Ahoj,
jen taková otázka na zamyšlení, seznámila jsem se jedním fajn mužem a teď z něj vypadlo, že skončil jen se základkou, střední nedodělal, protože ho nebavila. Má poměrně zajímavej životopis, může dělat i sám na sebe (dělá něco z programátorství),ale dělal pod známou firmou...samozřejmě vydělává víc než já s Mgr. titulem. Píše bez chyb a vyjadřuje se kultivovaně, mluví plynně anglicky...ale...vadilo by vám to, že tu školu nemá? Mně to prostě z hlediska nějakých mých osobních ambicí na partnera chybí, ale zároveň on tu školu fakt nepotřebuje...:D Taky nevím, jak to vezmou naši ( u nás v rodině jsme všichni VŠ), a co když budeme mít děti a ty nedodělaj střední, "protože tatínek ji taky nemá"...bože, jak bych je dokopala k tomu mít aspoň střední školu...moje dobrá kamarádka má taky VŠ a její chlap má jen základu (je profi sportovec) a klape jim to, tak si řikám, že to asi fakt důležitý není, no...ale je tam ta moje ambice na něj :D...vadilo by vám to?
Ne rozhodně by mi to nevadilo. Pokud si dva lidi rozumí, tak je úplně jedno jaké mají vzdělání.
@pavlinar Mě se teda nikdo krom rodičů neptal na jeho vzdělání. Když už tak se ptají na práci a ikdyž má průměrný plat, tak se za něj opravdu nestydím. Mít základní vzdělání nutně neznamená, že je ten člověk "lopata" bez znalostí.
Ale chápu, já jsem taky trochu povrchní - nikdy bych nemohla být s prostorově výraznějším mužem.
Vadilo by mi to kdyby nic nedělal, ale pracuje a jak píšeš tak tak je velmi dobře platove ohodnocen.
V životě jsou důležité i jiné hodnoty než papír ze školy, a možná jsou cennější než kus papíru.
Tohle si ale v sobě musí srovnat každý sám.
Me by to vadilo. Mam VS, manzel taky. Bylo by mi fuk, kdyby měl střední, ale pokud by mel jen základu, tak by mi to vadilo. Právě kvůli nejakym mym osobním ambicim a taky kvůli dětem. Jak bych je mela motivovat ke studiu, když by tata mel jen základku? Ctu, že hodně holek na to maji jiny nazor, me osobně by to vadilo. Můj názor.
@jessikajessika proč ji hned urážíte? to se nemůže normálně zeptat?
nevadilo by mi to, ale snažila bych se ho přimět k tomu, aby si dodělal maturitu, vypadá to lépe v CV než jen ZŠ, prostě jen pro ten papír pro budoucí zaměstnavatele...
V dnešní době vůbec nezáleží na škole a titulu. Můj chlap má z rodinných důvodů, kdy se musel starat o sebe a mladší sourozence taky jen zakladku. Já mám maturitu a nikdy by mě nenapadlo ho za to odsuzovat. O mě a dítě se vždyť postaral, finančně zajistil. I době kdy já ještě studovala zvládl uživit oba. Se základní školou dělal profesi, na kterou člověk potřebuje minimálně maturitu. Teď dělá sám na sebe. To samé mu táta, má výuční list a dělá něco mezi mistrem a ředitelem, vydělává víc než kdejaký vysokoškolák, takže v dnešní době ani nezáleží na škole. Vůbec bych na to nehleděla. K cemu ti bude vysokoškolák, když bude uplnej trotl, co si sám ani neuvari, bude zly apod oproti skromnému muži se základkou. Neříkám že takový jsou, jen chci poukázat že na tomhle bych fakt nelpěla
Nevadilo, respektive nevadí - manžel je vyučený, já mám dvě střední školy a čtyři vysoké, je to prostě můj koníček. Největší rozhled měla u nás vždy mamka, která šla v patnácti do práce, důvody jsem chápala. Jestli bude moje dítě šikovný řemeslník a bude tak šťastné, tak budu já šťastná máma.
@michaela666 jo tak občas se zeptal i někdo jinej. Třeba kdyz jsem zmínila, že hledám novou práci. Teď už hrajou roli spíš ty zkušenosti.
Tu ZS bych potřebovala vysvětlit, musel by si to obhájit. Nevzala bych to jako fakt, nad kterým bych se nepozastavila.
No jo.. já si začla s hubenourem, teď je z něho pupkac
Základka by mi teda vadila. Nevím, proč tady zakladatelku hned stíráte v tom, že přece VŠ může mít každý ňouma... no evidentně tenhle "ňouma" namá ani výučák. Jí nevadí, že nemá VŠ, jí vadí, že má jenom základku, to je přeci rozdíl. Mě by teda nevadilo mít partnera s nižším vzděláním, klidně výučákem, ani po dětech nevyžaduju VŠ (teda oni ještě nenastoupily ani do první třídy, ale jsem přesvědčená, že když jim to nepůjde, učební obor pro mě není žádná tragédie a rozhodně děti s horšími výsledky nebudu tlačit do SŠ jenom proto, aby měly maturitu). Jak tady někdo přede mnou napsal, taky bych se styděla někde říct, že můj partner má jenom ZŠ. Naopak bych se nestyděla říct, že má učiliště. Prostě mít jenom ZŠ je určité stigma i v dnešní době. Pokud je úspěšný ve svojí práci, tak tedy klobouk dolů. Pokud má rozhled a dá se s ním konverzovat o mnohém, asi by ta ZŠ pro mě nebyla nepřekonatelná překážka, ale vadilo by mi to, to určitě.
Mně se líbí, jak polovina žen, kterým by to vadilo, nezvládá ani ten pravopis základky. 🤭
Mně by to nevadilo. Důležitý pro mě je, jak život zvládá teď.
Nevadilo. Důležité by bylo jestli je slušný, hodný, pracovitý, zodpovědný a inteligentní, i emočně inteligentní.
Jako kdyby to byl člověk s omezeným rozhledem, co dělá max. pomocné práce, tak by mi to vadilo. Na druhou stranu by mi vadil i borec s VŠ nebo dokonce doktorátem, co se chová jako debil, každému dával najevo, že je víc, protože on má doktorát.
Tady je důležité, proč to nedodělal. Přiznejme si, že spousta škol zabíjí v dětech chuť se učit a člověk tam chodí, protože musí. Někteří učitele jsou hrozně zakomplexovaní, vyhořelí, někteří jsou skvělí. Četla jsem rozhovor s holčinou, co opustila nějakou uměleckou školu, protože jí to nic nedávalo a živí se malováním obrazů.
Mám kamaráda, co nedodělal střední, bylo tam víc faktorů, doma to nebylo úplně dobré a musel se začít živit sám, plus když měl volno, tak si radši dal voraz než drtit školu. Tak toho nechal, pak odešel do ciziny, kde si školu dodělával při práci. (Nevím, jestli to dal, ale říká, že musí, takže motivaci měl silnou. Asi dal, protože tam zůstal.)
Jako lékař musíš mít formální vzdělání, jako IT pracovník ne, takže bych to neřešila. Myslím, že kdyby chtěl nebo to potřeboval, tak si to dodělá.
Vydělává slušně? Ano.
Má všeobecný přehled? Ano
Je fajn po lidské stránce? Pokud ano, neřešila bych to, jen si to srovnala v sobě, že není míň než ostatní.
Holt si ho budeš muset obhájit před rodiči, pokud pěstují titulový snobismus.
Škola není ve vztahu dulezita aspoň pro mě samohrejme je to něco jiného ve směru zaměstnání ale ne že bych chlapa měla min ráda že nemá VS ,nebo střední a rodiče a jejich názor by mě nezajímal oni semnou nezijou jsou lidé co mají x škol a jsou to lidé bez práce ,nemají rodinu atd...nelze to takto brát 🤔🤔
Čtu si odpovědi a je to tu tak 50/50, což je fajn... takový muž si ženu najde 🙂
Pro mě by to byla překážka - každé ženě imponuje něco jiného a pro mě to určitě je i vzdělání (aspoň SŠ). Učím na základce a nedovedu si představit, že by na tom dotyčný byl se vzděláním stejně jako naši deváťáci.
Vůbec mi by to nevadilo, pokud on sám by z toho neměl nějaký mindrák , uměl si na život vydělat a rozuměla bych si s ním. Má sestra měla VŠ, její přítel učňák..Dokud byla na RD, tak dobrý, ale jak se vrátila do práce a začala vydělávat víc než on, tak jeho uražené ego ji udělalo ze života peklo.
Vadilo by mi to dost... Clovek, kterej se v zivote zmohl jen na zakladni skolu, aniz by zil v zapadle rumunske vesnici, kde by musel smatlat do nejblizsi skoly 10 km denne a v drevakach, je pro me v dnesni dobe neakceptovatelny jako partner.
@antoinet Taky mi imponuje vzdělání 🙂 Manžel i já VŠ, moji rodiče taky, naši přátelé, se kterými si rozumíme nejvíc dokonce několik VŠ a doktorandské tituly. Asi stejné vzorce myšlení. Jeden můj bejvaly měl taky jen základku, nedodelany učňák, živil se taky v IT. Výuční list nechtěl, protože "stejně všichni zaměstnavatele vědí, že ho dostane každý". No hodně dveří mu to zavřelo, prostě nechtěli lidi jen se základkou. Nevěděl ani, kdo napsal Babičku, plno dalších elementárních věcí. Ono to ukáže něco o ambicích a životním plánu, to, zda se mladý člověk zajímá o své vzdělání. Pak jsem znala dalšího, který hodně opakoval učňák, ale zatvrdil se a udělal ho, šel z "horšího" města do Prahy a splnil si sen řídit tramvaj. S tím jsem si taky moc nepokecala, ale byl cílevědomý a má teď fajn život. Se střední znám plno lidí, někteří velmi inteligentní a mám ráda jejich názory. S tou základkou jsem blíž znala jen tyhle dva, případné ostatní jen z dávných pařeb (známí známých), kde mi přišli tenkrát na hlavu 😀
Uprimne rikam, ze bych nebyla nadsena. Urcite je to pravda, ze na tom papuru nezalezi a dulezite je, jestli je schopny. Jenze i tak, pri pristim hledani prace muze byt kvuli tomu problem. Takze bych ho zkusila motivovat pro dodelani maturity dalkove. VS uz pakne, jen aby mel ukoncene to stredni vzdelani.
Vůbec. Já mám VŠ, manžel je vyučený. Ničemu to nevadí, mě víc baví práce hlavou, jeho zas práce rukama a podle toho i doma fungujeme. Navíc on vydělává víc než já a je spokojený 😊
Pokud dokaze penize vydelat a neni to blb,ktery ti napise mylujy te tak by mi to nevadilo.Ne vzdycky jde inteligence ruku v ruce s titulem.
Jako informace by mě to zaskočilo a samozřejmě bych o tom ze začátku přemýšlela. Ale do života to nevadí. Muž má učňák, já VŠ + další vzdělávání. On má mnohem lepší všeobecný přehled jak já, je hodný, zodpovědný, vyděláváme zhruba nastejno. Tohle není to, co by nás ve vztahu limitovalo. A děti? Ví, že já jsem studovala, tatínek ne. O kladech studentského života a lepších příležitostech toho ode mne slyšely dost. Je to na nich. 2 jsou už na střední škole, takže se nás to dost týká, ale mě život nikdo nelajnoval a já jim to dělat též nebudu. Štěstí v životě tkví v osobní spokojenosti.
Syn od kamarádky, nadprůměrně nadaný, nedodělal střední školu, protože ho nebavila, takže nakonec v podstatě vyšel ze ZŠ. Velmi schopný, zcestovalý, šikovný, práci má dobrou, baví ho, vydělá dost. Kamarádku to dost mrzelo, já z toho byla taky v šoku, ale po těch letech, musím uznat, že si žije dobře i bez školy.
Hmmm, nevím tedy, mne by asi vadilo, ze střední školy nechal z důvodu, ze ho nebavila. To bude životě dělat jen věci, které ho baví, a na ostatní se vybodne? Pokud je ten člověk schopny, jakoze to vypadá, ze ano, stačilo si to jen odsedět, současné se nad rámec toho věnovat něčemu blíž. Do budoucna bych se bála, jednak ze bude podryvat studium děti, ze mu přijde v pořádku, ze to snadno vzdaji, kdyz budou mít období, ze je neco nebaví. Ano, schopnosti a zkušenosti jsou důležitější než papír, ale ten papír otevírá různé dveře a je do budoucna výhoda. Asi bych se i bála, ze mi dá někdy sežrat, ze mám vyšší vzdělání než on a bude se cítit méněcenný, už se to v mem okolí par ženám stalo.
nevadilo ani trochu.
Mám VS, muž výucny list. A popravdě? Umí toho opravdu hodně (reálie, geografie, fyzika, historie a jiné). Což naše dítě oceňuje, protože holku baví poslouchat tatínka a dělat s ním hokusy pokusy. Je jsem intelektuál cez beletrii🙂)). Mně to moc nebere. Apropo, dnes si VS může udělat každý "blbec", když má na to peníze. mysli na to.
Komentáře jsem nečetla, třeba už něco podobného zaznělo. Osobně by mi to asi nevadilo, pokud dotyčný není totální mamlas. Ale. Správná poznámka ohledně dětí, já třeba utekla z gymplu ve čtvrťáku, po jiné střední jsem utekla z výšky. Jak pak mám vysvětlit dětem, že škola není zbytečná ztráta času a mají zatnout zuby a makat, když jsem to sama nedala...
Ja to napisem takto, moj brat mal nejake problemy so spravanim na gympli, nakoniec z tej skoly odisiel. Chvilku sa poflakoval, robil za pasom a podobne. Nakonec mu mama zaplatila maturitu na nejakej skole kde si maturitu robia holejsiti a dalsi sportovci co nemaju kedy chodit do skoly ale ta uplatu im to daju. Na VS nesiel. Zacal v 18 zarabat, postupne sa vypracoval v IT a dneska ma 24 rokov a zaraba 100k. A je velmi chytry len proste nema skolu. Ja naproti tomu VS mam ale skrz 2x rodicak a stratene roky na VS nemam odrobene skoro nic a zraabam zlomok toho co on. Inteligencne poda mensy sme na tom rovnako.
Jo a poznámka od mojeho muže, hlavně ho nenuť něco si dodělat.
Ne, nevadilo. Vadil by mi hloupý, omezený a nepracující partner. Což tento evidentně není. S rodiči bych vzdělání partnera vůbec neřešila.
Mně by to vadilo. Musela bych se přes to přenést. Střední školu/výuční list beru jako standard, ani by mě nenapadlo, že někdo má jen zakladku. Hodně by mi imponovalo, kdyby si chtěl SS dodělat.
Kamarád má prý jen zakladku, nebo si pak možná vzdělání doplnil. Nepidilá jsem se potom, když to vlastně není důležité. Je super šikovnej, vypracoval se v IT, vydělává nadprumerne.
Ale prostě u partnera bych tu musela zchroustat. A jo, jsem povrchní a styděla bych se, když by se někdo ptal, co má za školu. Nepřekonatelná překážka by to pro mě ale nebyla,