Předškolní pedagogika - střední škola nebo vysoká škola?

lamce92
21. čer 2018

Chci se “dovzdelat” a mít větší možnosti, stále nebim jestli střední pedak nebo hned na vysokou, je fakt, ze bych rada nějaký titul, ale zase mi říkali, ze na střední mi daji více než na VŠ, praví ve skolce už mám, praxi jen 2 mesice, později bych se chtěla vypracovat na dětskou psycholozku, do poradny nebo něco tomu podobného.
Co byste poradili?

snahnah
21. čer 2018

@lamce92 Pokud chceš být učitelka ve školce, musíš už mít aspoň Bc. z VŠ

1lenuska1
21. čer 2018

@snahnah To nemusi, "staci" stredni pedagogicka skola.
Je to ciste na Tobe
@lamce92 😉 Jestli bys radsi titul, tak sup na Bc. Ale je pravda, ze do praxe da vic stredni skola, i kdyz i nektere Bc obory jsou kvalitni, zalezi jakou univerzitu by sis vybrala.

1lenuska1
21. čer 2018

@lamce92 Anebo pokud chces byt detskou psycholozkou, tak rovnou zacni studovat psychologii ne? Tu stejne budes muset delat... k tomu Bc z predskolky stacit urcite nebude... plany mas hezke, tak hodne stesti 😉

snahnah
21. čer 2018

@1lenuska1 Podle školského zákona zatím jo, otázkou je, na jak dlouho a jestli ji někde vezmou bez podmínky studovat současně VŠ. Navíc a VŠ bude zařazena do vyšší plat.třídy.

lamce92
autor
21. čer 2018

@1lenuska1 prave si říkám, ze bych zacla předškolní pedagogickou pro začátek, byla ve skolce sbírala informace a zároveň byla jako pozorovatel. A tím bych pak navázala na tu psychologii, ze půjdu na tu psychologii s nějakým základem jakoby.

lamce92
autor
21. čer 2018

@1lenuska1 nebo udělat Bc. I Mgr. Z předškoláky a pak jít na tu jednooborovou psychologii a k tomu jsem četla, ze ještě se dělají nějaký kurzy nebo co.

lamce92
autor
21. čer 2018

Nevim, co by bylo lepší. Zase se mi nechce “zbytečně” ztrácet čas. Když už tak, aby mi to něco dalo.

1lenuska1
21. čer 2018

@snahnah To uz tu bylo a rychle od toho ustoupili. Ne ze by to nebylo dobre, ale znate to. Strategie vzdelavaci politiky 2020 je fajn, ale jestli bude naplnena...

@lamce92 Pak volte Bc, jako zaklad pro psychologii to bude lepsi. Ja mam pro MŠ jak stredni, tak Bc i Mgr, takze vim o cem mluvim 😄

1lenuska1
21. čer 2018

@lamce92 Pokud chcete studovat jednooborovou psychologii, tak Mgr predskolni pedagogika je asi zbytecna - tedy kvuli casu. Kvalifikovana pro MS budete dostatecne a pak uz se budete soustredit na tu psychologii 😉

lamce92
autor
21. čer 2018

@1lenuska1 mě prave říkali, ze na SŠ mi daji víc než na VŠ, tak mě to docela zmatlo.
Takže radite Bc. Předškolní pedagogika a pak jít na tu psychologii.

1lenuska1
21. čer 2018

@lamce92 Presne tak. S mym Bc jsem byla stastna ze mam SŠ. Ale nektere univerzity pripravuji dobre do praxe... nejde je hazet vsechny do jednoho pytle. Jen je proste fakt, ze tam uz ma obor vic "vedecke" pojeti, zatimco SŠ je vylozene na metodiku, praxi, didaktiku. Ale taky ne vsechny 😉 Jakou univerzitu mate ve vyberu?

lamce92
autor
21. čer 2018

@1lenuska1 v Ústí UJEP a pak v Plzni, přihlášky chci dat radši na více místech.

1lenuska1
21. čer 2018

@lamce92 v Ústí je Bc pro předškolku? Tak to jo. Hlavně ne do Plzně. Pak na tu psychologii jo, to už jo... anebo Budějovice mají Bc pro Mš slušné.

priefi
22. čer 2018

@lamce92 pokud budes mit ss, muzes byt je ucitelka v ms, pokud budes mit i VS, mas vic moznosti. A taky pokud budes mit ss budes zarazena nize v platovych tabulkach nez kdybys mela Vs, kde strop je jinde. Za me urco bez do VS

ilonne
22. čer 2018

@lamce92 rozhodne VS. Budes mi lepsi platove ohodnoceni, vetsi moznosti a navic vzdelani ti nikdo nevezme.

1lenuska1
22. čer 2018

@priefi
S tim platem to porad jeste neni pravda, ale snad brzy bude...

cokoladovakocka
22. čer 2018

Ja se tedy priznam, ze bych sla asi rovnou do jednooborove psychologie, pokud je tedy cilem byt detska psycholozka (pokud "jen" v poradne ci ve skole, vezmou te hned po skole, pokud na terapii a do nemocnice, je potreba jeste atestace) - je to docela beh na dlouhou trat a myslim si, ze praxi u deti ziskas behem skoly. Ale zalezi na tvem case, pokud rada studujes, klidne bych sla i do te predskolni pedagogiky, ale pokud ne, tak je to podle me dost zbytecne.

ilonne
22. čer 2018

@1lenuska1 ve statni sprave je - cim vyssi vzdelani, tim vyssi platove zarazeni.

1lenuska1
22. čer 2018

@ilonne Ve statni sprave ano, ale platove tabulky pedagogickych pracovniku jsou jine. Tam se zarazuje do platovych trid a stupnu dle delky praxe a naplne pracovnich cinnosti, bez ohledu na dosazene vzdelani. Uz tady rozdeleni bylo, asi dva roky, ale zase se vratili zakonodarci k puvodnimu modelu...

ilonne
22. čer 2018

@1lenuska1 ja se nechci hadat, ale vzdelani tam taky hraje roli. Mamka je byvala reditelka ZS a MS. A jako "nekvalifikovana" nemuzes dosahnout na platove podminky "kvalifikovane"

1lenuska1
22. čer 2018

@ilonne Ja se taky nechci hadat 😉 jen nemluvim o nekvalifikovane. Mam na mysli, ze rozdil mezi ucitelkou v Ms se strednim vzdelanim a s vysokoskolskym vzdelanim se v platovych tabulkach nerozlisuje. Ale opakuji - bavim se o vzdelani - kvalifikovanosti predskolniho pedagoga.

ilonne
22. čer 2018

@1lenuska1 Jasne, ja spis mam na mysli ZS 🙂

jbzirafa
22. čer 2018

@lamce92 jestli nechcete jen titul , nemate žádné pedagogicke vzdělání a chcete rozumět dětem, j existuje hře, vytvarnemu, řečové mu projevu. . Tak si udělejte střední školu.pak specializaci psychologii na VS. Na dalkovem studiu je situace horší , já mam střední pedagogickou školu, začala jsem studovat dalkove VS pedagogického směru a čerpám ze střední školy, tam je to o praktických znalostech, ne o teoriich, pojmech. .

priefi
Autor odpověď smazal
Zobraz
1lenuska1
22. čer 2018

@priefi To Vam gratuluju, ale to zalezi ciste na reditelce, ze nejakym zpusobem vzdelani ohodnoti. Ale tabulky pro pedagogicke pracovniky toto nerozlisuji, nelze si to tedy narokovat.

jbzirafa
22. čer 2018

@snahnah pokud tedy zaměstnavatel nezvolil raději stredosklaka, kterému nebude muset platit více kvůli škole 😊 ale s VS muže pak pomyslet i na ředitelku. .ale už je jedno, jaka VS to je. .

lamce92
autor
23. čer 2018

@cokoladovakocka ano je, ve skolce si chci proste nasbírat praktické veci a sledovat děti a posléze pak až budu mít par let za sebou jít do poradny.

lamce92
autor
23. čer 2018

@1lenuska1 je tam obor učitelství pro MŠ

1lenuska1
23. čer 2018

@lamce92 V tom Usti? To je dobre... jeste me napadlo, jestli byste nechtela treba specialni pedagogiku a sbirat praxi ve specialni skolce, prece jen tam ziskate mozna vic zajimavejsich zkusenosti do praxe psychologa nez v bezne skolce... no kazdopadne plany mate hezke, tak preju at to vyjde 😉

bayt
23. čer 2018

@lamce92 Ja bych si prvne zjistila vic informaci. Detska psycholozka jako takova je nekdo, kdo ma atestaci z detske klinicke psychologie. Coz obnasi dostat se na psychologii (tj. pripravovat se cca rok i vic, pokud nejde o soukromou VS), pet let ji studovat a potom 8 let atestacni vzdelavani. Jestli pri tom vsem budete mit cas i na pedak, tak klobouk dolu, ale prijde mi to zbytecne. Psychologie a pedagogika je dost odlisna vec.

S detmi pracuje i skolni psycholog nebo psycholog v pedagogicko psychologicke poradne, ale porad plati to o petiletem studiu. A tam uz se obvykle s detmi v takove siri nedela...