Jak si zapamatovat správné řazení rychlostních stupňů?
Ahoj holky,
rozhodla jsem se, že si udělám řidičák. Opravdu ho potrebuji. Mám za sebou víc jak polovinu v autoškole, ale potřebuji se na něco zeptat. Když se s učitelem zakecám, občas zapomenu, jaký rychlostní stupeň mám zařazený. Je na to nějaká pomůcka nebo si to musím pamatovat? Naposled jsem měla trojku, brzdila jsem a vůbec nevěděla, jestli tam mám 3 nebo 2 a tím pádem jsem nevěděla, co mám zaradit. Snad můj dotaz pochopíte. 😊
@martinka_33 hele fakt to nedělám, už proto, že letmým rychlým pohledem toho člověk stejně nevykouká víc než tím pohmatem.
@ruzova_pastelka tak toho se nikdy nechci dozit. Nesnasim automat. Pises, ze je to zbytecna dovednost. Ale do tech aut montuji i hromady asistentu, kteri zpusoby akorat to, ze ridic prestane byt ostrazity a opatrny, protoze to za nej vse pohlidaji asistenti... Takze za me dost nebezpecny.
@martinka_33 Ja vzdycky hledim, jak nizka je ta hranice, aby byl clovek oznaceny za 'bezchybnou a dokonalou matku'. :D Je pravda, ze nedivani se na radici paku pri rizeni jsem na sve bingo karticce nemela 😂😂😂
@martinka_33 no to se mi ulevilo, jsem dokonala! Ja totiz nikdy! Zezacatku bych se bala a ted to nemam zapotrebi.
@rosie18 no to určitě ne. Jednou jsme meli z pujcovny novou audi a6 - v automatu, samozřejmě. Napechovana vsim moznym i nemoznym vcetne adaptivniho brzdeni - rozhodně te to nepripravi o pozornost, pac pokud nejsi debil, tak ten provoz stejne sleduješ ze jo. naopak. Auto pred tebou v kolone zacne prudce brzdit a ta audi na to reaguje jeste nez ty zvednes nohu nad brzdovej pedal. Perfektní to je, a rozhodně bezpečnější. Hlidani pruhu je taky fajn. Sledovani znacek jsme museli vypnout pac to byl voser ( kdo jezdí tachacovej 90 ze jo. Ještě v audine :D )
@marge_s no to ja se taky bojim, proto neřidim auto s manualni převodovkou 😅 a kdyz uz nahodou musim, tak skřípou zuby 😬 Protoze si nepamatuju (a pohmatem nepoznam) co je tam za rychlost, tak tam pak cpu co tam nepatří 😃 Proto věřim, ze lidi co maj pro strach udelano se proste podivaj 😂
@eviicka to je o cviku a o praxi akorat nekdo te praxe potrebuje tolik, ze mu driv dojde trpelivost 😅
@ai30 jj tady se to dokonalosti jen hemží 😀 a nedej Bože aby nekdo přiznal ze neco dela jinak nez je spravne ☝️
@martinka_33 Neprekvapi te, ze kdyz se rozneslo, ze se pri rizeni nedivam na prevodovku, zacaly se na siti mnozit me portrety. 😀
Ja se ze zacatku obcas mrkla ale ted uz to poznam i poslepu podle pozice paky, sahbu a hned poznam kolikatku tam mam...je to o zvyku
A kdyz chces 3 a das omylem 2, to poznas neboj🤣
@sarahsimona Taky mi to instruktor kdysi zakazoval, před 17 lety. V Praze jsem řadila pořád, nedělala jsem nic jiného. Pořád jsem si musela v hlavě připomínat, jakou mám rychlost. Někdy jsem vyřadila a zařadila znovu, co bylo potřeba (klidně to samé). Jednou jsem na 1 jela asi 100 metrů 😀 Jasně, po čase to člověk pozná po zvuku motoru a otáčkách. Teď na to číslo rychlosti musím koukat na displeji (jezdím ale minimálně, jen na klidných silnicích mimo Prahu a vedle mě manžel, sunu se jak šnek). Jinak bych ale spíš sahala rukou než koukala, nevidět na silnici mě znervózňuje.
@rebe dobrá blbost..jednucka jen na rozjezd, jinak dvojka, (na popojizdeni se spojkou), od 30 trojka, od 40 čtyřka, od 60 petka. Náš automat má 8 rychlosti, a tam se to mění pořád.
@stazinka2018 Cítíš se teď líp? Nebo jsi pravdu přesvědčená, že v autoškole se běžně jezdí v osmirychlostním automatu? Omlouvám se, že ti rozbíjím představy o světě plném luxusu, ale auta v autoškole mívají maximálně pět stupňů...
@rosie18 Ve spoustě zemí jsou běžná auta jen automaty, manuál tam většina ani neumí řídit. Já jako nezkušený řidič jsem si pro pražský provoz koupila automat a když ho párkrát vyzkoušel manžel, tak si ho nakonec pořídil taky. Fakt není v ničem bezpečnější neustále řadit při městkém popojíždění. Naopak, mám teď mnohem víc prostoru věnovat se provozu. A kondiční jízdy jsem si dělala v autoškole úplně s tím samým automatem jako jsem si koupila. Větší autoškoly automaty normálně mají. Za mě je manuál totální zbytečnost.
@petulkadodo Ano, napsala jsi to spravne, maji automaty proto, ze neumeji radit. Ja mam odjakziva rada auta a rizeni a me uklidnuje. Takze pro me je automat zbytecnost a tak trochu pohodlnost. Ale kazdeho co jeho jest 😊 Navic, vratila jsem se za volant po vice jak 15ti letech, a stejne jsem automat nechtela.
@petulkadodo Taky bych brala automat, protože neustálé řazení a specifické šlapání na spojku mi nikdy nešly, ani v autoškole, ani teď. Ale manžel chtěl manuál, je na to zvyklý a má to rád, plus tam byly nějaké jiné technické nevýhody (už si nepamatuju). Řídí v 99,999 % on, já se v Praze bojím a máme komplikovaný výjezd z garáží. Na chalupě v klidu výjimečně jedu kousek já, abych nezapomněla.
@stazinka2018 můj automat ma teda jenom sedm rychlostí, ale žádná z nich nereaguje tak dobře jako já když se někdy náhodou ještě dostanu k manuálu 😄. To je fakt koment o ničem.
Jinak ja teda jezdila v manualu vzdy s jednou rukou na řadící páce, takže jsem vždycky věděla, co tam mám a kudy tam dám, co potřebuji. To ale asi ve škole neprojde. Pohled taky nemůžeš, tak to je teda zapeklitá situace. Mně teda táta před dvaceti lety vysvetlovat, že když auto řve, tak přeřadit nahoru a když chrochtá, tak podřadit dolu...ale s tak starými šunkami asi ve škole už nejezdíte 😁. Tak asi nezbyde než se řídit podle otáček a řadit přes neutral.
Ještě teda k automat vs. manual. Ja jezdila celoi dobu v manualu a fakt řazení miluji, teď jsem poslední auto v praci dostala už automat a jo, na delší trasy a v zácpě nepřekonatelné. Ale žádný automat to prostě neodřadí tak, jako zkušený řidič manuálu a kolikrát v nějakém pěkném klikatem terénu trpím a přepínám na sport. Teď jsem seděla ve Španělsku po roce v manualu z pujčovny a úplně v těch serpentinach chrochtala blahem.
@rebe tak ony tyhle rady jsou obecně celkem k ničemu, protože to bude u různých aut dost různé
Jezdím slabouckou Fabii (což bude dost blízko autům z autoškoly) a víc mi na to sedí to řazení, co zmiňuje @stazinka2018 u osmivalce než to, co jsi uváděla ty ;) má to hodně krátké ty nižší stupně, po městě ve 40-50 jezdím na 4, na 3 by to hodně točilo.
@patypresdevaty Každému, kdo umí řadit, jsou tyhle rady k ničemu. A tomu, kdo to neumí, jsou zase k ničemu kometáře, že rady ostatních jsou k ničemu. Mně je to taky k ničemu. Tak co takhle zkusit raději poradit, když už potřebuješ komentovat, aby to aspoň k něčemu bylo?
@sarahsimona nekecatza jizdy se spolujezdcem když nezvladas ani řadit- co pak provoz ? Jinak dle rychlosti, zvuku motoru … slyslim jestli potrebuju radit nebo ne … jinak některý auto ti ot i ukáže … chytnu na řadicí páku a cítím kde je..a řadím nahoru nebo dolu
@rebe dobre rady už tu padly - jde to poznat podle pohmatu a chce to trénink. Pak to člověk pozna i citem a podle zvuku.
Když se bude řídit "pomůckou ", která je dost nepřesná, může ji to spíš zmást.
Navíc ty jsi vyjela na stazinku, jak když tu je se svým osmiválcem úplně mimo. No, není. Je víc nebo min mimo než ty - to podle toho, čemu se víc blíží auto tazatelky.
@patypresdevaty
Asi spatne koukam, ale je rozdil mezi osmivalcovym motorem a osmistupnovou automatickou prevodovkou. Nikde jsem v jejim komentari zminku o osmivalci nenasla.
,,stazinka2018
•
21. únor 2024
@ rebe dobrá blbost..jednucka jen na rozjezd, jinak dvojka, (na popojizdeni se spojkou), od 30 trojka, od 40 čtyřka, od 60 petka. Náš automat má 8 rychlosti, a tam se to mění pořád."
@rosie18 sorry, osmivalec a osmistupen jsem si popletla. Kazdopadne pointa byla, ze stazinky auto je podle rebe udajne luxusni a tedy to nema co porovnavat s autama s autoskoly. Tak jsem na to reagovala tim, ze stazinkou udavane razeni odpovida razeni v me slaboucke Fabii vic nez to razeni, ktere davala do placu rebe. A tedy to neni az tak mimo, jak se ji muze zdat a nechapu, proc se do ni tedy navazi

@ruzova_pastelka já ti to věřim, to jen zdejší naprosto bezchybné a dokonalé matky to NIKDY neudělaly 😝 běžbému smrtelníkovi se to určite občas stane 😃 I kdyz ja za sebe muzu říct, že to jako fakt NIKDY nedělám - mam totiž auto s automatickou převodovkou, tak nemam duvod zírat na řadicí páku 😀