlem kde ses mrtva do par vterin/minut, anebo pomalu umirat v ponorce a cekat 3 dny jestli te najdou. Mas mensi strach litat protoze podvedome vis, ze to je hodne rychla smrt

hanka_12345
22. čer 2023

@zelenaesmolda dalsi vec je ze litani je o trochu vic vyuzivanejsi pro presun lidi a kdyz vis ze nejakej rok letadlo nespadlo a prepravilo se tisice lidi .... pak je jasny ze bys mela strach vlezt do ponorky ktera je pro par lidi a neni to tak obvyklé

zelenaesmolda
22. čer 2023

@hanka_12345
no ale ta hruza nez spadnes

dashyyy
22. čer 2023

@hanka_12345 podle mě to netrvalo ani ty 4 dny, že umřeli dřív než jim došel kyslík.. v nula stupních, sražená voda, koncentrace oxidu uhličitého, panika.. snad si jen usnuli .. ale jako hrozná smrt ať tak nebo tak ☹

klokanka31
autor
22. čer 2023

@dashyyy Zase v úterý prý bylo slyšet ještě to bouchání...

dashyyy
22. čer 2023

@klokanka31 to jsem četla, ale nikdo nedokáže říct, co to vlastně je.. samozřejmě jim přeju, aby si našli a v pořádku, ale nemyslím si to

helinkaaa
22. čer 2023

pokud dnes ještě žili, tak teď už ne 😔

https://news.refresher.cz/139222-Posadce-minipo...

hanka_12345
22. čer 2023

@zelenaesmolda to sice jo ale jak dlouho to muže trvat? třeba 10min? 20? ...urcite je to ale kratsi

hanka_12345
22. čer 2023

to jsem zvedava teda zda to vubec jeste nekdy najdou

hanka_12345
22. čer 2023

co by se stalo kdyby se ta ponorka nejak teoreticky otevrela, nebo praskla nebo ja nevim co? jako co s telem udela ten tlak ?
kdyz se potapim v mori tak jasne, vim jaky mam tlak v usich a tak ale tam uplne dole to vas musi snad roztrhnout

palja
22. čer 2023

@hanka_12345 já myslím, že to tělo praskne, zpění se tam krev, začne jim sumet u uších, prostě tím tlakem, to je jak při potápění.
Myslím, že jí najdou třeba tak za půl roku, až zas začnou hledat nějaké vraky.

hanka_12345
22. čer 2023

@palja hrozný

klokanka31
autor
22. čer 2023

@dashyyy To už se živí nenajdou 😞

Strana
z4