Stravování co nejšetrněji k planetě. Máte tip?

evelinda
2. dub 2023

Ahoj, už nějakou dobu řeším, jak se stravovat, abych co nejméně zatěžovala přírodu. Snažím se lokálně, sezónně, bez obalu, nejíst denně pečivo a maso. Pořád v tom však tápu. Nedaří se mi kombinace všeho. Mám pocit jakoby v jídle musela být pokaždé rajčata (čerstvá nebo konzervovaná) nebo mléčné výrobky nebo avokádo (případně jiné dovozové ingredience). Díky předem za vaše konstruktivní tipy.

honatko092
2. dub 2023

Ahoj, to je super 😊 Napadá mě projít si nějakou starou českou kuchařku? Takovém recepty našich babiček nebo prababiček, které měly k dispozici většinou sezónní, lokální a jednoduché.

exbordelar
2. dub 2023

Vis co, pokud chces zit v moderni spolecnosti, asi uplneho 100% zero west nedosahnes, ale muzes toho udelat spoustu. Zalezi kde a jak bydlis a jaky mas zivotni styl.
- vyuzivej spise pultoveho prodeje do vlastnich krabicek (v mistnich Coop jednotach jsou s tim vetsinou v pohode)
- pouzivej latkove pytliky na ovoce/zeleninu/pecivo
- vyuzivej spise MHD nebo jezdi na kole
- pestuj si vlastni zeleninu
- chod na pole paberkovat
- sbirej plody co priroda da
- sus, zavaruj, konzervuj
- obleceni kupuj uvazene a radeji drazsi ale kvalitni nez levne a na “jedno” pouziti
- misto jednorazovych vlozek a tamponu vyuzij vlozky latkove ci kalisek
Je toho spousta. Kdysi jsem tady zalozila skupinu Ekologie a Zero west, tam si davame tipy na ruzne vychytavky.
A vubec nemej spatne svedomi, ze se ti nedari vse uplne dokonale. Pred par lety, kdy se o tom zacalo vice mluvit, vypadal pristuo k ekologii uplne beznadejne a lidi nas “ekofasisty” brali uplne s despektem, ale pohnulo se to. Treba ty desny igelitky v obchodnich retezcich jsou temer vymyceny 😄 postupne si lidi zacinaji uvedomovat problem s jednorazovymi vecmi. Ale chce to cas a hlavne zacit kazdy u sebe 🙂

evelinda
autor
3. dub 2023

Doplnění: Velké dilema jsou pro mě Bio potraviny. Většinou jsou z dovozu a pak si říkám, co je vlastně pro planetu lepší? Bio sýr, ale dovezený z ciziny a zabalený nebo konvenční, který si koupím u řezníka do své nádoby?

evelinda
autor
3. dub 2023

@exbordelar Díky za tipy. V rámci možností praktikuju vše co píšeš už delší dobu, přijde mi to samozřejmé. U stravování je problém, že jsme v paneláku se sklepem, který není vhodný k uskladňování ovoce a zeleniny a ani v okolí nemáme nikoho s vhodným sklepem. ☹️

niski
3. dub 2023

@evelinda některá zelenina se dá skladovat i na balkoně v polystyrénové krabici. Něco se může zpracovat - třeba rajčata na omáčku nebo kvašená zelenina. Ideální je najít si menšího dodavatele biopotravin, jsou prodávány formou KPZ, existují i mléčné, těch je ale málo. Nebo u nás fungují Zdravé výživy a tam mají sýry od lokálních dodavatelů. Já jsem na venkově, pěstuji si zeleninu, mám slepice a zbytek dokupuji na Scuku.

fandysek_1
3. dub 2023

@evelinda najdi si svého farmáře a můžeš ho podporovat přímo nákupem z farmy. Bio bych neřešila i oni používají postřiky, sice povolené, ale úplně bez chemie to není. Já podporuji farmu Záhorovice na maso a zdravizpole se zeleninou. Do sadů si jezdím pro jablka sama.

exbordelar
3. dub 2023

Taky zalezi na tvych financnich moznostech. Co si budem, reknu to bez obalu - bio potraviny jsou drahe jak prase. Ty si muze dovolit clovek, ktery je svobodny, bezdetny a zivi jen sam sebe. Prumerna ceska rodina si biopotraviny pro vsechny nemuze dovolit.
Ja delam hodne kompromisy. Kdyz mam na vyber davam napr. prednost:
- nebalenym vyrobkum
- potravinam/zbozi vyrobene v Cesku
- kvalite, tj. dlouhodobemu uzitku, nez levnemu kramu, ktery po par pouziti ztrati funkcnost
- co jde, to opravim
Atd.
Je toho hodne, co clovek jako jednotlivec muze udelat. Kazdopadne myslim si, ze je daleko lepsi mit k tomuto tematu laskavy pristup - k sobe i ostatnim - nez nadavat druhym, radeji jit prikladem a zaroven se nesebemrskat, kdyz to snazeni neni dokonale a v urcitych fazich zivota clovek kvuli zjednoduseni sklouzne zpet k jednorazovemu konzumu.
Co se tyka tve otazky ohledne stravovani a uskladnovani potravin… bydlite v panelaku, tam to dost dobre nejde a navic mi to neprijde nic zasadniho, co by planete vytrhlo trn z paty. Proste kupuj nebalene ovoce/zel podle vasi aktualni spotreby. Spis si dej pozor, abys zbytecne nevyhazovala a neplytvala potravinami. Tim prineses mnohem vice uzitku, nez uskladnovani nekde ve sklepe, kde ti polovina shnije 🙂

martt
3. dub 2023

Co se týká třeba těch potravin a jídla. Tak ja se hodně řídím podle rad a receptu našich babiček. V těch dobách se hodně ovoce a zelenina zpracovavali. Takže z ovoce dělám hodně kompoty, marmelády...V zimě třeba kupujeme jablka a hrusky od pána který má svuj sad a vše neupotrebí pro svoji potřebu. Ted nám dal bedynku jablek zadarmo , že už jsou v horší kvalitě. Něco jsme vybrali pěkné na jídlo, zbytek jsem nastrouhala a dala do sklenic a zavarila. Až budu chtít dělat štrudl nebo rozvarena jablka bude se to hodit. Doma si třeba dělám i domácí kečup. Na podzim jezdíme na samosbery a třeba cibuli když začíná měknout oloupu, nakrájím a podusim na sádle a dám do mrazáku. Takhle to třeba dělám i z kořenovou zeleninou z které si dělám různé základy do omáček, podravku do polévky, smesi do salátů apod...