icon

Sledujete dokument Paterčata?

rajecka
27. zář 2014

Sledujete dokument na ČT1 o paterčatech? Jak ta rodinka na Vás působí? Já jsem jim hrozně fandil a těšila se na ten pořad, ale z dalších a dalších dílů jsem fakt zklamaná. Přijde mi, že se pořád jen na někoho zlobí. Že jim nikdo nesponzoruje pleny, že ošetřovatelky jsou špatné, že museli všechny darované věci samy prát a žehlit, proč nedávají peníze mamce, když jí pomáhá atd..... Proč by měli platit mamince, když je stejně nezaměstnaná? Tak jí přece má čas pomáhat i bez peněz. Kdyby měla zaměstnání, ze kterého by kvůli dceři odešla, tak to pochopím. Přijde mi, že si vůbec neváží (nebo to alespoň není patrné), že jim tolik lidí chce pomoct. V dnešní době a rozpočtové krizi bych čekala, že se na ně každý vyprdne. A tatínek se chová jak celebrita a předvádí se, jak kdyby to celé bylo o něm.

nov777
22. lis 2014

@marketa233 Tak schuzky probehly, ale na kazde asi padlo uplne neco jineho, protoze si informace kazdou chvili protireci viz. muzou nemuzou manipulovat s detma, muzou nemuzou vytrit podlahu, zapnout pracku atd.

ange_de_la_morte
22. lis 2014

@kajalka : chodítko není ideál, to jednoznačně , nicméně bohůžel ho používá i velké množství ,,stadartních rodin,, asi bych to nebrala jako ukázku manipulace, myslím že měli na mysli způsob vytažení z postýlky, manipulace při přebalování apod. A potom, neříkám že je to omluva, ale mít 5 dětí a všechny řvoucí, svým způsobem chápu, že daj dítě do chodítka aby se chvíli zabavilo samo, i když já bych to svému dítěti nikdy!! neprovedla

marketa233
22. lis 2014

@nov777 Je třeba vnímat nuance. Zapnout pračku mohou, nasypat prášek ne, to je výhradní rozhodnutí a činnost matky či jiného člena rodiny. Pak je třeba rozlišit pečovatelky a sociální pracovnice. Sociální pracovnice nemají vybírat, to jsou mentorky, které vedou Sašu k řízení rodiny. Manipulace s dětmi zřejmě nebyla dle předpisů možná, přesto ji poskytovali, než se to vymstilo. Tak jsem to zachytila. Možná špatně.

nov777
22. lis 2014

@marketa233 Ja si ze zacatku pamatuju, jak pecovatelky prezentovaly, ze tohle a tohle delat nemaji a na jedne schuzce vyslo najevo, ze to vubec neni pravda. Z toho vychazim, kdyz to vidim jako chaos a ne jasne stanovena pravidla.

marketa233
22. lis 2014

@lenicka07 Ale vždyť tady zaznívá jasná kritika od státu nastavených podmínek i třeba tvůrců pořadu.

No, a tím příspěvkem je to fakt zajímavé. Máš pravdu, jen upozorňuji na úskalí. Jasně, školku a doktora si vybrat můžeš, když dojedeš 30 km a bude pro tebe místo.

marketa233
22. lis 2014

@nov777 Hm, o to větší škoda, že tvůrci "dokumentu" vůbec nepracují s fakty. Zákony atd.

nov777
22. lis 2014

@marketa233 V tom s tebou plne souhlasim. Pokud ma dokument zvednout diskuzi k projednani zakona, tak by to bylo i na miste. Podle me je to ale jen vzletna fraze na papire, o tom ten dokument neni.

morgan
22. lis 2014

@marketa233 myslím že jsi to zachytila správně, akorát teda jestli sociální pracovnice mají vést Sašu k řízení rodiny a ona (a následně děda) po ni chtějí, aby žehlila, tak to ukazuje na mnohé....Saša si to představuje tak, že všechny osoby u ní doma budou sloužit, tak jak si ona zrovna představuje a prostě nechápe, že to tak není a už vůbec nechápe že jsou tam jakoby navíc, nad rámec, že to někdo platí...
Hrozný je, že z celý rodiny pracuje jenom Tonda a jestě by zas Saša chtěla ukolovat jeho vedoucí, jestli má chodit jenom na ranní atd...

marketa233
22. lis 2014

@morgan Koukni se na to trochu s odstupem. Má stát platit pečovatelku a Tonda chodit do práce? Proč nemůže být radši Tonda doma se svými dětmi?

nov777
22. lis 2014

@morgan Ono je to asi o tom, ze Sasa to nechape tak, ze ji ma nekdo ucit, ale tak ze jsou tam na praci. To je o tom, ze nema potrebu prevzit odpovednost, protoze se snazsi nechat to na druhych. Zrovna ta pani, ktera odmitla zehlit, je mi moc sympatucka. Te verim se vsim vsudy, ze dela vic nez je jeji povinnost.

tarra27
22. lis 2014

@nov777 přesně!!!!

morgan
22. lis 2014

@marketa233 no už vyhověli babičce, já myslím že je lepší aby si Tonda udržel práci,kde už je zástupce vedoucí,nějak se vypracoval, dopracoval se na nějakou mzdu. Kdyby byl doma a práci hledal za pár let až nebude doma tolik potřeba,tak by se mu práce hledala těžko. Navíc on si snad vydělá víc než kdyby bral plat jako pečovatelka...

marketa233
22. lis 2014

@morgan Kolik myslíš, že vydělá jako člověk balící salámy? Kolik mu zbyde vzhledem k exekuci? Proč se má starat cizí paní a ne vlastní otec? Nech stranou peníze... V době, kdy je nezaměstnaných jak máku, jezdí otec šesti dětí do práce a není dvanáct nebo kolik hodin denně doma. Jaký to má smysl?

ange_de_la_morte
22. lis 2014

souhlasím s @morgan - pokud by teď odešel z práce a nahradil pečovatelku, měl by nejspíš později problém sehnat znovu práci, je dobře že i takoví ( bez rasistického podtextu) jsou schopni si práci najít, a myslím že v rámci možností dobrou práci
@marketa233

morgan
22. lis 2014

@marketa233 no tak já myslím, že "peníze stranou" nejsou v tomhle případě úplně na místě, to je snad to co potřebujou a hlavně budou potřebovat nejvíc. Kolik si vydělá člověk bálicí salámy nevím, ale mzda každý rok většinou trochu roste a na nějakou sumu už se tam dostal, někde to zaznělo kolik bere (částku teď nevím ale něco okolo 13000 čistýho? Je i záspuce vedoucí) a pečovatelka bere 10000 hrubýho? Jestli nepotřebujou tolik peníze tak v tom případě ať je tatínek doma s dětma a nemám problém...peníze z exekuce by mu snad strhávali jak z jeho zaměstnání tak ze zaměstnání pečovatelky, takže nechápu tu poznámku. Prostě považuju pro ně za výhodnější aby teď pečovatelky platil stát a Tonda si práci udržel(koneckonců byl stejně asi přes půl roku doma s těma zadama, pobíral nějakou nemocenskou a o děti pečoval, ale hlavní je že nepřišel o práci)..

marketa233
22. lis 2014

@morgan 1. Exekuce. Asi mu zůstane životní minimum v obou případech.

2. Já bych byla radši, kdyby o děti pečoval otec než cizí ženy.

morgan
22. lis 2014

@marketa233
ok, prostě jiný názor než mám já 🙂

ange_de_la_morte
22. lis 2014

Řekla bych, že kdyby tatínek vydělával třeba 40 tisíc tak by nikdo neuvažoval nad tím, jestli má zůstat doma nebo ne .... řekla bych že ta finančí stránka není podstatná, stát na tom bude pořád stejně, jen kdyby tatínek zůstal teď 4 roky doma, hůř by se pak vracel do zaměstnaneckého poměru a hrozilo by, že zůstane nezaměstnaný na podpoře a to by bylo pro stát ( potažmo pro daňové poplatníky) horší

nov777
22. lis 2014

@morgan Souhlasim. Nedavno jsme byli s deckama u doktora a dopo nas potkala nejaka zenska. Ptala se, jestli jsme na materske oba. Porad nechapu, jak ji takova hovadina vubec napadla. Ano, mame tri deti a oba sedime doma na davkach. Neuveritelny. Me prijde idealni, kdyz pracujou oba celou dobu, mezery vykryje pani na hlidani a nemusim se trepat, jak prezijem. Jo, jsem blazen a workoholik 😉

ange_de_la_morte
22. lis 2014

@nov777 : tak to já zase zastávám názor že matka má být 3 roky doma s dítětem, případně pracovat z domova nebo jen na pár hodin týdně 🙂 myslím že dítě potřebuje ten ,,první,, kontakt intenzivně, jasně bylo by krásné kdyby mohli být doma oba ( a měli svůj příjem třeba s fungující firmy, ne dávky), ale ne každý si tohle může dovolit.

marketa233
22. lis 2014

@nov777 Každá jsme jiná. 🙂 Pak se samozřejmě díváme jinak i na věci a lidi okolo. Třeba tu režisérku ze Čtyři v tom bych roztrhla.

lenicka07
22. lis 2014

Určitě je z dlouhodobého hlediska pro rodinu lepší aby tatínek zůstal v práci. Taky z důvodu že je otázka kdy bude Saša vůbec moct nastoupit do práce a jestli nějakou práci sežene. Takže určitá jistota alespoň jednoho stabilního zaměstnání mi přijde hodně důležitá.

ange_de_la_morte
22. lis 2014

@lenicka07 : přesně, teď má Saša alepsoň nějaký rodičák, pak jim zůstanou akorát přídavky na děti a nejspíš i další dávky, protože uživit 8-mi členou rodinu z jednoho platu pracovníka supermarketu není reálné i kdyby bydleli v garsonce

nov777
23. lis 2014

@ange_de_la_morte Ja vim, ze vetsina populace to nevnima jako ja.

marketa233
23. lis 2014

@ange_de_la_morte Když bude zaměstnaný on, bude nezaměstnaný někdo jiný. Nebo ne?

ange_de_la_morte
23. lis 2014

@marketa233 : dobře ale když například bude nezaměstnaný on, tedy nebude z toho páru mít práci nikdo, budou závislí na všech dávkách které je možné dostat, dostatu i životní minimum, atd. ... když ale bude nezaměstatná například jedna potencionální pečovatelka, která má třeba zaměstnaného manžela a má méně děti tak ty dávky které stát vyplatí budou dost možná nižší, rozumíš jak to myslím ?

ange_de_la_morte
23. lis 2014

@nov777 : já vím že v západní Evropě je běžné, že jde matka do práce brzy, ale třeba já mám kamarádku co dělá au-pair v Anglii u tří děti, kdy nejmladší má necelý rok, matka je v práci a ona se stará o všechny děti celý den, popisovala mi, že když ta prostřední holčička měla narozeniny, chtěla mít vedle sebe chůvu, když mají děto trápení jdou za chůvou, když mají nějakou radost, sdílí ji s chůvou ... prostě chůva je pro ně bližší člověk než matka a to mi vpořádku nepřipadá

wolfgang
23. lis 2014

Nikdo!!! nezpochybňuje šílenou situaci při šesti dětech, z toho pěti miminek (úplně nádherných), která jasně vyžadují denní kolotoč. Hygiena, krmení, procházky, hraní si s nimi, každé má své specifické potřeby.
Tady jde , podle mého mínění, o naprosto neprofesionální přístup dokumentaristů. Pozor!!! Nejen režie. Začíná to produkcí, kdy rodina musela podepsat smlouvy a souhlas s natáčením, pak je základní scénář- zde nárys-, pak nastupuje režisér s kameramanem - zde typuji 1 kameru, který má také své podmínky práce. Ona dokumentaristika je vůbec neprávem podceňovaná, zde to nezachrání herci!
Dalším problémem je vrozená specifická mentalita rodiny. Vůbec nejsou schopni ocenit, co pro ně stát, obec, soukromé subjekty...dělají. Stále přeceňujeme sociální zákony např. v USA, ale myslíte, že někde ve světě může jakkoliv placená MD trvat 3-4 roky? Konkrétně v USA (zkušenost mé mladé přítelkyně, občanky USA)
buď maminka do pár měsíců nastoupí zpět do zaměstnání a sama si jakkoliv zařídí hlídání, nebo má prostě smůlu. Sociální práce je např. většinou i ve vyspělém světě přenášena na různá dobrovolná sdružení, společnosti... Stát zasahuje do soukromí jenom v kritických situacích, ale zato rázně.
Vůbec přece nejde o romské etnikum, ale o určitou pokoru a stále natažené ruce. Když vidíte kolem sebe spoustu těžce nemocných, postižených dětí, opuštěné mámy, které s nimi doslova živoří, protože se prostě obětují až na dno svých kapacit, nabízí se mnohé otázky...

marketa233
23. lis 2014

@ange_de_la_morte Rozumím, máš pravdu. Já stejně spíš filozoficky směřovala k tomu, že by děti měl vychovávat otec a ne cizí paní. Peníze jsou vedlejší. Zvlášť tady v situaci, kdy to rodina stejně prostě utáhnout sama nemůže.

ange_de_la_morte
23. lis 2014

@marketa233 : no vedlejší ... platíme to z našich daní , můj manžel denně dře v práci abychom měli z čeho žít, platíme dáně z příjmu, z nemovitosti, já nevím z čeho všeho a nejsem šťastná jak je ten systém nadstaven, prostě na mně až příli pro-sociálně, takže jsem ráda když vidím , že i člověk z takového prostředí má práci a váží si ji. Ono je nešťastné že se tam ty pečovatelky dost střídají, na druhou stranou s tím, že je pečovatelkou babička , to se mi zdá rozumné ( i když ty kecy když to měla podepsat, to byla fakt na přes držky s prominutím), kdyby pečovatelky byly pořád stejné, nebylo by to pro ty děti o nic víc cizí než třeba kde jaká teta, nebo sestřenice. Nicméně já si myslím že hlavně díky babičce je dělat v té rodině pečovatelku fakt pro silné nátury, já jsem cholerik ale myslím si že dokážu s lidmi dobře vyjít, nicméně tam bych nejspíš třískla dveřmi nejpozději po týdnu. Babička toho v hlavě bohůžel moc nemá, myslím si že to nejlepší co může dělat je starat se o děti - to ji jde- ale jak otevře pusu, to je děs

Strana