Samota na mateřské
Nikdy jsem nebyla vyloženě společenský typ, ale až teď, co jsem doma se synem, mi došlo, že nemám žádnou opravdovou kamarádku. Veškerý čas trávím se synem a partnerem. Miluju je nade vše, ale občas by bylo fajn pokecat i s někým jiným. Je na tom někdo podobně?
@janulenkaaa asi bych to se sestrou nebrala jako zatěžování. já vím, že jí můžu říct cokoli, i když to nebude chápat, bude tu pro mě. stejně tak opačně. prostě máme každá svoje problémy a proč se o nich nepobavit? občas pomůže už jen to. někdy pohled někoho zvenčí a hned se najde další řešení, které se schovávalo...určitě není dobré, aby sestra ti neříkala nic a ty jí volala denně, ale kdyby se našla nějaká rozumná četnost... 😉
@daasha1 mě syn taky moc nespal, ale já kočárkové období měla ráda. vzala jsem kočár a jela kamkoliv. naložila věci pod něj a šup z domu. přijde mi, že s přibývajícím věkem je to naopak náročnější.
@gracinka7 fakt? já myslela, že je to už město, že by tam něco mít měli. já předtím bydlela v tišnově, je to maloměsto, ale pro děti bezvadné
@gracinka7 Ale musi tam byt nadherne prochazky🤗
Tak kdyby tady chtela nektera z vas mit virtualni kamaradku, at klidne napise zpravu.
@smudlinka24 Benešov je celkem díra, takže ani ne. Ale mimo město je to paráda.
@blahova_andrea není tu vůbec nic. Akorát dětské centrum, kde se pořádá cvičení.
Mne zas matersky centra a podobny "kluby"nic nerikaji ☹ Nechodila jsem nikdyl. Hromadny schazeni neni pro me.
@janulenkaaa Toho se taky bojím, že se tu na vesnici za celou dobu MD s nikým pořádně neseznámím. Na hřiště tu taky moc mamin nechodí. Je to těžký, člověk by chtěl, ale nemá pořádně jak. Muž mě v tomhle moc nechápe. On se tu ještě před stavbou seznámil tak, že prostě šel a zazvonil na něčí dům :D A představoval by si to tak, abych si obhlídla, jestli někdo nemá na zahradě kočárek a taky zazvonila a vtírla se. Což je teda pro mě nepředstavitelný, nerada se někomu vnucuju.
@solinka1974 Já mateřským centrům taky neholduju. Jednou jedinkrát jsem si byla v Praze sednout do jedné babyfriendly kavárny, kde bylo několik mamin s malými dětmi a musím říct, že po hodině jsem byla ráda, že jdeme pryč. Ale říkám si, že když se jednou "obětuju" a zajdu, určitě tam najdu nějakou maminu, co se bude chtít scházet i mimo ta centra. Ale to si nejspíš hooooodně idealizuju :/
@blahova_andrea Já bych kočárkové období taky měla ráda, kdyby bylo kam jezdit....joooo ve městě, tam bych si užívala....pro mě by bylo úplně nejvíc ideální, kdybychom bydleli na vesnici, která by byla nalepená na velkým městě, kam by bylo dobrý spojení. Hezky bych si užívala klidu na vesnici, ale když bych chtěla, mohla bych bez problémů vyrazit do ruchu velkoměsta. I ta šance, že bych tam našla někoho na pokec, by byla větší než tady. No ale to bychom si z platu státních zaměstnanců nemohli dovolit, takže jsme tam, kde jsme.
@daasha1 a co ti na tom tam tolik vadilo? ono když nemáš kde nechat dítě, tak se moc není kde jinde sejít než někde u dětského koutku. těžko s tebou bude chtít capart obrážet obchody nebo sedět někde u koktejlu. já ta místa taky nevyhledávám, ale jednou za čas se to přežít dá a ony si to i ty děti užijí. jasně, že když mám dítě kde nechat, tak moc ráda vyrazím kamkoliv, kde děti nejsou. ale většinou se na mě ty dětičky stejně někde nalepí. nevím čím to...bylo to tak už před dětmi a to jsem si nikdy jako mateřský typ nepřišla
@daasha1 já teda mimčo ve městě neměla. já vzala kočár a šla klidně do polí, lesů, různé cyklotrasy apod. klidně i 10km, pořádně se vyvětrat. to s tím starším pak nějakou dobu nejde, protože ti to neujde. takže pořádné akce zas pak až víc odroste. to batolecí období je náročný. ani mimi, ani zdatný parťák. já teda jsem ve vesnici nalepené na velkém městě, ale jezdím do něj míň, než když jsem od něj bydlela dál 😀
to jsem ráda, že v tom nejsem sama. Bydleli jsme v Brně, neměla jsem tam sice kamarádku, ale znala jsem maminky ze hřiště, ze cvičení, malý byl pořád venku mezi dětma, na hřiště jsme chodili za každého počasí a vždycky tam někdo byl. Teď jsme dostavěli dům v mé rodné vesnici a je to bída. Bydlíme přes dva měsíce, venku malej jásá, když potkáme jednoho školáka, co jde domů. Návštěvy míváme, rodina malého miluje, mít dům je skvělý, ale já se cítím hrozně frustrovaně. Ven chodíme většinou jen dopoledne, po odpoledním spaní už je tma a skoro nikde nemáme chodníky, takže je to o nehodu. Na hřišti nikdo, jen pár lidí v místním obchodě. Žádný kroužek, cvičení pro děti, žádná maminka, se kterou bysme si padly do oka. Tak jsem se začala těšit, že dám malého ve dvou a půl na dvě dopoledne do školky.... a do toho jsem zase otěhotněla. Kamarádky s dětmi mám dvě, jedna v Praze, druhá v Brně, vídáme se jednou za měsíc, když se zadaří.
@blahova_andrea Jde o to, že to byla kavárna vyloženě pro rodiny s dětma. Byli jsme tam v době, kdy měli úplně plno, takže tam bylo odhadem cca 20 mamin a ještě víc malých dětí a byl tam proste hroznej chaos. Je mi jasný, že syn se mnou nebude vysedavat po kavárnách bez koutku, ale tohle už na mě bylo moc. Jinak samozřejmě syna do heren atd. brát budu, aby se vyblbnul a zařádil si s ostatními dětmi, ale vyhledávat to několikrát týdně nebudu. Ani s tím kočárkem nechci chodit někde po městě, já bych si právě představovala chodit nás procházky po parcích, cyklostezkach apod., rozhodně ne v centru města. Jenže u nás opravdu žádná taková trasa není, nejdelší polnacka má cca 2,5 km, takže chodím tam, ale jinak se moc nikde chodit nedá.
@daasha1 no jo, ale kde se ty maminky mají sejít jinde než v kavárně pro rodiny s dětma? 😉 když chtějí jinam než se navštěvovat jen doma. ono je taky jiné mít mimčo v kočárku a jiné už pobíhajího potrhlíka. ten řev a chaos k tomu prostě patří :-/ že to nechceš vyhledávat xkrát týdně chápu. to by se člověk ani nedoplatil. u nás to není ani jednou měsíčně, tak to pak fakt přežiju 😀 mě teď štve hlavně to bláto všude, že se nedá nikam jít. už se těším na jaro, když teda není ten sníh ☹
Ja jsem fakt asi z jiny krabicky ☹ nechapu, jak nekdo muze chodit s malym ditetem do kavarny... ale proti gustu...
Taky chodím ven na srazy, ikdyž jak je víc matek a dětí, tak si člověk moc teda nepokecá. Chybí mi někdo fajn na denní krátký procházky v okolí bydliště nebo jen tak na kafe, do herny....A když už někdo takový je, tak mi prostě třeba "nesedí", tak to pak nemá cenu, žejo ...:o)
@blahova_andrea já to musím uvést na pravou míru, nejsem přímo z Boskovic, ale z vesničky vedle. Má cca 450 obyvatel a já jsem druhá s dvojčaty, takže jsem nechtěla psát o sobě tolik informací. Nikdy nevíš, kdo tě zná a kde tě práskne🙂
@solinka1974 vidím, že to máte podobně🙂 Taky udržuju pár kontaktů přes net, ale není to ono. Holky z práce mají svých starostí dost a dobré kamarádky ze střední se odstěhovaly daleko, takže si píšeme a voláme, ale osobní setkání je jednou za rok☹
U mě to bude tím, že rozhodně neaspiruju na matku roku, ba často ani na matku dne. Dítě bylo u nás spíše rozhodnutí z rozumu, a kdo mohl tušit, že se zadaří tak rychle a rovnou dvojmo. Jaksi se stále jako máma hledám☹ Na podzim se už budu asi vracet do práce, takže na hledání už nebude čas a prostor.
@daasha1 no taky si nedovedu predstavit ze bych chodila a vnucovala se a tady u nas mi prijde ze ty mamky vubec o kontakt nestoji....se sestrou se kuli vzdalenosti malo vydime a i telefonujeme milujeme se....ale chtelo by to nekoho i tu a vubec nevim proc to tady nejde
O mě neznámí říkají, že jsem velmi komunikativní (= jak začnu žvanit, nevím kdy přestat🙂 jenže s kočárem, se kterým nejde zastavit a teď s dvěma trpaslíkama můžu prohodit tak dvě věty🙂
V létě jsem si venku potykala asi s třema maminkama, ale kolikrát jsme se potkaly že.. My chodíme ven téměř za každého počasí, už mi to řeklo víc lidí, tak asi je to divný🙂 doma by kluci za chvíli rozbořili barák a do mateř centra do města to zas jaksi netáhne mě.
Jsme na hřišti nebo na sáňkování, tak něco s ostatními prohodím, ale přijde mi to takové vynucené, dané situací. Nevím, jestli o to ta dotyčná stojí, jestli jsem jí sympatická nebo je to prostě jen ze slušnosti. A to se i přiznám, že na takovéto plkání, aby se něco prohodilo, nemám často náladu. Chtěla bych někomu říct, jak strašně mě to někdy štve, že jsem se vůbec nevyspala, že mám strach, jak to zvládnu.. i třeba jak tu mluvila treasurka o té menses🙂 jenže to se na potkání nevykládá, tím spíš na malé vesnici, kde všichni vidí každému do talíře.. teda mimo mě, já nikoho neznám, nic nevím a všechno zapomenu🙂 A teď jsem na tom ještě hůř, přesně jak psala Andrea🙂
Už konečně někdo vymyslel Tinder pro matky?! :D
@solinka1974 a co je špatného na kavárně s dětským koutkem? v těch mateřských centrech si taky děti hrají a maminky si zatím mohou dát čaj či kafe. aspoň v tišnově to tak bylo. a kavárna s dětským koutkem je něco podobného. děti si mohou hrát a maminky popovídat u kafe. samozřejmě beru jen ty podniky, kde je přímý výhled na dítě a přístup k němu, protože ti prckové tam fakt nemohou poletovat jen tak a to kafe člověk pije studené 😀 ale s tím se tak nějak počítá. ono pít kafe pořád jen sama doma...chce to občas změnu. a ne každý den je venku tak, aby si člověk vzal kafe do kelímku a pil ho venku na hřišti na lavičce 😉 a ne každý má hlídání, aby si to kafe s kamoškou mohl jít dát bez dítěte. já sice tyhle podniky moc často nenavštěvuji, ale jsem ráda, že už jsou. že ty mamči tu možnost mají. pokud tam tedy fakt nesedí xkrát týdně. to bych asi taky nechápala
@nada3 náhodou...už jen to, že máš dva naráz...to stojí za ocenění. ruku na srdce...kdo má trošku sebereflexe, tak se za matku roku prohlásit prostě nemůže. každá děláme chyby, i když v nejlepší víře třeba v tu chvíli. každá občas nemáme náladu, křičíme, dáme nezdravé jídlo, jen aby byl klid a dítě nebylo hlady. každá občas pustí tv nebo vrazí do ruky tablet. nebo si pomyslí, že by si raději lakovala doma nehty, než aby dělala bábovky na pískovišti. matek je tolik druhů...a pokud to není taková, co dítě po porodu hodí do popelnice...tak kdo má právo určit, že jedna je lepší než druhá? 😉 jsou to jen ty naše škatulky a ty máme taky každá nastavené jinak 🙂
@zlorenka co je tinder? 😅
@nada3 víš co jsou muka pro mě? že nás jedna mamča ze školky zvala na návštěvu o prázdninách a kluci prostě mají mezi sebou nějaké boje, nedokážou být ani spolu ani bez sebe a tak se sekli a že nechtějí. mě to tak mrzelo ☹ přitom my mamky i ty mladší děti bychom se sešli rádi. tak musíme asi zas až budou kluci ve školce :-/ ale i jsem si říkala, že by jim to mohlo pomoct najít k sobě jinou cestu, prolomit ledy...přeci jen doma s dozorem je to jiné než ve školce v tolika dětech...
celkově mi přijde, že je to ale v tom městě snad snazší než na vesnici. když jsem jezdila s kočárem do brna třeba na nákup, tak se hned někdo družil i mezi regály nebo i v šalině, kdekoliv. jednou měla maminka trošku staršího kluka než já a oni si sedli, hned se tam začali honit a schovávat. no tak jsem ji požádala o menší radu při výběru, že má víc těch zkušeností a bylo vidět, jak ji to potěšilo a jak by klidně i navázala. hned se ptala jestli bydlíme někde poblíž, že by se kluci mohli vyřádit na hřišti...no jo...jenže my bydleli úplně jinde, že? na vesnici mi přijdou víc takové ty komunity. buď ti, co tam vyrostli, mají tam celoživotní přátele od kolíbky a nebo přistěhovalí na nových ulicích, kteří se spíš druží zas v té dané lokalitě se sousedy okolo. jenže já nezapadám ani do jedné skupiny, tak to je docela pech 😀

@solinka1974 ale jo, škatulky mám taky, ale vím, že nemám odhad na lidi a nerada někoho spláchnu po prvních minutách. myslím, že nekonfliktní lidi, kteří o druhé stojí se dokáží bavit o věcech, na kterých se neshodnout a prostě si z toho jen něco vzít a dál si jet podle svého a ostatní respektovat. nikdo není stejný, to bychom se nemohli bavit s nikým ☹ snad brzy někomu na hřišti propadneš sítem. jinak teda taky nemusím ty obrázky, kdy maminky sedí zády ke hřišti, o něčem se baví a děti vůbec nesledují. ne, že bych za nimi lítala s polštářem, ale prostě ten dozor si myslím, že je potřeba aspoň z dálky, případně včas zasáhnout.