Sny a jejich význam, podebatujme o tom

partyzanka91
15. bře 2015

ahoj,
nedávno moje dcera spinkala a najednou se s trhnutím probudila a začala plakat, po malé chvilce se zase utišila. Manžel prohodil že se jí něco zlého zdálo. A já si řekla může mít vůbec takhle malé mimiko už sny? Vždyť sny vyplívají hlavně z našich zážitků, vnímání světa, názorů, přání, obav.. je to prostě takový guláš vjemů. Hned mě napadlo založit o tom diskuzi zde na MK. Myslím že je to velice zajímavé téma a sama se přemýšlením nad svými sny zabývám už dlouho. Jak je například možné že ve svém snu jsme na určitém místě: např. Liberecké vlakové nádraží a to místo v našem snu vypadá úplně jinak než ve skutečnosti a přesto víme že je to právě to místo. Třeba zrovna to nádraží v mém snu bylo obrovské, celé ze dřeva, mělo děravou podlahu a bylo tmavé, propojené plechovými schody, dosti vetchými a všude byla spousta hluku. Cesta k vlaku byla velmi obtížná. Ve skutečnosti vypadá liberecké nádraží úplně jinak, kde se vzala právě takováhle jeho podoba v mé hlavě, vymyslel jí mozek zcela sám? Nebo k tomu měl nějaké reálné podklady. O cestování MHD se mi zdá poměrně často, jedu pražským metrem a abych se dostala k nástupišti musím například skákat přes jámy a nebo lézt po laně přes propast. Nebo jsem ve vagonu a ten jede po neznámé trase a nikde není stanice do které se potřebuju dostat, není z té trasy úniku... Ten kdo mě nezná by mohl soudit že mám hrůzu z cestování. Není to vůbec pravda, v Pražském metru se skvěle vyznám je pro mě přehledné, nedělá mi problém cestovat po praze metrem ani tramvají a dokonce se v pohodě dostanu i vlakama po republice (hlavně ve 4. ročníku na SŠ jsem jimi hodně cestovala a vždy úplně na pohodu).
Města která znám jsou v mých snech úplně jiná a mnohdy se propojují. Liberec je spojený s Prahou a třeba ještě Novým Městem p. S. Jednou jsem ve svém snu byla na návštěvě nádherné botanické zahradě spojené s plaveckým bazénem, podobná botanická nikde není, čistě jsem si jí celou vysnila. Také se mi velmi často zdá o tom že dovedu lítat - nemám křídla ani nejsem duchem. Ve většině případů jsem před někým utíkala - rozzuřený pes, muž s nožem... vyskočila jsem do vzduchu a najednou jsem letěla, ne příliš vysoko nad zemí jen tak vysoko aby na mě nepřítel nedosáhl.
Říkám si že kdybychom si dokázali lépe vyložit své sny, třeba bychom poznali něco o sobě co ani sami nevíme. Vždyť většinu našeho mozku tvoří právě nevědomí a to v noci vyplouvá na povrch. Ptám se pomohlo by mi kdybych se díky snu o sobě něco dozvěděla? Nevím, ale každý člověk je zvídavý a rád by chápal co nejvíc věcí a pokud možno i ty svoje často nelogické sny. Ty nesmysle přeci musejí mít někdo svůj podklad ne.
Pište co si o snech myslíte, co se vám zdálo a jak si to vykládáte. Můžete se podělit i o ty nejbláznivější sny. Také bych jich ráda pár sepsala a taky se na to postupně vrhnu (viz. můj článek o snech který hodlám upravit a rozšířit).

mon_88017
15. bře 2015

@partyzanka91 Můj nejblbější sen, když mi bylo asi třináct: zdálo se mi, že jsem nějakýmu dědkovi uřízla hlavu, jeho tělo schovávala u prarodičů na půdě a vždycky šílela strachy, že ho tam babička najde, až půjde věšet prádlo.
Jak si to mám vyložit, to nevím dodnes. Tak doufám, že ti pomůžu ve tvém snovém výzkumu 😀
Jo a docela slušný voloviny se mi zdály, když jsem užívala antidepresiva, ale psali v příbalovým letáku, že to sny ovlivňuje.

partyzanka91
autor
15. bře 2015

@mon_88017: jé tak to mi připomíná jeden sen co se mi zdál asi v 11ti letech. Dle něj by se dal napsat horor. Zdálo se mi že jsem se dívala na televizi a vní začínal hororový film Lovec lidí (nevím jestli takový existuje). Najednou jsem se ocitla v té televizi a byla jsem holkou co šla na návštěvu ke starším lidem (bydleli ve stejném bytě jako babička s dědou, to nechápu proč, ale v paneláku byl výtah a ten tam babi a děda nemají). Ta paní mi chtěla dát něco k obědu a poslala starého dolů do sklepa pro brambory. Já se najednou ocitla ve sklepě a viděla jsem ho, jak tam má nějaké velké pytle, pracovní pult a pitevní nářadí. V těch pytlích byli roztřízené lidské části - kůže, maso, kosti.. Muž měl na pultě uřízlý něčí obličej a ten nalepoval na takový bochník hlíny, dělal z toho trofej. Jak mě uviděl tak mě začal honit s takovou velkou kudlou a u toho křičel maso, kosti, kůže. Já si pamatuju že jsem běžela k výtahu a ještě jsem zaslecha jeho ženu co se šla také podívat dolů jak říká: Aha tak proto jsem tady cítila vždycky takovej zápach a pak jsem se probudila
vzhledem k tomu že jsem pak měla jít ráno do školy a opouštět byt jako poslední a byla zima takže dlouho tma, tak to nebylo zrovna nejveselejší ráno.

mon_88017
15. bře 2015

@partyzanka91 no fujtajbl. Stejně by mě zajímalo, kde se v dětský mysli vemou takový zběsilosti, dítěti by se mělo zdát tak maximálně vo bubákovi pod postelí 😀

thesun
15. bře 2015

@partyzanka91 zajímavý téma.... sny 🙂 věříš v minulé životy? v posmrtný život? v reinkarnaci? možná najdeš odpoveď tam. Mám za sebou 2 klinické smrti. Sny jsou podle mě obrazy z života nynějšího i předchozích, promítá se do nich co vidíš v tv, co čteš atd. 🙂