Setkávání s rodinou v době koronaviru. Jak to máte Vy?
Zajimalo by mne, jak to mate nyni se setkavanim s rodinou. My mame rocniho chlapecka, ktery je zvykly na moji babicku. Kazdy tyden spolu chodi na prochazky, na hriste...Co vyhlasili nouzovy stav, tak jsme omezili veskere osobni kontakty, ve smyslu potkavani se. Moje babicka je sice starsi a do rizikove skupiny patri, ale krome bolesti kycli je relativne zdrava. I tak je uz pres mesic zavrena doma, nakupy ji vozime tak, ze ji je nechame pred barakem a zamavame ji do okna. Kontakty s malym ma pouze pres skype, kde si kazdy den volame. Jde mi ale o to, ze ac to neprizna, psychicky toto odlouceni prilis nedava a ja premyslim, jestli je dobre se takto uplne izolovat. Napadlo me, ze kdyz si vsichni vezmeme rousku a pujdeme se nekam projit s kocarkem do lesa, ze by to nemuselo vadit. Nebo jak to mate vy? Bohuzel v tomhle dost bojuji s pritelem, ktery by se nejradeji zamkl doma na 1000 zapadu a nevychazel. Takze z predstavy toho, ze bychom se zacali potkavat s rodinou, ho prilis netesi...
S rodici volam ob den. Jednou za 10 dni jim dovezeme nakup ( ja nebo manzel). Pred par dny tu byli,jeden den nasi, jeden den tchanovci. Maji cca 70. Boji se. Nemoci maji dost. Byli jsme na zahrade v rouskach , byli spokojeni.
S nasima uz se vidame, s muzovou maminkou zatim ne, je ted dost nemocna, tesne pred koronou byla ve spitale, bere imunosupresiva a ma narizenou prisnou karantenu.
@andza ale ten koronavirus nezmizí,zůstane tady stejně jako chřipka,takže dřív nebo později to dostane každý,pokud už to člověk neměl,když říkají že už to je u nás od prosince 2019...
My se ted nevidame, vsichni jsme astmatici - oba rodice maji nemocne srdicko a syn by mel jit v kvetnu na operaci, ale volame si i nekolikrat denne, mamku jsme naucili se skypem tak se vidime aspon na dalku.
K moji babicce(83 let) si netroufam(kdybychom ji nakazili, neodpustila bych si to).s babickama deti(60let) se vidime max.1x tydne na 30min venku s rouskama.radeji jsem opatrnejsi.jinak si denne volame a to myslim docela nahrazuje to osobni setkavani
Moji rodiče 68 a 66 let byli se mnou a mým synem v téměř každodenním kontaktu - vyzvedavsli ho ze školky. Jakmile byla vyhlášena karantena, odjela jsem se synem 5r na měsíc na chatu, kam za námi jednou přijeli na návštěvu. Od soboty jsme zpět a opět ve skoro každodenním kontaktu. Já pracuji z domova, rodiče nejsou chronicky nemocní, taťka má dokonce brigádu ve skladu, kterou ani na můj apel s pandemií neukončil. Nabízela jsem jim, že se nebudeme vídat, to ale kategoricky odmítli. Vnuka zboznuji, on je. Samozřejmě se stykame bez rousek, líbám se, syn se s nimi mazlí. Prostě jako vždy... Jen si víc mejeme ruce 🙂 Kdyby byli třeba nemocní nebo já pracovala v první linii, tak se asi stýkat nebudeme, ale takhle myslím, že psychická pohoda nás všech je důležitější než přehnaná opatrnost.
Rodičov ani tchqnovcov sme nevideli už 6 týždňov. Sú na Slovensku a mi s mužom a synom bývame v ČR. O chvíľu sa nám má narodiť dcérka a to ma mrzí asi najviac,že netuším,kedy ju vôbec naši uvidia a kedy ich uvidíme my...
@vladienka Souhlasim. Jak dlouho se jeste nebudou s rodinou stykat? Kdy prijde moment, kdy si reknou, ze uz je to ok? Az to rekne vlada? Protoze pokud jde o realnou hrozbu covidu, ten uz tu bude naporad...
@martiniquest presne tak.. akoze ked vlada ukonci nudzovy stav a karantenu tak uz bude ok tam nabehnut? Moja mama keby mohla tak pride aj vrtulnikom, a asi aj radsej ochorie ako nas rok nevidiet
Stykame se uz celkem normalne. Zatim na zahrade, ale uz celkem v beznem rezimu.
@vladienka To presne koresponduje s tim, ze lidi odevzdali zodpovednost za sve zivoty cizim lidem. Informaci mame dost, na to, abychom pouzili hlavu a udelali si na to vlastni nazor.
My nikam nejezdíme, rodina daleko, tchyně starší a má obavy, má tam tedy rodinu, manžel ji nechce ohrožovat, tak uvidíme. Naprosto souhlasím s @martiniquest Hezky napsáno!
My jsme všechno poctivě dodržovali. Ale už toho začínám mít plné zuby a vůbec se nedivím, že už jsou lidé "neposlušní". Nejdřív to bylo: vydržte to týden, 10 dnů a ono už je to 5 týdnů a nic se nemění, jen stále kecy, co bude a jak bude a za dva dny všechno jinak. Dala jsem si závazek, že do konce dubna, tedy nouzového stavu to už vydržíme, ale pak už začnu zase chodit na hřiště s dětma a stýkat se s kamarády. Ono najít v Praze venkovní vyžití, kde nebudou lidi, je nemožné. Děti jsou tak rozjívené, protivné, s manželem jsme na rozvod, mám toho po krk a už jim na to se*u 🙂
Taky o tom pořád přemýšlím. Do teď jsme všechno poctivě dodržovali. Rodiče i tchánovce jsme viděli za celou dobu dvakrát a to jen z balkonu. Už mi ale všichni opravdu chybí. Všem je kolem 50 a jsou zdraví, ale já jsem ve 13tt tak mám opravdu respekt. Ale říkám si, že přece nejde abych je neviděla celé těhotenství a pak ještě kdo ví jak dlouho po porodu. Takže tomu dávám tak týden, dva a přemýšlím, že se začneme potkávat alespoň na zahradě.
S nikým se nestýkáme, jezdím max na nákup, jinak trávíme dny doma a na zahradě. Rodiče máme daleko, moji už jsou v rizikové skupině. Tcháni sice ne, ale zdraví mají oba podlomené v důsledků psychických problémů. V době skypů, whatsappů atd fakt nevidím důvod pokoušet a zbytečně riskovat. Je to sobecké. Také je dobré si uvědomit, že právě díky všem, kteří na to pečou roušky z huby tak rychle nesundáme, hranice se otevřou bůhví kdy a některá odvětví budou zcela zbytečně strádat déle než je zdrávo...
Stykame se normálně, buď u mamky nebo u nás. I ségra jezdí.. Psychicky by to mamku natolik rozložilo, ze si nedovedu představit že ji nechám samotnou v bytě... Na koronavirus mam svůj názor a na naši vládu taktéž.. Byli u nás i známí, pomáhali kácet stromy, jezdíme na kole, navštěvujeme se na zahradách... Život jde dál ať je tady chřipka nebo ne. Nejsme po žádné těžké nemoci, takže nemáme důvod se takhle izolovat...
@veronikav31 a? Je to prostě zakázané. Stejně jako řídit třeba opilý. Jezdíte opilá, protože přece to v pohodě zvládáte? Já to prostě vydržím, a až to zakázané nebude, pohovořim si s prarodiči jak se na to cítí. Edit: a to tedy opravdu nejsem fanoušek Andreje. A tedy nevím zda se něco významné nezměnilo, masmédia nesleduji, ale předpokládám ,že pro rizikové skupiny to stále platí
A taky bych řekla, že opatrnost a dodrzovani souvisí s tím, zda někoho nakaženého znáte. Mojí kamarádce malém zemřel strejda na toto onemocnění. Myslel si, že ho má z práce, takže tam všechny otestovali a u nikoho dalšího to neprokázali. Takže opravdu nemůžete vědět, kde kdy jak jste se nakazili. ....
@peleta jim? Myslím ze vůbec nechápeš o co jde. Jsem z Prahy a zákoutí bez lidí se dají najít všude. Že tobě s manželem hrabe není problém jejich ale tvůj. To že neumíš zabavit venku děti aniž bys měla kolem sebe obecenstvo není problém jejich ale tvůj. I teď se dá normálně žít. Vy si prostě vůbec neuvědomujete že ani vláda moc neví co s tím. Nikdo se s ničím podobným v novodobé historii nesetkal. Když to začínalo a vlada důrazně doporučovala nejezděte tam a tam tak jste byli chytrý. Když se ukázalo jaký to je např v Itálii průser tak jste remcali proč vláda nic nedělá. Udělali restrikce a teď zase kecate proč jako a proč tak dlouho. Tvl vždyť to je teprve měsíc!!! To vážně nevydrzite doma na zadku nebo jít jen ven? To jsou vaši rodiče vážně na tom tak zle že jim nestačí jen volat? Je to od Vás sobecký. Neříkám že chci aby to trvalo déle. Sami už potřebujeme nové boty atd. Ale lidi jsou už tou hyperdemokracii atd tak zhyckany že omdlévají jen při pomyšlení že letos nepojedou k moři. Prostě dokud vám nekdo z rodiny neumře jdete přes mrtvoly. Já prostě chci a já jim na to se*u. Mě jediné co vážně štve je že vláda tady rozdává bambiliony všem možným. Lidi mají měsíc zavřený provozovny živnosti a krachují? Jako sorry ale ať jdou do fabriky když neumí podnikat!!!!
@podaji 🙈
Jsme s detmi od 14.3. doma, cca do zacatku dubna jsme se s nikym neschazeli, nakupy nam vozi rohlik.cz ... pak jsme jednou sli s moji mamkou na prochazku (v rouskach). Na velikonoce jsme se uz setkali i s dedou (ten je asi nejvic rizikovy-pracuje ve zdravotnictvi,ale nesetkava se s pacienty)... zatim tedy jsme vsichni zdravi, bez priznaku a pokud se prarodice neboji nas, my je radi uvidime. Opak je tchyca,ktera je vypsychla tak, ze jednou kdyz jsme za ni museli pro neco dojet,tak stala 3m od nas, rousku, rukavice a byla naprosto vystresla ze nase deti co jsou uz mesic bez jakychkoli kontaktu s kymkoli, na ni asi neco plivnou... takze asi jde o to,jak to citi ti vasi? Kontaktu bych se nebranila...
@andza nic není zakázané, jen chodit bez roušky. jinak je vše povolené
@veronikav31 no hádat se nebudu. Ale myslím si, že třeba domovy důchodců to zakázané mají a upřímně nevidím velký rozdíl mezi důchodci tam a jinými. Teď myslím z hlediska návštěvy. Asi to vidíme každý jinak, ale přijde mi zbytečné porušovat něco, co bez problémů dodržovat mohu. Až bude zákaz na dva roky, rok, dobře, pak to asi je na zvážení. Ale myslím, že měsíc, dva, se vydržet dá. Kolik to je v horizontu života?
@andza no,domovy pro seniory je jiná kapitola, tam je ve většině případů nakazili zaměstnanci,nikoliv rodinní příslušníci. A krom toho, kdyby to byl takový strašák jak se všude prezentuje,tak žádný důchodce nejde nakupovat mimo vymezenou dobu. Mám tchýni a tchána v důchodu x let, patří věkově do rizikové skupiny a oba mi říkají,že raději půjdou mimo vymezenou dobu do obchodu než se tam mačkat ve frontách s ostatními důchodci, že to fakt nemají zapotřebí, tak jezdí okolo poledne kdy je v obchodech minimum lidí a pohoda. A naše děti nemám zapotřebí odstřihnout od prarodičů,když ti je chtějí vidět. A hlavně vidím kolik důchodců chodí ven na procházky,fakt nejsou zalezlí celý dny doma, proč taky, sledovat zprávy, psychicky se deptat co by kdyby...kdo běžně chodí ven a vidí se s ostatními lidmi,toho toto frustruje a psychicky ničí a to je pak cesta do pekla. pár dní se to zvládnout,ale x týdnů, měsíců ne, pak jsou z těch lidí trosky, budou se na ně běžné viry lepit jak smůla na paty, o sluníčku nemluvě.
@veronikav31 možná jsou taky vaši rodiče/prarodiče zdraví, já nevím já Vás neznám. Já mám taťku z astmatem, teď na antibiotikách, tchána s cukrovkou, babičku s astmatem, sousedy atd atd. Já to prostě pokoušet nebudu. Za to mi tedy těch několik týdnů nestojí. Plus jsem od jich daleko, takže já mám vlastně karanténu souvisle už tři roky, opravdu nejdu každý den s někým ven. Je to pro mě také těžké, nejsem introvert, ale zvládnout se to da. Takže nevím proč by to nemohlo zvládnout ostatní, když jde od zdraví a životy....a v žádném případě nezakazuji nic seniorům. Jen ať se procházejí, proboha. Ale ne v supermarketu.
@andza já astma mám,to samé můj táta,moje babička i tchýně s tchánem taktéž mají zdrav.problemy,ale být pořád zavřený to nejde.a i přes nouzový stav,chodím s dětmi ven.jo a jinak základní koronavirus mají děti když mají rýmu,proto ji snaze chytají rodiče a prarodiče od malých dětí,když jdou s nimi...to jen tak pro odlehčení
@veronikav31 nikdo po Vas také nechce abyste byla zavřená. Přece chodit ven a chodit za prarodiči není to samé.

My se s babickami nevidame a nas rocni byl zvykly, ze za nim jezdily jednou tydne. Premyslela jsem prave o te prochazce v lese, ze by to nemuselo vadit, resp. riziko bude asi nizsi nez se videt doma. Kdovi jak dlouho to bude trvat a nechci se nevidet s rodinou treba pul roku :-/