Partner bez střední školy. Vydilo by vám to?

25. únor 2023

Ahoj,
jen taková otázka na zamyšlení, seznámila jsem se jedním fajn mužem a teď z něj vypadlo, že skončil jen se základkou, střední nedodělal, protože ho nebavila. Má poměrně zajímavej životopis, může dělat i sám na sebe (dělá něco z programátorství),ale dělal pod známou firmou...samozřejmě vydělává víc než já s Mgr. titulem. Píše bez chyb a vyjadřuje se kultivovaně, mluví plynně anglicky...ale...vadilo by vám to, že tu školu nemá? Mně to prostě z hlediska nějakých mých osobních ambicí na partnera chybí, ale zároveň on tu školu fakt nepotřebuje...:D Taky nevím, jak to vezmou naši ( u nás v rodině jsme všichni VŠ), a co když budeme mít děti a ty nedodělaj střední, "protože tatínek ji taky nemá"...bože, jak bych je dokopala k tomu mít aspoň střední školu...moje dobrá kamarádka má taky VŠ a její chlap má jen základu (je profi sportovec) a klape jim to, tak si řikám, že to asi fakt důležitý není, no...ale je tam ta moje ambice na něj :D...vadilo by vám to?

zmrzlinka
25. únor 2023

Ne nevadilo.Znam spoustu chlapů co mají VŠ a jsou nepoužitelny a vydělají míň než chlap se SŠ....

lentilkah
25. únor 2023

Ona skola zivota ma kolikrat vetsi hodnotu. Takze ne, nevadilo by mi to.

honatko092
25. únor 2023

Nevadilo. Jsem 12 let s manželem, který má učňák a ještě vydřený...není vůbec hloupý, má všeobecný přehled, je chytrý, má zlaté ruce, jen byl dřív líny a na školu kašlal...já mám taky Mgr. a všichni v rodině taky VŠ. Úžasně nám to klape, máme si o čem povídat a fakt mi to nevadí, každý jsme dobrý v něčem jiném - já umím tři jazyky a on zase všechno umí spravit 😀 V rodině to nikdo neřešil, všichni viděli, že je slušně vychovaný a inteligentní. Děti máme dvě malé a jakou budou mít školu? Za mě jakoukoliv, hlavně ať je to baví a naplňuje 😉

blondynka400
25. únor 2023

Asi by mi to trošku vadilo, popravdě si to úplně neumím představit. Ale asi je to tím, že jsem v životě nepotkala chlapa bez VŠ, s kterým bych si uměla představit trvale žít. Jestli ale cítíš, že toto tam je, je úplně jedno, jestli školu má a nebo ne. A to, co řekne rodina, to už bych neřešila vůbec....

95newmommy2020
25. únor 2023

Asi by mi to vadilo. Ale ono hrozne zalezi jaky ma rozhled, a jestli se s nim mas o cem bavit. Taky, aby to zvladl i on. Prece jen pro muzsky ego, je to rana.

jessikajessika
25. únor 2023

hele nevadilo, spíš jestli vydrží on s tebou protože máš nosánek nahoru a VS stavíš nad charakter

alpakovo
25. únor 2023

Nevadilo. Já mám maturitu, státnice a manžel je vyučený. No a co? I tak jsme spolu šťastní a na děti to podle mě žádný vliv nemá

slunea
25. únor 2023

Mně by to vadilo. Bála bych se, že když nedodělal ani střední "protože ho nebavila", co bude dělat, až přijdou jiné životní situace, které ho nebudou bavit?

krisstina93
25. únor 2023

Nevadilo, znám hned 3 muže, co mají zakladku a žijí si nadprůměrně. Segra má VŠ a její přítel zakladku a jsou i tak spokojeni.

merope
25. únor 2023

Než mít VŠ, je důležitější dělat v životě, co člověka baví a mít to srovnaný. Kdyby byl zaměstnanec, tak bych se bála, pokud dělá opravdu na sebe a funguje mu to, tak to fungovat může dobře.

sedouana
25. únor 2023

Je to povrchní a podle mě hloupé. Znám lidi se základkou nebo ucnakem a všichni jsou na poměrně dobrých pozicích a živí se zajímavě a nechybí jim zodpovědnost a ti ve všech sférách, což je nejdůležitější. Naopak znám VS manažera, zcestovalého, sice bohatého....ale neschopného, arogantního, nedá dohromady souvislou větu a neni schopen si udržet žádný vztah. Nedokáže v ruce udržet ani násadu od koštěte a nemá ani přátele.

emillyhk
25. únor 2023

Vadilo by mi to, pokud by ho to limitovalo profesně, tzn. mohl by dělat pouze nekvalifikované a špatně placené práce. To je docela problém, když zakládáte rodinu, žena jde na RD a najednou ty peníze chybí. Ale pokud ty sama píšeš, že má lepší plat než ty s magisterským titulem, vyjadřuje se kultivovaně, zvládá cizí jazyk, má už nějakou profesní minulost, zjevně je schopný, tak mi přijde, že je trochu mimo řešit, jestli má ZŠ nebo VŠ. Sama mám vyšší vzdělání než manžel a ano, v některých oblastech mám větší přehled než on, ale spíš proto, že mě to zajímá. Naopak znám člověka s VŠ (inženýr) a je s prominutím "blbej jak štoudev", nemá všeobecný přehled, v cizím jazyce si maximálně objedná jídlo, je finančně negramotný a vlastně pořádně nic neumí. To jen tak na zamyšlení, že VŠ titul není záruka ničeho 😉

marianarem
25. únor 2023

Ja ucim na VS a mozem ti povedat, ze mat v dnesnej dobe ani VS titul nie je ozaj zaruka nicoho. Ani extra inteligencie, ani rozhladu, ani zodpovednosti, vytrvalosti...Aspon u nas v SR su vysoke skoly z velkej casti financovane podla poctu studentov, takze skoly sa snazia nevyhadzovat, studenti to vedia a tak to potom aj vyzera. Nehovoriac o tom, ze v partnerstve titul nehra ziadnu rolu. Takze byt tebou pozerala by som sa na to, ako chlap funguje, ci sa vie o seba postarat, ci sa viete rovnocenne bavit a nemusis sa pri nom robit hlupejsou, ci je zodpovedny ohladne financii no a samozrejme ake ma srdce.
Ja som napriklad uz mala hotovy doktorat, ked som si nasla priatela iba so ZS. Boli sme spolu 2 roky, nevyslo to, ale nie kvoli jeho vzdelaniu. Teraz je uz zenaty a zena ma tiez VS.

te_reza
25. únor 2023

Nevadilo. Mě by vadilo, že můj protějšek řeší, že jsem míň než on, protože nemám titul 🤨

dyechampion
25. únor 2023

Nevadilo. Stejne se to vse otaci a skola zivota zacina byt pro pracovni trh trendy🤷🏻‍♀️

eviicka
25. únor 2023

Holky, ale zakladatelka neřeší, že nemá titul, ona řeší že NEMÁ ani ten učňák.

Popravdě, mně by podobně jako tobě, varovné světlo trochu zablikalo.

Chlap s učňákem by mi nevadil ani trochu. Ale nakonec by záleželo na tom ostatním.

muhehehe
25. únor 2023

Zajímavé téma. V podstatě nevadilo, samo o sobě. Určitě by nebyl žádný důvod si myslet, že je ten člověk nutně hloupý a neschopný, ale asi bych se potencionálně bála jiných blbých vlastností. Musela by to být sakra silná a extrémně zajímavá osobnost, aby si to u mne zvládla obhájit tak, že bych neměla pochybnosti; že by mi přestalo blikat červené světýlko někde vzadu. Protože i když se člověk chvíli hledá, šlápne s nějakým oborem vedle, udělá změnu apod., tak je vcelku obvyklé, že si takovou blbost jako výučák nebo maturitu prostě dodělá, třeba při práci a za pochodu, pro trochu chytrého člověka s nějakou pracovní zkušeností formalita a brnkačka. je to prostě jednodušší, než muset celý život úplně zbytečně něco obhajovat/ vysvětlovat a být plno lidem dopředu a bezdůvodně tak trochu za vola; jakkoliv nejsem takový ten typ, co by si bral extra k srdci, co si myslí ostatní. Ale tohle mi prostě nějak nesedí, je to pro mne zbytečná lemplovina/komplikace/póza/od všeho trochu, ale dobrý dojem to na mne nedělá.

muhehehe
25. únor 2023

PS - pro upřesnění - třeba zrovna u toho profi sportovce by mi ta kontrolka neblikala. Protože tam je veškeré snažení a vášeň skutečně namířená určitým směrem, sebedisciplína mnohem brutálnější než u všech maturit dohromady, tam mi to fakt i dává smysl, že prostě není důvod někde něco šprtat když jde o sílu, trénink a vytrvalost; ten člověk žije sportem, nebo někdo jiný je talent od přírody, žije hudbou a má bohatý vnitřní svět, i když nemá vzdělání. Ale že by někdo vášnivě žil ,,něčím z programátorství", tam mi to trochu drhne.

veronicka89
25. únor 2023

@slunea ale ...člověk je mentálně v 17 jinde než v 37...většinou 😅

veronicka89
25. únor 2023

A jakoby takhle z gauče říkám vadilo.... Ale v podstatě by byla škoda zahodit chytrého schopného hezkého? V dnešní době ... Kdy mi přijde že super chlapů je fakt malo

veronicka89
25. únor 2023

@muhehehe a když to prostě ten člověk nepotřebuje ?? To ja jakoby nejlepší kadeřnice ve městě dodělává školu jen aby ji lidí nepromluvili..

muhehehe
25. únor 2023

@veronicka89 A četla jsi můj dovětek? Je přesně o tom. Nicméně, já nepotřebuju polemizovat jestli to někdo potřebuje/ nepotřebuje, to si ostatně každý zhodnotí primárně sám za sebe a pak s tím nějak naloží. Ona i motivace k dodělání vzdělání je různá, viz tvůj příklad kadeřnice. Ale ta diskuze není o tom, jestli jde žít bez školy, vydělat si nebo co já vím, dotaz míří na naše pocity. A ano, na první dobrou by mi to vadilo docela dost, musel by mě fakt přesvědčit. Stejně tak musí fakt přesvědčit každého dalšího zaměstnavatele apod., přitom by s doděláním třeba maturity reálný problém stopro neměl a nebyly by pak zaskočené ani potencionální partnerky, ani zaměstnavatelé. Důvod proč někomu tenhle model stojí za to, se mi chápe velmi těžko.

janule0123
26. únor 2023

Kus od kusu… budou výjimky kde by me to nevadilo… mám kamaráda co ho znam od mala, chytrej, sikovnej hodnej… střední nějak nevyšla (snad se tam nepohodl s někým z učitelů a teda asi kombinace i něčeho jinyho ) protože to maturitu tam udělal i největší výmaz kteryho znam .. proste ji nemá ..: tady teda problém sehnat rozumnou praci… jinak zodpovědny, schopny pracovitý … na větším městě dostal praci na základě doporučení známého… a je tam již několik let..na pozici pro sš… má se lip než pánové z VŠ .. i slečnu má s VŠ, rodinu… je zodpovědný, skvělý a spoko.. myslím ze by lepšího těžko hledala.. takže kvůli tomuto bych neodsuzovala… jinak v dnešní době obecně kdo nemá maturitu a jen ZŠ.. v drtivé většině nebude dobra partie.. takže fakt kus od kusů posoudit .. ten tvůj vypadá 👍asi tak ze VŠ partner nezajistí zodpovědnost a inteligenci …(to kolikrát vidím v praci)… mám dost kolegyň kdy má partner učňák a ony VŠ.. a spoko

ninive211
26. únor 2023

A mně by to teda podvědomě vadilo, ne že nemá titul (VŠ), ale že není ani vyučenej, nemá ukončené střední vzdělání, to by mi vadilo třeba i právě kvůli potenciálním společným dětem, které se jednou taky vykašlou na školu "protože je nebaví a vždyť táta má taky jen základku". Ale už třeba nemusí mít štěstí jako táta, že i tak si našel uplatnění a budou velmi omezení v dalším profesním rozvoji. Prostě bude tam nebezpečný precedens. Já teda u svých ďětí minimálně na maturitě budu rozhodně trvat (pokud už od zakladky se nezhlednou v něčem, co je prostě jen učební obor, např. kadeŕnice). Ono pokud máš aspoň maturitu (a je jedno za kolik, na to se nikdy nikdo neptá), tak třeba i při pozdějším zájmu o nějakou vysokou může clovek pokračovat prakticky hned v jakémkoliv věku. Nevím, jak je to s dodělávám maturity ve vyšším dospělém věku, třeba ve 30, 35.

eviicka
26. únor 2023

@ninive211 není problém dodělat maturitu, učňák dálkově-individuálně při zaměstnání, odborné školy to běžně nabízí. Blbé je, že nemá vůbec žádný základ, tam by to studium muselo být rozšířenějsi než u lidí co jsou už alespoň vyučeni a jen rozšiřují vzdělání.

alubif
Autor odpověď smazal
Zobraz
michaela666
26. únor 2023

Přesně tohle je naše situace doma a nikdy mi to nevadilo. Ze závažných důvodu odešel pár měsíců před maturitou a už ji nedodělal. Nejhorší jsou pracovní pohovory, tam absence závěrečného vysvědčení často zavírá dveře. Manžel má větší znalosti, dovednosti a samostudiem za pár let zvládl znalosti dvou technických oborů VŠ. Zato já šrtka s VOŠkou jsem v mnoha případech nepoužitelná a bez něj bych si neškrtla.

ninive211
26. únor 2023

@michaela666 No právě, ty životopisy. Jako pokud člověk je OSVČ a dělá na sebe anebo má známý, který ho zaměstnají ze známosti bez ohledu na školu, tak se asi bez školy dá obejít, jinak ne

zrzinda
26. únor 2023

Na gymplu jsme měli spolužáka, kterej už v prvaku počítal vysokoškolskou matiku. Samy jednicky, vždycky všechno uměl, učitele mu říkali, ze je genius. Šel studovat dva obory současné na matfyz. Ano, škola mu šla skvěle. Ale lidsky naprostej kreten (pardon). Dělal si doktorát a na srazu se nám chlubil, jak potápí studentky u zkoušek, jak jim děla naschvaly a zesměšňuje je.
Takže v kontrastu toho by mi opravdu nevadilo, ze můj přítel nemá vzdělání.
Ve finále je pro mě teda spis varovný znamení, když se někdo muze posrat z toho, ze má vysokoskolskej titul. Přiznejme si, v dnešní době ho má skoro kazdej ňouma. 😊

michaela666
26. únor 2023

@ninive211 A nebo se musí hlásit do menších firem a při pohovoru jim znalostmi vykecat díru do hlavy. To byl často případ mého muže.
Na současné místo odsunul 2 vysokoškoláky a ještě na něj měsíc čekali než ho uvolnili z předešlé práce.
Já nemám strach, že by děti zkoušeli, že střední nedodělají protože tatínek jí nemá. Seknout se může každé, stačilo mi vidět ten materiál v 9 třídách. Už tam je obtěžovalo chodit do školy něco dělat.