Předškolní pedagogika - střední škola nebo vysoká škola?
Chci se “dovzdelat” a mít větší možnosti, stále nebim jestli střední pedak nebo hned na vysokou, je fakt, ze bych rada nějaký titul, ale zase mi říkali, ze na střední mi daji více než na VŠ, praví ve skolce už mám, praxi jen 2 mesice, později bych se chtěla vypracovat na dětskou psycholozku, do poradny nebo něco tomu podobného.
Co byste poradili?
@bayt @lamce92 Ja souhlasim, podle me je praxe ve skolce zbytecna, budes potrebovat spis praxi v diagnostice, klinice, tu na pedaku neziskas.. a ano, pokud chces do terapie a vetsi praci s detmi, sla bych spis do vycviku a na psychologii a hledala praxi v tomto ramci nez na pedak. I "jen" do poradny musis mit psychologii a tam jde hodne o diagnostiku, opet, tu na pedaku mit nebudes.
@lamce92 ad informace - a co jeste bys potrebovala k oboru vedet?
@lamce92 Pokud chcete pracovat ve školském poradenském zařízení - pedagogicko psychologické poradně nebo speciálně pedagogickém centru, kromě psychologa tam můžete pracovat jako speciální pedagog nebo sociální pracovník. Nevím, jak je to u sociálních pracovníků v poradnách, ale jako speciální pedagog se tam v podstatě není šance dostat jinak než po známosti, protože to je jeden z nejlepších fleků ve školství a pro speciálního pedagoga určitě. Psychologů ve školství je naopak většinou nedostatek, protože když už psychologii někdo vystuduje, většinou má lepší vyhlídky než podprůměrný tabulkový plat ve školství...
Chci mít nějaké zadní vrátka, kdyby ta poradna nesla nebo kdyby mi to nesedlo, tak ať nemusím zase úplně od nuly a mám nějaký “základ “.
@knoflikarka tak tím jsem se teda vůbec nezabývala, co se tyče peněz.
@lamce92 Tak v tom případě ano, školní psychology hledají všude 😉.
Pro mě bylo primární být u děti, ve skolce to moc není ono, možná v nějaké alternativní, psychologie se mi vždycky líbila a zajímala jsem se jen tak okrajove, tak jsem to chtěla nějak spojit. Mrknu na ty informace na FFUK, pak je problém, ze mužů jen dálkové a takova FF ÚK, vím ze pro mě je doost těžká.
Nevim jestli dat tu jednooborovou psychologii nebo jsem koukala ze je ještě nějak spojena s pedagogickou, nebo jestli toho speciálního pedagoga, je dost oboru a nevim jaky by byl ten vhodný. Motam se furt dokola. Bych potřebovala nějakou stránku kde ný byl výčet všeho, jaké jsou druhy zaměření, jaky jsou výhody nevýhody, co je lepší pro koho, jaké jsou vhodné školy, co je dobre po skole ještě absolvovat, ... dal už mě nic nenapadá
@lamce92 Existují třeba dny otevřených dveří na různých fakultách. Tady určitě pracují jak psychologové, tak speciálné pedagogové, tak mohou přispět svojí zkušeností. "Něco s dětma" může být dobrý začátek úvah, ale chtělo by to propátrat dál. Třeba co přesně vás vlastně na psychologii zajímalo?
Dálkově se dá psychologie studovat. Těžké to studium není. Resp. pokud projdete sítem a dostanete se, tak to už zvládnete až do konce.
Pro splnění podmínek potřebuješ Bc. učitelství pro MŠ. Pro to, aby ses dozvěděla něco z praxe a věděla, co v té školce dělat, je SŠ. Na VŠ tě naučí plno hovadin, které v životě nevyužiješ, nenaučí tě to, co potřebuješ denně, ale dají ti diplom, který je úplně top. Na hovno systém.
@lamce92 Jsem speciální pedagog, pokud si uděláte Bc., můžete stejně akorát tak učit ve školce víceméně, někdy ani to ne, protože některým ředitelkám se toto vzdělání nelíbí a dají přednost někomu jinému. Pokud si uděláte Mgr. (ale musí to být speciální pedagogika pro učitele), můžete učit na bývalé ZŠ praktické, ZŠ speciální, nebo na běžné škole první stupeň. Pokud si uděláte Mgr. specped - logopedie, můžete po dalším vzdělávání pracovat jako logoped a mít třeba samostatnou "ordinaci". Pokud si uděláte Mgr. specped - etopedie, můžete pracovat ve výchovných ústavech, vězení (ale tam ženské moc rádi stejně neberou). K učitelství pro MŠ - mamka pracuje jako ředitelka MŠ, prošla střední ped. školou a teď dálkově i VŠ, pokud chcete pracovat v MŠ, tak daleko víc praktických věcí se opravdu dozvíte na střední škole.
Bohužel se ale opravdu musíte dopředu rozhodnout, co byste ráda dělala, protože každý diplom s sebou nese poměrně úzkou kvalifikaci a více toho dělat bez dalšího vzdělávání nejde. Pozor na dvouobory, někdy to zní hezky a vypadá to tak, jako že máte pak širší možnosti uplatnění, ale nakonec zjistíte, že nemůžete dělat ani to, ani to. Nejlépe se vše dozvíte, pokud si prostudujete zákon o pedagogických pracovnících, tam je u každé pozice jasně uvedeno, jaké vzdělání pro ni potřebujete. A aby to nebylo tak "jednoduché", tak občas to žádoucí vzdělání u jednotlivých pozic MŠMT pozmění, takže už nejedna kolegyně, která učila desítky let, najednou nebyla kvalifikovaná a musela znova studovat.
@ilonne je pravda , že kvalifitovanejsi je středoškolák s oborem učitelství pro MŠ, než vysokoškolák s jiným byť podobym oborem, to je logicke.potom ten stredoškolák s třeba jinym oborem na VS muže dělat ředitele, mám za to, že to tam jednu dobu platilo. Nicméně toto zakladatelka diskuse neresi protože zrovna MŠ se zdržovat nechce. .
@knoflikarka dekuji, takovýhle výčet mě pomohl, dát si vše dohromady a utridit si myšlenky, dat si pro a proti, vyhrála ta logopedie, rada bych spis menší děti, různé ústavy Atd to bych psychicky nedala, co se tyče psychologie hodne mě zajimalo prenatalni období a pak novorozenec, batole,-vývoj, myšlení,chování,atp.
Motto mám “ pomáhat dětem”.
Tak mrknu na tu logopedii.
Diky moc
@lamce92 Nevím, jak je to kde s kombinovaným studiem této specializace, každopádně určitě můžete být logoped i ze specky, jen si pohlídejte na bakalářské specce, jestli má státnice z logopedie, jinak byste nemohla navázat na Mgr. specializací logopedie. Jediná čistá logopedie je v Olomouci, ale není to jediná cesta, jak se stát logopedem, jde hlavně o to, abyste měla na diplomu státní závěrečnou zkoušku z logopedie jak na bakaláři, tak na magistrovi.
@lamce92 Jinak vývojové psychologie je na specce dost a dokonce se z psychologie státnicuje (alespoň tedy na školách, kde jsem studovala).
@lamce92 Aaa tak to se omlouvam za mylne tvrzeni 😉 Je to tedy jak pise @knoflikarka. Tak to uz urcite kombinovane studium najdete.
@knoflikarka už jsem stihla něco prostudovat, dálkové to jde, to už jsem koukala, o te jedine v Oloumouci jsem take četla. Viděla bych to na tu speciální pedagogiku a pak zaměření na logopedie popr. I vývojová psychologie.
Tak mrknu jestli se dá dat společně vývojová psychologie a logopedie dokupy jako speciální pedagog.
@lamce92 Vývojová psychologie se studuje v rámci specky, ale samostatně jako specializace ne. Ono i když budeš mít z té specky státnice i z psychologie, psycholog být stejně nemůžeš. A když vystuduješ bakaláře speciální pedagogiky, nemůžeš pak jen tak pokračovat na psychologii, takhle volně to nefunguje, alespoň tedy na veřejných školách, já soukromých jde většinou i nemožné 😁.
@lamce92 ja zrovna studuji dalkove logopedii. Musíte mít vystudovanou speciální pedagogiku -státnice z logopedie a surdopedie , na tzv. Logopedického asistenta stupeň BC, na logopeda (např. V SPC nebo skolniho )stupeň Mgr, státnice z logopedie a surdopedie. Pokud byste chtěla mít třeba jednou vlastni ordinaci a byt klinický logoped, rak ještě pár let atestací a kurzů pod vedením starsiho. A uvažuje se o několika semestrech na lékařské fakultě nám říkali. Pokud chcete porozumět vývoji malých dětí tak pořád tvrdim ze je dobra střední škola, zažitá praxe a ptát se kolegyň -co se dá vypozorovat ze hry, z dětské kresby, ..
@jbzirafa Jasně, rozumím. Ten speciální pedagog má tolik podoboru, že vůbec nevím jaký bych měla zvolit , kdežto té SŠ se ani moc nebojím a tam mám jasno co bych si zvolila.
Nakonec to udělám asi tak, že půjdu na tu SŠ a posléze se tam s vyučujícími poradím co by mi doporučili za postup a kam jít dál.🙂
Střední mají všude povinné ty výcviky? Koukala jsem na školu v Berouně a tam píšou, že i pro dálkaře jsou ty kurzy(lyžák, turisták,..) povinné. A jako na týden vypadnout to nemůžu. 😨
@lamce92 jak je to na střední dalkove to nevím. Je možné, že ty kurzy plati i pro dalkare. My si na VS v rámci specialni pedagogiky volime specializaci po prvním a druhém semestru. (Logo -surdopedie, somatopedie, oftalmopedie, ..Ta logo je prý narocna, tak to chtějí vedethned)takhle je to v Brně, jinde nevím. Snad jen Olomouc má logopeda na 5 let rovnou, jinak je to dvoustupňově.ja vypsala cestu k logopedovi. .no kdo je mladý a má hodně času. Mně dala z pedagogiky a psychologie nejvíc právě střední škola ,také tam budou asi rozdíly.

@jbzirafa neni to jedno, napr. ja mam vystudovanou socialni pedagogiku (statnice z prava, psychologie a pedagogiky,) k tomu mam pedadogicke minimum ucitelstvi pro stredni skoly. Dotazovala jsem se primo na MSMT a muzu pouze ucit na strednich skolach nebo delat asistenta pedagoga na ZS. Pro MS a ZS jsem nekvalifikovana, takze musim jeste vystudovat dalsi VS.