icon

Separace dítěte od matky. Víte o nějakém výzkumu, odborné knize?

hraaasek
12. kvě 2020

Dobrý den!
Zkouším, jestli by tu nebyl někdo, kdo mi dokáže poradit. Zajímám se, zda je nějak více prozkoumáno, co se děje (nejen) v dětské mysli ve chvíli, kdy je dítě po porodu na delší čas odebráno matce. Dnes už se všeobecně ví, jak důležitý je okamžitý kontakt s matkou. Že je to nezbytné pro vytvoření zdravé emoční vazby. Víme, že separace od matky dítě traumatizuje. Ale dřív se to dělo, považovalo se to za běžnou věc. Ráda bych nějakou odbornou literaturu na tohle téma. Abych si dovedla udělat představu, co prožívá dítě, které je po porodu několik dnů bez matky. Jestli třeba zažívá nějakou miminkovskou formu deprese. Nebo je to "jen" nespokojenost, nepohoda, mírná nervozita, když stejně těch prvních pár dnů v podstatě prospí a maminka se nakonec vrátí. Jaký vliv to na něj může mít dál do života. Víte o nějakém takovém výzkumu, o odborné knize?

Strana
z2
me_druhe_ja
12. kvě 2020

@krupka3 Přesně!😀 jsem si přečetla ten úvodní příspěvek a hned mi bylo jasný, že diskuze bude plná odbornic, které jsou buď zarytě na jedné nebo na druhé straně a diskuze není možná. 😀

ruzova_pastelka
Autor odpověď smazal
ruzova_pastelka
12. kvě 2020

Namátkou:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC31...
https://theconversation.com/a-sudden-and-lastin...
https://www.psychologicalscience.org/publicatio...
https://news.stanford.edu/2018/06/26/psychologi...

Pošlu klidně stovky dalších, je to velmi prozkoumané téma. Hledej jako “early separation”. Dobře o tom píše Bowlby, v ČR už zmiňovaný Matějček.

zelenaesmolda
12. kvě 2020

@mimco no jestli je to trauma to nevim ale jsem presvedcena,ze jeden sen co se mi vracel byla podvedoma vzpominka na inkubator a pobyt v nemocnici

rezusesmichy
13. kvě 2020

Jsem laik, a tak by mě zajímalo jak se to "trauma" může projevit a jak moc může ovlivnit pokud vůbec může, další život dítěte? Odmítáním matky? Nenavazanim plnohodnotného vztahu? To je jako s kojením, pokud své dítě nekojis nemůžete navázat plnohodnotný vztah? Znám děti, které byly kojene dlouho a netroufám si říct, že by je to s matkou spojilo a naopak.

cikitkapb
13. kvě 2020

@bassetlady Prosímtě a jak se ten dokument jmenuje? Ráda bych se podívala. Děkuji 🙂

veruuu_kubesovic
13. kvě 2020

...na delší čas? buď jsem rodila v divné porodnici, ale jestli myslíš tu cca hodinu co bylo dítě v inkubátoru a já se mezitím okoupala a najedla po porodu? no to mu děsně ublížilo...
Jinak netuším o jakém delším času mluvíš???

alcar
13. kvě 2020

Tato diskuze by byla zajimava s matkami nedonosencu, kteri byli treba dva mesice v inkubatoru. Tohle mam za sebou se svymi (aktualne triletymi) dvojcaty a zatim na nich nepozoruji, ze by to melo nejaky dopad. Sama jsem zvedava, co prinese budoucnost. 🤔

lalen1
13. kvě 2020

@krupka3 ty ted tady taky placas, kdyz nejsi schopna "něco" doložit...
A co je to studie?! Studie je opět jen nějaká domněnka.. Je tolik studii o všem možným a liší se obsahem a ted si jen vybrat jaká člověku vyhovuje víc! Nikdy to není černé nebo bílé... To, ze "to" někdo hodí na "papír" nebo internet nedokazuje, ze je to to jediné správné....
A říct mám trauma z porodnice, když jsem byla miminko, to je vic nez odvážný...

lalen1
13. kvě 2020

@rezusesmichy zda se Ti sen o inkubatoru 😂😂😅 tak se to trauma prej projevuje...

rezusesmichy
13. kvě 2020

@lalen1 tak nemít dnes nějaké trauma z čehokoliv není in😉

urtica
13. kvě 2020

@rezusesmichy Myslím, že spíš narušením prvotní důvěry (souvisí s životním optimismem a nadějí) - projevem by mohly být podvědomé strachy a úzkosti, nedůvěra v život. Do jaké míry to ovlivňuje struktutru osobnosti jako takovou , těžko říct, ale s kojením bych to nesrovnávala. Domnívám se, že raná separace po porodu může být spojena se silným strachem o život - v přírodě mládě bez matky nepřežije a lidská miminka se od těch zvířecích neliší. U kojení jde o kontakt a o jídlo a obojí lze celkem snadno nahradit.

levandule_k
13. kvě 2020

Jediné, co dítě zná, je matka, když ji po porodu nemá, přichází o pocit bezpečí a jistoty. Do těla se tak vyplavují stresové hormony.

Super knížka na to, co se děje v mysli novorozence je Fascinující mysl novorozeného dítěte od Davida Chamberlaina.

Tohle sice není přímo o separaci po porodu, ale je zajímavé vědět, jak je dítě traumatizováno, když se volí metoda "nechat vyplakat" https://www.prosimspinkej.cz/co-byste-meli-vede...

codal
13. kvě 2020

Já jsem po porodu (1985) byla deset dní bez mámy v inkubátoru (nedonosena na sedmém měsíci), mamka za mnou pak po těch deseti dnech mohla jen docházet na charitu, nekojila. Domů me dostala po třech týdnech. Máme hezky vztah, hodně blízký, bych řekla, mamka je trochu úzkostlivá a občas příliš starostlivá, ale to je i povahou, každopádně ona z toho odloučení trauma má, dodnes se jí zelenou oči, když o tom mluví, já na sobě necítím, že bych to psychicky nějak odnesla, možná že kdyby se to zkoumalo někam do povědomí, že by tam tenhle kostlivec vypadl, to nedokážu odhadnout.

izz76
13. kvě 2020

@hraaasek A kdyby to třeba vliv do budoucna nemělo, tak už jen to, že ten malý človíček v danou chvíli necítí dobre je špatně. Proč sotva co se narodí by mělo miminko zažívat nepříjemné situace, já jsem ráda, že jsem rodila v době kdy už se děti neoddelovaly a ze jsem svoje dcery měla hned u sebe. Už v porodnici jsem je měla u sebe v posteli, porad je nuchnala a mazlila, neumím si představit, že vy mi nosily jen na kojeni a jinak by byly někde jinde samotné v postylce🙄

rezusesmichy
13. kvě 2020

Nevím no, myslím si že daleko horší traumata si dítě odnáší následnou výchovou. Navíc dítě je od matky odloučeno zduvodu ohrožení života a to je v takové chvíli daleko důležitější než vše ostatní.

drakenn
13. kvě 2020

Hodně je tady zmińováno vztah matka - separované dítě. Víme přeci, že i týrané dítě miluje svou matku. Nejde spíš o to, jak později zvládá dítě samostatně své vlastní vztahy, partnerství. Své vztahy k dětem, cí jiné socíální role?
MK je fórum hlavně o maminkách a jejich malých dětech! Takže žádná z nás, která nemá už dospělé děti, které opravdu fungují léta ve svých vlastních rolích rodičů, nemůže objektivně říci - mé dítě nemá trauma..
Z kolikati super chlapců se ve vztazích stávají tyrani, z kolikati super děvčat mílujících maminy se stávají sobecké semetriky, které si uzurpují lásku svého muže pouze na sebe.
.

bassetlady
13. kvě 2020

@cikitkapb Babies

konidana
14. kvě 2020

@codal matně si vybavuji, že jsi tu dříve psala o problémech s bývalým partnerem... proč sis ho vybrala i když nebyl ideální? nemůže to souviset? bůhví co máš v podvědomí, jak odloučení formovalo tvou povahu....

zelenaesmolda
14. kvě 2020

@alcar ja jerm sice nebyla v inkubatoru 2m ale v nemocnici ano protoze me nepustili domu nez jsem mela 2kg.Vztah s mamou mam sice v pohode ale mohlo by to byt lepsi.Nevim jestli je to ale odlpucenim ci naslednou vychovou.

zelenaesmolda
14. kvě 2020

@lalen1 co je na tom vtipneho,ze se ti zda sen o inkubatoru?Kdyby to pro mozek nebylo nijak dulezite tak si to neulozi.Nejaky dopad to ocividne melo i kdyz netvrdim,ze zrovna trauma ale vzpominka tam nekde ulozena asi byla.

lalen1
14. kvě 2020

@zelenaesmolda to, ze novorozeně skoro nevidí a nevi co je to inkubátor.. Ja byla dlouho v inkubatoru a nebýt jeho, tak tu nejsem, takze me ani takovy hovadiny nenapadaji... I kdyby se mi o něm zdálo, tak to nebudu spojovat s novorozeneckou újmou...

codal
14. kvě 2020

@konidana to samozřejmě může, ale to bez nějaké hlubší terapie asi těžko někdo zjistí.

vendes
14. kvě 2020

@hraaasek Pak můžete napsat, jak vás to oslovilo a jestli vám to nějak pomohlo.

zelenaesmolda
14. kvě 2020

@lalen1 vsak si to nespojuj,nikdo te nenuti.Neznamena to ale,ze z toho jiny novorozenec trauma mit nemuze jenom protoze ty ho nemas.Mozek je strasne malo prozkoumany a ani nejlepsi psychiatr ani psycholog ti na 100% nerekne,ze neco takoveho je nebo neni mozne.

codal
15. kvě 2020

Podle mě by se tohle mohlo třeba ukázat v konstelcich.

Strana
z2