icon

Těhulky v zahraničí. Podělte se o zážitky

kocurek
22. lis 2006

Ahoj tehulky, jste nektera mimo CESKOU CI CLOVENSKOU REPUBLIKU???? Pokud ano a chcete se podelit se svymi zazitky....ozvetese. Zdravim ze Spanelska.papa

Strana
z57
kacenkaharris
19. čer 2012

Nejaka tehulka v USA?? 😉

finlay
8. črc 2012

Ahoj holky, my jsme zatím v Čechách, ale ráda bych se odstěhovala do ciziny. Zatím teda zvažujeme zemi, která by byla pro nás nejlepší, v merku mám Francii, Belgii, Švýcarsko nebo i Anglii. Nebo možná i jinam, záleží na okolnostech. Prostě chci odsud, protože tady to je hrozný. Malá se nám narodí asi za 2 týdny. Stěhování bysme plánovali tak do roka. Můžete mi napsat vaše zkušenosti, jak to chodí u vás, tam, kde žijete, co se týče práce, bydlení a nějakého zaopatření pro malé děti?
Díky! 🙂

li79
11. zář 2013

Ahoj, zije nekdo dlouhodobe a i je aktualne tehotny.. popr.byl / zil.. v Asii. Tesim se na vase zazitky, pristupy.. Li

dadulka1234
6. lis 2013

@kivsy doktora u porodu? mela byste vedet ze to nejsou nejake ledajake sestricky ale porodni asistentky ktere na to maji patricne vzdelani a ve vetsine pripadu je jejich praci vest cely porod az do konce. smutny ze se o tom lidi jeste nedozvedeli.

anjelita
16. pro 2014

Ahoj, ziju v S.A.E., nevite jak je to s materskou kdyz v CR neziju ani nepracuju uz 7 let? Dane se v Dubaji neplati a nikdo me nedonuti platit odsud dane do CR, ani nahodou. Kamaradka mi nedavno rekla ze muzu i pres to zadat o materskou. Je tu nekdo kdo by me to objasnil? Do CR se vratit neplanuju.

wenduliks
16. pro 2014

@anjelita. Ahoj,pokud nezijes trvale v Cr,nemas na materskou v Cr narok.

tarra27
16. pro 2014

@anjelita mateřskou v čr si myslím mužeš pobírat tehdy, máš li trvalý pobyt v čr....nemyslím si, že pokud žiješ mimo čr a máš jinde trvalý pobyt.....

pokud jsi v SAE tak se domnívám, že na mateřskou nárok nemáš a co sis našetřila tak máš a jinak šmitec....nejsou tam dane a není tam ani duchod apod...si myslím teda.....

anjelita
16. pro 2014

@wenduliks @tarra27 mam trvaly pobyt v CR protoze cizinci nemuzou nikdy ziskat trvaly pobyt v S.A.E. Jen se dlouhodobe zdrzuji mimo uzemi CR. Znami odsud pry normalne pobiraji materskou, ale nejsem schopna se s nimi momentalnze zkontaktovat aby mi rekli vic. V CR jsem pracovala nekolik let, tak by mi mohli aspon neco dat 😀

tarra27
16. pro 2014

@anjelita pkud máš pobyt v čr, máš odhlášene zdravotní i sociání, tak za mě asi bych se šla nahlásit na pracák a pak bys asi si myslím - nevím, dedukuji, se mohla nahlásit na mateřskou v čr....

jitavrtule
16. pro 2014

@anjelita Mateřská vůbec nesouvisi s trvalým pobytem (jsi-li Češka) . Sociální dávky logicky fungujou tak, že musíš do systému odvádět, abys z něj mohla čerpat. Takže si musíš platit nemocenské pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na mateřskou. Za zaměstnance nemocenský automaticky platí zaměstnavatel, u OSVČ to funguje ještě trochu jinak.
Nepíšeš jak jsi v UAE dlouho, ale pokud jsi předtím byla v ČR zaměstnaná, možná bys mateřskou nárokovat mohla.
Viz zákon č. 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění (paragraf 32):
http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=z187_2006_1

jitavrtule
16. pro 2014

@anjelita Aha, teď koukám na původní příspěvek. Pokud žiješ mimo ČR 7 let (tzn nepracuješ tu už min 7 let), tak máš zcela jistě smolíka.

anjelita
17. pro 2014

@jitavrtule hmmm to je skoda, ale stve me to min nez kdyz bych odvadela dane 20 let a pak nedostala nic.

andywo
7. únor 2017

Ahoj @lucija76 , zaujal mě Tvůj příspěvek, sice o pár let později, ale budu moc ráda, když i tedko odpovíš, nebo někdo jiný, kdo by trošku vědět 🙂. Já jsem také ve Francii, a zjistila jsem, že jsem těhotná, předpokládám že tak cca 7 týdnů, na první prohlídku ke gynekologovi jdu tedko pozítří. Zatím tady ve Francii žádné místní pojištění nemám, mám jen klasické pojištění české od všeobecné zdravotní pojištovny. K tomu, aby ti česká pojištovna něco (zpětně) proplatila (návštěvy u gynekologa atd.), jak je třeba postupovat? Psala jsi, že jsi připojištěná, můžu se zeptat u koho a co by jsi mě poradila, jaké kroky udělat? Předem děkuji 🙂 a zdravím.

lucija76
8. únor 2017

@andywo Ahoj! No ty jsi vtipna, pry o par let ...ehmmm, o 10 let !!! pozdeji 😀 Ale jsem stale tady, ten cas tak leti! Ja uz si uplne presne nevzpominam, podle mne jsem jako tehotna uz byla zaregistrovana na Securite sociale, mela svou Carte vitale a k tomu jsem mela pripojisteni/mutuelle od pritele/pozdeji manzela z prace. Ty teda jeste nemas carte vitale? Kdyz tak mi, prosim, napis do IP 😉

nataliasss
7. dub 2017

Ahoj vsem!!!
chtela jsemse zeptat jak je to podporou ve Spanelsku... nevite?? kazdy mi rika neco jineho..

Nekdo ze abych dostala porodne tak musim rady byt 2 roky, dalsi ze rok zaregistrovana v danem okresu.. uz jsem z toho blazen..

Mame jako cesky jeste narok na jine pridavky?? A jak je to se samozivitelkou???

Teprve pred tydnem, kdyz jsem jela doCR na dovolenou a pri jednom se objednalana gynekologii, jsem zjistila ze jsem tekotna... snazim se zjistit jake jsou pridavky ve spanelsku., ale zatim to vypada bidne... :(

Prosim o radu!! Dekuji predem vsem maminkam 😘

Strana
z57