Snažíte se jíst zdravě?

zuzanamolo
27. dub 2016

Jak to děláte vy? Jaké jsou vaše kriteria toho co je zdravé?

Co jíte? (konkrétní potraviny jaké nesmí chybět ve vašem nákupním seznamu)
Kde nakupujete?
Co doma vaříte?
Jaké restaurace/podniky si vybíráte?

lv
27. dub 2016

Jíme rádi čerstvou, jednoduchou kuchyni.
Mraky zeleniny - ta u nás musí být denně, ideálně víc druhů čerstvé zeleniny, hodně dělám saláty. Ovoce - také, základem jablíčka a většinou ještě alespoň 1 druh.
Nakupuji všude možně, kde se mi potraviny líbí, velké nákupy alá naplnit spižírnu na itescu, maso pouze ověřené masny.
Nejraději vařím italská jídla, i klasiku českou, když se nejí denně, považuji to za vyvážené stravování.
V restauracích jíme minimálně - důvody: smažené (smrdí mi ty přepálené tuky), fádní, drahé. S dětmi když je nutnost, tak klidně nějakou fast food hrůzu - hranolky, párek v rohlíku, jednou za čas je to nezahubí.
V kuchyni je pro mě prioritou nebýt líná = nepoužívat polotovary, instantní jíšky, náhražky, levné blivajzy - uvařit se dá rychle, nepracně, nebo naopak si vaření vychutnat, podle nálady.

konekokira
28. dub 2016

Na nákupním seznamu nesmí nikdy chybět ovoce a zelenina - vždycky aspoň něco, aby bylo, dále u nás nesmí chybět luštěniny (nejvíce červená čočka, je rychlá na přípravu a chutná). Také celozrnný chléb, aby vždy byl na svačinu, k němu apoň nějakou Lučinu nebo něco podobného v lednic.
Nakupujeme v supermarketech, zeleninu a ovoce pokud to jde u zelináře, ve zdravých výživách.
Vařím kde co, velká jídla s polévkou pouze o víkendu nebo v neděli, přes týden dělám třeba bezlepkový těstoviny se špenátovo - smetanovou omáčkou, čočku na kyselo s domácím vajíčkem, plněné veganské knedlíky nebo třeba rajskou s domácím knedlíkem a cizrnovými karbanátky.
V restauracích jíme často, já nejím maso, přítel sem tam ano, takže jíme buď ve veganských podnicích nebo v restauracích, kde se najíme oba, třeba sushi 🙂
Co se týče polotovarů, tak ty doma občas míváme, protože se stává, že nestihnu přítelovi uvařit. Jinak polotovary studuju podrobně, vybírám to menší zlo. Ale dítěti bych ho v životě nepodala, včetně všelijakých přesnídávek a strav ve skleničkách.