Střídavá péče - chybí mi mé dítě
Zdravím. Chtěla bych najít maminky s podobným problémem, ačkoli sama podobné nikomu nepřeji. Mám dceru 6 let, již několik měsíců v podstatě ve střídavé péči (soud o dítě nás ale teprve čeká). Se střídavou péčí v našem případě nesouhlasím a mám k tomu pádné důvody, ale bojím se, že nemám u soudu šanci. Ve zkratce: s ex-manželem není domluva, dceru si vždy odveze i pokud se to zrovna nehodí, je extrémně nepřátelský. Já odloučení od dcery nezvládám čím dál víc, strašně mi chybí a i ona to nese velmi těžce.
Na Modrém koníku se moc nepohybuji, nevím jak to tu chodí, ale jsou tu různé skupiny, pokud víte o takové, prosím o doporučení,může to být třeba i jiná stránka, fórum, blog... Ráda bych si popovídala o tom, jak to lze zvládat, případně o právní stránce věci. Sdílené problémy jsou přece jen o něco snesitelnější.
@megynka13 a cetla jste vubec co tady pani psala... jasne napsala ze to ze ji dcera chybi neni to podstatny, ze podstatny je ze otec stve dceru proti ni, dela naschvaly a peklo a ze dcera to spatne snasi a nechce to tak. na prvnim miste maji byt zajmy diteta pak az jsou ty zajmy otce.
@ponds pokud nemate soudne rozhodnuto, tak bych mu ji nedavala. I kdyz to musi byt hrozne narocne psychicky, kdyz je manzel nepratelsky. Vubec se ti nedivim, ze to spatne neses, taky by mi bylo strasne smutno. Kdyz mame doma vetsi hadku a manzel je taky hodne protivny (nevim jake slovo pouzit, proste je to hodne blbe v tu chvili) , tak dite je jedina moje jistota, na nicem jinem mi nezalezi. Navic vim, ze ho to taky zasahuje, ze potrebuje maminku nebo taky nejakou jistotu, aby se tak nebal ☹ Asi bych byla "potvora" a dokud nerozhodne soud, dite by neopustilo svuj domov, kde je zvykle. Ja si myslim, ze stridava pece ve smyslu, ze dite kocuje mezi dvema domovy neni pro nej dobra. Ne kvuli rodicum, to bych zase rekla, ze to dobre je, ma oba rodice, pokud ten jeden neni asocial, tak bych souhlasila. Ale aby melo svoje stale zazemi. Nekde jsem cetla, ze jakysi tatinek chtel dite davat i do jine skoly po dobu jeho pece, to mi prijde ultra ujete a nezadouci.
@megynka13 nejsem úplně proti střídavce,pokud jsou oba rodiče normální,a dítě si o ni samo řekne, nebo pokud jeden z rodičů žije v zahraničí, což není případ zakladatelky.Otec dělá vyloženě peklo, a v tomto případě bych nejradši zbavila otce práv, natož mu umožňovat stejné právo na dítě.
@megynka13 predstavte si modelovou situaci. Cekate vymodlene dite,narodi,uzivate si ho kazdy den,kazdou jeho nemoc bdite u jeho postylky,zvladate nastup do skolky. Jenze pak se neco zacne kazit. S partnerem se rozchazite. Jenze ne bohuzel v dobrem. Vy jako matka jste samozrejme schopna oddelit pripadnou zlost na ex v zajmu dcery. Ale vas ex to neumi. A proto dceru psychicky depta,snazi se vas pospinit pred ni. Sama dcera zacne mit psychicke problemy,prizna vam,ze se vlastne otce boji a stydi a proto mu vsechno odkyve. Vy to vsechno vydrzite,ale je vam zle jen pri predstave,jake nasledky to zanecha na dceri...
Budete i tak stat a rikat ji,ale dcerunko,nejlepsi bude kdyz budes tyden u me a tyden u tatinka,on ma totiz na tebe pravo. To ze ty mas pravo na klidne a spokojene detstvi uz je jedno....nemyslim si.
Vite,ono je jednoduche soudit od stolu a vykrikovat neco o pravech otcu. Ale mela by jste taky vedet,ze je otec a otec. Ten,kteremu zalezi predevsim na blahu ditete ( treba dikybohu muj ex), tam stridavka fungovat muze. No a pak otec kteremu nezalezi na nikom jinem nez v lepsim pripade samotnemu jen na sobe a v tom horsim je cela stridava pece jen aktem pomsty proti matce,ktera se rozhodla vzeprit a dovolila si ho opustit.
Znam takovych pripadu bohuzel az moc.
@lucinkaxxx Tak přesně k těmto případům si můžete připočítat i mě😢
@ivular to me moc mrzi a kdyz to tady kolikrat ctu,tak ackoliv ja mam na svoje ex nejaky svuj osobni nazor a jako partnery bych je uz nechtela,tak jako otcove jsou zatim fajn,da se s nimi relativne dobre domluvit a predevsim spolupracujeme na tom,aby kluci byli spokojeni a nejak extra nepocitili ze ziji v neuplne rodine. A fakt nejsem z tech co by tvrdily,ze ma na dite narok jen matka. U mladsiho syna si ho otec bere od miminka. Od roku uz na noc,nyni je podil pece zhruba 20/80.
ALE! Vzdycky s ohledem na dite. V zivote jsem pred synem nerekla kriveho slova proti otcem ( a to me kolikrat vytocil do bela),kdyz k nemu jde tak uz dopredu do motivuju jak to bude super. Kdyz hodne plakal a nechtel tam tak proste nemusel,otci to bylo lito,ale nevynucoval si to a rozhodne mi ho nerval z naruce. Ted napriklad mel vikend,ale v sobotu jsem mela akci kam jsem chtela s detma moc jit. Tak nebyl problem se domluvit,on mi ho pred akci dovezl a po akci si pro nej tase prijel. Nemusel. Ale vi,ze kdyz vyjde vstric on me,tak priste vyjdu vstric ja jemu. A hlavne ze jde hlavne o syna a me by mrzelo ho zrovna na te akci nemit.
Ted co maly nastoupil do skolky,tak zase zacal plakat pri predavce. Tak se holt budu muset zaprit a pojedu s ex,kdyz bude mit maleho spolecne s nimi do hernicky ( a to se snazim cas s nim maximalne eliminovat,protoze mi neni prijemne byt v jeho pritomnosti). Ale vim,ze je to v zajmu maleho. Aby si co nejdrive odboural opet ten blok z predavek.
V tomhle nasem pripade si umim stridavku predstavit a i presto by se mi asi po synovi neskutecne styskalo nez bych si zvykla. Ale pri predstave ze by ex malyho psychicky nicil a soud me nutil i presto mu ho davat je mi uprimne ke zvraceni. O to vic,ze vim,ze bohuzel nekde je to realita.
Já si nepotřebuji představovat žádné modelové situace. Nic o mém životě nevíte, je dost ubohé říkat, že si to neumím představit, nebo že bych mluvila jinak, kdyby se to týkalo mě, když o mě NIC nevíte. Já si za tím stojím. To, že se rozešli je jejich věc, musejí se s tím vypořádat jako dospělí. Nic to nemění na tom, že dítě má právo na OBA rodiče a střídavá péče je určitě MNOHEM LEPŠÍ, než aby dítě žilo jen u mámy. Jak by té mámě asi bylo, co, kdyby vyhrál otec a ona své dítě vídala jednou týdně odpoledne? To už by byla za střídavou péči ráda, co?!
@megynka13 Vy jste mě dojala. Vám výše vadí, že vás někdo hodnotí a přitom vás nezná? A s klidem mi napíšete, že jsem sobecká? Copak vy víte, co jsem několik měsíců a let prožívala, jak jsem se u toho chovala? Víte taky, že mi několik lidí řeklo, že jsem málo sobecká?
Vždyť vůbec nevíte co je ex-manžel za člověka (a promiňte to tady ventilovat nebudu, ne proto že byste mi to snad ani nevěřila, ale prostě takové věci na veřejném fóru nedělám).
My se tady nebavíme o principu nebo názoru na střídavou péči, a upřímně mě valně nezajímá od nikoho kdo to nezažil. Každé dítě a každý otec, každá situace, na to opravdu nejsou vhodné. Hledala jsem nějakou fungující skupin s podobným osudem, což jsem taky našla, takže se přesunu tam a dále už tady psát nebudu.
Ano, psala jsem, že se s tím nedokážu srovnat. Tak si kopněte. Nepsala jsem, že otci dítě nedávám (má ji víc než by v takové situaci spousta matek dovolilo). Snažím se se střídavou péčí jakožto s faktem vyrovnat, já i dcera, a díky bohu existují podpůrné články a skupiny apod. Člověk (a dítě!!) se musí naučit s touhle věřte nebo ne, velice náročnou situací žít a aspoň trochu zmírnit tu bolest.
Až vy jednou budete muset nečinně přihlížet trápení svého dítěte/dětí, tak si aspoň budete moct říkat, jak nejste sobecká. Ale nepřála bych vám to.
@megynka13 a jak prosim docilite toho ze se s tim museji vyporadat kdyz jeden nechce a dela peklo. sorry ale tyhle kecy me zvedaji ze zidle jak donutite dospeleho cloeka aby se nemstil exmanzelce jeno proto ze si dovolila uz s nim nebyt. ano dite ma pravo na oba rodice, vsak mu ho nikod nebere. ale dite ma taky pravo na to aby mu nikdo neublizoval, a pomlouvani matky takovemu diteti brutalne ublizuje. prominte ale vy mate nazory jako ty zvracene soudkyne co zavrou dite do ustavu, protoze se jim zda, ze dite nema dostatecne rado sveho otce a ono prece musi i kdyz je chlap hajzl.
@megynka13 a jak je asi tomu diteti, kdyz ma otce, ktery se neumi prenest pres rozchod a 14 dni do ditete vandruje, jaka je jeho maminka spina? Tomu rikas zajem ditete?
Nehlede na to, ze pred rozchodem se vetsinou takovi urputni bojovnici o dite nezajimaji, kdyz ho prebali, mysli si, ze maji splneno. A hle, rozchod a najednou nechcou nic jineho, nez mit dite u sebe. To same dite, na ktere predtim kaslali.
@dokument
@lucinkaxxx
@ivular
@tulikiss děkuju vám za podporu, nemám teď čas odpovědět na vše zvlášť, ale díky. a spíš se svými obtěžujícími problémy přesunu do soukromé skupiny 🙂
@ponds drz se! Hodne stesti. 💗
@megynka13 tak ja budu doufat,ze vas to nikdy nepotka a nebudete to muset resit. Ja si zase stojim za tim,ze pokud vy nezazivate to co zaziva zakladatelka tak je ubohe psat cosi o tom,jak je stridavka super. A napsat ze stridavka je mnohem lepsi nez dite v peci matky.... No tak to uz je uplne mimo. Zalezi na tolika vecech a okolnostech. Nekdy je lepsi dite v peci matky,nekdy v peci otce,nekdy stridavka nebo spolecna pece. Ale na stridavku ci spolecnou peci je nejvic treba,aby rodice spolupracovali. Forem pece je spousta a lze menit a prizpusobovat rozsah. To ze je dite v peci matky neznamena ze vidi otce jednou tydne....ale podle afektovanosti vaseho predchoziho prispevku bych to tipovala na tehotenske hormony. Jen mi prijde smutne ze si to vybijite na dalsi mamince,ktera je ocividne zoufala ze sve situace.
@megynka13 Na prvnim miste je pravo a zajem ditete. A pravem a zajmem ditete je mit rodinu, kde se oba partneri navzajem respektuji. A to i v pripade, kdy se partneri rozejdou. Stridavka muze fungovat (a funguje) v pripadech, kdy jsou rodice schopni komunikace. Pokud jeden z nich nedokaze potlacit sve ego a msti se druhemu prostrednictvim ditete, tak v takovem pripade je stridavka spatne. A to rikam jako matka, ktera by normalnimu otci nikdy neuprela pravo na styk s ditetem a ktera tlacila sveho ex do stridave pece 😉
@lucinkaxxx no tato uzivatelka se uz krasne predvedla v diskuzi Tchyne mi fackuje dceru. Tudiz asi trochu hejtarka.
@somalicats Nevidím do toho, proč si oni nerozumí - neznám ty lidi. A nebudu soudit příběhy, jelikož nerada věřím něčemu, kde neznám druhou verzi. Ženský rády hází na chlapy špínu, i když to většinou přehánějí - ale prostě ženy drží při sobě, takže se dá čekat, že se manžela nikdo nezastane, takže to hodnotit nebudu. Hodnotím jen to, že dítě má právo na oba rodiče a to JE v zájmu dítěte. Vím toho o tomhle dost. Pokud by dítěti otec nějak ubližoval, tak fajn, ale v jiném případě je střídavá péče to nejlepší. Určitě lepší, než aby jednoho z rodičů dítě skoro nevidělo. Tak to prostě je.
@panickatlamicka Nejsem žádná "hejtařka". Říkám svůj názor, tak jestli se vám nelíbí, je to tak trochu váš problém ;) to, že s někým nesouhlasím, snad zmanená, že někoho hejtuji? Přečtěte si napřed raději, co to znamená ;)
@ponds držím palce,taky se soudím o syna,kterého skoro nevidím, a to má teprve dva roky ☹
@megynka13 to vis, ze jo. 🙂 🙂
@andryyysssek 😢😘
@lucinkaxxx Víš, já bych si klidně zapřela a šla se synem i s ex někam do dětského centra. Ale tohle u mého ex neprojde ani omylem. V podstatě jsem ho o to v minulosti tisíckrát prosila, vysvětlovala, že se budu od něj držet dál, aby neměl pocit, že je nějak ruším či něco podobného. Ale všechno marně.. Ex začne vždy dělat bordel a řvát, že teď má právo na dítě on, takže ať vypadnu. A že má syn afektivní záchvat, je nepříčetný,dáví se pláčem? Tak to je jasný důsledek toho, že jej proti němu neustále očkuju, takže teď mám co jsem chtěla. (kde je tu sakra blijící smajlík?)
@panickatlamicka spis clovek ktery jeste nema svoje deti a tak neni schopny odhadnout jak to pak realne je.
@panickatlamicka je to hrozná situace,takové peklo jsem nezažila ani s prvním manželem 😢
@lucinkaxxx ten příspěvek z 9:12 je bohužel přesně ono :😔
@ivular ty jo to je hrozny :( chudacek malej :( tohle je fakt hrozny,ja si to ani neumim predstavit... A vzdycky kdyz tohle ctu tak fakt dekuju za moje ex.

@caverina Jak můžete vědět, co já zažila nebo ne? Tohle se mi líbí, jak pro jiný názor hned hodnotíte, koho vůbec neznáte. 🙂 Prostě je to její otec a má na ni právo. To je naprosto normální věc. Pokud se s tím paní neumí smířit, měla by nejspíš vyhledat pomoc.