icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

dracula
17. lis 2014

Na dokument se dívám a s maminkou bych neměnila. Je vidět, že to čím dál více nezvládá. Nesympatická mi od začátku přijde babička dětí. Je to dokument, který ve mně vždy vyvolá různé otázky. Každopádně si myslím, že děti budou asi mediálně sledované hodně dlouho a to jim tedy nezávidím.

nov777
18. lis 2014

Konečně jsem viděla poslední díl a musím říct, že mi přijde, že by tomu asi měli přestat říkat dokument, ten formát spíš připomíná mýdlovou operu. Nejvíc hrané a zmanipulované mi přijdou ty scény s Klárou. Kdybyste měli v práci problém a čekal vás nepříjemný pohovor s kolegyní, pozvete si k tomu kamery? Navíc bylo vidět, že se jí to vůbec nedotýká tak, jak by mělo. Mě kdyby někdo říkal, že neplním svoje povinnosti a hrozí mi vyhazov, tak se určitě tvářím vážněji, ona se jenom hloupě usmívá.
JInak k tomu, že to nezvládá profesionálně ukočírovat, to je sice smutné, ale každej prostě na tohle nemá, ok. Co mi ale přislo vážně ošklivé, že tlačit na Sašu, aby se víc starala sama, už chce asi půl roku a rozhrábne to, když má mimino v nemocnici. Citlivost sama. Neříkám, že to Saša nějak extra zvládá, organizace teda fakt děs běs a moc se to nezlepšuje, ale jako sociální pracovnice přece pracuju zásadně s lidma, kteří to nedávaj. Za lidma, kteří perfektně zvládájí péči o děti, domácnost, práci a rodinný rozpočet, asi nechodí sociální pracovníci na výpomoc a radu. 😕

marketa233
20. lis 2014

Další díl bohužel pokračuje ve stejném stylu. Rozhovor Olgy s Veronou před kamerami, tomu přeci nemůže nikdo věřit, že takhle by si povídaly. K čemu potřebujeme informaci, že Olga kouřila na balkoně a soused jí vynadal? Jaký smysl mají výpovědi sousedů, nepřináší nic nového, opakují drby a mýty. Proč nedostanou víc prostoru sociální pracovnice? Mají nastavit režim, tak ať nám o tom něco poví. Proč jsme se nedozvěděli důvody odchodu jedné z nich?

A zas ty účelově návodné střihy. Od stěžování si ministryni do aquaparku a pak zas k nedostatku peněz na sociální pracovnice. Jaký to má smysl? Jde o provokaci závisti?

Z návštěvy ministryně se přeci dalo vytěžit mnohem víc. Konkrétní otázky, konkrétní odpovědi, přísliby. Nic z toho se nekonalo, jen tlachání.

Konečně jsme aspoň viděli nějaké aktivity s paterčaty. Zaujala mne ta chodítka. No a taky počítač, velká televize pořád v provozu. Tedy v těch pár záběrech, které byly nabídnuty.

dokument
20. lis 2014

uz jen 3 dily a bude pokoj 😀 tam se celych 10 dilu opakuje porad to samy 😀

katynka78
20. lis 2014

Myslím si, že kdyby ten dokument pojali jinak, byl by i jinak přijímán. Když se měla paterčata narodit, tak jsem se koukala na Události a tam o nich tak pěkně mluvili a maminka byla tak pěkně brána. Teď to celé je jak naschvál, aby tam byly konflikty a ještě by řekli, že kdyby tam nebyli, že by se nikdo nekoukal. Já bych se ráda koukala na to, jak ty děti rostou, jak se rodina učí s nimi sžít a jak je sociální pracovnice vedou k té samostatnosti, kterou se tam pořád ohánějí. Každá strana si mele pořád to svoje a proto to tak dopadlo. Mrzí mě to, ale mě už paní Klára sympatická není - na tu práci je měkká, měla stanovit hranice od začátku, ona v tom není nováček, ale u Saši udělala obrovskou chybu, ale Saša nováček je, takže to měla ukočírovat. To že je to střed kultur, bych řešila od začátku - romská rodina, romské pečovatelky, k těm konfliktům nemuselo docházet. Navíc jak tam dostala vynadané, to brala dost v poho. Já bych nervačila.
A vykašlat se na Sašu ve chvíli, kdy jsou děti nahromadě a ona sama má dost velké zdravotní problémy? Ups, tak to bych si nelajzla, počkala bych, až by to bylo opět v normě a byli všichni zdraví.
Pak mě ještě zarazila jedna věc a to ta, že se skutečně nedává prostor těm ženám, co u té rodiny pracovaly a už nepracují. Proč? To se stydí? Já bych svoje řekla. Takto máme jen verzi Saši a zprostředkovanou verzi od Kláry.
Jinak se mi moc líbilo, že Tonda udělal papíry a jak byli všichni v tom plavání, to bylo moc krásné.

nov777
21. lis 2014

@katynka78 U tech pecovatelek si rikam, ze bud v tom dokumentu byt nechtely nebo jim proste autori mydlove opery nedali prostor. Puvodne jsem na to chtela koukat, protoze me zajimalo, jak vypada ta organizace. Jak to vypada, kdyz rano vstanou a jak vypada denni rezim. Presne to, co rikaji autori, ze by nikoho nezajimalo. Misto toho tam cpou veci, ktere by bez kamer ani nevznikly. Takze realita nula. Ten aquapark je treba zrovna neco, co jsme zatim nedali ani my s trema detma. Spousta lidi, potrebujete minimalne jednoho dospeleho na jedno dite, je potreba je prevlect, osusit, zase prevlect. Nemuzou se hnout bez dozoru, protoze udelaji dva kroky a uz by se topili. Zoo mi prijde vyrazne snazsi, mene nebezpecne, ale pro kamery by to asi nebylo takove terno.

marketa233
21. lis 2014

@nov777 Ten aquapark je zas bouda. Dají to tam s tím, že rodina platila 1500, zařadí to mezi dohady o nedostatku peněz.. Proč tam není řečeno, že to zaplatil štáb?

elvira
21. lis 2014

Je to celkově zvláštně pojaté....
Jako největší peklo mi podle toho, co kamery ukazují, připadá babička - taková ta typická uřvaná cikánka...
Mě překvapilo, že ani jedna z těch pečovatelek, co chodily na noc, neřekla žádný pádný důvod, proč chtějí každou chvíli skončit...
A to, že babka nafackovala pečovatelce... chápu, že to nasere, že má hlídat děti a prostě se malý skulil, naštěstí se nic nestalo...ale já si sypu popel na hlavu, ano, i mě jako jednomatce se jednou dítě skulilo z postele...prostě nikdo nedokáže být ve střehu nepřetržitě.
Jak jsem se dočetla, tak péče o dítě nebyla tak docela povinnost těch pečovatelek, že to tak nějak vyplynulo z výjimečné situace, ale nedivím se, že to zarazily po napadení babičkou, která ještě hrdě tvrdí, že příště by to zopakovala...
Celkově mám z celého dokumentu smíšené pocity - na jednu stranu chápu, že je to hrozný zápřah, 5 dětí najednou, výdaje...na druhou stranu ze strany cikánů nevidím ani náznak vděku za cokoliv, jen nataženou ruku...

katchula
21. lis 2014

Tak aquapark byla jasná reklama, proto to v tom dokumentu bylo 😉 Myslím, že sami za svoje peníze se tam už nemají šanci podívat, navíc hlídat 6 dětí v aquaparku musí být o nervy.
Já jsem absolutně nepochopila proč tam byly ty záběry z hospody z "rozhovoru" (pokud se tomu tak dá vůbec říct) babičky a její sestry. Přece nikoho nezajímá, kdy se babička vdávala... Navíc její slovní projev je horší než 2letého dítěte, ta ženská není schopná dát dohromady jedinou kloudnou větu, jsem se za ní doslova styděla 😝
Pořád má moje největší sympatie tatínek paterčat 😉 Věnuje se Tonymu, je vidět, že má ty děti rád a pořád si nestěžuje jako Saša a její matka.

nov777
21. lis 2014

@elvira Mě ta situace s pečovatelkama přijde vysloveně divná. Když jsem četla článek o čtyřčatech, tak tam bylo uvedeno, že měli pečovatelku k dětem (takže se starala o děti) a paní na úklid, obojí platil stát. Takže moc nechápu, že v tom dokumentu prezentují situaci tak, že pečovatelky tam vlastně nejsou kvůli dětem a pak když mají zapnout pračku, tak tam zase nejsou na domácí práce. Tak na co tam oficiálně jsou? Ještě jsem ten díl neviděla, takže možná změním názor, ale z vlastní zkušenosti to vidím tak, že člověk pochopí, když se něco děje omylem při největší snaze a když se něco děje, protože je to paní prostě fuk. Jedné mojí paní na hlídání jsem se zbavila po třech měsících ( a divím se, že jsem to tak dlouho vydržela), protože kdykoli hlídala, tak jsem doma našla rozbité hračky, politý gauč apod. , ano, stát se může, ale ne pokaždé. Mě se to taky neděje každý den, ale jednou dvakrát do měsíce. Určitě je babička držka a měla by se víc krotit, ale zase chápu, že určité věci hrotí. Pamatuju si největší výstup, když nechávaly paní pečovatelky děti v pokaděných bodýčkách. Takhle najít svoje děti já, tak tu babu vykopu ze dveří, za tohle ji neplatím. Oni to mají složitější v tom, že mají nárok, ale kvalitu služeb vlastně nijak neovlivní.

elvira
21. lis 2014

@nov777 - je to celé zvláštní, bohužel máme jen pohled okem kamery a spoustu věcí nedokážeme posoudit objektivně...

nov777
21. lis 2014

@elvira To je určitě pravda, přijde mi to tak podivně sestavené. Spíš jakoby to nebyl dokument, který má bez vměšování zachytit realitu, ale jako seriál podle scénáře. Škoda, taková situace si zasloužila něco výrazně lepšího.

dokument
21. lis 2014

zajimalo by me, o cem by tocili, kdyby ta rodina byla bila ... 😅

nov777
21. lis 2014

@dokument To je velmi zajímavá myšlenka ...

katynka78
21. lis 2014

@nov777 Přesně tak, kdyby si vážili toho, že se prostě stala taková rarita, tak z toho udělají cirkus. Škoda toho, ale i tak se dívám, ta miminka se mi líbí. Dokument ale má název Paterčata a přitom o nich nevím skoro nic, měl se jmenovat jinak - třeba Situace vícečetných rodin versus stát. A už bych se nedívala🙂 Ale pořád jim fandím, je to prostě unikát mít tolik dětí.

nov777
21. lis 2014

@katynka78 Souhlasim, ten nazev vyslovene netrefili, stejne jako formu. Mluvilo se o casosbernem dokumentu, doufam, ze to nebude delat stejny typ lidi. Vyslovene vyhozene penize. Me to tema taky porad zajima.

lenicka07
21. lis 2014

@elvira souhlas, ale s tím děkováním pořád nechápu, proč to všichni chtěji slyšet veřejně. Která z vás jim cokoliv dala, že chcete slyšet díky ? Saša říkala v jednom rozhovoru se se snaží poděkovat každému dárci a pokud jde o dokument, tak říkala, že se snaží děkovat stále, jenže je na tvůrcích pořadu, co tam zařadí... že děkovala víckrát než v dokumentu zaznělo

sulemina
21. lis 2014

pokud zfackuje ta cikánská babka pečovatelku, tak jakože wft...kde to jsme

lenicka07
21. lis 2014

@nov777 jo přesně, mě to přijde takové zinscenované, čekala bych že ta kamera bude přítomna každodennímu životu a místo toho tvůrci situace vytvářejí. Už třeba tím že rodinu vezmou, kam by se jinak nedostali... Zaplatí jim to a pak se tu holky hádají jaktože si můžou takovou "drahotu" dovolit...

arrowka
21. lis 2014

@nov777 Ohledně těch pečovatelek to tam zaznělo, asi ne příliš zřetelně, ale Klára se tam zmiňovala, že se změnily zákony. Prostě, když byla čtyřčata malá, byly zákony ohledně pečovatelek jiné. Myslím, že o tom mluvily, když byla na návštěvě ministryně.

arrowka
21. lis 2014

@dokument Točili by úplně o tom stejném. A když by neměli konfliktní situace zajímavé pro diváky, tak by je do nich štáb vmanipuloval. O tom můžou vyprávět desítky rodin, co absolvovaly Výměnu manželek. A 99% rodin bylo bílých.

lenicka07
21. lis 2014

holky taky nechápu proč by se nemohli vyjádřit ke kvalitě sociálních služeb? vy to berete jako nadstandard, já to beru že jsou v situaci, kdy mají na to zákonný nárok jako by měla každá matka s trojčaty a vícerčaty. To že pečovatelka neuhlídala dítě a to se skulilo na zem, je prostě špatně. Nevím proč by měla být "horší kvalita" když je služba zdarma. Musí to být podobné jako u placených služeb. Taky by se vám nelíbilo, kdyby vaše děti padaly napr. lékařům z rukou nebo chodily omlácené ze školek. Chování babičky je těžce přes čáru, ale zastávat se pečovatelek no nevím... kdyby to bylo vaše dítě jistě byste si stěžovaly..

mamkamarketa
21. lis 2014

@lenicka07 me teda syn chodil ze skolky bezne omlaceny ! Nikdy by me nanepadlo za to vinit ucitelku 😕

lenicka07
21. lis 2014

@mamkamarketa nemyslím modřinu, to jsem asi napsala špatně... ale jako otřes mozku apod. by asi úplně ok nebyl...

tarra27
21. lis 2014

@lenicka07 tam jde o to, že mají nadstandarní počet, všichni se jim snaží vyjít vstříc....že sjelo dítě s gauče, se proste stane, navíc, nebyli jsme u tho, pochybuji, že paní šla jen tak od decka, Saša šla pro krabici, kterou nemuže zvedat, kdo ví, zda na ni sama nezavolala, nehoukla na ni....at ji pomůže....ano je o blbe, že díte spadlo, ale nic se mu nestalo, což není omluva, ale ono asi ani není žádný med tam pracovat, když pak babička jde a flákne ve městě po puse pečovatelce....a Saša chytře vykládá, že jí se to nikdy nestalo....ano byla bych hotová, že mě dítě spadlo, určitě bych ji nepochválila, ale takovýhle rozumy, které má jak babička tak Saša, už mě začínají štvát....na začátku jsem jim fandila a i tady za ně celkem dost bojovala...situaci jim nezávidím, určitě to snadné není, jsou unavený atd...ale zase nesmí z toho delat úlitbu, stát za to taky nemůže a všichni kdo jim pomáhají taky ne...myslím si, že se celkově snaží všichni....delají co můžou....a každý chybujeme - Já i ten kdo čte tyhle řádky...je to normální a lidské....a ani ošetřovatelka si zajisté neuvědomila, že může spadnout....celkove tam je stresující prostředí..já bych teda neodsuzovala ani tu službu.....zase at se na mě Saša nezlobí, ale takovou kritiku a řeči o tom, že ji se to nestalo nikdy, si teda paní nezaslouží.....

tarra27
21. lis 2014

@lenicka07 vždyt si i vezmi Leni, kolik tam chodí lidí - sociání pracovnice, dve pečovatelky do služeb, pak terenní pracovnice....jako nadstandart mají - oproti tomu, co je v zákoně...já netvrdím, že by nemeli pomáhat, naopak, je to dobře, že pomáhají, i když jim to stát právně nepřikazuje....ale trochu pokory od nich, bych teda očekávala...a ne že Saša "chytračí" a mě to v posledním díle tak přišlo.....jako je to nestandartní situace, určitě super, že nešla na potrat, ale zase pozor na to, že mám pět detí a všech je povinnost se starat a mě pomáhat, mě připadá, že už to začíná být automatické....a někdy až vyrýpávání.....a takhle se zachovat k ošetřovatelkám - strkat do nich, bít je, nadávat, být sprosté.....kritizovat.....to se nedelá....

pochopila bych, kdyby řekla základní věci a řekla, já je chápu, je to tady na hlavu, je toho na nás i na ně moc....ted nám spadlo miminko nebo jmenem mu říci, to jsme se vylekala....a ošetřovatelka chudák taky, proste ztakhle nějak...a ne ji odpálit, jako kdyby to udelala cíleně....a mě to tak vyznelo.....

při představe, že bych tam delala já a tohle se me stalo, tak se mužu jít odstřelit....vždyt vám doma nikdy díte nespadlo?? a bylo Vaše...natož kdyby spadlo decko od segry nebo cizí, taky budete na nervy.... 😉

tarra27
21. lis 2014

nehlede na to, že když si představím, že moje dcera by delala u pečovatelské služby, chodila by do práce k nim, a spadlo by ji jejich decko a byla by z toho špatná..... a ony by tohle vše kolem udělaly, tak by mě teda vytočily fest, snad bych tam za nima snad i zašla, i když by to nepomohlo.....
tohle se prostě nedelá.

dokument
21. lis 2014

@arrowka no ale tak vymena manzelek je bulvar jak vysity, toto tocila CT, kterou si taky castecne platime a bulvarni by byt nemela - ale mas pravdu, je, posledni dobou cimdal vic. Toto je jen o ciganech, takze u bilych by museli tocit o patercatech...

lenicka07
21. lis 2014

@tarra27 o tom nepolemizuju, že je to stresující, že se to stát může atd. jen mi to přijde že se tady neměří stejným metrem. Kdyby si kterákoliv jiná maminka stěžovala na takovou situace, jistě by byla na MK politovaná. Na druhou stranu kdyby se dítě skulilo na zem, když by u toho byla Saša, tak byste jí to tady pěkně nandali. Nemůžu za to, že mi připadá, že se tady víc měří podle toho jak je kdo z rodiny sympatický, než aby šlo skutečně o to, zda jsou některé situace v pořádku. Jako např. očekávám, že třeba v porodnici nevypadne sestře moje dítě z rukou, tak podobnou péči bych čekala od pečovatelky. A kdyby se něco stalo?? Přece nejde argumentovat tím, že se zrovna nic nestalo. Mám celkově trochu pochybnosti, už jen z důvodu, že některé pečovatelky neměly předem zkušenosti s dětmi a jednak podle toho co mi říkala maminka od trojčat, která byla sama taky hodně nespokojená. Tak prostě uvažuju ve smyslu, zda opravdu je tahle věc v pořádku. Nedokážu si prostě jen říct "můžou být rádi, že mají nějakou pomoc".

wolfgang
21. lis 2014

Až do včerejšího dílu jsem moc fandila celé rodince, maminka se mi zdála moc milá a hezká a obdivovala jsem ji. Myslím ale, že sympatie (ne vůči miminkům a mamince), značně opadly. Bohužel se projevila specifika mentality: práva, práva, práva!!!, ale vděk je často neznámý pojem. Chápu, že situace rodiny při narození takového počtu dětí je dramatická. Stát se zachoval velkoryse. Byt, zařízení, auto, pomůcky pro miminka, kočárky i hračky, dokonce i rozměrné auto! Dodal i pečovatelky, jejichž nervy jsem mnohdy obdivovala a která mladá rodina má na kontě 400 000 Kč, jak říkala paní ministryni sociální pracovnice? A výsledek? Nezaměstnaný otec, fackující babička, despekt k pečovatelkám, skandál z naprostého nesmyslu(skulení z toho nosítka pro miminko - kolikrát dítě spadne, když se začne stavět, chodit, běhat!). A tak jsem se vrátila o pár let zpátky, kdy v centru stotisícového města mi přímo nad hlavou vybydlela rodinka tohoto etnika byt 3+1 v cihlovém domě o 130 m2, topili si parketami, zlikvidovali celé sociální zařízení a když za asistence policie museli byt opustit, jakoTREST dostali nedaleko nově zrekonstruovaný. Ne, nejsem rasistka, mám i mezi nimi dokonce kamarády, u kterých se opravdu dá jíst z bíle vykachličkované podlahy.
A také bohužel vím , co je mírně nestandardní výchova dětí. Vychovala jsem těžce postižené nevidomé dítě vedle zdravého bratra, a věřte, že když musíte pracovat v náročném oboru a navzdory všemu a všem vychováváte dítě bez specializovaných zařízení a vymýšlíte, jak dosáhnout od miminka začlenění mezi úplně obyčejné děti, je to za další čtyři! Žádné peníze od státu, ale slušnost, trpělivost a jakési heslo: Ty ostatní můžou, ale ty musíš! A musel opravdu sám vystudovat 2 státní univerzity, na hypotéku koupit byt, je ženátý a má úžasnou ženu i dceru. A ono to šlo!
I ta početná rodinka by měla jít do sebe, uvědomit si, že stát pomáhá tak, jak jinde opravdu ne (a to opravdu cestuji) a mít pokoru před každou pomocí a ne jen natažené dlaně!

Strana