icon

Rozpuštěná náušnice?

klokanka31
6. črc 2021

Asi to je blbý dotaz, ale mně to nedá 🤔 Myslíte že je možné, aby se stříbrná náušnice rozpustila v pracím prášku? Já měla stříbrné náušnice s opálem, které si na noc sundávám a nechávám v koupelně. Tyhle jedny jsem delší dobu nepoužívala, a měla jsem je položené na plastové krabici s pracím práškem. Tuhle jsem koukala co to je najednou za oranžový flek na krabici, vypadalo to jako rez, a v tom zbytek náušnice (jen část zavírání). Druhá náušnice byla celá 🤔 a mně to nejde do hlavy.

amazonkajanik
6. črc 2021

@klokanka31 jestli to vůbec bylo stříbro 🤔

klokanka31
autor
6. črc 2021

@amazonkajanik To mě taky napadlo, protože na jednom konci tý rozpuštěný byl jakýsi zelený "cucek", a na tý jak byla celá tak se to taky začalo dělat. Ale je mi divný že jsem ty náušnice koupila v normálním zlatnictví, kde i na paragon napsali že je to fakt stříbro 🤔

levandule_k
6. črc 2021

Mrkla bych jestli má druhá náušnice punc... Docela mě to zaujalo, jestli je to možné, tak jsem si zagooglila, převzato z wiki Stříbro je velmi dobře rozpustné v kyselině dusičné především díky jejím silným oxidačním vlastnostem.
Vůči koncentrované i zředěné H2SO4 je stříbro netečné, stejně při působení dalších minerálních kyselin. Za přítomnosti kyslíku se stříbro rozpouští i v roztocích alkalických kyanidů za vzniku kyanostříbrnanového iontu.

Na suchém čistém vzduchu je stříbro neomezeně stálé. Stačí však i velmi nízké množství sulfanu (sirovodíku) H2S, aby stříbro začalo černat, protože na jeho povrchu vzniká vrstva sulfidu stříbrného

petulkadodo
6. črc 2021

@klokanka31 Stříbro nikdy zelená, pouze černá. Pokud je tam zelený povrch, naušnice byly zřejmě z mědi a jen postříbřené.

klokanka31
autor
6. črc 2021

@levandule_k Já vždycky při koupi náušnic koukám na punc, a měly...

klokanka31
autor
6. črc 2021

@petulkadodo Ale to by snad neměly punc...

novamamina
6. črc 2021

Já se trochu obávám ze tem puncum se už nedá věřit. I na Ali se dají koupit věci s puncem a samozřejmě to stříbro není. Určitě se najde nějaký zlatnik který bude nakupovat tyhle čínský shity. Tím ale neříkám že je to tento případ.

petulkadodo
6. črc 2021
klokanka31
autor
6. črc 2021

Jako z internetu bych šperky nekupovala. No až si půjdu zas vybrat do nějakýho zlatnictví, asi budu muset dávat pozor, a hlavně to nenechávat v koupelně ☺

orisek56
6. črc 2021

No hele, já mám od Vánoc náušnice s granáty a pozlacené. A punc, neboli nějakou značku taky maji, podobně jako zlaté.

syslounek
6. črc 2021

Mě teda přijde dost nepravděpodobné, aby se v koupelně rozpustila náušnice, ať už je z jakéhokoliv kovu. A když už, aspoň ten opál by tam snad zůstal.

klokanka31
autor
6. črc 2021

@syslounek Hele já na to koukala taky jak na zjevení, a kdyby mi to někdo jiný tvrdil, tak mu nevěřím...🤔

veroniquecz
7. črc 2021

@syslounek tak pokud to nebylo stříbro, nemusel to byt pravý kamen.