Prognóza covid opatření: Budou dlouhodobá nebo zmírněná?
ahoj,
já vím, že tu nikdo nemá věštěckou kouli, ale přeci jen jak pozoruju, hodně z Vás se dobře orientuje v naší i zahraniční politice a třeba máte nějakou představu, jak to bude dál s protikoronavirovými opatřeními. Jde mi o to, že jsem se nechtěla nechat očkovat. Nechci říkat proč, nechci si to nechat vyvracet, prostě jsem jsem to neměla v plánu. Ale vlivem nových opatření začínám dost rezignovat. I když jsem to přesně nechtěla, nechat se dotlačit ke zdi, tak se ale odmítám vzdát aktivit, které mám ráda a společenského života. Chodíme často do restaurací, cvičit, do bazénu, do kina, divadla, na koncerty a je pro mě neúnosný jak z finančních tak i časových důvodů chodit na testy. Takže už s manželem začínáme se slzou v oku řešit, kdy kde kam a co si nechat píchnout...... Co mě ale hlodá v hlavě, co když to zase bude platit dva měsíce a pak to nová vláda zruší? Sice si říkám, že tohle už asi nepovolí, protože co tak vidím v zahraničí jsou ta opatření mnohem tvrdší, takže předpokládám, že ČR půjde dost podobnou cestou.
Bez ohledu na Váš názor na očkování, jaký máte názor na tato opatření, na placené testy a povinné kontroly bezinfekčnosti? Bude to podle Vás už dlouhodobá záležitost, nebo se nová vláda bude chtít ukázat a opatření zmírní?
Předem moc děkuji.
@orisek56 Nic takového jsem já ale nepsala a nesouhlasím s tím, co píšeš. Nenechám si nadávat, odmítám to, že by za současnou situaci mohli neočkování, vadí mi nátlak a vadí mi, že dobrovolnost získává najednou úplně jiný rozměr.
Ale nikdy, nikdy bych si nedovolila srovnávat to, co se teď děje, s totalitou nebo snad dokonce s holocaustem, jak to někteří dělají. To je vrchol neúcty k obětem i všem, kdo to doopravdy zažili.
@janina228 V tom článku se nepíše, jestli ti znovu nakažení měli lehký průběh, těžší průběh nebo byli odhaleni náhodně, protože šli na test např. kvůli dovolené, ale jinak cítili se ok. Další věc je ta, že očkovaní nemají povinnost testování, takže nevíme v jaké míře u nich probíhá lehká varianta covidu, což je škoda, protože mě by to zajímalo.
Nejlepší data, která jsem našla jsou tato, kde je počet neočkovaných, hospitalizovaných a jejich věk a další skupina plně očkovaní, hospitalizovaní a jejich věk. https://ockovani.opendatalab.cz/statistiky Plus je tam poznámka, že při intepretaci dat je třeba si uvědomit, že zastoupení očkovaných a neočkovaných v různých věkových kategoriích není stejné, například ve věkové skupině nad 70 let je plně očkováno přibližně 85 % obyvatel.
@levandule_k jj na to se často zapomíná, tady je to dobře vysvětlené
Tenhle argument teď budeme vídat v různých podobách neustále:
"Umírá více očkovaných než neočkovaných! Za minulý týden zemřelo 50 očkovaných a 45 neočkovaných! Vakcíny nefungují!!"
Jde opravdu o důkaz neúčinnosti vakcín?
Tak jednou pro vždy: Ne. Jde spíše o špatnou práci s matematikou. Je potřeba si totiž v základu položit dvě otázky:
1) Jaký je průměrný věk zemřelých?
2) Jaká je proočkovanost v této věkové skupině?
Například: Průměrný věk zemřelých je cca 80 let a proočkovanost u této skupiny je cca 80%. Znamená to tedy, že ve skupině očkovaných je cca 4x více lidí než ve skupině neočkovaných.
Takže abychom čísla zemřelých mohli porovnávat mezi sebou, je potřeba vynásobit počet zemřelých bez očkování 4x a až potom dát obě čísla do poměru.
Takže poměr není 50:45, ale 50:180. Což znamená, že na 1 úmrtí očkovaného připadají 3,6 úmrtí neočkovaných. A to je přesně důkaz toho, ne že nefungují, ale naopak že fungují...
@madbetka jenze to neni srovnani jako takove,jen se poukazuje na to,jak to v extremu muze skoncit,kdyz se bude stale tlacit a osekavat prava jedne skupiny lidi a to by pak klidne z toho mohl byt za par let dalsi holocaust,jedina prevence je na to poukazat,prestat lidi tlacit,nechat to na svobodne volbe,vysvetlovat a hlavne zacit odskodnovat ty,co maji poskozene zdravi po vakcine...
@madbetka
Jak to vidí židovská obec:
V pondělí se pak ohradila i Židovská obec v Praze. „Možná vlivem dnešní koronavirové pandemie mnozí lépe chápou, co znamená omezení pohybu, nakupování, zákazy návštěv, vycházení a další restrikce. Ale zcela jistě nikdo netrpí hladem, není ponižován, nebylo mu zabaven kolo, auto, rádio, televize, může chodit do přírody, do parku, není okrádán o majetek a nikdo nikoho nestěhuje do Terezína a v dobytčáku dál na východ. Prosíme a žádáme, nepoužívejte nášivky žlutých hvězd, urážíte oběti nacismu,“ řekl jménem obce František Bányai.
@marcicek84 Pak je potřeba upozorňovat na rizika, jasně pojmenovat, z čeho mám strach, že by mohlo nastat, ale je naprosto nevhodné při argumentaci tyto režimy vůbec zmiňovat. Není to stejné.
@hojda no...zatim ze? nikdo netvrdi, ze to tak je. ale nikdo nemuze rict, ze by se to nemohlo stat. ja sem pred valkou nezila, ale urcite to nebylo ze dne na den. ja tam tu paralelu proste vidim taky. nekteri jsou si proste opet "rovnejsi"...nikdy v minulosti to nedelalo dobrotu, proc by melo ted?
@levandule_k ano, mě tam taky chybí údaj o hospitalizovaných s reinfekcí.. mě by úplně stačila jednoduchá tabulka, kde by byli uvedeni hospitalizovaní bez očkování/s očkováním + ti s prokázanou reinfekcí.. nic víc.. snad bych ani nepotřebovala (pro zjednodušení) věk.. prostě jen tyhle 3 údaje a klidně za celý říjen ať to ještě víc zjednoduším..
@hojda Na statistice je "krásné" to, že kdo chce, umí si statistiku ohnout, tak aby mu vyšlo to, co chce...
@janina228 Pak by mě ještě zajímalo, proč někdo, jak uváděla @drep, mladý štíhlý skončí na ARU a proč někdo jako můj tchán nebyl ani pozitivně testován, i když jeho manželka to měla, trpěla svalovou bolestí, ztratila čich a měla horečku. Proč to některé lidi kosí a některé nikoliv?
@madbetka zatim ne,uz se nebudou vozit lidi v dobytcacich a travit plynem a doufam,ze takoveho extremu nasili se uz nedozijeme nikdy,nicmene ted to muze probihat jinak a v rukavickach,vzdyt misto plynu staci "injekce",a pak staci mit pracovni "mista" pro neockovane,kam je soustredime na nejake horsi prace,vysledek muze byt ale stejny,jen na to nebude tak videt,protoze to bude mene nasilne...🤷🏻♀️ Ale vysledkem budou mrtvi a lide omezeni na pravech,kteri muzou trpet za zdmi tovaren,paralela je zrejma...
@levandule_k někde jsem četla,že to, jak člověk nemoc prodělá, může být i závislé na krevních skupinách,ale to skutečně netuším jestli vůbec byl nějaký výzkum..
@madbetka Tak v Itálii se už přitvrzuje solidně, do práce jen s očkováním, nebo testem, který musí být každé dva dny nový, člověk si ho platí sám - vysoká cena a nejsou ani dostatečné testovací kapacity. To už mi totalitou zavání. https://www.denik.cz/staty-eu/koronavirus-itali...
@marcicek84 Uvědom si, prosím, že Židé neměli žádnou možnost, jak se stát neŽidy, byli zabíjeni jen proto, jak se narodili. Ty i já máme stále možnost se nechat očkovat, neočkovat se bylo rozhodnutí, které jsme udělaly. Proto je to srovnání absolutně, ale absolutně mimo, a víc už o tom diskutovat nechci. Ano, není v pořádku takto dělit společnost, ale je vrcholně nevhodné a neuctivé si brát do pusy holocaust a jeho oběti.
Jen už rozumím tomu, proč se na neočkované pohlíží jako na magory.
@levandule_k Italské zdravotnictví je taky mnohem horší než české, oni vědí, že jim doktoři zase tolik nepomůžou.....u nás se to víc hodí na doktory a ještě se divíme, že u toho nejuchají radostí a štěstím.
že covid není už dávno primárně o zdraví, ale o jednom obrovském šílenství je jasné i některým významným sportovcům. Jsem zvědavá, jak Djokoviče zaškatulkují ti, co vedou ten očkovací džihád.
https://www.sport.cz/tenis/clanek/2837164-rozzu...
@levandule_k a v USA u firem nad 100 zaměstnanců, ve Francii a v Řecku ve zdravotnictví a soc. službách. Itálie je trochu hardcore, ale po jejich zkušenosti a s úrovní jejich zdr. systémů se tomu zas tak nedivím.
@gbp Jak chceš vést rozumnou diskusi s někým, kdo zvažuje v budoucnu jako reálnou možnost fyzickou likvidaci neockovanych?
@madbetka tak pak uz jedine doufat,ze ti "neockovani magori" nebudou mit nikdy pravdu,protoze z dejin lidstva vime,ze presne takove situace jako ted ta s covidem pekne vydlazdili cestu k ruznym extremum...a chtelo to jen trochu casu a postupne utahovat pravidla a zakazy a prikazy,nikdy to nebylo ze dne na den...a nezamyslet se nad touto moznosti,pokud clovek ty paralely vidi,je trochu i naivita...vzdyt ta nevrazivost mezi lidmi jde citit na sto honu...nejde uz nikde diskutovat slusne,aby clovek nebyl hned urazen...
@gbp Nenazvala jsem nikoho magorem proto, že má jiný názor. Pokud někdo jako argument v diskuzi používá Židy a jejich utrpení, nestojí mi za to s ním v diskuzi pokračovat, protože to nikdy nebude rozumná diskuze. Ne, nebude nás nikdo vraždit za to, že se nenecháme očkovat.
Argumentovat tím, že existují i jiné způsoby ochrany, než je očkování, zdůrazňovat potřebu testovat i očkované, chtít pro ně karanténu po pozitivním kontaktu, chtít zachování jiné varianty zadarmo, než jen očkování, chtít převzetí zodpovědnosti za NÚ, považovat za normální posuzovat protilátky a stav každého člověka individuálně...s tím se dá rozumně diskutovat, aniž by si ten druhý tábor myslel, že jsme blázni a popírači. Ale takto s námi nikdo nikdy rozumnou diskuzi vést nebude chtít. To jsem napsala, ne že je někdo magor. A pokud si to někdo vztáhne na sebe, je mi to líto, ale není to můj problém.
@marcicek84 Já jsem taky neočkovaný magor.
A znovu píšu - upozornit na rizika, volat po dodržování práv, vyjádřit své obavy. To je všechno v pořádku. Ale holocaust byl zvěrstvo úplně jiného kalibru a prostě to nejde srovnávat. Žádným způsobem.
@felixfelicis no jak...nijak nebo slusne 🤷🏼♀️
@madbetka snad ne no 🤦🏼♀️ tak se omlouvam o vrazdeni sem necetla, tam snad opravdu nedojdeme. myslela sem, ze se bavime o diskriminaci a oznacovani...tam tu paralelu vidim.
@madbetka hele tak treba mne prijde,ze se vsechno moc hroti, nekomu to jistou paralelu proste v jistych castech pripomene a pak ti teda naskakuje husi kuze,jak by to mohlo jit dal,proste nekdo ty obavy proste vyjadri i tak,ze ma strach,ze by z toho mohl byt dalsi extrem,ktery nejak pripodobni.Za me na tom vyjadreni obavy nic spatneho neni,jen se dneska vsechno moc hroti...
@kocvarovas super,moc děkuji. Chybí mi tam info,kolik reinfekci skončilo v nemocnici a na přístrojích. Ale jinak zajímavé... Prodělat infekci podle této statistiky vyznívá lépe,než se "jen" naočkovat.

@atomix no vem si,ze to jede stale dal a dal,neockovani,tedy ti vez certifikatu se omezuji,uz se hlasa od nekterych osob,ze neockovane odmitaji lecit na JIP,nebo,ze by nemohli takovi lide vstupovat na pracoviste,tedy jim vezmeme zpusob obzivy a neposkytneme zdravotni peci?To uz je vlastne muzeme rovnou nechat umirat i na banalni nemoci a ono se to takto pomalu dostane do toho extremu jak to bylo s tema zlutyma hvezdama,jako lidstvo jsme nepoucitelni,predtim to byla nejaka ideologie,ted to je jina,umirat se bude jinak nez predtim,ale pokud se zavedou diskriminacni pravidla,muzes mit dalsi holocaust a to nejen neockovanych,ale i tech ockovanych,protoze po 5.-10. davce vakciny muzou prijit trvale nasledky,budes pak volit mensi zlo,ale to bude jake? Umrit hladem nebo na neposkytnuti zdravotni pece nebo na nasledky prehnane vakcinace? 🤷🏻♀️Tak hlavne,ze to vsichni ockovani mate promyslene,bohuzel bez kristalove koule se nevi nic co ta vakcina lidem dlouhodobe prinese...