Rozpuštěná náušnice?

klokanka31
6. črc 2021

Asi to je blbý dotaz, ale mně to nedá 🤔 Myslíte že je možné, aby se stříbrná náušnice rozpustila v pracím prášku? Já měla stříbrné náušnice s opálem, které si na noc sundávám a nechávám v koupelně. Tyhle jedny jsem delší dobu nepoužívala, a měla jsem je položené na plastové krabici s pracím práškem. Tuhle jsem koukala co to je najednou za oranžový flek na krabici, vypadalo to jako rez, a v tom zbytek náušnice (jen část zavírání). Druhá náušnice byla celá 🤔 a mně to nejde do hlavy.

amazonkajanik
6. črc 2021

@klokanka31 jestli to vůbec bylo stříbro 🤔

klokanka31
autor
6. črc 2021

@amazonkajanik To mě taky napadlo, protože na jednom konci tý rozpuštěný byl jakýsi zelený "cucek", a na tý jak byla celá tak se to taky začalo dělat. Ale je mi divný že jsem ty náušnice koupila v normálním zlatnictví, kde i na paragon napsali že je to fakt stříbro 🤔

levandule_k
6. črc 2021

Mrkla bych jestli má druhá náušnice punc... Docela mě to zaujalo, jestli je to možné, tak jsem si zagooglila, převzato z wiki Stříbro je velmi dobře rozpustné v kyselině dusičné především díky jejím silným oxidačním vlastnostem.
Vůči koncentrované i zředěné H2SO4 je stříbro netečné, stejně při působení dalších minerálních kyselin. Za přítomnosti kyslíku se stříbro rozpouští i v roztocích alkalických kyanidů za vzniku kyanostříbrnanového iontu.

Na suchém čistém vzduchu je stříbro neomezeně stálé. Stačí však i velmi nízké množství sulfanu (sirovodíku) H2S, aby stříbro začalo černat, protože na jeho povrchu vzniká vrstva sulfidu stříbrného

petulkadodo
6. črc 2021

@klokanka31 Stříbro nikdy zelená, pouze černá. Pokud je tam zelený povrch, naušnice byly zřejmě z mědi a jen postříbřené.

klokanka31
autor
6. črc 2021

@levandule_k Já vždycky při koupi náušnic koukám na punc, a měly...

klokanka31
autor
6. črc 2021

@petulkadodo Ale to by snad neměly punc...

novamamina
6. črc 2021

Já se trochu obávám ze tem puncum se už nedá věřit. I na Ali se dají koupit věci s puncem a samozřejmě to stříbro není. Určitě se najde nějaký zlatnik který bude nakupovat tyhle čínský shity. Tím ale neříkám že je to tento případ.

klokanka31
autor
6. črc 2021

Jako z internetu bych šperky nekupovala. No až si půjdu zas vybrat do nějakýho zlatnictví, asi budu muset dávat pozor, a hlavně to nenechávat v koupelně ☺

orisek56
6. črc 2021

No hele, já mám od Vánoc náušnice s granáty a pozlacené. A punc, neboli nějakou značku taky maji, podobně jako zlaté.

syslounek
6. črc 2021

Mě teda přijde dost nepravděpodobné, aby se v koupelně rozpustila náušnice, ať už je z jakéhokoliv kovu. A když už, aspoň ten opál by tam snad zůstal.

klokanka31
autor
6. črc 2021

@syslounek Hele já na to koukala taky jak na zjevení, a kdyby mi to někdo jiný tvrdil, tak mu nevěřím...🤔

veroniquecz
7. črc 2021

@syslounek tak pokud to nebylo stříbro, nemusel to byt pravý kamen.