Sledujete dokument Paterčata?
Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.
@lenicka07 osobně si myslím, že každá jsme trochu jiná, každá máme jiný styl práce a jiné návyky. prostě každá. A když tam Saši přijde pomáhat někdo, kdo je zvyklý dělat věci trochu jinak a začne je tam dělat podle sebe, tak se to Saši nemusí zrovna líbit. Jenže v této situaci, která nastala a za kterou nikdo nemůže, by mělo být n aprosto samozřejmé snažit se vycházet vstříc, být tolerantní a přistoupit na nějaké kompromisy. A to z obou stran. A to mi teda nepřijde, že by Saša byla ochotná k nějakým kompromisům. Spíš jsem měla pocit, že to chce aby to bylo všechno podle jejího a jak není, tak je zle.
Já jsem v tomto oboru (nebo tedy příbuzném) dělala a to v Rakousku, tři roky, provoz služeb pro rodinu a domácnost. Měla jsem pod sebou deset dvanáct ženských, některé na úklid, některé pečovaly o staré a nemocné a některé do rodin s dětmi. Samozřejmě nikdy ne do rodiny s paterčaty, pečovaly jsme o děti od roku výš. Ale za celý tři roky jsem měla problém pouze s jednou pečovatelkou, ostatní byly v pohodě a reference od rodin v pořádku. Takže já prostě nevěřím, že všechny pečovatelky stojí za houby.
Prostě si myslím, že by se všichni měli snažit tuto situaci zvládnout, a tu snahu prostě od Saši necítím. Od ní cítím snahu být tou, která rozkazuje a má to všechno na povel.
@78marcela souhlasim, nemyslím si, ze všechny jsou špatně......kdyby byly, stěhovaly by si i jiné rodiny a nevydržely by tam pracovat.....
Osobně bych nedělala závěry ze dvou rodin...
A snaha musí byt opravdu na obou stranách.....nemůže to bát tak, ze mám nestandartni situaci a všude budu mít úlevy a já budu lpet na svým, nikde neprivru oko a jen budu vyhrávat jak je vše blbe....a zacnu si klást podmínky, jak nebude po mým, všechno blbe.....
Tolerance by mela byt na obou stranách.....
Jako ruku na srdce, ano, stát by mel pomoci pomoci a je dobře,ze pomáhá....nebo ze pomáhá Klára a ostatní, ale nemůžeme to brát jako nicci povinnost.....musí musí musí....to teda nemusí.....
Já to nebudu hodnotit ani tak ani tak, nebyla jsem u nich, neznám je osobně, ale Sasa me zklamala z toho co vidím .
@78marcela Ano, Saša chce mít všechno na povel, a myslím, že je to tak i správné ... je to její rodina, její domacnost, její děti, ona (na rozdíl od pečovatelek) má za všechny zodpovědnost a když se nějakému dítěti něco stane, bude to její problém ... také bych nedovolila, aby si v mé domácnosti dělal jednu věc každý podle svého ... jasně, jsou tam aby jí pomohly, ale měly by respektovat její přání ... jenže ono je to asi těžké, když bílé ženy mají dělat věci podle toho jak chce cikánka, že?
@kvakuska nevím jak to mysli Marcela a i souhlasim, ze to je její domácnost, ale neznamená to, ze bude strkat do pečovatelek a nadávat na neustale dokola si na vše stěžovat....
Kdyby se takhle chovala moje dcera, tak si s ni promluvim a sama jako jej máma ji řeknu, ze takhle ne....
Holky já s nemyslím, ze mezi pecovatelkama nejsou spatne pecovatelky, určité jsou....ale je mi divný, ze jsou špatne vvšechny ....a vsichni....
Ano nema to snadné.....a ano stát ma pomoci....ale když už jednou pomoc nad rámec zákona mám, chovam se slušné.....i kdyby vyjela a pak si to s ni vyrikala a řekla ze toho na ni je moc....nebo ze to přehnala....to neudelala nikdy...
A to ze ma patercata, za to nemůže ani stát ani ošetřovatelky a ani Sasa....prostě to tak je a díky Bohu ze jsou v pořádku zdravé....ale sase a její rodině to nedava žádné právo byt neslušné a napadat personál.....
Když Sasa chce včetně nadstandartnich věci na 100% od ostatních tak stejně přísná ma byt i na sebe a na svoji rodinu.....a i máme bych rekla, mami tohle nemůžeš, neblazni, přece nemůžeš fackovat pecovatelky....a ne ze si řeknou, ze je to správně a obhájil se před sebou....
A je mi úplně putna, ze je romka....myslím si ze ROM NEROM slušné chování snad platí pro všechny ne...?
Holky jdu spát mám hordku klidu 🙂))) a neodsuzuji nikoho a i vám neberu vas názor. Napsala jsem jen svůj.....a už tady teda ztratila dost času ;) mějte se a pěkný večer ;)
@kvakuska no mě osobně je úplně jedno jestli je romka nebo cokoliv. Když jsem dělala v Rakousku v té agentuře, byly mezi našimi klienty černosky, kdysi jsem se starala o vietnamské děti a je mi úplně jedno jakou ma ten člověk národnost. Ale nesnáším sprosté urvane lidi zvyklé stát s nataženou rukou a hledíci kdekoho obrat.
Podle mého osobního názoru češi nejsou rasisti. Kdyby byli, vadili by jim vietnamci a podobně. Romové si to svým chováním dělají sami. Mám kamarádku Romku, naprosto bezvadnou a spolehlivou, pracující za dva lidi, nedám na ni dopustit. Ale je jenom jedna z mála, jinak mám proti nim výhrad mraky. A to pouze na základě své zkušenosti, kdy mě dvakrát okradli.
U Sasi mi je úplně jedno, že je Romka, ale vadí mi jeji chování. Zrovna tak jako mi vadí a ještě více chování její matky. Naopak Tonda mi nevadí vůbec.
A že by měla byt Saša tolerantní, a vycházet pečovatelkam vstříc, to by měla, ať je bílá nebo černá nebo třeba fialová. Jinak se na ni za to jeji chování časem každý vykašle.
A naprostý souhlas s příspěvkem výše od
@tarra27
@dokument Pořád se mi vybavuje ta scéna, jak jede rodina vlakem do porodnice a hraje cikánská hudba. Už v té chvíli jsem si říkala: proč to dělají? Proč zas musí být téma číslo jedna, že jsou černí? Proč na to tak upozorňují?
@lenicka07 Koukni se, jak tady na fóru dostává naloženo maminka stěžující si na prodřené tepláky ze školky. A není cikánka...
Shledla jsem dodatecne vsechny dily, co zatim odvysilali ...samozrejme to musi byt narocne a sama si to predstavit neumim...
Vubec mi nevadi, ze dostali kocarek ,obleceni. atd......Co mi vadi je nevdecnost...Sasa proste neni a nebude nikdy s nicim spokojena a asi to dopadne, ze se na ni nakonec vsichni vyprdnou -- a ani bych se nedivila...
@lenicka07 Učitelku pro dítě si na vesnici taky nevybereš. Stejně tak doktora. Příkladů by se dalo najít plno.
Financování formou příspěvků na pomocníky by taky mělo svá úskalí. Co kdyby k nim za ty peníze vůbec nikdo nechtěl? Jaké vzdělání by musel mít takový pomocník?
@lenicka07 1. Nevíme, kolikrát a jak Saša děkovala. Nevíme, jak děkuje konkrétním lidem. Dokument ukazuje malý výsek života.
2. Několikrát bylo vidět, jak Saše záleží na tom, co si lidé myslí. Aby ne. Hledá sponzory, dárce.
@nov777 Mne třeští hlava jen z těch pár okamžiků, co z bytu ukážou. Co když ty pečovatelky jsou vyždímaný jak houby? Pořád řev a nepohoda. Škoda, že ony nedostanou víc prostoru a nevíme, jaké to je.
@lenicka07 Mně to nepřijde tak, jak píšeš. Tady mnohokrát padlo, že rodičák pro vícerčata má být vyšší. Ne násobně, ale o kus ano.
Pak už je to jen otázka pohledu na to, jak ta šílená skupina lidí funguje. Ty chceš, aby zodpovědné byly profesionální pečovatelky. Já si zas myslím, že zodpovědnost je na matce.
V diskusi mi spíš chybí jiný rozměr. Je krásně vidět, jaká jsme společnost. Někdo říká, že se má postarat stát. Druhý ukazuje na rodinu. Vůbec nám ale nechybí něco jako komunitní život, přátelé, společná zodpovědnost. Vždyť i někde v chatrčích by se postarali líp, fungovali by totiž dohromady. U nás je to - tvoje děti, tvůj problém.
@78marcela To, že se režisérka nebojí Saše škodit, je z pořadu jasně patrné. Některé střihy a situace... Návodné pro lidi, kteří pak na Sašu útočí.
@nov777 Odečet z daní je pro sponzora jen malá část. Pokud není lidumil, musí pak ty peníze na něčem vydělat zpět. Aquapark si třeba udělal pěknou reklamu, kočárky taky, ale nejde to se vším. V pořadu ani jinde se nedá dělat reklama všem. Tam by mohl být i problém se zákonem. Dary Saše nezávidím. Jsou zároveň závazkem, vlastně ji zbavují soukromí.
@eloana Třeba to není nevděk. Prostě je negativní a k tomu hormony. Já mám takovou mamku a někdy je to s ní šílené. Pořád se něco nelíbí, pořád se o někoho bojí...
@marketa233 ja to svym zpusobem chapu...ale proste mi prijde, ze vse bere jako samozrejmost. ........ja treba jedu materskou jiz 8 let...tak vim sama moc dobre,ze to je na budku......treba ta koordinatorka....sama rekla,ze se vdeku nedockala a dela pro ne podle me fakt hodne....Nejsem v jeji kuzi,ale proste bych byla rada,ze mi nekdo pomuze a asi u 5 deti je potreba trosku slevit na pozadavcicch. Nerikam,ze dite ma zustat neprebalene,ale to ze ma trosku pripokakle bodycko, tak z toho bych asi katastrofu nedelala. Nemyslim,ze je nevdecna na vsechno a vsechny,ale vudci tem pocovatelkam podle me ano....
Téda, tady se toho zas popsalo 🙂, několikrát tady bylo zmíněno, že by měli dostat prostor k vyjádření pečovatelky, ale v dokumentu bylo řečeno, že mají podepsanou mlčenlivost a je to tak asi správný. Sice by mě taky zajímalo co by k tomu řekly, ale nebylo by to k rodině (žádné) fér, aby mohly všechny hodnotit a vykládat co a jak se v rodině děje. Ale je samozřejmě nespravedlivé, že Saša může do televize konkrétní pečovatelky kritizovat, oni mají své rodiny a své známé a jak teď vypadají a nevíme kde je pravda. Mělo by to být spravedlivé z obou stran.
Jinak nechápu, že pečovatelky mají na jednu stranu naučit rodinu režim a prostě do budoucna zvládat tu péči (bylo to tak aspoň řečeno od Kláry) a na druhou stranu ale má "rozkazovat" a řídit vše Saša, takže to se dá těžko skloubit.
A souhlasím, že by mělo být jasně řečeno že třeba aquapark hradil štáb nebo to měli zdarma...
Minule bylo vidět, že mléko bylo kupované v Billa (nálepka na mléku) a už se někde řešilo proč Saša kupuje mléko v lékárně a že je to tam nejdražší a Klára řikala že dřív neměla přístup k internetu, ale vzhled k tomu že to mlíko pro 5 dětí je dost velká položka v rozpočtu, tak nechápu, že jí to někdo (Klára, kamarádka) nemůže objednat přes net v akcích (časová záležitost minimální), to by byla přece výrazná úspora. Každá z nás asi ráda nakoupí mlíko nebo plínky v akci a oni to mají 5x a kupujou za plnou cenu předražené v lékárně. To se pak nikdo nemůže divit, že si člověk řekne, že do kapsy asi hluboko mít nebudou...
Prostě dokument udělanej strašně špatně....
@morgan To je prave to, co vubec nechapu. Nikde neni jasne receno kdo ma delat co a kde zacinaji a konci jejich pravomoce. Ale tohle bych rekla, ze je asi Sasin problem. Proste mela pozadovat jasne informace a se nechat odbyt a fungovat nebo spis nefungovat v chaosu. Z tohoto nesystemu musi byt otraveni vsichni a je to tezce neefektivni.
Holky, změna tématu - nevím, zda to tu padlo, ale dost mě udivilo, že si stěžovali, že blbě manipulujou s dětma a teď je dávaj do chodítka, na zemi jsou vidět minimálně, buď v postýlkách či lehátkách, nelezou...
@nov777 Mně přijde, že měli celou řadu schůzek, kde bylo asi řečeno, kdo má co dělat. Škoda, že to nebylo vysvětleno také nám divačkám. Obecně bych ocenila víc grafiky a jasně napsaných informací.
@kajalka Jo, tohle mne taky překvapuje. Už jsem tu psala, že minule byla vidět chodítka. O pořád běžící televizi, která jen zvyšuje ruch v místnosti, ani nemluvě.
@marketa233 Jsem z vesnice a jinou školku si vybrat mohu a jiného lékaře také. Zatím se mi nestalo že by něco nešlo. Staří bezmocní lidé si také mohou vybrat pečovatelku nebo příspěvek dají někomu z rodiny, kdo se o ně stará. Ještě se neslyšela, že by byl problém s tím, že by k nim "nikdo nechtěl" (a to leckdy práce s nimi není zrovna snadná). U nás třeba tyto služby poskytuje např. charita. Pro ně je to "klient" a jeho přání plní. Oni se přizpůsobují klientovi a jeho potřebám.
Nevím prostě mi tu holky přijdou dost kritické. Přitom nevím čím se Saša až tak provinila, kromě toho "nevděku" a "kritiky". O děti se starají, je vidět že je milují, jako rodina v rámci možnosti fungují.. To co je špatně na druhé straně si nikdo nepřipouští. To mi trochu vadí. Chyby jsou na obou stranách, je potřeba je proto zminit i na té druhé straně.... Připadá mi že všichni chtějí po Saše dokonalost, ale ostatní už dokonalí být nemusí. ..

@78marcela Já třeba bych tomu taky věřila, že se Saša nesnese s nikým... jenže... když mi jedna maminka od trojčat, která je fakt milá, příjemná, pracovitá a hodná ženská řekne, že tam měla pečovatelek několik a všechny stály za nic, tak čemu mám věřit? Spíš tomu že Saša je divná, nebo že ta organizace péče a výběr osob je špatný?. Od ní jsem slyšela, že pečovatelka neuměla dát plínu, další kradla, další si představovala že je bude skákat jen kolem ní (kafíčko, jídlo, pokecání), výsledek byl ten že maminka pak řekla že nejlepší byla ta, co si sedla do kouta a nepřekážela a neměla nějaké požadavky. Je to tak cca před 4 lety. A argumenty typu "že tam pak nikdo nechce pracovat", jako holky vy to tak v práci máte, že si můžete vybírat, kde a co chcete dětat ?. Že prostě řeknete že toho a toho zákazníka, klienta, pacienta, neobsloužíte? Tam k tomu a tomu nepůjdete a tak. Pokud nejste na volné noze, máte zaměstnavatele, tak jeho pokyny se řídíte. Můžete tak maximálně změnit zaměstnání když se vám to nelíbí. Třeba se ty pečovatelky snaží, nechci jim křivdit, ale minimálně tyto věci co jsem zde (a o pár řádek výš) mi nesedí a připadají mi divné. Málo profesionální.